אוסטיאופתיה
אוסטיאופתיה היא שיטה טיפולית, שנוסדה בארה”ב בשנת 1872, על־ידי רופא בעל ידע במכונאות. השיטה מבוססת על מחקר רפואי ועל ידע אנטומי. אנו משתמשים בשפתם של הרופאים, כלומר, במושגים מתחום האנטומיה, אבל העדשה שלנו היא שונה, כי בעוד מודל הטיפול של הרפואה הוא בעיקרו ביוכימי – כלומר, ריפוי באמצעות תרופות, או, לחילופין, שימוש בסכין המנתחים, מודל הטיפול שלנו הוא מבני – אנו עוסקים בביומכניקה אנטומית, באבחון המבנה התקין של הגוף והשבתו, באמצעות מגע, למבנה התקין.
איננו עושים שימוש באמצעים שמחוץ לגוף, אלא מגייסים, בעזרת טכניקות ידניות, את יכולת הריפוי של הגוף עצמו. כאשר המבנה תקין, תתפקדנה המערכות השונות כראוי, תגנה על הגוף ותבאנה לריפויו.
האוסטיאופתיה בבסיסה היא גם שיטה הוליסטית, המעודדת את המטפל להתייחס לכל החלקים המרכיבים את האדם: הפיזיים, הרגשיים, החברתיים וכדו׳. בניגוד לספרי האנטומיה, המחלקים את הגוף לפי פרקים – הגפה התחתונה, הגפה העליונה, הלב, הדם והמוח וכו׳, האוסטיאופתיה רואה בגוף יחידה אחת ובכל פן של הגוף ושל האדם חלק אינטגרלי המסייע לתפקוד של המכלול. הגישה האוסטיאופתית מבוססת על התפיסה כי לגוף יש את כל הכלים וכל החומרים הנדרשים כדי להחלים את עצמו, אבל לעיתים יש מחסומים פיזיים ורגשיים המונעים את ההחלמה. האוסטיאופת לא נעזר בשום חומר חיצוני לגוף, אלא הוא מחפש את החלקים הגורמים לחסימת תפקודו הטבעי של הגוף, ובאמצעות שיטות ידניות הוא בודק, מאבחן ומטפל בהם.
כיצד נעשים הדברים בפועל? הכלי החשוב ביותר – והיחיד – של האוסטיאופת הן ידיו. הן הסטטוסקופ המאבחן והן הכלי הטיפולי. כל חייו המקצועיים מנסה האוסטיאופת לפתח את חושי הנגיעה והמישוש שלו, כי הם כליו הדיאגנוסטיים והטיפוליים. הוא רוצה לחדד את אבחנתו ולחוש באמצעות אצבעותיו מהו שריר תפוס ומהו שריר רפוי, באיזה מפרק יש אוסתיאותריטיס ובאיזה – בצקת. באמצעות מישוש, יאבחן האוסטיאופת אלו הן המערכות שיצאו מן המבנה הנכון, ובהמשך ישתדל להחזירן למבנה כזה.
שלוש שיטות ריפוי הן, המתבססות על מחקר רפואי ועל טכניקות ידניות: פיזיותרפיה, כירופרקטיקה ואוסטיאופתיה. אוסטיאופתיה מתייחדת בשימוש בטכניקות עדינות, ובהתמקדות ברקמות הרכות – בשרירים ובזרימת הדם.
פריצת דיסק
כשמדובר בפריצת דיסק, אוסטיאופתיה היא אחת משיטות הטיפול שעשויות לעזור. ההתמקדות שלה היא במצב השלד־שריר. באמצעות שאלות ומישוש של הרקמות, יאבחן האוסטיאופת ויבנה תמונה מורכבת של הגוף ושל התנועתיות שלו. תמונה זו היא הדגם שלאורו יעזור האוסטיאופת למטופל להחלים, וינחה אותו להימנע מהתנהגות שעלולה להפריע להחלמה. כחלק מכך, יתעניין האוסטיאופת גם באופן שבו המטופל משתמש בגופו בחיי היומיום.
מה שהמטפל מחפש באבחון הוא, מהם החלקים האינטגרליים המשפיעים על הבעיה. בטיפול, הוא ישתמש לרוב בשיטות ידניות כמו עיסוי, לחיצות והזזה על־מנת לשחרר שריר, מפרק ורקמה רכה, אבל עם זאת, הוא ישוחח עם האדם כדי להבין אם יש גם חלקים רגשיים אשר משפיעים וקשורים לכאב. לעיתים האוסטיאופת ייתן למטופל תרגילים שיכולים לחזק את הגוף, וגם הצעות איך לשבת או לעמוד על־מנת להקל על עצמו.
אינדיבידואליות
אופי הטיפול יהיה שונה מאוד בין אדם לאדם, אף אם הבעיה של שניהם מוגדרת כפריצת דיסק. האחד יהיה זקוק לעיסוי של שריריו, האחר יטופל במשיכה והארכה של המרווח בין החוליות. יש אדם ששורשה של פריצת הדיסק נעוץ ברגלו האחת הארוכה מן השנייה, ודורשת איזון, ויש שמקור הבעיה הוא דווקא בעקמת שבגבו.
באופן כללי, עשוי הטיפול בפריצת הדיסק להתמקד במערכת החיסונית – המסייעת לגוף לספוג ביתר מהירות את הדלקת שנוצרה במקום, במערכת השלד־שריר שהאיזון המבני שלה אולי התעוות, או במערכת הנוירולוגית – להורדת הלחץ משורש העצב. הטיפול במערכת הנוירולוגית נעשה לעיתים באמצעות טכניקות קרניאליות. אלו טכניקות המשמשות גם את המטפלים בשיטת קרניו – סקראל, שהיא נגזרת של אוסטיאופתיה. הקרניו סקראל שמה דגש על תחושת התנועה במערכת הנוירולוגית – בקרומי המוח וחוט השדרה, והיא מטפלת בחסימות תנועתיות בקרומים אלה. זהו כלי נוסף שהאוסטיאופת משתמש בו.
טיפול אוסטיאופתי בפריצת דיסק הוא תהליך האורך בין שבועות לחודשים. מי שאינם יכולים להיעזר באוסטיאופתיה הם חולים במצבים חמורים ומסוכנים של פריצת דיסק שעלולה לפגוע בשליטה על הסוגרים ואף להוביל לשיתוק חלילה, וכן חולים החווים כאב בלתי נסבל. אלה כמו אלה זקוקים להתערבות מהירה ומיידית שרק האורתופדיה בנויה לספק.
בכל מקרה אחר – מומלץ לנסות את האוסטיאופתיה, שעשויה לפתור את הבעיה ועל הדרך גם לאזן ולרפא מערכות נוספות בגוף.
בריא? שמור על עצמך!
הרגלי חיים למניעת פריצת דיסק
שמרו על הכושר – לכו לפחות 20 דקות כל יום. גב גמיש הוא גב בריא, והתעמלות שומרת על גמישות.
כשאתם מרימים חפצים כבדים, החזיקו את עיקר המשקל קרוב למרכז הגוף.
הרגל בסיסי בהתכופפות והרמת חפצים: לעולם אל תתכופפו ותסתובבו באותו זמן.