היכרות ראשונה עם הסוכרת
לפני שלוש שנים פגשתי את רבי חיים. יהודי מתוק (תרתי משמע) בן שישים וחמש.
רבי חיים סיפר לי כי הוא סובל מסוכרת משמעותית, מלחץ דם גבוה ומשומנים בדם (יש קשר הדוק בין מחלות אלו, והן נוטות להופיע ביחד).
שאלתי את רבי חיים מה הוא יודע על הסוכרת.
“אני יודע שסוכרת היא מחלה מסוכנת, וכן שיש צורך לקחת תרופות”, השיב. לאחר מכן שאל אותי האם לחץ דם וסוכרת הם אותה מחלה.
נדהמתי מהעובדה שעומד מולי אדם שמתמודד כבר שלושים שנים עם מחלה קשה שמשבשת את אורח חייו בצורה משמעותית, ועדיין אין לו שום מידע עליה.
אני פוגש בכל יום סוכרתיים חדשים, ולא פעם אני מופתע מהבורות ומחוסר הידע שלהם.
מדובר במחלה שיש לה השפעה דרמטית על איכות החיים שלנו.
הסוכרת היא גורם המוות השביעי בעולם.
בנוסף לכך, הסוכרת:
- מחמירה מאוד כל מחלה אחרת.
- מחלה שהולכת ומחמירה עם השנים.
- מחלה שגורמת לחולשה ולחוסר אנרגיה.
אז איך ייתכן שאנשים שמתמודדים עם מחלה כה קשה ומשמעותית אינם מנסים להכיר אותה, לברר על המנגנון של המחלה, להבין איך היא נוצרת, ואולי גם לחפש דרך לשפר את המצב, ואפילו לרפא אותה???
כדי להכיר אותה לעומק ולשפר את איכות חיינו לבלי הכר, אני מזמין אתכם למסע היכרות עם הסוכרת.
את המסע הזה נתחיל ממש מההתחלה – נראה כמה פשוט וקל להבין את המנגנון של המחלה, וממילא נבין איך ניתן לשפר את המצב.
מהי בעצם סוכרת?
סוכרת היא מצב בו רמות הסוכר בדם שלנו גבוהות.
ניתן לברר את רמות הסוכר בדם באמצעות בדיקת דם פשוטה שנקראת בדיקת גלוקוז.
אפשר לבצע בדיקה זו גם בבית, באמצעות ערכה ביתית הכוללת דוקרן ומכשיר קטן שמודד את רמת הסוכר (קופת החולים משתתפת בעלות המכשיר, משום כך הוא נמכר בכעשרים שקל).
את הבדיקה מבצעים בבוקר אחרי לילה של צום.
טווח המספרים התקין:
רמת הסוכר הרצויה בדם היא תוצאה של עד 80.
תוצאה של עד 100 נחשבת לתקינה.
תוצאה של 100-125 נחשבת לטרום־סוכרת.
רמות סוכר של 126 ומעלה מעידות על סוכרת.
איך מגיע הסוכר לדם שלנו?
מהסוכר שנמצא במזון.
המקור לסוכר במזון הוא הפחמימות: פחמימה = סוכר.
בכל אוכל יש פחמימות ברמה מסוימת, אך המזונות העשירים בפחמימות הם:
סוכר לבן, פירות, חלב, וגם בעמילנים – מוצרי חיטה, אורז, תפוחי אדמה, בטטה, תירס, קינואה וכוסמת.
האם יש צורך בתזונה המכילה פחמימות או שאפשר להסתדר בלעדיהן?
תפקידן העיקרי של הפחמימות הוא לספק אנרגיה. הפחמימות הן בעצם הדלק של הגוף שלנו.
[כדאי לדעת: תפקידו העיקרי של החמצן אותו אנו נושמים – הוא להתחבר לסוכר במזון, ולגרום לייצור אנרגיה – בדומה לאש ששורפת את הדלק ומייצרת ממנו אנרגיה].
להיכן הולך הסוכר שאכלנו?
כל תא בגוף זקוק לאספקה תמידית של סוכר כדי לשרוד. תא שאינו מקבל סוכר במשך כמה דקות – מת.
כיצד מגיע הסוכר לתאים? הדם הוא בעצם המוביל הארצי של הגוף, הסוכר נמצא בתוך זרם הדם ומובל לכל תא בגוף.
וכעת נחזור למחלת הסוכרת.
כפי שהסברנו, כדי לספק לתאי הגוף אנרגיה אנחנו זקוקים באופן קבוע לסוכר בתוך זרם הדם. הבעיה מתחילה כאשר רמת הסוכר בדם גבוהה – וזוהי בעצם מחלת הסוכרת.
מה הבעיה ברמות גבוהות של סוכר?
כאשר רמות הסוכר בדם גבוהות (ללא קשר לאכילת מאכל עתיר סוכר), הדבר מעיד שהסוכר שנכנס לגופנו אינו עובר לתאי הגוף. הסוכר נשאר בדם במקום להיכנס לתאי הגוף, וגורם לסוכר בזרם הדם להיות גבוה.
כתוצאה מכך נוצרות שתי בעיות:
- חוסר באנרגיה – בעיה זו היא הבעיה ה”קטנה”. חוסר הסוכר בתאים מחליש את הגוף וגורם לירידה משמעותית באיכות החיים ובתפקוד, בין התופעות הנובעות מכך: חולשה וחוסר אנרגיה, עייפות, קוצר נשימה במאמצים קלים – כמו במדרגות. כאשר התאים מורעבים התפקוד נמוך. מה שמתסכל במיוחד הוא, שלא משנה כמה סוכר יאכל הסוכרתי – ה’בור’ אינו מתמלא, והתאים נשארים מורעבים מפני שהסוכר שנחוץ להם אינו מצליח להגיע אליהם.
נקודה נוספת ומשמעותית המשפיעה על איכות החיים של הסוכרתיים, נובעת מכך שהסוכר אינו מגיע גם לתאי המוח שזקוקים לסוכר, והם מורעבים. משום כך סוכרתיים נוטים לסבול משינויים במצבי הרוח ומדיכאון. כמו כן סוכרתיים נמצאים תמיד במצב סטרס – הגוף שלהם מפריש פי חמישה אדרנלין מאשר אנשים בריאים!
וכל זה רק הבעיה הקטנה…
- סוכר גבוה בכלי הדם – הסוכרת גורמת נזקים עצומים לגוף, והעיקרי שבהם הוא פגיעה בכלי דם.
איך הנזק נוצר? הסוכר יוצר תסיסה, והתסיסה הזו פוגעת בכלי הדם (תהליך התסיסה הוא שהופך מיץ ענבים ליין – התסיסה מייצרת אלכוהול).
אילו כלי דם נפגעים? כולם.
הראשונים להיפגע הם כלי הדם הקטנים, וזאת מכיוון ששכבת הדופן שלהם היא דקה.
זו הסיבה לכך שהסוכרת היא אחד הגורמים המרכזיים ל:
- עיוורון
- כשל כלייתי הגורם לדיאליזה
- פגיעה עצבית חמורה ברגליים
נזקים בריאותיים נוספים של הסוכרת:
התקפי לב ואירועים מוחיים – הסוכר הגבוה מחמצן את השומנים בדם וגורם לשקיעה מואצת שלהם. זו הסיבה שלסוכרתיים יש סיכון גבוה פי אחת־עשרה לסבול מהתקפי לב ומאירועים מוחיים.
אוסטאופורוזיס – בריחת סידן. בגיל המבוגר קיימת נטייה לבריחת סידן מהעצמות – מה שהופך את העצמות לשבירות יותר. אוסטאופורוזיס היא אחד מגורמי המוות והנכות השכיחים בגיל המבוגר.
הסוכרת מאיצה מאוד את בריחת הסידן מהעצמות.
הסיבה: הסוכר הגבוה גורם לתגובה חומצית מאוד בזרם הדם, רמת חומציות גבוהה מפריעה לתפקוד התקין של מערכות הגוף. הגוף מנסה להוריד את רמת החומציות בדם באמצעות סידן (הסידן הוא חומר בסיסי מאוד שסותר חומצה – התרופה הנפוצה למניעת צרבת, ‘טאמס’, עשויה מסידן). ומהיכן יביא הגוף את הסידן לנטרל את החומצה שגורם הסוכר? מהעצמות כמובן. וכך בורח הסידן מהעצמות…
והנה הקשר בין סוכרת לאוסטאופורוזיס.
סיכום ביניים קצר:
סוכרת היא מצב בו הסוכר אינו נכנס בצורה תקינה לתאי הדם בגוף, וכתוצאה מכך יש הרבה סוכר בתוך הדם.
הנזק הוא כפול – גם יש חסר באנרגיה תאית, וגם הסוכר הגבוה גורם לנזקים רבים.
גורמי הסוכרת
מה גורם לשיבוש הובלת הסוכר בדם ומונע מהסוכר להיכנס לתאים?
אחת הטעויות הנפוצות היא שסוכרת מתחילה בכשל בלבלב, ולא היא!
נדגיש: המאמר מדבר על סוכרת מבוגרים המכונה ‘סוכרת 2’. סוכרת נעורים, המכונה ‘סוכרת סוג 1’ אכן נגרמת מכשל בלבלב. על כך במאמר נפרד.
כדי להבין היטב, עלינו להכיר את מסלול הסוכר בגוף שלנו.
הפחמימות שנכנסות לגופנו מכילות סוכר. הסוכר נכנס דרך מערכת העיכול אל תוך זרם הדם, ומשם הוא מובל אל תאי הגוף כדי לייצר אנרגיה.
בתאים שלנו יש קולטנים מיוחדים (רצפטורים) שקולטים את הסוכר מהדם אל תוך התא. הקולטנים הללו סגורים בדרך כלל, והם מקבלים איתות להיפתח כאשר יש נוכחות של סוכר. האיתות הזה נשלח על ידי הורמון ייחודי שנקרא אינסולין.
אינסולין:
האינסולין מיוצר בתאי הלבלב המכונים ‘תאי בטא’ (ראוי להדגיש שהלבלב מייצר הורמונים נוספים מלבד האינסולין). לאינסולין מספר תפקידים. התפקיד העיקרי שלו הוא לאותת לקולטני התאים להיפתח ולקלוט את הסוכר מזרם הדם.
שימו לב: האינסולין אינו מפרק את הסוכר, אלא משמש כעין מפתח שפותח את קולטני התא.
תפקיד נוסף של הורמון האינסולין הוא שמירת מאגרי הגוף ובנייתם. האינסולין הוא הורמון בונה (=אנאבולי) המתוכנת לשמור על המאגרים בגוף שלנו שלא ייעלמו כדי שנוכל להשתמש בהם בזמני חירום. במילים אחרות: עודף הפרשת אינסולין מעכב מאוד ירידה במשקל – זה אחד הקשרים בין סוכרת לעודף משקל.
סוכרת מתחילה בתנגודת אינסולין
כאמור, סוכרת אינה מתחילה בכשל בלבלב.
בשלב הראשון של הסוכרת הלבלב מתפקד כהוגן ומפריש כמות נאותה של אינסולין. השיבוש מתחיל בתאי הגוף שאינם מגיבים נכון לאינסולין…
מה שקורה בשטח במקרה של סוכרת הוא: הסוכר נכנס לגוף, הלבלב מפריש אינסולין כדי לאותת לתאים להיפתח ולקלוט את הסוכר, אך מסיבה כלשהי הקולטנים אינם ממושמעים ואינם נפתחים בצורה מספקת.
התגובה הראשונית של המערכת היא הפרשה עודפת של אינסולין.
כאשר התאים אינם מגיבים לאינסולין, הלבלב מתאמץ ומפריש כמות נוספת של אינסולין כדי לדחוף בכל זאת את הסוכר לתוך התאים, וכמאמר החכם: אם לא הולך בכוח – מנסים ביותר כוח. בשלב הראשון הגוף מצליח להתמודד יפה עם התקלה, ולכן בבדיקות דם נראה שרמות הסוכר תקינות. כאשר בבדיקות הדם מתקבלת סוכרת גבולית – יש לדעת שלא רק עכשיו התחילה התקלה… מדובר במספר שנים שהלבלב עובד בתפוקה מרבית כדי להתמודד עם התקלה, עד שזה כבר הגיע למצב שהוא אינו משתלט, והסוכר מתחיל להיות גבולי.
מתי הסוכרת פוגעת בלבלב?
עם התקדמות המחלה, כאשר הלבלב עובד קשה לפצות על הכשל בתאים, הוא אינו מצליח לעמוד במעמסה, ונוצר גם נזק ללבלב.
נזק זה מתבטא בתאי בטא שמתנוונים ומפסיקים לייצר אינסולין. ככל שהמחלה בשלבים מתקדמים יותר – הנזק גדול יותר. מה שמזרז ומאיץ את הפגיעה בלבלב הוא תרופות לסוכרת שגורמות להפרשת־יתר של אינסולין מהלבלב. כאשר לא זו בלבד שהלבלב מתאמץ מאוד לעמוד בעומס, התרופה סוחטת אותו יותר ומגבירה את ייצור האינסולין – והתוצאות, כמובן, הן הרס מהיר יותר של הלבלב.
כאשר הכשל בלבלב מתקדם מאוד, מתחיל שלב של הזרקות אינסולין. המזרק אמור להחליף את הלבלב שכבר אינו מייצר מספיק אינסולין. באמצעות המזרק מכניסים לזרם הדם אינסולין שמיוצר במעבדה שיעשה את העבודה.
השאלה העיקרית היא:
מה גורם לתנגודת האינסולין, כלומר, מדוע התאים אינם מגיבים לאינסולין ומשאירים את הסוכר בזרם הדם? איך נוצר הכשל הראשוני שגורר את הגוף לסחרור נורא שכזה?
אחרי שנבין את המקור לתנגודת האינסולין, נראה כמה פשוט לרפא סוכרת.
באמצעות מספר עקרונות פשוטים אפשר לשפר באופן דרמטי את מצב הסוכרת, ובחלק גדול מהמקרים להגיע לריפוי מוחלט. מדי יום אני פוגש סוכרתיים חדשים שמקבלים חיים חדשים במתנה.
לפני שלושה חודשים פגשתי את עדינה. היא הגיעה אליי בעקבות התקפי גאוט נוראיים, במקביל היא סבלה מסוכרת במשך כשבע שנים. היא הייתה מיואשת ולא חשבה שיש מה לעשות עם זה…
כעבור כחודש היו ערכי הסוכר שלה בבוקר באזור ה־80 והיא הפסיקה לחלוטין את לקיחת התרופות לסוכרת.
אז מה המקור לתנגודת האינסולין? ואיך מרפאים סוכרת?
על כך ועוד במאמר הבא.