בראייה מערבית
שריר התאומים הינו שריר גדול ורציני. הוא נקרא כך על שם ההתפצלות הקיימת בו [מצו”ב תמונה מספר 0]
בעיות בשריר זה הינם נפוצות למדי וייתכן שיש לכך קשר לעובדת היות עצבי השריר יוצאים מאזור חוליות הסקרום [S 1-2] בגב התחתון –אזור פגיע ורגיש בעידן הישיבה הממושכת והלא נכונה..
קרע או מתיחה של שריר התאומים כתוצאה מפגיעה טראומטית יגרמו גם הם לכאב משמעותי מאוד באזור.
אופן הטיפול: חימום יעזור ולעיתים יש צורך בניתוח.
פגיעה בעצב הסכיאטי [ischiadicus nervus] תהיה מעורבת פעמים רבות בכאב בשוק האחורית, עצב זה הוא הגדול ביותר בגוף,יוצא מחוליות המותן עובר בחוליות הסקרום ומעצבב משמעותית את הרגל.
אופן הטיפול: בשלב הראשון הרופא יפנה לטיפול פיזיותרפיה,ירשום משככי כאבים ולעיתים גם נוגדי דלקת, במצבים חמורים יותר יזריק הרופא חומר מאלחש ישירות על מוקד העצב על מנת להרגיעו,אם גם זה לא יעזור תישקל הפניה לניתוח.
עוויתות בשריר
התכווצויות בשריר זה ובפרט במשך הלילה יעידו לעיתים על חוסר במינרל מגנזיום [ניתן לגלות זאת בבדיקת דם], נטילת מגנזיום בחלק מהמקרים וכמו כן מומלץ לחמם את המקום ,לעיתים קרובות גם נטילת תרופות ממשפחת הסטטינים לאיזון רמת השומנים בדם יגרמו לתופעת לוואי כזו.
בראייה סינית
הגדרת הבעיה: חוסר איזון בערוץ שלפוחית השתן[ [u.b. mridian
הרחבה: ערוץ שלפוחית השתן עובר על חלקו האחורי של השוק הירך חלקו החיצוני של כף הרגל,חולף על חלקו האחורי של הגב כולו לאזור הצוואר והקרקפת,מגיע לפנים ונכנס לחלק הפנימי של העין.
בעיות הקשורות לערוץ זה יתבטאו על המסלול הנ”ל.
ההיבט הנפשי:
שרירי השוק האחוריים חשובים מאוד עבור מצבי הישרדות,רק המחשבה על הצורך לרוץ מכניס את השרירים הללו לדריכות..
פעולות התנועה כגון הליכה או ריצה לא תתאפשרנה אלמלא שרירים אלו ובפרט שריר התאומים יתפקדו בצורה מושלמת ותקינה.
מצבי דחק ומתח מתמשכים בעלי אופי הישרדותי ישפיעו מאוד על תפקוד שריר זה… אם אתם מזדהים עם הנאמר כדאי שתפחיתו את רמת המתח מחייכם.. בשביל התחלה טובה צאו להשתחרר בהליכה קלה עם מוזיקה טובה..]
חוסר איזון על גב המסלול בשוק האחורית יכול להתרחש משתי סיבות עיקריות:
- בעיה “ראשונית”-כאשר המדובר על כאב שהתחיל בשוק ומבדיקה רפואית לא נמצא גורם אחר המוביל לכאב זה, כך לדוגמא פגיעה טראומטית כמו פציעה באזור השוק כתוצאה ממכה חזקה או כתוצאה מ”פעולה מונוטונית”- תנועה או תנוחה החוזרת על עצמה פעמים רבות בעבודה וכדו’ העלולה להוביל לפציעה, [המושג נפוץ בפעילויות ספורט שונות ובמקרה דנן-בעיקר אצל אצנים]
הבעיה מתרחשת בגלל:
* לרוב בעקבות עמידה ממושכת מאוד-פעולה שיוצרת עומס על שרירי השוק ואף עלולה לגרום לניקוז ורידי לקוי שיתבטא בהופעת דליות [ורידים נפוחים] בעיקר באזור השוק האחורית והפנימית
* טראומה פיזית שספג המקום והובילה למתיחה/קרע בשרירי השוק.
אופן הטיפול: המטפל יבצע עיסוי עדין באזור השוק והירך האחורית יבצע טיפול בחימום [מוקסה סיגר] וישלב דיקור על נקודות אנרגיה במסלול שלפוחית השתן, הטיפול יעיל וישפיע בדרך כלל מהר [תוך טיפולים בודדים]
- בעיה משנית- בעיה [ראשונית] אשר כתוצאה ממנה מתרחשת בעיה נוספת-בעיה משנית.
במקרה שלנו פגיעה באזור הגב התחתון היא הגורם השכיח לפגיעה משנית. שתי פתולוגיות עיקריות הפוגעות בגב התחתון יכולות להוביל להקרנת כאב ברגל האחורית :
א} פגיעה בחוליות הלומבריות [ L ] וחוליות הסקרום [ s].[תמונה מספר 6]
באזור חולף מסלול האנרגיה החוצה האחורי [GV], כאשר מסלול זה נפגע עלולה גם להיפגע הזרימה העצבית למסלול שלפוחית השתן היוצא מהגב התחתון לעבר הרגליים,ככל ורמת הפגיעה בערוץ החוצה האחורי חמורה יותר משפיעה הפגיעה על הזרימה העצבית ברגליים אם כי ישנם גורמים נוספים המשפיעים על חומרת ההקרנה כמו זווית הפגיעה בחוליה.
* הבעיה נובעת בדרך כלל מישיבה לא נכונה-[מצו”ב תמונות מספר 2&1]
*טראומה פיזית למקום-מכה חזקה,הרמת משא כבד.
אופן הטיפול : המטפל יבצע עיסוי עדין על שרירי הירך והשוק ,
טיפול מוקסה על גבי חוליות עמו”ש התחתונות ונקודות דיקור נבחרות על גבי מסלול מרידיאן חוצה אחורי, השפעת הטיפול על שריר התאומים תהיה מהירה יחסית[טיפולים בודדים], אך יש להיעזר בסבלנות ולהמשיך בטיפולים בשל היות הבעיה מורכבת יחסית ולעיתים קרובות עם שינויים בחוליות.
ב} פגיעה בערוץ כיס המרה שבאזור האגן. [תמונה מספר 7]
ערוץ כיס המרה נחשב לשולט על האגן והרגליים ויש לו חלק חשוב בהיווצרות בעיות על מסלול ערוץ שלפוחית השתן.
- בעיה אשר נובעת מישיבה מרובה, וכשהישיבה גם אינה נכונה-זה בכלל חגיגה…
אופן הטיפול: המטפל יבצע עיסוי עדין על שריר הירך והשוק האחורית ועל שרירי האגן וידקר מספר נקודות חשובות על גבי מסלול כיס המרה, הטיפול ישפיע מהר יחסית[טיפולים בודדים] למעט מצבים מורכבים יותר אשר ידרשו מעט סבלנות [5-10 טיפולים] .
עשה זאת בעצמך
עבור בעיה ראשונית של שרירי השוק:
חשוב לבצע תרגילי מתיחה לשרירי השוק [תמונה מספר 3]
יש לחזור עליהם פעמיים ביום 5 פעמים בכל רגל למשך 5-10 שניות כל פעם ורצוי בשתי הרגליים. המתיחה צריכה להיות עדינה ואין צורך להגיע לרמת כאב…
עבור בעיה משנית 1) –הנובעת מפגיעה בחוליות עמוד השדרה[מרידיאן gv]:
חשוב להדגיש: כאב גב אקוטי המקרין לרגליים הוא מצב רגיש ועדין וההנחיה היא לא לבצע בו תרגילים,בשלב זה בד בבד עם הבירור אצל רופא אורטופד רצוי לחמם את הגב והרגל ולהקפיד על יציבה וישיבה נכונה,במידה ואתם ישנים על הגב יש להניח כרית מתחת לברכיים [ניתן להשיג בחנות אורטופדיה כרית ייעודית]
אך במרבית המצבים כאב הגב ידעך לאחר טיפול,או אז המצב נכנס לשלב הכרוני וניתן לבצע תרגילים עדינים למתיחת הגב התחתון ובכך להפחית את כאבי הרגליים.
עבור בעיה משנית 1)-הנובעת מפגיעה באגן [מרידיאן gb ] :
כל האמור לעיל לגבי הכאב האקוטי-תקף גם לגבי סוג כאב זה
תרגיל למצב הכרוני:
יש לחזור על התרגיל פעמיים ביום ובשתי הרגליים 10 חזרות וכל חזרה 5-10 שניות.
התרגיל לא יתאים לאדם הסובל גם מבעיות פתולוגיות[עם ממצא משמעותי כמו פריצת דיסק או בלט משמעותי ומורגש] בחוליות הגב התחתון!
[את הקטע הבא לכתוב בכותרת ובמסגרת]
כיצד משפיעה פגיעה בערוץ אנרגיה אחד על משנהו?
מערכת ערוצי האנרגיה ובשמם המקובל-מרידיאנים,מגיעה לכל אזור ופינה בגוף זאת על מנת לאפשר הגעה של אנרגיה ודם למערכת השריר שלד,לגידים לרצועות וליתר המבנים המרכיבים את תאי הגוף למעשה ערוצי האנרגיה מכסים את הגוף ברשת צפופה של מסלולי אנרגיה וקשורים כמובן אחד למשנהו ,פגיעה באחד מערוצי האנרגיה תפגע בשינוע של אנרגיה ודם לאזורים שונים בגוף הן על המסלול הפגוע הן על מסלולים אחרים החוצים את מסלולו של הערוץ הפגוע, הפגיעה עלולה להוביל לסימנים וסימפטומים שונים כמו נימול,כאב,הירדמות האזור ועוד. כך לדוגמא במקרה שלנו-פגיעה במסלול הgv הממוקם על עמוד השדרה עלולה להוביל
לפגיעה בערוץ שלפוחית השתן המקושר לעמוד השדרה והתוצאה -כאבי גב מפושטים מפאת עובדת היות ערוץ שלפוחית השתן חולש על הגב כולו.