רפואה מאזנת
הרפואה הסינית רואה את האדם כשלם, אשר מושפע מהאנרגיות החיצוניות שסביבו ומהתהליכים הנפשיים המתרחשים בתוכו. הפילוסופיה הסינית מתייחסת לחמשת האלמנטים ו־12 איברים. כל איבר אחראי על רגש אחר. כשאחד או יותר מהאיברים הפנימיים יוצאים מאיזון, עלולה להופיע מחלה.
על־מנת להבין את האדם, התבוננו החכמים הסינים בגרמי השמים ובתופעות ארציות ובנו את מודל חמשת האלמנטים, שהוא אחד מהמודלים העתיקים בעולם. הסינים הסתכלו על המדע בצורה ציורית, ולכן מושגים רבים בתפיסה שלהם הם משלים מעולם הטבע.
חמשת האלמנטים היסודיים בתפיסה הסינית הם: אדמה, מתכת, מים, עץ, אש.
כל אלמנט מבטא אנרגיה אחרת ומקושר לאיבר אחר בגוף.
אש – לב – שמחה.
אדמה – קיבה – אמפתיה.
מתכת – ריאות – התכנסות פנימה.
מים – כליות – מודעות.
עץ – כבד – עוצמה.
ההבנה העמוקה של מודל חמשת האלמנטים מאפשר למטפל ברפואה סינית יכולת הבנה של האדם ושל התהליכים הרגשיים שהוא עובר בחייו. איזון מושלם בין האלמנטים הוא המצב האופטימלי בחיים, אך רובנו נמצאים במצב של חוסר איזון בגלל השפעות סביבתיות, אורח חיים לא בריא, עומס ולחץ יום־יומי , ריבוי גירויים, תזונה לא נכונה, והאופי האישי של האדם. כל אלו יוצרים דיסהרמוניה במערכת האלמנטים, במסגרתה גם הרגשות הופכים לאמוציות סוערות.
ביטויי אי איזון בחמשת האלמנטים:
אש – לב – מאניה, שמחה ללא גבולות.
אדמה – קיבה – דאגנות יתר.
מתכת – ריאות – קושי לשחרר, צער.
מים – כליות – פחד, חרדה.
עץ – כבד – כעס.
במהלך חיינו אנחנו יוצאים מאיזון. מתח תמידי שאנו שרויים בו ייצור החלשה של האנרגיה, והחלשה של האדמה – המקום היציב והבטוח שלנו. החלשה זו תיצור דאגנות יתר לסובבים אותנו ולעצמנו, וחולשה כללית של הצ’י – אנרגית החיים. מתח לאורך זמן יתיש את הגוף וייצור דיסהרמוניה אשר תוביל לפתולוגיות נרחבות יותר כמו בעיות שינה, בעיות עיכול, חולשה של המערכת החיסונית, כאבים בגוף, דיכאון וחרדות.
במערכת העצבים המרכזית פועלות שתי מערכות מתואמות: המערכת הסימפתטית והמערכת הפרא־סימפתטית: המערכת הפרא־סימפתטית אחראית על המצבים בהם אנו רגועים ובמנוחה. אך כאשר מופיעה סכנה או מצב לחץ, המערכת הסימפתטית נכנסת לפעולה על־מנת להתמודד עם מצב החרום. היא גורמת לגוף לשחרר כמויות אדירות של אנרגיה לשרירים, על־ידי הפרשה של סוכרים. הכליות מפרישות אדרנלין, קצב פעימות הלב עולה ועל כן גם לחץ הדם עולה.
כאשר אדם חווה לחצים או מתח נפשי לאורך זמן והמערכת הסימפתטית עובדת מעבר לנדרש, הדבר מתיש את הגוף ופוגע במערכות החיוניות שלנו וגורם לחולי.
סטרס פוגע באנרגיית הכבד. לא מדובר בפגיעה פיזית באיבר במשמעויות המערביות, אלא בתפקוד האנרגטי שלו. הכבד אחראי לוויסות הרגשות, לזרימת דם תקינה ולתנועה חלקה של האנרגיה בכל הגוף. כאשר אנחנו נמצאים במתח בגלל תהליכים פיזיים, רגשיים או סביבתיים, אנרגיית הכבד נפגעת ואין זרימה חלקה של צ’י בערוצי האנרגיה. זה יוצר ‘תקיעות’ אשר מתבטאת גם בכאבים פיזיים כמו כאבי שרירים או תפיסות שרירים, בעיקר באזור הצוואר, הכתפיים והגב העליון, עצבנות, כעסים המלווים גם בכאבי ראש, שינויים במצב־הרוח ובעיות הורמונאליות.
הטיפול בעזרת הרפואה הסינית בבעיות לחץ נפשי ובמתח יחזק באופן מיידי את מערכת החיסון, ולכן סימפטומים רבים ייעלמו – גם מבלי לטפל בהם ישירות. הרפואה הסינית מפחיתה סימפטומים של לחץ ומתח על־ידי דיקור בנקודות שונות בגוף. כאשר המחט מגרה את האזור, משתחררים אנדורפינים (חומרים נוגדי כאב טבעיים) שגורמים להפחתת הכאב ומשפרים את זרימת הדם בגוף. בנוסף, הדיקור הסיני גורם להפחתה של הורמון הסטרס קורטיזול, המזוהה עם לחץ.
המטפל ברפואה סינית מסתכל על האנרגיה של המטופל ובודק דרך התבניות שהצגנו קודם איפה נמצא חוסר האיזון, היכן הוא מתחיל ולאן הפתולוגיה מתקדמת. האבחון נעשה ע”י מישוש הדופק, הסתכלות על גוף המטופל – הלשון, העיניים, הציפורניים, איכות השיער, הקול, טון הדיבור ועוד. באמצעות שיטות אבחון אלו יכול המטפל למצוא את הגורם לפתולוגיה ולהחזיר את האיזון לגוף.
המטפל ברפואה סינית משתמש בדיקור, במגע ובצמחי מרפא, וכמובן בשיחה ובתרגילי מודעות, על־מנת ליצור פלטפורמת טיפול שלמה. התוצאה היא הרפיה של שרירי הגוף, הורדה של קצב הלב והפחתה של לחץ הדם. מטופלים רבים מדווחים על תחושת רוגע בזמן הדיקור, ללא קשר לבעיה שבשלה הגיעו – וכמובן כאשר מתח ולחץ הם התלונה העיקרית ממנה סובל המטופל.
הרפואה הקונבנציונאלית מתחילה לאחרונה להכיר במתח נפשי כמקור למחלות רבות. כיום ידוע כי המתח הנפשי והלחץ הנפשי מהווים גם חסם בדרך לריפוי מחלות. אנשים רבים מעדיפים את טיפולי הרפואה הטבעית על פני טיפול בתרופות שמלוות בתופעות לוואי. בשנים האחרונות נערכו מחקרים רבים המראים על הצלחתו של הטיפול ברפואה סינית במחלות רבות בכלל, ובמצבי לחץ ומתח בפרט. תוצאות אלה מביאות רופאים רבים להמליץ על הטיפול בדיקור הסיני ובצמחי המרפא.
תזונה כדרך ריפוי
חלק חשוב בריפוי העצמי הוא מה שאנו מכניסים לגוף . לתזונה יש השפעה על איזון הסוכר בגוף, הפרשת הורמונים במערכת העצבים , ספיגת ויטמינים ועוד.
המקרוביוטיקה הסינית רואה חשיבות גדולה לתזונה. כחלק מטיפול מיטבי, תותאם למטופל תזונה ייחודית לפי אבחון, שתכלול הוספת מזונות מסויימים לתפריט, והורדת חזונות אחרים. במסגרת זו אתייחס לעקרונות המתאימים לכולם. במצבי חץ ומתח מומלץ להוסיף לתפריט את המזונות הבאים, שיש להם השפעה מאזנת:
אומגה 3 – מסייעות במניעת דיכאון ושמירה על בריאות המוח ומערכת העצבים. מקורות: אומגה פשתן, זרעי מרווה מרושתת, דגים .
מגנזיום – בעל השפעה מווסתת על פעילות מערכת העצבים והתכווצות שרירים ,נמצא בדגנים מלאים, סויה טרייה , ירקות ירוקים, פירות, קטניות (אפונה יבשה, שעועית לבנה), קקאו, אגוזים (פקאן, שקדים, קשיו, בוטנים) וזרעי חמניות, בשר (בקר, עוף, דגים), מוצרי חלב.
ויטמינים מסוגB – חיוניים לשיפור יכולתו של הגוף להתמודד עם מצבי לחץ ולייצר סרוטונין, שיוצר תחושת רוגע, במוח. מקורותיהם בתזונה: דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, גרעינים, ירקות.
אשלגן – חיוני לתפקוד תקין של מערכת העצבים ומסייע להפחתת סטרס בשרירים ופעילות תקינה שלהם ולהורדת לחץ דם גבוה. נמצא בפירות (פרי הדר, גויאבה, פירות מיובשים, בננה, אבוקדו), ירקות (תרד, עגבנייה, גזר, תפוח אדמה), עשבי תיבול (בזיליקום, כוסברה, שמיר, אורגנו וכד’), דגנים מלאים ומי קוקוס.
נוגדי חמצון, ובכללם ויטמין C – נוגדי חמצון מסייעים לנו להתמודד עם נזקי הרדיקלים החופשיים ומצבי סטרס. בנוסף, ויטמין C מתרכז בבלוטת יותרת הכליה וחיוני לייצור אדרנלין שמיוצר כתגובת הגוף למצבי לחץ. מזונות עשירים בנוגדי חימצון: גרגרי יער, פטל, אוכמניות, בננה, תפוז מתוק, גויאבה, תפוח עץ, ענבים ועוד.
מזונות שמעודדים ייצור של סרוטונין במוח – חשוב להעשיר את התפריט במזונות עשירים בטריפטופן – חומר המוצא של סרוטונין, כמו אצות – במיוחד ספירולינה הנחשבת כצמח מרפא ברפואה הסינית , וכל המזונות הירוקים כמו תרד מנגולד סירפד ועוד .
שוקולד מריר – קקאו טבעי מגביר שחרור של דופמין ומסייע בוויסות מצב הרוח. יתאים למטרה זו שוקולד מריר בעל אחוזים גבוהים של מוצקי קקאו.
חליטות תה מרגיעות – קמומיל, פסיפלורה, מליסה, קינמון, מנטה, לואיזה, מרווה, זוטא לבנה, ורבנה ועוד.
צריכה של פחמימות פשוטות גורמת לחוסר איזון של רמות הסוכר בדם ועשויה להגביר את הפרשת האדרנלין ,לכן העשירו את התפריט שלכם בחיטה מלאה, שיבולת שועל מלאה, אורז מלא ועוד. הימנעו ככל האפשר ממזון מטוגן, מעובד, וכמובן קמח ומוצרים עתירי סוכר, במיוחד סוכר לבן.
כמובן שמומלץ לאכול בשעות קבועות מנות קטנות ומזינות, ללא צומות ארוכים בין הארוחות. להקפיד על שתיית מים או תה צמחים, וחשוב להימנע מצריכה של אלכוהול וקפאין (מצוי בקפה, תה שחור, קולה, משקאות אנרגיה), או לפחות להמעיט בהם. צריכה של רכיבים אלו מעודדת הפרשה של אדרנלין.
שיטות להרגעה עצמית במצבי לחץ
- עיסוי עדין של נקודת הדיקור התחתונה ביותר בגוף,
בשקע בכף הרגל, מתחת לכרית כף הרגל, בשקע העמוק והרגיש שבמרכז.
ללחוץ לחיצה עדינה למשך 30 שניות, בשתי הרגליים, לעסות מספר פעמים עם הפסקות קצרות. (ראו איור)
2) לעמוד על אדמה רכה ולדמיין את החיבור של כף הרגל (ובעיקר את הנקודה מסעיף 1 לאדמה, להרגיש כיצד הגוף מחובר לאדמה ולנשום נשימות עמוקות לתוך הבטן התחתונה, להרפות את שרירי הגוף מהראש ומטה ולנסות לדמיין שכל המתח שצברנו במשך היום יורד לאדמה.
3) עיסוי בנקודה הרביעית על ערוץ המעי הגס. הנקודה נמצאת ביד, בשקע בן האגודל לאצבע המורה. עיסוי עדין עם כיוון השעון בשתי הידיים עשוי להועיל למתח וכאבים ברצועת הכתפיים, בייחוד אצל גברים.