ברכת השעועית
שעועית יבשה מבושלת – ברכתה “בורא פרי האדמה”.
שעועית ירוקה מבושלת – “בורא פרי האדמה”.
שעועית ירוקה טרייה וחיה (אוכלה מתוך תרמילה) – במקום שאין הדרך לאוכלה (כגון בארץ ישראל) – ברכתה “שהכל”.
– במקום שהדרך לאוכלה גם חיה (כגון בארה”ב)- ברכתה “האדמה”.
מסבחה – ממרח שעועית – אם נאכל בפני עצמו ברכתו “שהכל”.
מרק שעועית – “האדמה”.
ברירת זני השעועית השונים מחרקים
על פי ‘בדיקת המזון כהלכה’, הרב וייא שליט”א
שעועית ירוקה טרייה, קפואה או משומרת
-אם מדובר בשעועית טרייה, שוטפים היטב את התרמילים תחת זרם מים חזק, רצוי עם מי ניקוי (מים עם מעט נוזל ניקוי). הקפואות והמשומרות עוברות שטיפה במפעלים.
-בודקים את צידם החיצוני של התרמילים משני הצדדים ובוחנים אם יש בהם נקבים עגולים אופייניים. נמצא נקב, חותכים לרוחב התרמיל ובודקים אם נמשכת מחילה לתוך התרמיל. מורידים עד אחרי סוף החלק הנגוע.
שעועית יבשה בהירה (לבנה, בובעס או לוביה)
-בודקים בעת הקנייה שהשקית נקייה וחדשה ושאין הצטברות פירורים רבים בתחתיתה, וכן שלא מצויים בשקית גרגרים בעלי חורים עגולים אופייניים, ושאין חרקים בשקית.
-משרים את השעועית במים בכמות של פי שלושה מנפח השעועית. מומלץ להשרות בתוך סיר, להרתיח את השעועית עם המים ולבשלה עוד כחמש דקות על אש נמוכה ואז להשרותה למשך שלוש שעות. השעועית אמורה להתנפח עד פי שלושה מגודלה. לחלופין, ניתן להשרותה במים קרים בנפח זהה למשך כל הלילה, אך אז יש לשים לב שהשעועית אכן התנפחה ושקליפתה נעשתה שקופה, מאחר שישנם זנים שאינם מתנפחים יפה במים קרים.
-בודקים את השעועית משני צידי הגרגר: שוטחים מספר גרגרים על כף היד ובודקים מצד אחד, ואז מצמידים את כף היד השנייה, הופכים בזהירות ובודקים מן הצד השני. מוציאים גרגרים עם כתמים כהים או עם חורים עגולים. אם יש ספק אם הכתם הוא אכן חרק, מסירים את הקליפה.
-בודקים בדיקה פנימית של מדגם גרגרים, כעשרה גרגרים משקית. בתוך הגרגר יש לבדוק כי אין זחלים לבנים או חומים או פירורים רבים. נמצאה נגיעות, ראוי לקלף ולחצות את כל הגרגרים ולבודקם תחת הקליפה ובין שני החצאים.
שעועית יבשה כהה (אדומה, חומה, שחורה, מנומרת או מאש)
בזנים אלה, נשארת הקליפה הכהה אטומה גם אחרי ההשריה, לכן קשה יותר לבודקה, ושלבי הבדיקה שונים במקצת:
-בודקים את השקית בעת הקנייה, כנ”ל.
-בודקים את הגרגרים מנקבים. אם נמצאו חורים עגולים אין להשתמש במוצר כלל.
-משרים את הגרגרים במים כנ”ל. מטרת ההשריה הפעם: ריכוך הקליפה כדי שניתן יהיה להסירה.
-מסירים את הקליפה ובודקים שאין חרקים. יש לבדוק לפחות עשרה אחוזים מן הכמות המלאה. נמצאה נגיעות, אין להשתמש במוצר כלל.