היסודות – יחסי גומלין
מה קורה לקור בחדר שהדלקנו בו תנור חימום? - פוחת, כמובן, בהתאם למידם החום. ומה קורה לאחד היסודות כשהיסוד המנוגד לו מתגבר? - אותו דבר. הוא נחלש. ולהיפך, מתחזק אם היסוד המנוגד פוחת. כל התגברות או השתלטות של אחד היסודות משפיעה על כל השאר.
בתהליכים יומיומיים שעוברים עלינו, ישנה פעילות של יחסי גומלין בין היסודות, ברמה הפיזיולוגית, כמו בביטויים הנפשיים. תנו דעתכם לדוגמאות הבאות. האיזון המומלץ הוא באמצעות תזונה מאזנת, כמפורט במאמרים הקודמים, וכן בתהליך תקשורתי שעקרונותיו יתוארו בהמשך.
ישיב חימה
יענקל’ה יודע לכעוס, אוהו יודע, הוא לא צריך להשקיע בזה הרבה, גפרור קטן נדלק – והאש בוערת.
מה קורה אצל יענקל’ה מבחינת איזון היסודות?
במצב של כעס, מעבר לתהליך הרוחני השלילי שיוצר הכעס באדם, ישנם גם תהליכים פיזיולוגיים ונפשיים: יסוד האש מתגבר, ישנו חום עודף שגורם לייבוש נוזלים מוגזם. יובש בנפש הוא חוסר חיבור לעולם, לאנשים. הכועס אינו רואה את האנשים שמסביבו, הוא אטום לרגשותיהם. בשלב הבא, בעת הרגיעה שלאחר הכעס, עלול הוא להגיע למצב של יובש המלווה בקור – התגברות של יסוד האדמה. הוא ייפול לעצבות, והצטברות של תהליכים כאלה עלולה אף להוביל לדיכאון.
כיוון הריפוי במצב זה הוא תקשורת, והמתכון: קחו את יסוד הרוח ויסוד המים המרגישים והמתחברים, אספו מהם מעט לחות, ערבבו אצל טיפוס האש, וקבלו אדם מתקשר עם עצמו ועם הסביבה, שלא ‘נשרף לו הפיוז’ בקלות, הוא מחובר ומאוזן. כה לחי, יענקל’ה.
רוח פרצים
אליהו הוא ילד סקרן ורגיש. הוא מאופיין כטיפוס רוח. אליהו שואל שאלות בלי סוף, שהסביבה נוטה להגיב אליהן בקוצר רוח. אליהו רגיש, ומפרש את קוצר הרוח כמכה כמעט אנושה. הוא נחסם, ופחות מעוניין בקשר.
הלחות של יסוד הרוח – התייבשה. מצד שני, לאליהו אנרגיות פנימיות חזקות – יסוד חום מוגבר. אנרגיה חזקה שלא מוצאת לעצמה נתיב תקין תתבטא בסופו של דבר בהתנהגות חריגה. גם כאן כיוון הריפוי הוא השקעה בתקשורת חיובית, טובה ובונה.
צינים ופחים
שרי וארי התאומים בני החמש, יצרו סיפור קלאסי שכולנו גדלנו עליו: הם יצאו לחצר ביום של גשם ורוחות / וקפצו בשלוליות עד כלות הכוחות. / אל אימא חזרו עם אף אדום ונוזל / גם רעד, גם עיטוש, ומי פה משתעל? / אבוי, ספקה אימא כפיים / אתם לוהטים! זעקה אל השניים / הלבישה אותם בפיג’מה עבה / הכניסה למיטה למנוחה טובה. / ואז התחיל מרוץ של תה ומרק עוף / וברוך ה’, לסיפור היה סוף.
קלאסיקה, כבר אמרנו. מה שקורה מבחינת איזון היסודות: קור חיצוני שנחשף אליו האדם מחליש את המערכת החיסונית ומאפשר לנגיפים ולחיידקים שבגוף לשגשג. החום בגוף עולה, מה שמהווה בעצם התגברות של יסוד האש, זאת כדי לסייע למערכת החיסון להתמודד עם המיקרואורגניזמים. מה קורה כשעולה החום, אנחנו כבר יודעים מהדוגמה הקודמת – הגוף מתייבש. וכאן, ההתחממות הינה ממושכת יותר מאשר בתהליך הכעס, נלווה אליה ניקוי גוף, ומורגשת חולשה עקב ניצולם של החלבונים האגורים בגוף כדי להילחם באיום. ההתחממות הממושכת מחלישה את יסוד האדמה, וכיוון הריפוי הינו, כמה פשוט – מנוחה, ובשלבי ההחלמה – מאכלים חמים, המכילים ירקות וחלבונים בשפע.
כדאי לדעת, כי במצבי התקררות ניתן לעיתים למנוע את התפרצות מחלת החום, באמצעות חימום הגוף: שתייה מרוכזת (3 כוסות תוך שעה) של תה מצמחים מחממים, כגון: רוזמרין (לא לילדים קטנים ונשים לפני לידה), ציפורן, קינמון או סרפד (שאגב יעיל במיוחד גם לטיפול בסטרפטוקוקוס).
…וזה קורה במשפחות הכי טובות
ויכוח רציני הותיר אחריו סערת רגשות עזה. לאחר יומיים־שלושה, מפתחים לפתע כמה מבני הבית תופעות מחלה שונות: אחד חולה בשפעת, השני מתלונן על כאבי אוזניים. מישהו מצונן ומשתעל, והאם סתם חלשה ומותשת.
מה קרה? עלייה של חום (כעס, התגעשות רצונות), ויובש (קצר בתקשורת), הובילה, כשוך הסערה, למצב של קור מוגבר, ולשגשוג של חיידקים ווירוסים.
מה אפשר לעשות? הטיפול הגופני במחלות יהיה הגברת חום, ובמקביל, מומלץ להגביר את התקשורת והקשר (יסוד המים) במשפחה.

אבחון ואיזון
יסודות בלשון
אבחון באמצעות הלשון הינו כלי מקצועי שדורש למידה מקיפה ומעמיקה. עם זאת, מצאתי כי קל לאבחן באופן ראשוני את הרכב היסודות באמצעות הלשון, ומתקבלות תוצאות בעלות משמעות גם כשהאבחון חובבני. מיפיתי חמישה מאפיינים בולטים וקלים לאבחון, שייתנו תמונה ראשונית. יחד עם אפיונים נוספים שאתם מזהים בוודאי בעצמכם ואצל הקרובים אליכם, תוכלו לקבל תמונה די טובה לגבי היסודות הנמצאים בעודף ובחוסר, ופעילות האיזון הנדרשת.
יש לזכור, כי כולנו מורכבים מכל ארבעת היסודות. הסימנים הלשוניים רק מצביעים על מינון מוגבר או מופחת של כל יסוד, ועל צורך בתגבור או הפחתה לצורך איזון. כמו כן, חלק מן הסימנים שבטבלה הם משתנים אפילו ברמה יומיומית, למשל חיפוי הלשון, שעשוי להצביע על מצב קבוע, או לחילופין על התגברות עכשווית של היסוד.
תוציא לשון, תעשה אה!
לכל לשון מאפיינים משלה. כדי לרכוש מיומנות יש להסתכל על אי־אלו לשונות, מפני שמרבית המאפיינים הם יחסיים. ניתן לערוך הפנינג חביב של השוואת לשונות משפחתית… ואז – למעיישה! הטבלה הבאה יכולה לעזור לכל אחד מאתנו לאתר את מפת היסודות שלו לפי הלשון.
הנחיות: הקיפו בעיגול או סמנו בצבע את מאפייני הלשון הפרטית שלכם, ובדקו מה אומרים המאפיינים לגבי ביטוי היסודות.
בטבלה מסומנים מאפיינים שמצאה אלישבע, בת 38, בריאה בדרך־כלל, (מלבד המחושים הקבועים של כאבי גב ושיעול טורדני), בלשון שלה.
התגברות יסוד האש |
התגברות יסוד המים |
התגברות יסוד הרוח |
התגברות יסוד האדמה |
|
|
|
|
תוצאות ששלפה אלישבע מהסימונים שהדגישה בטבלה
מספר הסימנים הנצפים | מתוך | באחוזים | |
אש (כבד) | 3 | 5 | 60% |
מים (ריאות) | 0 | 5 | 0 |
רוח (כיס מרה) | 2 | 6 | 34% |
אדמה (טחול, קיבה) | 3 | 5 | 60% |
רגשית: לאלישבע יש שילוב של תעוזה, גמישות מחשבתית ומציאותיות, שנובעות מיסודות האש והאדמה הדומיננטיים אצלה, לכן לשונה אדומה באזורים מסוימים, וכחלחלה – באחרים. חסרה לה במעט היכולת להרגיש את הזולת, והיא יכולה לפגוע שלא במתכוון כתוצאה מיסוד המים החסר אצלה.
פיזית: אלישבע הינה אדם בריא בדרך־כלל, מלבד רגישות באזור הראות, מערכת הנשימה והגב עליון. כיצד מאובחנת הרגישות? יסוד המים, המקביל לריאות, חסר אצל אלישבע, כך שמצופה רגישות בריאות ובגב העליון, שבסמוך אליו ממוקמות הריאות.
איזון יסודות
תזונה מומלצת – גריסים, שיבולת שועל, ירקות עלים.
צמחי מרפא – נטופית רפואית.
עבודה רגשית – ללמוד להקשיב.

איזון יסודות בשיחה – מקימי
מדברים קצת יותר, מקשיבים יותר
מקימי – מילה אישית מהמייסדת
‘מקימי’ נולדה בשנה האחרונה כמענה לתהליכים עם מטופלים שלי, שנתקעו בשלב של: “לא מסוגלים ולא רוצים לעזור לעצמנו”.
הגעתי למסקנה שיש חסימה שכדאי לפתוח. החיפושים אחרי המפתח לחסימה זו, הובילו אל שורשיהן של המידות: הגאווה והענווה. הגאווה נובעת מתחושת השפלה, ואם כך – המפתח לתיקון השפלות שחוו אנשים, הגיוני שיתבצע באמצעות הקשבה של כבוד. כבוד הוא חוויה מתקנת עוצמתית במיוחד.
היו מקרים שתקשורת בסגנון ‘מקימי’ פתרה את הבעיה, והביאה לאיזון מושלם. לעיתים קרובות יותר, זה היה הצעד הראשון והמשמעותי שפתח את הדרך לאיזון.
התהליך הוא דו־סטרי – המשתתפים בתוכנית לומדים לקבל את הכבוד הראוי להם באמצעות הקשבה, ומנגד להעניק לזולת את כבודו שלו.
‘מקימי’ מתאימה לכל אחד, מהניסיון האישי שלי עם השיטה (כן, גם אני מגדירה את עצמי כמטופלת ‘מקימי’), השיטה יוצרת מודעות לתהליכים אישיים ומסייעת להתמודד איתם.
פשטות מדהימה, זהו הקו המנחה. ומכיוון שכך, הקושי היחיד הינו העובדה שהפשטות הזו מתקבלת עדיין בספקנות: “לא עולה כסף? אולי זה לא שווה?”.
אבל זה שווה, ועובד בסייעתא דשמיא.
המטרה:
איזון יסודות על־ידי שימוש בכוח הדיבור.
המשוחחים:
שני אנשים. הם יכולים להיות בעלי היכרות מוקדמת – משפחה, חברים, או כאלו שהתחברו למטרה זאת במיוחד.
הזמן:
5 דקות כל יום (5-6 ימים בשבוע), במשך חודש וחצי לפחות. ההתמדה חשובה ביותר, ועל כן מומלץ לא לעבור את 5 הדקות, ולהקפיד לתת להן מקום מידי יום.
העיקרון:
יש בהלכות כיבוד הורים סעיף האומר: “לא יסתור דבריו”, מכאן שהדרך לנתינת כבוד בדיבור לזולת היא על־ידי הימנעות מסתירת דבריו. לתת כבוד לשני – הרי זה בעצם לטפל בגאווה, השורש של כל המידות הרעות, וליצור תרגול מעשי בענווה. כלל היסוד בשיחת ‘מקימי’ הינו, אפוא: אפס ביקורת!
יש מדבר ויש מאזין. ובכל שיחה מתחלפים התפקידים. המאזין, באמצעות אישור, תמיכה ועידוד, מסייע למדבר לבנות מציאות חדשה באמצעות הדיבור. חיוני ששני הצדדים ישמשו לסירוגין גם כמדבר וגם כמאזין. ההקשבה לזולת מרפאת את המקשיב לא פחות מאשר את מי שמקשיבים לו.
כללי השיחה:
- בכל שיחה יש מישהו שהוא המספר המרכזי. הוא גם זה שמתקשר טלפונית לחברו. למחרת המספר יהיה המקשיב, והמקשיב יהיה המספר.
- בסיום כל שיחה, קובעים מתי מדברים מחר. מי שיהיה המדבר מחר הוא זה שיתקשר למקשיב.
- אסור להתנגד או לסתור את דברי חברך, אבל מותר להציע לבחון כיוון מסוים שלא יוצר התנגדות לנאמר, אלא מזמין לבדוק אפשרות.
- בסיום השיחה המאזין יכול לשאול: מה רצית? מה הרגשת? מה ידעת? במה אתה בוטח/מאמין?
- מומלץ למאזין לבקש מהמספר להפוך את הרצון לתפילה.
נושאי שיחה אפשריים:
- מה עבר עלי היום/אתמול.
- נושא שמעניין אותי ורציתי לדבר עליו.
- משהו שרציתי להתייעץ אודותיו.
איזון יסודות באמצעות ‘מקימי’
התשובה של ‘מקימי’ לחוסר איזון: נדבר זה עם זה, נקשיב זה לזה, ונברא יחד מציאות של אמונה, ביטחון ומימוש. בשיחות ‘מקימי’ מחזקים, מנקים וממקדים יסודות על־ידי שימוש במילות המפתח.
- אני מרגיש – יסוד המים. כמה מאתנו מדחיקים ולא נותנים ביטוי לרגשות שלהם?…
כדי לחזק את יסוד המים הדובר יתמקד ברגשותיו. המאזין ישתדל להביא את הדובר לדבר על רגשותיו, הנעימים או אלה הפחות נעימים, ויחזק את יסוד התקשורת באמצעות פרגון, הכלה והבנה רגשית.
- אני יודע – יסוד האוויר. כמה מאתנו לא בטוחים בידע שלהם?…
ההסכמה, אי הבעת התנגדות, הינם כלים רבי עוצמה לחזק את תחושת היודע, את ביטחונו של האדם בידיעותיו.
- אני רוצה – יסוד האש. לכמה מאתנו אבד הרצון, טבע אי־שם באגם הכישלונות?…
שאלות כמו: איך היית רוצה שהדברים יהיו? מה היה הכי טוב שיקרה? למה אתה שואף? – מחזקות את יסוד האש, את כוח הרצון של הדובר.
- אני מאמין/בוטח – יסוד האדמה. (בניגוד לדאגה ולפחד המאפיינים יסוד אדמה לא מאוזן). כמה מאתנו חיים בעולם של פחדים וחרדות?…
הדיבור על הפחד הופך אותו לנשלט, לפחות אימתני, ולכן ההקשבה היא כלי הריפוי הראשון והעיקרי.
התמדה בשיחת ‘מקימי’ משך שלושה חודשים, תביא לשינוי עמוק מורגש, ולהתפתחות מרקם חדש של יחסים והתנהגויות, בדרך אל האיזון הנשאף.
על־מנת לקבל הכוונה לטיפול ביתי איכותי, תוכלו לשלוח תמונות של לשון למייל: edna-m@neto.net.il, ונשמח לסייע ולהדריך. כמו כן ניתן לשלוח למייל זה בקשה לתמיכה בשלבים הראשונים של התנסות במקימי, וכן לסייע במציאת חברותא למקימי (או להשאיר הודעה בתא קולי בטל’ 02-5862777).