אם תשאלו רופא מדוע חשוב לדעת את סוג הדם, תקבלו שתי תשובות: האחת, לצורך תרומת דם, כדי למנוע דחייה של מנת הדם על ידי הנתרם. השנייה, כדי לוודא התאמת סוג דם בין האם לתינוק. אם תוסיפו להקשות ותשאלו: לשם מה, אם כך, ברא הקב”ה עשרות סוגי דם שונים? ימשוך, מן הסתם, הרופא בכתפיו, ויפנה לעיסוקים חשובים יותר.
סוג הדם הוא חלק מהמערכת החיסונית. הוא מאפשר למערכת החיסונית לזהות מה שייך לי ומה זר לי, ולתקוף את הזר. שמתם לב ודאי, שאין שני אנשים זהים. אפילו בין תאומים זהים ניתן למצוא הבדלים. אם נתבונן, נגלה עושר מדהים של מגוון תכונות גופניות, המבדילות בין אדם לאדם. אנשים שונים זה מזה בגובה, בצבע העור, בעובי השיער, בחומציות הקיבה, בקצב קרישת הדם, בכמות הייצור של כל הורמון ועוד ועוד. נבראנו עם גנים בהם מוצפנות כל התכונות האנושיות האפשריות, ובכל יצירה של חיים חדשים מתערבבים גנים זה בזה, ומתהווה אדם, שהוא יצירה ייחודית וחד פעמית. יש חכמה אלוקית מופלאה במציאות טבעית זו. לו היינו אחידים בתכונות, היינו כולנו מוצלחים באותם דברים ונכשלים באותם דברים. האנושות לא הייתה מתפתחת.
אחת המערכות המשוכללות בגוף היא מערכת החיסון. היא אמורה להגן עלינו ממיליוני מפגעים מבחוץ ומבפנים: וירוסים, חיידקים, טפילים, רעלים ותאים פגומים וסרטניים. לו היינו נושאים כולנו מערכת חיסון אחידה, הייתה בכך סכנה קיומית להמשכיות האנושות. תארו לעצמכם שכולנו היינו פגיעים לחיידק מסוים, והיתה מתחוללת מגיפה של אותו חיידק. האנושות היתה עלולה להיכחד, חלילה.
מפלאי תמים־דעים בבריאה, כי מערכות החיסון שלנו שונות מאוד זו מזו. תמיד, גם בחשיפה לחיידק האלים ביותר, יהיו אנשים שייפגעו ואנשים שיהיו עמידים. כך שרדה האנושות תקופות שונות, אזורי אקלים שונים וחשיפה למפגעים שונים לאורך ההיסטוריה.
סוג הדם הוא אחד מסוכני השונות והייחודיות בגוף האדם. למעשה, קיימים עשרות סוגי דם שונים, אך ההבחנה הרפואית מתמקדת בארבעה עיקריים: O, A, B, AB, ומוסיפה לכך שני סוגי דם משניים: פלוס או מינוס. קראנו בגיליון הקודם, שהמבדיל בין סוג דם אחד למשנהו הוא סוכרים ייחודיים שמצויים בדם. לכל סוג דם – הסוכר האופייני לו. סוכרים אלה לוקחים חלק חשוב בתפקוד מערכת החיסון.
בקליניקה לבריאות ותזונה לפי סוג דם אנו עובדים עם חלוקה נוספת: מפרישים/לא מפרישים. 80% מהאנשים הם מפרישים, דהיינו, מפרישים את הסוכרים של סוג דמם לכל נוזלי הגוף. אצל מפרישים תמצאו את סוג הדם גם ברוק, במיצי הקיבה והמעיים, בליחה בדרכי הנשימה, בדמעות, בזיעה, בשתן, בהפרשות של בלוטות. סוג הדם של מפרישים מסתובב, למעשה, בכל נוזלי הגוף. לעומתם, 20% מהציבור אינם מפרישים את סוכרי סוג הדם, עקב תקלה גנטית בייצור האנזימים המפרישים. אצלם תמצאו את סוג הדם אך ורק בדם.
המשמעות היא, שמפרישים מוגנים חיסונית הרבה יותר טוב. כשחיידק חודר לגרון של אדם מפריש, מקדמת את פניו תגובה חיסונית נמרצת במטרה לסלק אותו. כשחיידק חודר לגרון של אדם לא־ מפריש, הוא עלול בקלות להתנחל בגרון, לגדול ולשגשג, ואף לסכן את האדם בסיבוכים חמורים כמו פגיעה בלב ובמפרקים.
אותו סוג של הבדל בין מפרישים לשאינם מפרישים, קיים גם בתגובה למזונות. כבר הכרנו בגיליון הקודם את הלקטינים, שהם חלבונים תוקפניים שקיימים בשליש מהמזונות. כשחלבונים אלה נכנסים למעיים של אדם מפריש, יש סיכוי טוב יותר שימצאו את דרכם החוצה בלי נזק. אך כשהם נכנסים למעיו של לא־מפריש, קיים סיכוי גבוה שהם ייקשרו לדופן המעיים ויגרמו נזק, הפרעת עיכול ואף דלקת.
כדי לדעת מי מפריש ומי לא, יש לשלוח למעבדה דגימת רוק. הבדיקה פשוטה, וניתן לקחת את הדגימה בבית ולשלוח בדואר. חסרונה היחיד הוא העלות שגובה מעבדה פרטית, שכן קופות החולים אינן מבצעות את הבדיקה. עם זאת, זו בדיקה שנעשית פעם אחת בחיים. גם סוג הדם וגם סטטוס ההפרשה הם נתונים גנטיים שאינם משתנים לאורך החיים. פעם אחת בדקת מה אתה, ויש לך מידע בריאותי חשוב לכל חייך. מי שאינו מפריש ויודע זאת, יכול להיערך להתמודדות טובה יותר עם הבעיות הבריאותיות שמאפיינות לא־מפרישים. היות שיש לו נקודת תורפה חיסונית, הוא יכול לאמץ תזונה ותוספי תזונה שיקנו לו את החוסן הדרוש וירחיקו אותו מהמחלות.
כל אדם נושא בגופו סוג דם הכולל את שלושת הסיווגים. לכל צירוף סיווגים יש את התכונות שלו, החוזקות והחולשות.
לדוגמא: אני בעלת סוג דם A פלוס, מפרישה. הנתון הזה הופך אותי לעמידה נגד רוב הווירוסים והחיידקים. המערכת החיסונית שלי יודעת, ברוך ה’, להתגבר על דלקות, ואינה נוטה לייצר אלרגיות. לראיה, לא הייתי חולה החורף אף לא פעם אחת. מצד שני, אני נוטה לייצר יותר ליחה, פגיעה יותר לפטרת ולטפילי מעיים, וצריכה לקחת בחשבון סיכון מיוחד למחלה ל”ע. וכמוני – גם שותפי לסוג הדם.
ברור כי ההתייחסות לסיכון בריאותי אין מטרתה לעורר בהלה, אלא להיערך ולחזק את נקודות התורפה שלנו, שכן הרפואה הטובה ביותר היא הרפואה המונעת.
אני מזמינה את הקוראים להציץ למידע מופלא על נטיות בריאותיות. נטיות שעליהן ניתן לדעת מלכתחילה על סמך המחקר המדעי של סוגי הדם. וכדי שנהיה מעשיים, מובאים לכל סוג דם כמה טיפים של עשה ואל תעשה.
הייחודיות החיסונית של O
לסוג O מערכת חיסונית חזקה ואפקטיבית. הוא יכול שלא להידבק במחלות זיהומיות, ואם נדבק, יתאושש מהן מהר. אם לקה, חס ושלום, במחלה ממאירה, למערכת החיסונית שלו עוצמה פוטנציאלית להתגבר על המחלה מבפנים.
אך ככל מערכת חזקה ואקטיבית, עלולה מערכת החיסון של סוג O להיות גם היפר־אקטיבית. הווה אומר: אלרגיות, דלקות, ומצבים ראומטיים שעלולים לפגוע בו בעוצמה. O נוטה יותר מכל סוג דם לדלקות מפרקים, לאסטמה ולאלרגיות לאבק ולאבקנים.
O לא־מפרישים מועדים יותר מכולם להידבקות בחיידק ההליקובקטר פילורי שנוטה להתנחל בקיבה. בהיותו בקיבה גורם החיידק לצרבות, לכאבי בטן עליונה, ועלול להביא להחמרה עד להיווצרות כיבים (אולקוס). בנוסף, עקב ההגנה החיסונית הירודה בדרכי הנשימה, שבהן חסרים סוכרי סוג הדם, נתונים הלא־מפרישים לסיכון גבוה במיוחד לבעיות נשימה ולאלרגיות.
לפיכך, ההמלצה הראשונה לבעלי סוג O היא: הורידו מתפריטכם את החיטה, החלב והתירס. מזונות אלה מעודדים דלקות ומחמירים תגובות אלרגיות.
המלצה שנייה לבעלי סוג O: אם אתם חשים כאבים ברום הבטן או סובלים מצרבת, לכו לרופא ובקשו הפניה לתבחין נשיפה, המאבחן את הימצאותו של חיידק ההליקובקטר פילורי. זהו חיידק שחשוב לאתר אותו ולטפל בו (טיפול אנטיביוטי או טבעי), כך שכדאי שתיגשו להיבדק בהקדם.
ל-O לא־מפריש מומלץ לבצע תבחין נשיפה גם אם אינו חש תסמינים בקיבה, מפני שנזקיו של ההליקובקטר קיימים בתחומים שונים גם אם אינם מורגשים. שלבו בתפריטכם באופן קבוע חמוציות לא ממותקות או רכז חמוציות טבעי לשתייה. החמוציות מקשות על החיידק להתיישב בדופן הקיבה.
המלצה שלישית לבעלי סוג O: אם אתם נוטים לאלרגיות, הצטיידו בתרכיז פקעות ורדים (ניתן להשיג בבתי טבע). עם התקף האלרגיה הראשון, טלו כף מהתרכיז וחיזרו על הפעולה לאחר שלושים דקות.
והמלצה רביעית: שתי כוסות ביום של חליטת עלי סרפד תטהרנה את הדם ותעכבנה את האלרגיות ואת הדלקות.
הייחודיות החיסונית של A
לסוג A קשר בעייתי עם מוצרי חלב. A נוטים לליחה, וחלב מחמיר מאוד את ייצור הליחה ומחליש את מערכת החיסון.
ילדים מסוג A לא־מפרישים הם בסיכון מיוחד לדלקות אוזניים חוזרות.
לכן ההמלצה הראשונה והגורפת לבעלי סוג A: כל בעיות הליחה כמו שיעול, נזלת ונוזלים באוזניים עשויות להשתפר בעקבות הפסקת צריכת חלב ומוצריו. עדיף להיפרד ממוצרי חלב לגמרי עד היעלמות הליחה, ואחר כך לחזור למעט מוצרי צאן כמו יוגורט עיזים, יוגורט כבשים וגבינות צאן.
המלצה לילדים בעלי סוג דם A לא־מפריש: כדי לשמור על האוזניים מדלקות ולשפר את הבריאות הכוללת, יהיה כדאי להשקיע השתדלות בהתרחקות מסוכר ומממתקים. לא־מפרישים סובלים במיוחד מנזקי הסוכר, שמחליש להם את המערכת החיסונית. הילדים וגם ההורים יופתעו לגלות כי קיימים ממתקים טעימים ובריאים ותחליפים טובים לסוכר הבעייתי. נסו חלבה ללא סוכר, שוקולד ללא סוכר, אננס מיובש טבעי, אוכמניות מיובשות, כדורי תמרים עם פצפוצי אורז. אלה ממתקים טעימים ובריאים. אז למה לסבול מדלקות אוזניים ולהגיע לניתוחי כפתורים? עדיף להשקיע בשיפור ההרגלים. ילד שילמד לוותר על מוצרי החלב והסוכרים ולהסתדר עם תחליפים – יבנה לעצמו גם תשתית בריאותית טובה יותר להמשך חייו.
המלצה שנייה וחשובה לבעלי סוג A: מערכת החיסון של A מצליחה פחות מאחרים לזהות ולהשמיד תאים ממאירים. חשוב, לכן, שתכירו כמה מזונות שאכילה קבועה שלהם היא השתדלות נכונה להתרחקות מן הסיכון: מוצרי הסויה, תה ירוק, כורכום, גרגרי יער (אוכמניות, דומדמניות , פטל), לימון, שום, בצל, פול גדול, פטריות, ברוקולי, קייל. תכננו לשלב מזונות אלה יום יום כהגנה יעילה.
והמלצה נוספת ואחרונה: מתח הוא גורם מחליש למערכת החיסונית, ובמיוחד עבור בעלי סוג דם A הנוטים להעלות את הורמוני הסטרס לרמות גבוהות, כאשר הללו מצידם מדכאים את המערכת החיסונית. לכן כל מה שתעשו כדי להירגע ולהרפות מתח, יעזור למערכת החיסון שלכם לתפקד טוב יותר. שנת לילה טובה, מנוחה מספקת ביום ופעילות גופנית קבועה ומתונה – חיוניות עבורכם.
ובעצם, אתם אלה שיודעים: מה תורם לרוגע שלכם? ערכו רשימה ופעלו להגביר את גורמי הרוגע בחייכם.
הייחודיות החיסונית של B
סוג דם B ניחן במערכת חיסונית תקינה בדרך־כלל, אך יש כמה וירוסים וחיידקים שהמערכת מתגלה מולם בחולשתה. וירוס השפעת הוא אחד מאלה. בעלי סוג B יחלו לרוב בשפעת קשה יותר וממושכת יותר מאחרים.
המלצה ראשונה לבעלי סוג דם B: עוף מכיל לקטינים (חלבונים שנקשרים לתאי הגוף) שמחמירים את חולשתה של מערכת חיסונית מסוג B נגד וירוסים. בנוסף, משבשים אותם לקטינים את זרימת הדם התקינה. כדאי להיפרד מהעוף ולאכול במקומו הודו, בקר, כבש ודגים.
גם חיידקי אי. קולי, שמצויים במעיו של כל אדם, עלולים אצל בעלי סוג B להתפשט יתר על המידה ולגרום לזיהום מעיים. לכן ההמלצה השנייה לבעלי סוג דם B : חשוב במיוחד שתקפידו על היגיינת המזון. הפרידו בין סכין וקרש שחותכים בהם דגים ובשר טריים, לבין סכין וקרש שחותכים בהם ירקות, אחרת חיידקים מהבשר ומהדג הטריים עלולים למצוא עצמם בסלט הירקות ולגרום לזיהום מעיים ולשלשולים. לעולם אל תאכלו סלטים עם מיונז וחומוס שעמדו מחוץ למקרר. כשאתם הולכים לאירוע, והסלטים עומדים על השולחן לאורך הערב, ומי יודע ממתי… – עדיף לכם להימנע מסלטים המכילים חומוס, מיונז, ביצים ודגים. ואחרון חביב: קנו אוכל מוכן רק ממקור אמין ונקי.
והמלצה שלישית לבעלי סוג דם B : חיידקי האי. קולי עלולים לגרום לזיהומים בדרכי השתן, בפרט אצל נשים. לכן עלולים בעלי סוג B , במיוחד הלא־מפרישים שביניהם, לסבול מדלקות שתן חוזרות ונשנות. קיים גם סיכון של עליית דלקת השתן לכליות ונזק לכליות. סיכון זה גבוה בהרבה אצל B לא־מפרישים. כדי למנוע את דלקות השתן מומלץ לשתות שפע נוזלים ולכלול חמוציות לא ממותקות בתפריט היומי. ניתן לאכול חמוציות, לשתות תרכיז חמוציות טבעי לא ממותק או לבלוע כמוסת תמצית חמוציות. החמוציות מונעות את התיישבות האי. קולי בשלפוחית השתן, ומרחיקות אתכם מדלקת השתן. המלצה נוספת בעניין זה: כמוסה יומית של תוסף תזונה D-מאנוז, תצליח לרוב לשחרר אתכם מהידבקות בדלקות דרכי השתן, וממילא תצמצם מאוד את הסיכון לכליות.
הייחודיות החיסונית של AB
AB ניחן במערכת חיסונית חלשה, יחסית. קל לו להידבק בזיהומים, ובדומה לסוג A, גם הוא פחות מוצלח בזיהוי ובהשמדת תאים ממאירים.
לכן גם לבעלי סוג דם AB מומלץ להכיר את המזונות שסגולתם הרפואית במניעת המחלה, ולהרבות באכילתם. הרשימה עבורכם היא: מוצרי סויה, תה ירוק, כורכום, גרגרי יער (אוכמניות, דומדמניות, פטל), לימון, שום, בצל, פול גדול, פטריות, ברוקולי, קייל, כרוב, כרובית, עגבניה. תכננו לשלב מזונות אלה יום יום כהגנה יעילה.
לבעלי AB לא־מפרישים, שאצלם הסיכון גבוה עוד יותר, נמליץ לחזק באופן אקטיבי את החיילים החיסוניים שיודעים לקטול תאים ממאירים. כדאי לצרוך את הפטריות הרפואיות מאיטקה, שיטאקה וריישי, או אבקת אורז vida cell. מומלץ להיעזר בייעוץ מקצועי להתאמת תוספי רפואה טבעית על־מנת לקבל את התוספים הנכונים במינון המתאים.
המלצה שנייה לבעלי סוג AB: מומלץ ליטול יום יום תוסף תזונה איכותי של ויטמין סי עם האוכל על־מנת לחזק את מערכת החיסון. מינון למבוגרים: 500-1000 מ”ג ביום. לילדים: 100-500 מ”ג, לפי משקל הילד.
ובמקרה שנדבקתם – הרי ההמלצה השלישית: בכל מצב של זיהום ויראלי, כגון הצטננות, שפעת, הרפס, דלקת גרון ויראלית, ניתן להיעזר בצמח הסמבוק. זהו צמח יעיל נגד הווירוסים ובמקביל מחזק את ההגנה הטבעית של בעלי AB. ניתן להשיג סמבוק בסירופים טבעיים לשיעול, בתיונים לחליטה או בכמוסות.
לסיכום, לכל אחד מערכת חיסונית שאמורה להגן עליו, והיא אכן עושה זאת יום יום לאורך החיים. סוג הדם, שנקבע על־ידי הגנים, משפיע על אפיונים ייחודיים של מערכת החיסון. טוב לדעת ולהכיר את החוזקות והחולשות של המערכת שלכם. ידיעת החולשות מאפשרת לכל אחד לנקוט פעולות שישפרו את החוסן וימנעו מחלות, בעזרת ה’.