כ־80 אחוזים מהאוכלוסייה יסבלו מכאבי גב במהלך חייהם. רוב כאבי הגב יחלפו לאחר כשלושה חודשים בעזרת טיפול מסורתי. כ־20 אחוזים מהמקרים יצריכו טיפול משמעותי יותר. אדם הסובל מכאבי גב יוכל להקל על עצמו בדרכים רבות: נטילת משככי כאבים, חימום/קירור של המקום, טיפולי פיזיותרפיה, טיפולי הידרותרפיה או רפואה משלימה.
לטיפולי ההידרותרפיה, הניתנים בבריכה הטיפולית, יתרונות בולטים, שהפכו אותם במדינות כמו אוסטריה, גרמניה ושוויצריה לשיטות הטיפול העיקרית לבעיות אורתופדיות. גם בארץ הולכת וגוברת המודעות לתועלותיה הייחודיות של ההידרותרפיה, ויעיד על כך מספר הבריכות הטיפוליות הנמצא בעליה מתמדת.
למה דווקא מים?
צמיגות המים גדולה פי 800 מצמיגות האוויר. מציאות זו יוצרת התנגדות של המים לגוף. גם האוויר מתנגד לאדם, אך התנגדות המים רבה בערך פי 12 מהתנגדות האוויר. בשל כך הפעילות במים מאתגרת במיוחד.
מעבר לאתגר, אנו נדרשים להפעיל במים את כל השרירים בכל כיווני התנועה כדי להתנגד לתנועתיות המים. כך ניתן לשפר את שיווי המשקל ויעילות שרירי הליבה.
בנוסף, התנועות במים מבוקרות ואיטיות יותר ולכן הסיכוי לפציעה יורד.
במים קטנה השפעתו של כוח המשיכה בגלל כוח הציפה. בשל כך נוצר פחות לחץ על המפרקים. מי שסובל מכאבי גב יכול להרגיש הקלה ברמת הכאב וחופשיות פעולה במים.
הידרותרפיה יעילה במיוחד לטיפול בבעיות גב, משום שתכונת הציפה של המים מנטרלת את רוב משקל הגוף, כך שהשרירים יכולים לנוע בחופשיות ועם פחות מאמץ. פירושו של דבר, שמפרקים אשר בדרך־כלל נושאים את משקל הגוף, כגון המפרקים בעמוד השדרה, יכולים לבצע תנועות בטווח מלא מבלי להימעך זה בזה.
במהלך הטיפול רוכש המטופל כלים ומתנסה בביצוע תנועות שונות, מה שיסייע לו בהמשך לנוע בחופשיות גם בסביבה יבשה. הפעילות במים נחשבת לבטוחה יותר, ולפיכך המטופלים יכולים להרשות לעצמם להעז ולבצע פעילויות שבסביבה אחרת היו מפחדים להתנסות בהן.
עקרונות הטיפול ההידרותרפי בכאבי גב תחתון
הארכת עמוד השדרה – הארכה והפרדה של חוליות עמוד השדרה. כוחות דחיסה עלולים להוביל ללחץ על הדיסק ולפריצה שלו, ולכן, מתיחה והארכה של עמוד השדרה תפחית את הלחץ על הדיסק ותאפשר לו לחזור למקומו הטבעי. הטיפול מתמקד בשיפור טווחי התנועה באזורים הפגועים של עמוד השדרה, במניעת יציאתו של הדיסק לכיוון חוט השדרה – המהווה החמרה של הפריצה, ובהקלה על הלחץ.
חיזוק שרירי גב ובטן – טיפול מניעתי הכולל תרגילים לחיזוק שרירי הליבה – שרירי הגב, הבטן ורצפת האגן. חיזוק שרירים אלו מאפשר מצב בו ה’נטל’ של נשיאת משקל הגוף מתחלק בצורה טובה יותר, והעומס על הגב התחתון מוקל מעט. תרגילים אלו מבוצעים כנגד התנגדות המים, ולעיתים נעשה שימוש במכשירים מיוחדים כמו בכדור, נודל ועוד.
יישום תבניות הליכה, יציבה ועמידה נכונות ובריאות – לימוד ותרגול של יציבה נכונה והליכה נכונה, שתעצורנה את ההידרדרות של פריצת הדיסק ותמנענה פריצות דיסק נוספות.
מתיחות, הגדלת טווחי תנועה והפחתת כאב – המים החמימים מרככים רקמות ותורמים לאלסטיות של השריר והגדלה של טווחי התנועה באזורים הפגועים, מה שעוזר להרפיה של שרירים תפוסים ומפחית כאב. זאת מלבד עצם העובדה שהגוף אינו צריך להתמודד עם כוח המשיכה, המקלה על ביצוע התנועות.
שיפור סיבולת לב ריאה וכושר גופני – בבריכה ניתן לבצע מגוון רחב של תרגילים אירוביים שמסייעים לשיפור סיבולת הלב והריאה ולשיפור הכושר הגופני.
חיזוק תחושת הביטחון – כאבי גב מתמשכים מפתחים בהדרגה תחושת פחד מפני ביצוע של תנועות, והימנעות מפעילות. הטיפול ההידרותרפי מסייע לחיזוק תחושת הביטחון, והפחתת מידת החרדה של המטופל. המים מספקים סביבה תומכת ובטוחה, המאפשרת חיזוק השרירים ללא חשש.
שחייה
הטכניקה החשובה והפשוטה ביותר שהמטופלים לומדים בבריכה היא שחייה נכונה. שחייה ושהות במים מורידות את העומס מאזור הכאב, משחררות שרירים מכווצים ומתוחים ומפחיתות נוקשות במפרקים, ובמקביל מחזקות מאוד את שרירי הגב.
שחייה מומלצת לשמירה על גב תקין, אבל רק אם שוחים נכון. שחייה לא נכונה עלולה לגרום נזק. לכן, גם אם יודעים לשחות כדאי לקחת מספר שיעורים לשיפור הטכניקה.
שחיית חזה לא מומלצת במצב של בעיות בגב התחתון, מכיוון שתנועת הרגליים גורמת לעומס על הברכיים והיא אינה תנועה טבעית לגוף. אם בכל זאת מעדיפים שחיית חזה, מומלץ לא להתרומם מדי מעל פני המים, פעולה שעלולה לגרום נזק לעמוד השדרה ולגב התחתון.
שחיית גב וחתירה הן סגנונות המשלימים זה את זה ונחשבים לטובים לשמירה על הגב, אבל גם כאן חשוב לשמור על ביצוע נכון. בחתירה, מומלץ לנשום לשני הצדדים (בהפניית ראש לימין ולשמאל), לשמירה על הסימטריה של הגוף. בשחיית גב חשוב לשכב רפויים על המים, לא ‘להיאבק’ בהם, לצוף, להיות משוחררים.
בכל הסגנונות, חשוב להישאר מעל פני המים, ולא לצלול. כאשר יש פחות התנגדות של המים, השחייה משוחררת יותר, ואינה מעמיסה על הגב ועמוד השדרה. כדי לשמור על גב בריא, מומלץ לשחות שלוש פעמים בשבוע, לפחות חצי שעה.
תרגילי מים לשמירה על גב בריא
- הליכה במים בגובה החזה ומעלה, ניתן לשלב הליכה צידית.
- בציפה עם נודל מתחת לבית השחי – להרים את הברכיים לכיוון הבטן. מנח זה יאריך את הגב ויפריד מעט בין החוליות. בהמשך ניתן לשלב רוטציות של הגב על ידי הנעת הרגליים מצד לצד בתנועת “סחיטה” של הגב. .
- עם מצוף בידיים- הליכה עם “חתירה” לצדדים.