ישנה מעלה באכילת ירקות ופירות שלמים. אמר מי שאמר, שלוא היה האדם אמור להיות ניזון ממיצים – היה נברא כשמסחטת מיץ בפיו במקום שיניו… המיץ הסחוט חסר את הסיבים התזונתיים שחשובים לבריאותנו, ועל כן הוא לוקה בחסר מבחינה תזונתית.
למרות זאת, תועלת מיוחדת מופקת משתיית מיץ. הוא מאפשר לנו להעניק לעצמנו ריכוז של רכיבים תזונתיים שקשה להגיע אליהם בצורה אחרת.
איזה ילד, למשל, מציית להנחיה הבריאותית הממליצה לצרוך 8 מנות ירקות ופירות ביום? לשם המחשה, הילד הזה יאכל, ככל הנראה, מידי יום: מלפפון, עגבניה, גמבה, גזר וקישוא מבושלים (בערך צלחת מלאה של מרק ירקות סמיך), וכן, תפוח, אפרסק ומלון… מכירים ילד כזה?
לעומת זאת, אם תציעו לו כוס מיץ גזר סחוט, מקפא מתוק של מיץ פירות,מעין קרטיב בריאות כזה, או שייק מקציף, עם קוביות קרח – ובכן, זה נשמע כבר אחרת לגמרי…
אבל גם למבוגרים, ודוקא למבוגרים, מומלץ מאד להכיר את עולמם הצבעוני והעסיסי של המיצים.
רוצים להרגיש טוב? מידי יום ראשון, כשהפרידה מן השבת עדיין מעיקה על הנשמה – וגם על הגוף… נסו להעניק לעצמכם יום מיצים. יום בו תשתו מידי שעה כוס מיץ בטעם חדש ומפתיע. וזהו. מנוחה למערכת העיכול, התחדשות וניקוי למערכות הגוף כולן.
המיצים מתעכלים ונספגים בקלות בגוף. מרכיבי התזונה שבהם משוחררים מן התאית המצויה בחלקי הירק או הפרי, והם מגיעים לתאי גופנו תוך 15 דקות. כך מתחדשת בנו תחושת שובע וכח, ומן הגוף נחסכת האנרגיה הכרוכה בעיכול המזון. זו הסיבה שדיאטת מיצים מתאימה מאד כתזונה לפני או אחרי פעילות גופנית אינטנסיבית, או בעת החלמה ממחלה. דיאטת מיצים מפנה את האנרגיות הפנימיות להחלמה או לניקוי מרעלים, ולאחריה אנחנו מרגישים טוב יותר.
מיצים, בייחוד מיצי פירות, תומכים בתהליכי ניקוי גם בכך שיש להם השפעה משלשלת. ניקוי הגוף מרעלים וניקוי דרכי העיכול מסייעים לחשיבה צלולה ולאיזון מצב הרוח. הניקוי אף גורם לחילוף החומרים בגוף להיות יעיל יותר, ואם במקביל מקפידים על תזונה נכונה, יסייעו המיצים להחזיר את הגוף למשקלו הטבעי והנכון.
ומעבר לכל זה– המיץ מעניק לנו רגע מתוק, מרענן ובריא. אז… תנו לעצמכם הפוגה, ושבו להתרענן עם כוס מיץ טבעי וטרי. בעזרת ה’ תרגישו טוב מיד, ותרגישו טוב גם לאחר זמן.
שלושה סוגי מכשירים עומדים לרשותכם להפקת מיץ מפירות וירקות:
מסחטת הדרים – ידנית או חשמלית
– זו הקלאסית העגולה, עם הכיפה… – מתאימה, כמובן, לסחיטת הדרים. יש מסחטת הדרים ידנית שסוחטת באמצעות לחץ, ולא בסיבוב, והיא מתאימה גם לרימונים ולפירות רכים עתירי מיץ.
מסחטת פירות וירקות קשים
מרבית הפירות והירקות שאינם רכים ונמעכים – ניתנים לסחיטה במסחטה מסוג זה.המסחטות המצויות יותר הן הצנטריפוגליות; מיכל מסתובב קוצץ אל הפירות והירקות, ודוחף את המיץ דרך מסננת מתכתית, באמצעות כוח צנטריפוגלי. הן טובות וזולות יחסית, אך יש בהן יותר התחמצנות של מרכיבי התזונה, וזהו חסרונן.
עדיפה המסחטה המבוססת על גריסה וסינון. עלותה, אמנם, גבוהה יותר, אך היא משמרת במיץ כמות גדולה יותר של מרכיבים תזונתיים, ובשל מיעוט החום והחיכוך- גם שומרת יותר על האנזימים הרגישים.
מערבל (בלנדר) / מעבד מזון
אף אם אין לכם מסחטת מיצים– תוכלו להפיק את הטוב שבמיץ. רבים מהפירות והירקות מעולים בטחינה בבלנדר, ואחרים יש גם סוגים שקשה להפיק מהם מיץ במסחטה ולכן עדיף לכתוש אותם.
מעלתם הגדולה של משקאות פרי המופקים באמצעות בלנדר או מעבד היא, שניתן להוסיף להם מרכיבים המעשירים אותם ומשדרגים אותם מבחינה תזונתית: זרעי פשתן שהושרו במים למשך לילה (מקור מעולה לאומגה 3), שקדים, אגוזים וזרעים, צמחי מרפא ותבלין מיובשים, נבט חיטה, ועוד, כיד הדמיון הטובה.
משקאות רבים שהוכנו בבלנדר זקוקים לתוספת של נוזל. ניתן לסחוט פירות או ירקות במסחטה, ולהוסיף את המיץ שלהם למשקה שבבלנדר.
בימי הקיץ החמים, נסו לגשת לירקן שלכם בערבו של יום. הוא ישמח להעניק לכם פירות בשלים מאד במחיר נמוך. נערוך הכרות עם כמה פירות קיציים כאלה, עם סגולותיהם הבריאותיות, ועם האופן בו ניתן להפיק מהם מיצים נפלאים. היצירתיים שביניכם, ילמדו עד מהרה לשלב את המיצים אלו באלו, לגוון בעזרת ירקות משביחי טעם, לטחון בבלנדר עם בננות או חלב שקדיםלשייק קרמי מעודן, להקפיא לקרטיב–בריאות, ועוד ועוד. נודה לכם אם תשתפו אותנו בהכרת מתכונים שהצליחו, לתועלת הקוראים כולם!
ענבים
הענבים ידועים כנוגדי חימצון, נוגדי נגיפים ונוגדי סרטן. הפלבונואידים שבמיץ ענבים מגנים על הלב, יחד עם הרזברטרול– חומר הנמצא ביין אדום ובמיץ ענבים אדומים.הענבים הם מקור טוב לאשלגן, והבורון שבהם עשוי לסייע בשמירה על רמת אסטרוגן תקינה, ואף לסייע במניעה של דלדול העצם. לכן הם מומלצים במיוחד לגיל המעבר.
להכנת מיץ:
שטפו היטב את הענבים, הכניסו למסחטת מיצים את הפרי כולו (כולל קליפה וגרעינים – אם יש).
2 כוסות ענבים שלמים (500 מ”ל) מניבות כ-3/4 כוס מיץ. מיץ הענבים מתוק מאד, וכדאי לשלב בו רכיבים מתוקים פחות.
להכנת שייק:
לשייקים ולמשקאות מעורבלים, השתמשו בענבים טריים ללא גלעינים, או בצימוקים.
טיפ
אם יש לכם כמות גדולה של ענבים, תוכלו להכין מיץ ענבים מהודר מאד לקידוש ולברכה, ללא כל מים בתהליך ההכנה:
רסקו את הענבים בבלנדר, והקפיאו בשקית הקפאה קשורה היטב.בליל יום שישי הוציאו את השקית מן המקפיא, חוררו את אחד הקצוות, והניחו בתוך משפך מעל לצנצנת או לבקבוק. המיץ יפשיר לאיטו ויזרום לתוך הבקבוק, תוך סינון טבעי. אם לא תסחטו,תתנו למיץ לטפטף מעצמו עד תומו , תקבלו מיץ צלול, משובח ומהודר במיוחד.
משמשים
המשמשים מכילים כמות גדולה מאד של בטא-קרוטן, שהוא חומר מוצא לויטמין A,( למנוע מחלות לב, בכך שהוא מונע את היווצרותו של הרובד הטרשתי בעורקים. המשמשים מסייעים לשמירה על לחץ דם תקין, ומומלצים במיוחד לנשים בשל התכולה העשירה של אשלגן, בורון, ברזל, ומגנזיום המצויה בהם. למרות מתיקותו, המשמש הינו פרי בעל אינדקס גליקמי נמוך. הוא עשיר בסיבים תזונתיים, ואין בו נתרן או שומן.
בקיצור: נצלו את עונת המשמשים,והעשירו את בריאותכם, וגם את— אוסף הגוגואים של הילדים.
להכנת מיץ:
בחרו משמשים מוצקים, טריים, בעלי גוון צהוב-כתום עמוק. מיץ משמש משתלב טוב מאד במיץ מפירות יער. 500 גרם (כ-4משמשים) מניבים כ- 1.5 כוסות מיץ.
להכנת שייק:
להכנת שייק תוכלו להשתמש במשמשים בשלים ורכים יותר, שלא יצלחו למסחטת המיץ, אך הבלנדר יטפל בהם מצוין. ניתן גם לשלב משמשים מיובשים, אך הקפידו שיהיו נטולי גופרית כדי למנוע תגובה אלרגית. הוספת משמשים בשלים מאד או מיובשים לשייק, מעניקה לו מתיקות עריבה ללא תוספת סוכר.
מלון ומנגו
את המלון והמנגו הבשלים מאד ניתנים לעיתים להשגה במחיר מוזל.אפשר לשלבם בהכנת שייק ערב, שמהווה ארוחת בוקר נעימה ומרעננת, ממריצה וגם משביעה, בזכות תכולתו החלבונית של המילון.
המלון הוא מקור טוב לויטמין A, ומכיל גם ויטמין C וסידן. הוא מכיל נוגדי חמצון נוגדי קרישה (אדנוזין, המדלל את הדם), ונוגדי סרטן.
המנגו עשיר אף הוא בויטמין A (8000 יחידות בינלאומיות, IU, של בטא קרוטן), אשלגן,ניאצין וסיבים תזונתיים. גם הוא נוגד סרטן וטרשת עורקים, ומלבד זאת, שומר על פעולת מעיים סדירה, ומסייע לגוף להילחם בזיהומים.
להכנת שייק:
קלפו את המילון ואת המנגו, חתכו לחתיכות גדולות ורסקו בבלנדר. מתקבל שייק סמיך, מקציף, בצבע צהוב זורח. שייק מאיר לבוקר מאיר. בפרי המנגו יש לטפל בזהירות, מפני שהמיץ שלו עלול לגרום גירוי עור.
לפניכם מתכונים לדוגמא למשקאות נפלאים, שנוסף על טעמם הערב והמרענן–יש בהם גם סגולות ריפוי מיוחדות. שתו לרויה, ולבריאות!
מיץ להגברת הקשב והריכוז
ילד הניזון מתזונה בריאה, עשירה בברזל, ונטולת סוכר וקמח לבן, צבעי מאכל ושאר חומרים תעשיתיים – יוכל לחוש את השפעתו המרגיעה והמאזנת של המיץ הבא:
2 אגסים שטופים וחתוכים לקוביות
2 פרוסות אננס
1 כוס (250 מ”ל) ענבים סגולים או ירוקים שטופים
1 לימון קלוף וחצוי
1/2 קולורבי.
1 כפית פרחי קמומיל מיובשים (להשיג בסטנד צמחי המרפא בחנויות הטבע)
הכינו חליטת קמומיל:
שפכו 1/4 כוס מים רותחים על פרחי הקמומיל, והשרו למשך 10 דקות.
בינתיים, הכינו את המיץ: סחטו את הפירות והירקות במסחטת מיץ, ערבבו.
מזגו לכוס את מיץ הפירות, והוסיפו כף אחת של חליטת קמומיל.
מיץ לצינון הגוף
1 גזר שטוף היטב
2 עלי סלרי שטופים
1 תפוח עץ שטוף וחתוך לקוביות
2 מלפפונים שטופים וחתוכים
1 קישוא שטוף וחתוך לרצועות מוארכות
1/2 פלפל אדום מתוק שטוף
שייק ממריץ
משקה זה, המכיל סוכר טבעי ואשלגן (מהבננה), מסייע להכין את הגוף לפעילות אינטנסיבית. שתו אותו לפני שאתם מבצעים פעילות גופנית, צעידה או עבודה מאומצת. אם אתם בוחרים להשתמש בחלב שקדים, השמיטו את השקדים הטחונים.
1 כוס חלב סויה
1 בננה קלופה
1/2 כוס דובדבנים שטופים ומגולענים
1 קיווי קלופים וחתוכים לקוביות
1 כף אבקת חלבון
2 כפות שקדים טחונים
שייק מרגיע
ההשפעה הטבעית המרגיעה של המליסה בשילוב הבננה העשירה באשלגן – יוצרות שילוב מרגיע לאחר פעילות או בשעת לחץ.
1/2 כוס מיץ גזר
2 פרוסות אננס
1 בננה קלופה
1 גבעול מליסה רפואית (להשיג בחנויות טבע), שטוף