העולם המודרני שבו אנו חיים הולך ומתקלקל מבחינה פיזית ומבחינה רוחנית. זיהום האוויר הולך וגדל משנה לשנה, כמות הקרינה והרעלים השונים אותם סופג גופנו מהמחשב, מהמיקרוגל ומהטלפון הסלולארי גדלה גם היא עם השנים, איכות המזון שהורגלנו לצרוך ירודה מאד, והשימוש בתרופות שהתרחב – כל אלה מחלישים את הגוף ומקלקלים את הנפש.
נביא רק כמה דוגמאות לגורמים המשפיעים על ילדינו ועלולים לגרום להפרעת קשב וריכוז, היפראקטיביות, הפרעות התנהגות ובעיות רגשיות:
אלרגיות או אי סבילות למזונות שונים: מזונות אשר מכילים צבעי מאכל וחומרי טעם, עלולים ליצור תנאים להתפתחות הפרעת קשב וריכוז. הפחתת הצריכה של מזונות המכילים חומרים אלה, כמו גם איתור המזונות הגורמים לאלרגיה והימנעות מהם, עשויים לשפר מאוד את התנהגות הילד.
צריכה מוגברת של סוכרים: צריכת מזונות מתוקים ופחמימות ריקות הפכה לחלק משגרת חיינו. ילדים רבים נחשפים למזונות עתירי סוכר מידי יום בכמות גדולה. רוב הילדים אינם מסוגלים להתמודד עם כמויות אלה הנספגות לדם, וחלקם עלולים לסבול מרגישות לסוכרים, וכתוצאה מכך, להיות נתונים לשינויים קיצוניים במצב הרוח ובהתנהגות.
חסרים תזונתיים: חסרים של ויטמינים, מינרלים וחומצות שומן חיוניות עלולים להשפיע על התנהגותם של ילדים ולפגוע ביכולת הריכוז שלהם. מחסור בברזל הינו החסר התזונתי הנפוץ ביותר בקרב ילדים. רמות נמוכות של ברזל בדם גורמות לתשישות, חולשה, אדישות ופיזור הדעת וחוסר יכולת להתרכז. עודף ברזל בדם עלול לגרום להתנהגות תוקפנית ואימפולסיבית.
בקרב ילדים היפראקטיביים רבים נמצא מחסור במגנזיום אשר עלול להתבטא בעצבנות, אי שקט, חרדה, ‘טיקים’ ועוויתות בפנים, מיגרנות, כאבי ראש והתכווצויות שרירים.
מחסור בחומצות שומן חיוניות: חומצות שומן חיוניות מסוג EPA ו־DHA חשובות ביותר לשמירה על תקינותן של מערכות העצבים והראיה, בפרט אצל עוברים ותינוקות. 60% ממשקל המוח מורכבים מחומצות שומן חיוניות.
לכן, היום יש חזרה לשימוש בחומצות שומן טבעיות כמו אומגה 3 או 6 המגיעות מדגי ים ממים עמוקים.
חשיפה לרעלים ולמתכות כבדות: ישנם ילדים שמנגנון סילוק הרעלים בגופם אינו יעיל מספיק, מה שבטווח הארוך עלול לגרום להחלשת הכבד ולפגיעה במערכת העצבים, וכתוצאה לגרום להפרעות התנהגותיות, ירידה בכושר הלמידה והזיכרון, ועוד. חשיפה לעופרת והצטברותה בכמויות רעילות בגוף, עלולה לפגוע ביכולות המנטאליות ולגרום להתנהגות תוקפנית ואלימה.
בעיות בתפקוד בלוטת התריס: נמצא, כי ילדים (בעיקר בנות) הסובלים מתת־פעילות של בלוטת התריס מפגינים תסמינים של בעיות קשב וריכוז ואף היפראקטיביות.
ברפואה הסינית, חוסר הריכוז נתפס כמעיד על חוסר איזון ביסוד האדמה. לצד מתכת, אש, מים ועץ, האדמה היא אחד מחמשת היסודות מהם מורכבים האדם והעולם בתפיסה הסינית הקלאסית. כדי שגוף האדם ורוחו יתפקדו כהלכה, צריך להתקיים איזון בין חמשת היסודות. יסוד האדמה הוא הבסיס ממנו אנחנו צומחים, והוא מסמל יציבות, תמיכה וחום. הרגשת הביטחון של האדם תלויה ביסוד האדמה וכאשר האיזון ביסוד זה נפגע, התוצאה היא חוסר יכולת של הילד להתחבר לבסיס ולמרכז הפנימי שלו, או מה שמקובל לכנות “חוסר יכולת להתמקד”. בעיות הריכוז וההקשבה, הפנימיות והחיצוניות, נובעות בדיוק מחוסר המיקוד הזה.
הסימפטום של תזזיתיות היתר, או ההיפראקטיביות בשפה המערבית, מעיד לעומת זאת על חוסר איזון ביסוד העץ. יסוד זה אחראי על התנועה, כלומר משפיע על הגדילה, הצמיחה ועל היכולת שלנו להתפתח פיזית ונפשית. הסובלים מחוסר איזון ביסוד העץ נוטים לסבול, באופן מטפורי, מתנועתיות יתר, כמו עץ הנע ברוח ללא שליטה. בפועל, חוסר האיזון הזה מתבטא במצבי רוח משתנים, התפרצויות זעם ואי שקט כללי.
מעניין לציין, שיסוד העץ קשור קשר אמיץ ביסוד האדמה: העץ זקוק לאדמה כבסיס לגדילה ולהזנה. אין פלא אם כך, שחוסר איזון ביסוד האדמה מלווה פעמים רבות בחוסר איזון ביסוד העץ, כפי שהתופעה של בעיית קשב וריכוז מלווה במקרים רבים בהיפראקטיביות. טיפול נכון בתופעות, יחזיר את האיזון של שני היסודות האלו.
טיפול בהפרעות קשב וריכוז לפי הרפואה הסינית הקלאסית מתחיל באבחון מקיף ומעמיק. האבחון נעשה בכמה דרכים במקביל, על־מנת להבטיח שהתמונה המתקבלת היא תמונה שלמה ומדויקת. ראשית, מתקיים תשאול מקיף שמטרתו להגדיר את המאפיינים של התנהגות הילד ולזהות חוסר איזון זה או אחר. לכך מתווסף אבחון של הגוף, המבוסס על התבוננות במאפיינים הפיסיים של התנהגותו.
דרך האבחון השלישית היא באמצעות ניתוח מאפייני הדופק בשורש כף היד. באופן זה ניתן לחוש את הדופק של שנים־עשר האיברים העיקריים בגוף האדם, המייצגים את חמשת היסודות, ולזהות חוסר איזון באחד או יותר מהם.
האבחון האחרון מתבצע באמצעות הלשון, כף הרגל ואבחנת בטן, כאשר התמונה המתקבלת מאבחון זה משקפת את המתרחש בגוף.
בתום האבחון של הילד, חשוב להקדיש זמן לתשאול בני המשפחה והסביבה הקרובה על־מנת לקבל תמונה מלאה: האם הפרעת הקשב היא מולדת או סביבתית? מהם הגורמים החברתיים שמשפיעים על ההתנהגות העכשווית של הילד? איך הילד מרגיש בתוך משפחתו מול ההורים ומול האחים? האם יש ברקע בעיות רגשיות? ועוד…
הטיפול ההוליסטי אינו מסתפק בשיכוך נקודתי של הבעיה, אלא מציע פתרון מקיף המשלב כמה היבטים. ראשית, חשוב שהטיפול יכלול את הגברת המודעות של הסביבה והמשפחה למצב הילד ויעודד אותו בתהליך הריפוי שלו. לילד יותאם טיפול בדיקור, בשילוב נטילה של צמחי מרפא ותזונה נכונה.
והכי חשוב: שבנוסף לטיפול בקליניקה, הילד וההורים יקבלו הדרכה איך לעבוד עם הילד בבית, למשל עיסוי, תרגילי תאי צי, דמיון מודרך ועוד.
הטיפול הסיני הקלאסי המתואר כאן, יכול להחליף את הטיפול הקונבנציונאלי או לבוא כטיפול תומך. חשוב תמיד לזכור להסתכל על הילד ולא על מגוון הבעיות שהוא סוחב איתו. הרפואה ההוליסטית מסתכלת על גוף ונפש הילד בצורה שלמה ומאפשרת לנו להאיר את הילד באור חדש.
לשאלות ותגובות ניתן להתקשר אלינו 0524531411