מעבדה: אנדוקרינולוגיה בדם
רמה תקינה: הערכים משתנים בין פגים, תינוקות, נשים במצבים שונים, וכן בין אנשים בטווח גילאים שונה.
הערכים בגילאי 18-54: mU/L 0.4-4.2 (אלפית יחידה לכל ליטר דם).
מטרת הבדיקה: ככלל, הבדיקה אינה מוצעת כבדיקת סקר לכלל האוכלוסייה, אלא מבוצעת כשיש לרופא חשד להפרעות בתפקוד בלוטת התריס (הנקראת גם בלוטת המגן). רמתו של TSH בדם מהווה מדד רגיש לתפקוד בלוטת התריס.
אין צורך בצום או בהכנה מיוחדת לבדיקה. יש להקפיד לא לבצע בדיקת TSH במי שטופל ביוד רדיואקטיבי, או במי שעבר צילום רנטגן עם חומר ניגוד המכיל יוד בפרק הזמן של 4-6 שבועות לפני מועד בדיקה זו, כיוון שעלולות להתקבל תוצאות שגויות.
בלוטה בולטת
בלוטת התריס, התירואיד, הנמצאת בחלק הקדמי של הצוואר, מייצרת שני הורמונים הנקראים T3ו-T4 (T3 – טרי-יודו-טירונין, T4 – תירוקסין). שני הורמונים אלו חשובים לוויסות תהליך חילוף החומרים בגוף.
חילוף החומרים בגוף, הידוע בשם ‘מטבוליזם’, הוא תהליך ביולוגי חשוב ביותר של קליטת חומרים מהסביבה (מזון לדוגמה), עיבודם, הפקת אנרגיה מהם ופליטת הפסולת. חילוף החומרים נחשב לאחד התהליכים הבסיסיים ביותר ביצורים חיים.
TSH הוא הורמון המופרש מבלוטת יותרת המוח (ההיפופיזה), נישא עם זרם הדם אל בלוטת התריס ושם נקלט. מהרגע שבו הוא נקלט בתאים של בלוטת התריס, הוא מגרה אותם לייצר את T3 ו-T4.
אצל אדם בריא יופרש T3 ו-T4 ביחס הפוך לרמות TSH: כאשר הרמה של T3 ו-T4 יורדת מעט, מתגברת הפרשתו של TSH על מנת להגביר את קצב ייצור ההורמונים בבלוטה. כאשר רמת הורמוני בלוטת התריס עולה מעט, תדוכא הפרשת TSH ורמתו בדם תרד. מנגנון זה מבטיח רמה תקינה וקבועה יחסית של הורמוני בלוטת התריס בדם, המתאימה בדיוק לצרכים המטבוליים של אותו אדם.
בעיות בולטות – פענוח
שני המצבים העיקריים הנובעים מפעילות לא תקינה של בלוטת התריס, הם תת-פעילות (היפותירואיזם) או פעילות-יתר (הנקראת גם תריסיות-יתר, או היפרתירואיזם).
תוצאה של TSH מוגבר, משמעותה, בדרך כלל, תת-פעילות של בלוטת התריס. כלומר, יותרת המוח נאלצת להפריש כמות מוגברת של TSH בגלל ייצור מועט של T3 ו-T4.
תוצאה של TSH מופחת יכולה להצביע על פעילות-יתר ראשונית של התירואיד, כלומר יותרת המוח מפחיתה את ייצור TSH כי יש כמות רבה של T4 ו- T3.
כדי שלמדידת TSH בדם תהיה משמעות, בודקים אותה תמיד יחד עם רמת T4.
רמה גבוהה של TSH יחד עם רמה נמוכה של T4 מאפיינות תת-פעילות של בלוטת התריס עקב נזק לבלוטה.
רמה גבוהה של TSH ורמה גבוהה של T4 מאפיינות הפרשת-יתר מבלוטת יותרת המוח עקב בעיה בבלוטת יותרת המוח (בדרך כלל גידול שפיר בבלוטת יותרת המוח, אך יש צורך בבדיקות נוספות כדי לאשר זאת).
רמה נמוכה של TSH יחד עם רמה גבוהה של T4 או T3, מאפיינות פעילות-יתר של בלוטת התריס.
רמה נמוכה של TSH יחד עם רמה נמוכה של T4 או T3 מאפיינות תת-פעילות של בלוטת התריס, הנובעת מליקוי בבלוטת יותרת המוח או בהיפותלמוס. לעיתים נצפים ערכים דומים בחולים הסובלים ממחלה קשה שאינה בבלוטת התריס.
חשוב לציין, כי פענוח מדויק ונכון ייעשה ע”י רופא בלבד, שכן תרופות הניטלות באופן קבוע או מצבים רפואיים מסוימים עשויים להשפיע על תוצאות הבדיקה.
*אין לראות בכתבה זו תחליף לייעוץ רפואי או להנחיה רפואית כלשהי.