“סוג הדם שלך קובע לאילו מחלות אתה מועד, מהם סוגי המזון שעליך לאכול ובאיזו פעילות גופנית עליך לבחור. סוג הדם שלך משפיע על רמות האנרגיה שלך, על היעילות שבה אתה שורף קלוריות, על תגובתך הרגשית במצבי לחץ ואולי גם על אישיותך”. (מתוך ‘אכול נכון לפי סוג הדם שלך’ / ד”ר פיטר ג. ד’אדאמו(
ד”ר פיטר ד’אדאמו הוא רופא נטורופת, ממשיך דרכו של אביו ד”ר ג’ימס ד’אדאמו. השניים עקבו אחרי מצב בריאותם של אין־ספור מטופלים לאורך שנים, בניסיון להבין את השפעת התזונה על בריאותם. שיטתם מחלקת את תזונת בני האדם לארבע קבוצות עיקריות על־פי סוג דמן, והיא אחראית לשיפור בבריאות ובאיכות החיים אותו חוו מאז אנשים רבים בעולם כולו.
צופן הדם
הדם הוא סם חיים שבלעדיו אין לנו קיום. טיפה אחת של דם, קטנה ככל שתהיה, מכילה את הצופן הגנטי של האדם – הדי.אן.איי. תחת מיקרוסקופ מתגלה הדם כמורכב מגורמים רבים ושונים – תאי דם אדומים, לבנים וטסיות דם. בנוסף לאלו מכיל נוזל הדם גם חומרים שונים אותם הוא נושא אל תאי הגוף, על מנת לקיימם.
לכל סוג דם יש אנטיגן. אנטיגן הוא חומר כימי המעורר יצירת נוגדנים אליו. פולשים זרים כמו נגיף או חיידק, הינם אנטיגנים בגוף. האנטיגן של סוג הדם הוא הסימן הכימי הקובע את סוג הדם. הוא נחשב לאנטיגן כיוון שסוגי דם אחרים מייצרים נוגדנים אליו.
האנטיגן השונה הוא כעין אנטנה המזדקרת מכל תא מתאי הדם. לסוג דם A יש אנטיגן A, לסוג דם B יש אנטיגן B, לסוג דם AB יש אנטיגן A ואנטיגן, B ואילו לסוג דם O אין אנטיגן, ועל כן הוא מכונה O – אפס.
קיים קוד גנטי שונה בין כדוריות הדם שלנו, ולכן התנהגותו של הגוף כלפי חומרים שונים הנכנסים אליו היא שונה. פעילות העיכול, חומציות הרקמות, פעילות חיסונית ורגישות לחומרי מזון אינה מתרחשת אצל כל אחד מאתנו באותה צורה.
נזקים לא־קטינים
כאשר תאי מערכת החיסון של סוג דם ספציפי קולטים שאנטיגן זר נכנס למערכת, הם יוצרים נוגדנים לאנטיגן זה. נוגדנים אלו, שהם חומרים כימיים מיוחדים המיוצרים על־ידי מערכת החיסון נועדו להיצמד לאנטיגן הזה ולתייגו כמיועד להשמדה.
דוגמה לתהליך זה היא אופן התמודדותו של הגוף עם נגיף שחדר אליו. הנוגדן נצמד אל האנטיגן הנגיפי והופך אותו לדביק מאוד, כך נדבקים הנגיפים שהתפשטו בגוף זה לזה ויוצרים גושים, מה שמקל על הגוף לסלקם. אפשר לדמות זאת לכבילת פושעים זה לזה – הם פחות מסוכנים כך ממה שהיו קודם, כשהורשו לנוע באופן חופשי. בדומה לכך פועלים הנוגדנים, המנקים את המערכת מגופים זרים. הם מקבצים את התאים הנגיפיים יחד ומסלקים אותם בקלות.
תהליך דומה מתרחש גם עם המזון שנכנס לגוף. ברוב המזונות ישנם לקטינים. הלקטינים הם תרכובות חלבון שמסוגלות ליצור פעולת גומלין עם אנטיגנים המצויים על תאי הגוף ולצמד אותם, ממש כפי שעושים הנוגדנים כדי להזיק לגופים זרים ולסלקם. לקטינים אלה אינם מפורקים במערכת העיכול, ורובם יוצאים כפי שנכנסו, אולם ישנו אחוז קטן שנשאר בגוף ויוצר בעיות בריאותיות רבות ולעתים קשות. השאלה אילו לקטינים נשארים ואילו יוצאים תלויה בסוג הדם, ולכן כל סוג של לקטינים משפיע אחרת על כל סוג דם.
עם אכילת מזון המכיל לקטינים חלבוניים, שאינם מותאמים לאנטיגן של סוג הדם שלנו – מתחיל תהליך של צימות תאי דם, היינו תאי הדם נדבקים זה לזה וזרימת הדם לרקמות מופרעת. בריאותנו תלויה בהגעת דם לכל תא ותא בגוף. עם הדם מגיעים חומרי ההזנה החיוניים להמשך החיים של התא. עם הגעת הדם לתאים מתאפשר תהליך חילוף החומרים. לכן במקרה זה, תהליך ההידבקות של תאי הדם זה לזה עומד בניגוד גמור לצרכי החיים של הגוף, ומוביל להפרעות הורמונליות, עצביות, ולחילוף חומרים לקוי העומד בבסיסה של כל מחלה.
בין נזקיהם של הלקטינים – הם פוגעים בפעילות המערכת החיסונית במעיים, פוגעים בעיכול חלבונים, מפעילים נוגדנים עצמיים במחלות דלקתיות ואוטואימוניות, מזיקים לרירית המעי ומשפיעים על חדירות המעי, וכן חוסמים את הורמוני העיכול ופוגעים בספיגה.
מטרת האכילה לפי סוג הדם היא, בין השאר, למנוע את תהליך האגלוטינציה – הצמדות תאי הדם זה לזה, ואת זאת עושים על־ידי בחירת המזון שמותאם לאנטיגן סוג הדם שלנו. אכילת מזון המתאים לסוג הדם מאפשרת חילוף חומרים תקין, חיזוק מערכת החיסון, ירידה במשקל, רכישת כלים המותאמים אישית להתמודדות עם מתח, שיפור ההרגשה הכללית והשבת ההתייחסות הנכונה אל האוכל – כמספק תזונה ולא עוד.
סוגיה כבדת משקל
השמנת יתר היא אחת הבעיות הבריאותיות החמורות ביותר בחברה המערבית המתועשת. מסיבה זו, הפכה הירידה במשקל לאובססיה, ורבים מחפשים את הדיאטה שתתאים עבורם להצלחת הירידה במשקל. קיימות כיום שיטות דיאטה לאין־ספור. חלקן עתירות חלבונים, חלקן מעודדות אכילת פחמימות מורכבות וירקות, ועוד ועוד.
המציאות מוכיחה, כי שיטה שסייעה מאוד לאדם אחד יכולה להיות חסרת השפעה על חברו. אחת הסיבות לכישלון בתהליך הירידה במשקל אצל רבים, הוא חוסר ההתאמה בין תפריט הדיאטה לסוג הדם.
קיים פוטנציאל גבוה לירידה במשקל ולתחושה אנרגטית וטובה יותר גם עבור אלו שלא סובלים מעודף משקל, אם ינסו להתאים את המזון לסוג הדם. כשהתזונה מותאמת, המזון מתעכל היטב, והגוף מנצל אותו מיידית לאנרגיה זמינה.
אדם הקשוב לגופו ולתגובותיו למזונות השונים, יוכל לגלות על נקלה את המזונות המכילים לקטינים מזיקים עבורו. בחלל הפה קיימים מיליארדי תאים זעירים, רובם על הלשון, שתפקידם להגדיר ולברור טעמים. באופן טבעי, אדם שקשוב לחוש הטעם ולתחושתו האישית, יידע לזהות אילו מאכלים מכילים לקטינים המזיקים עבורו, ואילו מאכלים מועילים ומיטיבים עם מערכת העיכול שלו. בנוסף, לאחר ארוחה המותאמת לסוג הדם, הגוף ישדר תחושת שובע, ולאחר מזון בלתי מותאם – תחושת רעב ומשיכה למתוק, זאת משום שהמזון לא עוכל כראוי ולא נתן לגוף את רכיבי התזונה אותם ציפה לקבל.
הבעיה היא, שהתזונה המתועשת אותה אנו צורכים כיום עיוותה את הרגישות הטבעית ואת חוש הטעם הבריא, וכך רובנו נמשכים גם, ולעיתים דווקא, לאותם מזונות שאינם טובים עבורנו, ובמקרים רבים יוצרים אף התמכרות אליהם. כאן באה השיטה המסווגת את המזונות המומלצים לפי סוג הדם, ונותנת בידי כל אדם כלי פשוט וזמין להתאים את הרגלי חייו ותזונתו לצורכי המערכת הפנימית שלו.
סוג של אמא
תופעה נפוצה אצל תינוקות קטנים הינה רפלוקס – שחרור תכולת הקיבה החוצה, לכיוון הוושט. אצל מרבית התינוקות מתבטאת התופעה בגזים, בריבוי פליטות ובאי שקט, ואצל מיעוטם אף בהפסקות נשימה מטרידות, שעלולות גם לגרום נזק לריאות.
במקרים רבים, הגורם הסמוי לרפלוקס נעוץ בתזונתה של האם. כאשר האם אוכלת מזון שאינו מותאם לסוג הדם שלה, העיכול שלה לקוי, והמזון מגיע אל התינוק במצב לא מפורק. מערכת העיכול הרגישה והלא בשלה אינה מסוגלת להתמודד עם רכיבים לא מפורקים אלה, והמזון תוסס בקיבה, פורץ את השסתום ונפלט החוצה. השקעה קטנה בהתאמת הארוחות תוכל להביא לתינוק רגוע ולאם מסופקת ומלאת אנרגיה.
כן O לא?
– סוג דם O
אם אתם חייבים ארוחה מבושלת בשרית כל יום, לא אוהבים לחם ומוצרי חלב ומאוד מתלהבים מחומוס ופלאפל – מן הסתם אתם משתייכים לקבוצת ה־O. מדובר באנשים בעלי מודעות לבריאות, או בקצה השני של הסקאלה – בכאלה שארוחותיהם מכילות במקום לחם – ג’לי, במקום חלב – שוקולד, ובמקום פסטה – סוכריות. בדרך־כלל אנשי ה־O הם אנשים חמים, מלאי אנרגיה ועוצמה פנימית. גם במובן הפיזי, ל־O יש קיבה חזקה, מאוד חומצית, ולכן הם זקוקים באופן כללי לתזונה כבדה, עשירה בחלבון ודלה בפחמימות.
אם אתם אנשי O, עקבו אחר סדר היום המתואר כאן, ותוכלו, אולי, לאתר את הבור שמפיל אליו את האנרגיה שלכם, ואת מצב הרוח.
הבוקר אור
ארוחת ‘על הבוקר’ של קורנפלקס בחלב לא בריאה ל־O. לא התירס שמרכיב את הקורנפלקס, ולא החלב הניגר והכל־כך אלרגני עבורם. כדי להתחיל את היום ברגל ימין מומלץ בחום פרי כמו תפוח או שזיף, שיספק לגוף פחמימה סוכרית וזמינה, עם חופן שקדים (לא קלויים!) שנותנים מנת חלבון וסידן כתחליף מעולה לחלב, והקוד הוא: חמישה שקדים = כוס חלב מלאה!
O בעלי תת־משקל ייהנו מאוד מחופן אגוזי פקאן שמכילים כמות זהה של סידן כמו השקדים בנוסף לשומן הבריא שבונה את רקמות הגוף. נשים אחרי לידה תוכלנה להמיר את הפרי בשלושה תמרים יבשים או לחים, ולהעניק תחושת שובע לתינוק למשך כל היום.
אחרי פתיחה כה מוצלחת ליום, בוודאי יש לכם כוח ומצב־רוח להכין לעצמכם ארוחת בוקר טובה ובריאה לפני שתתחילו את העבודה, הלימודים, או את סדר היום העמוס.
מן הסתם לא מתחשק לכם עכשיו ליטול ידיים לפרוסת לחם חיטה, ולאכול סלט עם מלפפון וגבינה, נכון? אכן, לחם חיטה בכל צורה, לבן וגם מלא, לא מתאים ל־O. זה גורם לרובם פשוט לדלג על ארוחת הבוקר, ולהישאר קצת רעבים עד לארוחת הצהרים, וחבל.
נסו את התחליף המנצח של לחמניות כוסמין פריכות וטעימות (ראו מתכון במסגרת). ומה לתוספת של ירקות? מלפפון ונבטים אמריקאיים אינם מומלצים, אך לעומתם, סלט עם עגבנייה, כרוב, חסה וגזר קצוץ – יתקבל בברכה.
אבוקדו כממרח ממש לא בשבילכם, למרות יתרונותיו הרבים. מומלץ בחום למרוח על הלחם סלט חומוס או טחינה, שיעניקו חלבון ושומן איכותיים. לחילופין, כחלבון, תוכלו לבחור בביצה. ואם אתם חוששים מהמלצת משרד הבריאות על ‘ביצה אחת ביום’, אבל זקוקים בכל זאת לחלבון – תוכלו לבשל את הביצה עד לנקודת הרתיחה בלבד, ולאכלה במצב שהצהוב עדיין נוזלי והלבן כבר קשה, החלבון הוא המונע מהכולסטרול שנמצא בחלמון להצטבר בגוף. הדבר מתאים למאמר הגמרא: “האוכל ביצה וצנון בלא קליפה, נשארים בבני מעיו לעולם” .
כקינוח, אל נא תתפתו למוצרי חלב פרה, שאינם מומלצים עבורכם כלל. היחידים שסבירים עבורכם, וגם בהם אל נא תרבו, הם גבינת עיזים או גבינה כפרית. תוכלו לצרוך אותם בתוספת מלוחה של שום ושמיר או בתוספת חמוציות מסוכרות והן תהווינה קינוח טעים ויגרמו לתחושה טובה להמשך היום.
צהרים
ארוחת הצהרים שלכם חייבת להכיל בשר מכל סוג שהוא: עוף, הודו או בקר, בתוספת פחמימה וירקות. קיבתכם החזקה והחומצית בנויה בדיוק לעיכול הקומפלקס הזה.
המנה העיקרית תהיה, אפוא, בשרית בדרך־כלל. אם בכל אופן אתם מעדיפים לעיתים דגים בתפריט, תוכלו ליהנות מרוב סוגי הדגים המצויים, מלבד דג זהבנון, או בשמו העממי: אלסקה פולק.
קמח חיטה יגרום לכם לתחושת רעב ועייפות אחרי הארוחה, כך שפחמימה מסוג פסטה, פתיתים או קוסקוס היא עבורכם מחוץ לתחום. תיהנו יותר מתוספת של אורז, אורז מלא, בורגול, כוסמת או אפילו תפוח־אדמה (המותרים אם כי פחות מומלצים) שיעניקו לכם תחושת שובע למשך זמן.
כמרק – העדיפו מרק ירקות עשיר, עם גזר, קישוא, בצל, בטטה (לא הדקה והארוכה!) ודלעת – על פני מרק עדשים או אפונה. תוכלו כן להוסיף למרק קטניות כמו שעועית, גריסים, וחומוס שמצוינים עבורכם גם סתם לנשנוש. היזהרו מלשלב בתפריט פטריות, כרובית ושעועית חומה.
בין לבין
במבה – החטיף שאין כמוהו, כדברי הפרסומת ההיסטורית, וכן הבוטנים המרכיבים אותה, עלולים להיות בעייתיים מאוד עבורכם. זה יכול להתחיל בסתם ליחה מטרידה ולהסתיים בדלקת ריאות, חלילה. גם אגוזי ברזיל, קשיו, ערמונים, פיסטוק, פרג וגרעיני חמניות –לא יתעכלו בקלות.
כפרי מרענן הימנעו מאבטיח בקיץ, מקיווי בחורף, וכן מתפוזים וקלמנטינות, שאינם מתאימים עבורכם בשל חומציותם הרבה.
ערב
את ארוחת הערב העדיפו להקדים כשלש שעות לפני השינה, כהמלצת הרופא הדגול הרמב”ם, על־מנת להפיק ממנה את מירב התועלת. התפריט הוא גמיש ומשתנה לפי התחושה, אך חשוב לציין, שהוא צריך להכיל חלבון מלא. מומלצים דגי מים מלוחים המכילים יוד. היוד חיוני לבעלי דם מסוגO שלעיתים בלוטת התריס אצלם אינה מאוזנת. אם סוג הדם שלכם O, ואתם סובלים ממשקל עודף, מעייפות ומצבירת נוזלים מיותרת ברקמות הגוף, ייתכן שהבלוטה אשמה. לחילופין, ניתן להסתפק בפריכיות אורז עם ממרח חומוס, בדייסת קוואקר ועיגולי ארבע’ס, או באורז מלא עם שעועית וירקות – כשילובים המכילים חלבון מלא.
כתוספת קלילה של ירקות מומלץ סלט חסה עם חמוציות, נבטים סיניים או כל ירק אחר.
וכקינוח לארוחת הערב תוכלו ליהנות מתה מנטה או תה ירוק חמים, שיסייע לכם להירדם בלילה ביתר קלות. לילה טוב!
שתי מסגרות:
מועילים מאוד | מזיקים | |
בשר ועוף | בקר, כבד | (שליו) |
דגים | סול, שיבוט־קוד, בקלה, הליבוט, הרינג, מקרל, סלמון, פורל בריכות, סרדין | זהבון-פולק, הרינג כבוש, סלמון מעושן |
מוצרי חלב | מוצרי חלב אינם מומלצים כלל לבעלי סוג דם O . עם זאת, תוכלו לצרוך חמאה, גבינת פטה, חלב סויה, גבינת חמד, גבינת עיזים, מוצרלה (כפרית) – שהם ניטרליים עבורכם, ואינם מזיקים. | כל השאר מזיקים |
שמנים ושומנים | שמן זית, שמן פשתן | שמן תירס, שמן חריע, שמן בוטנים |
גרעינים ואגוזים | גרעיני דלעת, אגוזי מלך | ערמונים, חמניות, אגוזי ברזיל, קשיו, בוטנים, פיסטוק, פרג |
קטניות | שעועית אזוקי, שעועית מנומרת, אפונה שחורת עין (רוביא) | שעועית אדומה, ,עדשים ירוקות, עדשים אדומות |
לחם ומאפים | לחם מחיטה נבוטה, לחם essene, לחם ezekiel | לחם מחיטה, לחם מקמח תירס |
ירקות | ארטישוק, עלי סלק, חזרת, פלפל אדום, תרד, גזר לבן – שורש פטרוזיליה, קולרבי, חסה ערבית, במיה, ברוקולי, דלעת, בטטה – הסוג העבה, לפת | אבוקדו, מלפפון, פטריות, כרובית, חצילים, תפוחי אדמה בלי הקליפה, תירס, נבטי אספסת (אמריקאיים), זיתים |
פירות | תאנים, שזיפים – אדומים, ירוקים, כהים ומיובשים ודבלים | תות שדה, אבטיח, תפוזים, קלמנטינות, קיווי |
מיצים | מיץ אננס, שזיפים מיובשים | מיץ תפוחים, תרכיז תפוחים – סיידה, מיץ תפוזים |
תבלינים | קארי, כורכום, פטרוזיליה, חרוב (נטרלי: סוכר, סוכר חום) | פלפל שחור ולבן, חומץ, מונסודיום גלוטומט, ממתיקים מלאכותיים |
משקאות | סודה (ניטרלי: יין, בירה) | קפה, תה, קולה, משקאות חריפים, משקאות מוגזים, משקאות דיאטתיים |
תה צמחים | זנגביל, מנטה, תות עץ, טיליה, פקעות ורדים | אלוורה (גורם לדילול דם!), אכינצאה |