גם המטבח שלה הוא רבגוני ומרתק.
יש בו שילוב של כללים מוקפדים של היגיינה וסטריליזציה, עם שפע מאכלים משובחים, מוגשים באסטתיות, מלאי מעוף ומקוריות, וכמובן – בריאים להפליא.
אפרת דויד היא אחת הנשים היותר מרתקות שאני מכירה. יש בה משהו בלתי אפשרי. אני מזמינה את עצמי להתארח במטבחה הצבעוני.
דמיינתי לעצמי מטבח בן ארבעים עם שכבות שומן שרופות בתחתית התנור. כשהגעתי לאפרת קיבל את פניי מטבח מודרני מאובזר ומעוצב בן שנתיים בערך.
“נכון, שיפצנו את הבית לפני בדיוק שנתיים, הגשמתי חלום ישן שלי להחליף את המטבח ושילבתי במטבח הנוכחי כמה שכלולים נחמדים שעושים את החיים שלי כעקרת בית קלים יותר”.
כמו?
“תנורים בנויים שמאפשרים לי להדליק את שני התנורים בו זמנית, משטחי שיש גדולים במיוחד, מגירה מחולקת לחד־פעמי, מגירה עמוקה לסירים ועוד. כפי שאת רואה, המטבח פשוט מאוד, הדגש אצלי הוא על הפרקטיות, כיאה לבית שמארח נשואים בכמויות של קייטרינג, ברוך ה'”.
ספרי לנו קצת על עצמך.
“אני אם למשפחה ברוכה, ברוך ה’. בגיל שלושים ושמונה עשיתי הסבת מקצוע והלכתי ללמוד סיעוד. בגיל ארבעים הפכתי לאחות בפועל. אני רוצה לקרוא לכל הנשים היקרות בעם ישראל: אף פעם לא מאוחר מדי להגשים חלומות! אף פעם אל תפסיקי להאמין!
“מהר מאוד הגעתי לניהול. כיום אני מנהלת את היחידה למניעת זיהומים בבית החולים שבו אני עובדת. זאת עבודה קשה החולשת על כל פינה בבית החולים. החל ממעקב הניקיון בבית החולים: בתקרות חדרי האשפוז, בווילונות שבין המיטות, במכשור הרפואי ועוד, וכלה באכיפת כללי ההיגיינה בקרב הצוות הרפואי. קשה לתפוס את התפקיד לפרטיו, אבל אפשר להבין שמדובר בתפקיד אחראי ומסיבי מאוד”.
החלק המשעשע הוא השילוב בין המשפחה הברוכה ובין המקצוע של אפרת.
“הנכדים שלי יודעים להגיד ‘אפידמיולוגיה’ בלי להתבלבל באמצע, מגיל ארבע בערך (נראה אתכם…).
“הם זוכים למתנות מיוחדות שרק סבתא-אחות יכולה לתת: מדבקות ‘אני גיבור’ או ‘אני שוטף ידיים’, מגבונים סטריליים באריזה אישית וכפפות גומי שמתנפחות לבלון”.
המטבח של אפרת הוא ממלכה בפני עצמה.
המטבח בריא לגמרי. ללא שומן טראנס, ללא אבקות מרק או רטבים למיניהם. גם מוצרי סויה לא ייראו ולא יימצאו אצלה.
מה כן יימצא תמיד במטבח שלך?
“הרבה קטניות ודגנים מוכנים לבישול לאחר השריה של לילה, נשנושים בריאים: הרבה ירקות חיים ופירות שטופים ומוכנים לאכילה. חסה שטופה, נבטים ותמרים בדוקים. בעונה זו של החגים הילדים הנשואים קופצים הרבה לעזור ולראות מה קורה, ולכן תמיד יש במקרר גם תבשילים ומאפים, בריאים כמובן. אני אוהבת להכין מפרום ללא בשר. הוא גם חם וטעים, וגם אפשר מיד אחר כך לשתות עם אבא כוס קפה טובה… אני ממלאה כל ירק אפשרי בקינואה מועשרת בירקות מגוררים. אבל אני הכי אוהבת את הפטריות הממולאות. יש להן טעם מעודן ומשובח, לטעמי”. (מתכונים בהמשך)
האם המקצוע שלך מתבטא במטבח הפרטי שלך באופן כלשהו? איך לדעתך אמור להתנהל מטבח תקין בנושא הבקטריות?
“קודם כול, תודה על הבמה החשובה. זאת בעיניי שליחות לפנות על במת עיתון חשוב כ’בוסתן’ לנשות ישראל היקרות ולהעביר מסר: אנחנו כאמהות אחראיות על הרמה התברואתית במטבח שלנו. עלינו להכיר בכך שישנם כמה מוקדים המהווים חממות מעולות לחיידקים מחוללי מחלות: מגבת המטבח, ספוג הכלים, משטחי השיש, קרש החיתוך, מגירת הירקות במקרר ועוד. להכיר אותם, ולדאוג למגר חממות אלו. להחליף מגבות פעמיים בשבוע. במשפחה מעל שבע נפשות פעילות – כל יומיים.
להחליף את ספוג הכלים אחת לשבוע. רצוי להשתמש בספוג מסיליקון שהוא אנטיבקטריאלי (כמו אלו שמותרים לשימוש בשבת). בספוג כזה לא יכול להתפתח מצע חיידקי כי אין שם תנאים מתאימים לכך.
ספוג כלים אנטיבקטריאלי
להשתמש בסבון כלים עם לפחות 24% חומר פעיל למיגור מלא ויעיל של חיידקים מחוללי מחלות, ודרך אגב, הוא גם מנקה הרבה יותר טוב…
אם מכינים אוכל מבושל ואוכל חי באותו זמן, יש להכין קודם את האוכל החי ואחר כך את המבושל. כמו: בהכנות לשבת, קצצי קודם את כל הירקות של הסלטים החיים, ורק אחר כך עברי לטפל בעופות שיכולים להכיל חיידקים מסוכנים. החיידקים שבעופות החיים מושמדים בבישול, אבל אם תשתמשי באותו קרש חיתוך או באותה סכין לחיתוך הירקות – החיידקים עלולים להיצמד אליהם ולהתרבות בתוכם, ואתם תאכלו אותם, חלילה, כמו שהם.
אם הארוחות אצלכם מתפרסות על פני כמה משמרות והאוכל עומד בחוץ יותר משעה (הקטנים אוכלים באחת, הגדולות בשלוש, ואבא מגיע בארבע. מכירים?) יש להקפיד לכסות כיאות, להכניס מאכלים רגישים למקרר, כדי שאלו שאוכלים מאוחר יזכו לאוכל טרי ובריא, עם כמה שפחות חיידקים שהתיישבו על המזון”…
מה לעולם לא יקרה במטבח שלך כאפידמיולוגית?
“ביצים חיות! ממקומי בבית החולים אני רואה משפחות שלמות, לעיתים בהרכב מלא, מגיעות לאשפוז לאחר אכילת ביצים לא מבושלות. הגיעה לבית החולים משפחה שלמה, כולל האב וחמישה ילדים(!!), לאשפוז בעקבות הרעלה מחיידק הסלמונלה. האם המסכנה שלא אכלה מהגלידה, התרוצצה בין בני המשפחה וטיפלה בהם במסירות שבוע שלם עד להתגברות בני המשפחה על החיידק, בסייעתא דשמיא.
הסלמונלה מצוי במאכלים המכילים חלבון מן החי: דגים, ביצים ועופות. אין אצלי שום מאכל של ביצים חיות. לא מיונז ביתי ולא גלידת חלבונים. גם את הדגים ואת העופות אני מבשלת או אופה באופן יסודי לפני ההגשה.
אני מצטערת, לא תמצאו אצלי סושי”.
מה יש לך תמיד במקפיא?
“ירקות קלופים, חתוכים ומוכנים ל’זריקה’ לסיר לבישול מרק.
קטניות מושרות לילה בשקיות. הקטניות נארזות שטוחות ומקופלות, מוכנות לשבירה לפי כמות הסועדים.
בצל מטוגן כבסיס נוח להכנת תבשילים, רטבים ועוד.
ירקות מגוררים להכנת פשטידות או קציצות ירק בכמה דקות:
אני מוציאה שקית עם קישוא מגורר, מוסיפה ביצה ותבלינים ואופה בתנור קציצות מהירות בחום גבוה. תענוג”.
מה את ממש לא אוהבת לעשות במטבח?
“לפרק עופות. את כל עבודות הבית אני עושה לבדי. בתחום העופות אני מפנקת את עצמי ומזמינה עופות מפורקים. אני בוחרת להשקיע כסף ולהיעזר בתחום הזה ולא בניקיון. כך מגיע אלי הביתה משלוח של חבילות חזה עוף מפולט או חתוך לרצועות, כבקשתי, שקית נפרדת של עצמות, רבעי עוף וכו’, הכל ארוז נקי, אסטתי מאוד ומוכן לבישול מיידי. כשאני מארחת את משפחתי הברוכה, אני מוציאה את המגשים המסודרים, מכניסה ישירות לסיר או לתבניות, מתבלת וממליחה, מוסיפה שקיות של בצל מטוגן (קפוא…), ותוך כמה דקות יש לי את המנות העיקריות. מומלץ!”
מהו הכלי שבלעדיו אינך מסתדרת במטבח?
“קרש חיתוך נוח וסכין חדה. אני קונה את הסכינים הפשוטות שעולות עשרה שקלים, אבל מיד כשהסכין מתחילה ‘לזייף’, אני זורקת וקונה סכין חדשה. סכין טובה היא יד ימינה של כל עקרת בית מוצלחת. ‘הראי לי את סכינך, ואומר לך איזו עקרת בית את’.
“המטבח שלי, מטבע הדברים ומתוקף תפקידי הוא מטבח בריא. אני משתדלת למעט בסוכר, בשמן מטוגן, כמובן, אין אצלי כניסה לשמן סויה! האפייה ללא מרגרינה, ויש אצלי דגש על קטניות מלאות כמו קינואה, כוסמת, דוחן ואורז מלא.
באופן כללי אני אוהבת את המטבח, אוהבת להיות יצירתית באוכל, ובעיקר אוהבת לפנק את המשפחה האהובה שלי. אין אושר גדול יותר מסבתא המכבדת את עדת הרעבים שהגיעו אליה בסיר מהביל, ורואה איך הסיר שעמלה עליו באהבה מתרוקן תוך כמה דקות.
טיפ שלי: כמעט כל מזון מטוגן אפשר לאפות בכל מיני אופנים שנותנים תוצאה מעולה! כדאי לכם לעשות היכרות מעמיקה עם התנור שלכם. היכרות מעבר להפעלתו על חום של 180 מעלות:
טורבו נותן קריספיות נפלאה להמון מאכלים.
אפייה בגריל נותנת תוצאה הדומה לטיגון על צד אחד (כפי שיובא בהמשך במתכונים).
גם אפייה על חום גבוה מאוד עם כמות גדולה של שמן תניב תוצאה דומה להפליא לטיגון, אבל היתרון פחות משמעותי. גם כאן שמים הרבה שמן…
אני מודה שלקח לי ולמשפחה להתרגל למאכלים החדשים והמוזרים במקצת שהתארחו במטבח עם היכנסי לעבודה כאחות אפידמיולוגית, אבל עם הרבה פתיחות וסובלנות לכל המושגים החדשים, ‘התאזרחה’ התזונה הבריאה במטבחנו, והיום אי אפשר בלעדיה.
את המתכונים שאני רוצה להציע לכם אני מכנה:
סעודת ה’ללא’.
סעודת חג לקראת החגים הבאים עלינו לטובה, שכולה בריאות אמיתית!
סלטים:
סלט חומוס ללא חומוס – לאלו שחומוס גורם להם למעי רגיז ולגזים, אבל על ניגוב החלה בחומוס הם מתקשים לוותר…
סלט חצילים במיונז ללא מיונז – כי באמת חבל על הקלוריות אם אפשר גם בלעדיהן, ועל הביצים החיות כבר דיברנו…
מנה ראשונה:
מפרום פטריות ללא בשר – לצמחוניים שאינם יכולים לאכול מפרום, אבל לא מוותרים עליו. המרוקאיות שבינינו מבינות למה אני מתכוונת…
מנה עיקרית:
שניצל עוף ללא טיגון – כי למה לטגן אם אפשר בלי? התוצאה מדהימה!
תוספת:
תבשיל כוסמת ועדשים עם שעועית עדינה ושומשום. זו תוספת כל כך קלה להכנה וכל כך טעימה, שהייתי חייבת להכניס אותה גם כי היא כל כך כן!
מנה אחרונה ללא שומן וקלוריות:
מרוקאים אינם מכירים דבר כזה ‘מנה אחרונה’. מגישים לשולחן מגש מפואר של פירות העונה חתוכים יפה ומוכנים לאכילה ופיצוחים לנשנוש. אפשר להגיש פופקורן עם מעט שמן ומלח. אין צורך בגלידות שמנת המכבידות על העיכול של ארוחת החג הכבדה.
גם בריא גם טעים. לא?
אני רוצה לאחל לכל בית ישראל שנה טובה ומתוקה עם גזירות טובות וגאולה שלמה”.
תודה רבה לאפרת המדהימה שהחכימה אותנו וגם בישלה עבורנו את המתכונים הנפלאים.
סלטים:
סלט חומוס ללא חומוס
החומרים:
1/2 2 כוסות עדשים כתומות
1/2 כוס טחינה גולמית
שן שום אחת
מעט מלח
אופן ההכנה:
משרים את העדשים במים רותחים
או מבשלים כרבע שעה.
מעבדים בבלנדר מקל את העדשים המבושלות עם שאר החומרים.
אם מתקבל ממרח סמיך מדי, ניתן לדלל בשתי כפות מים.
טיפ: להכנת מסבחה –
לפני ההגשה לטפטף מעל הסלט מעט שמן זית, כפית עדשים לא מרוסקות ומעט פטרוזיליה מיובשת.
סלט חציל במיונז ללא מיונז
החומרים:
חציל יפה, כהה וקפיצי למגע
בצל גדול
שמן לאידוי
1/2 כפית טחינה גולמית (לא חובה)
כפית מלח
2 כפיות סוכר
אופן ההכנה:
שמים במחבת שכבה דקה של שמן. פורסים את הבצל לפרוסות דקות ומפזרים במחבת.
מקלפים את החציל, פורסים לפרוסות בעובי של כסנטימטר ומוסיפים לבצל המאודה.
מכסים את המחבת וממשיכים לאדות על אש נמוכה עד לריכוך מלא של החצילים.
מעבירים לכלי, מוסיפים את הטחינה שמלבינה את הסלט ונותנת לו מראה אמיתי של “חציל במיונז”.
מוסיפים את התיבול וטוחנים לממרח חלק.
מפרום פטריות ללא בשר במילוי קינואה וירקות
פטריות לפי מספר הסועדים
2 כוסות קינואה מושרית לילה ומסוננת
בצל
גזר
קישוא
מלח, פלפל, כמון לתיבול לפי הטעם
אופן ההכנה:
להכנת המלית:
מגררים גס את הבצל, את הקישוא ואת הגזר. אפשר להוסיף ירקות אחרים שאוהבים: בטטה, סלרי אמריקאי קצוץ דק ועוד.
מערבבים עם הקינואה המסוננת ומוסיפים ביצה, מתבלים לפי הטעם.
מרוקנים את הפטריות מה’רגל’ וממלאים בחלל שנוצר את המלית.
מסדרים בתבנית, מכסים את הפטריות במים עד למחצית גובהן.
אופים בחום בינוני עד להזהבה.
מנה עיקרית:
שניצל ללא טיגון
החומרים:
חזה עוף פרוס מעוף אחד
מיץ לימון טרי
שן שום
ביצה
פירורי לחם
שומשום
אופן ההכנה:
מטפטפים מיץ לימון על כל שניצל. טיפה אחת על כל אחד.
טורפים בקערה ביצה ושן שום כתושה, מכניסים את השניצלים לתערובת ועוטפים אותם בה מכל הצדדים. משהים לילה במקרר.
מצפים את השניצלים בפירורי לחם מעורבים בשומשום.
מרפדים תבנית תנור גדולה בשני ניירות אפייה למניעת טפטופים ומשמנים אותה בנדיבות, אך בלי להגזים.
מסדרים את השניצלים בתבנית ואופים על גריל הכי גבוה שאפשר במשך חמש דקות או עד להזהבה.
זהירות! ההבדל בין שניצל עסיסי לשניצל יבש הוא עניין של דקות ממש!
לאחר חמש דקות מוציאים מהגריל והופכים כל שניצל לצידו השני.
אופים באותה דרך חמש דקות בזהירות רבה.
השניצל מוכן!
התקבלה כמות גדולה בלי מאמץ ועם הרבה פחות שמן!
תבשיל כוסמת ועדשים כתומות
אין סיבה לאכול פתיתים אם אפשר באותו מאמץ לבשל כוסמת…
החומרים: (6 מנות)
2 כוסות כוסמת
כוס עדשים כתומות
בצל אחד
שקית שעועית עדינה קפואה
שומשום
שמן ומלח לתיבול
אופן ההכנה:
מבשלים בסיר את הכוסמת עם העדשים כעשרים דקות עד לריכוך. הכוסמת מוכנה כשהיא נבקעת.
מתבלים בשמן ובמלח.
מטגנים קלות שעועית עדינה.
מגישים את התבשיל עם השעועית בתוספת מעט שומשום למראה מושלם.
מנה אחרונה:
פירות העונה
פופקורן
פיצוחים
בימי הקיץ או כשיש אורחים אפשר להכין

שייק תות בננה.
החומרים:
בננה אחת
1/2 כוס מים
1/2 כוס תותים קפואים
אופן ההכנה:
מטפטפים מעט מיץ לימון כדי למנוע את השחרת הבננה.
טוחנים הכול יחד ומגישים.
תמונות כלליות- לעיצוב