הגורמים השכיחים ביותר לאולקוס
והדרכים למנוע אותו
אולקוס (כיב פפטי בשמו המקצועי) הוא פצע פתוח המתפתח על רירית הקיבה הפנימית ועל הרירית בחלק העליון של המעי הדק. התסמין השכיח ביותר של כיב פפטי הוא כאבי בטן. כיבים יכולים להופיע באזורים רבים, אך השכיחים ביותר הם כיבים המופיעים בחלק הפנימי של הקיבה, וכיבי תריסריון המופיעים בחלק הפנימי של חלקו העליון של המעי הדק.
תסמינים
התסמינים השכיחים ביותר הם תחושת שריפה וצריבה בין החזה והבטן. בדרך כלל ירגישו את הכאב יותר כאשר הבטן ריקה. הכאב יכול להימשך החל מכמה דקות ועד לשעות אחדות.
הכאב מורגש בדרך כלל בבטן העליונה מתחת לחזה. הוא יכול להחמיר כאשר הבטן ריקה או בלילה.
הגורמים השכיחים ביותר לכיבים פפטיים
- זיהום של החיידק הליקובקטר פילורי ( pylori).
- שימוש ארוך־טווח בתרופות פופולריות נוגדות דלקת וכאב כמו איבופרופן (אדוויל ואחרים). תרופות אלו פוגעות ברירית הקיבה ומגבירות את חומציות הקיבה. בקטגוריה זו נכללות תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAID’s) – במיוחד אספירין.
- עישון, תזונה לקויה ועתירה במזונות חומציים, אלרגיה או רגישות למזון, ושתייה מופרזת של קפאין, אלכוהול ומשקאות מוגזים.
בניגוד לדעה הרווחת – סטרס, חרדה ומתח ומזונות חריפים, אינם גורמים לכיב פפטי, אך הם יכולים להחמיר את התסמינים של האולקוס.
חשוב לציין, שבמקרים רבים קיים קשר בין אלרגיות למזון לכיבים פפטיים.
בנוסף, יש מחלות בהן נראתה שכיחות גבוהה של היווצרות כיבים פפטיים, ביניהן:
אי־ספיקת כליות כרונית, לאחר השתלת כליה, במקרי פעילות־יתר של בלוטת התריס, מחלות כבד אלכוהוליות ומחלת ריאות חסימתית כרונית.
סימפטומים של אולקוס
יש מספר סימפטומים של אולקוס, חומרתם נגרמת לפי חומרת האולקוס:
- כאב עמום בבטן
- ירידה במשקל
- חוסר רצון לאכול בגלל כאב
- בחילות והקאות
לעיתים רחוקות עלול להיות דימום מכיב, ואז יופיעו הקאה דמית או צואה שחורה.
איך בודקים?
אבחנה של כיב פפטי יכולה להתבצע באמצעות מספר בדיקות הכוללות:
אנדוסקופיה – הרופא עשוי להשתמש במצלמה לבדיקת מערכת העיכול העליונה של המטופל. במהלך אנדוסקופיה, הרופא מעביר צינור חלול המצויד בעדשה (אנדוסקופ) במורד הגרון אל תוך הוושט, הבטן והמעי הדק.
באמצעות האנדוסקופ מחפש הרופא כיבים, ואם הוא מזהה כיב, ניתן לקחת דגימת רקמה קטנה (ביופסיה) לבדיקה במעבדה. ביופסיה יכולה גם לזהות האם הליקובקטור פילורי נמצא בבטן המטופל.
סביר יותר שהרופא ימליץ על אנדוסקופיה אם המטופל מבוגר, יש לו סימנים של דימום או אם הוא חווה לאחרונה ירידה פתאומית במשקל או קשיי אכילה ובליעה.
תבחין נשימה או ביופסיה – בדיקת נוכחות חיידק הליקובקטר פילורי בקיבה.
צילום רנטגן של הבטן לאחר בליעת חומר ניגוד (בריום) – בדיקה המאפשרת הדגמה של הקיבה. הבדיקה אינה פולשנית או כואבת, אך לא תמיד היא מדויקת ואין אפשרות ליטול באמצעותה ביופסיה מן הכיב.
בדיקת הורמון גסטרין – בחולים בהם מתעורר חשד לקיום גסטרינומה – סרטן הקיבה, המתבטא בכיבים מרובים או בכיבים במקומות לא שגרתיים, מתבצעת בדיקה המודדת את רמות ההורמון גסטרין (הורמון המופרש מתאים בקיבה ובתריסריון וגורם להפרשה של חומצה מדופנות הקיבה).
טיפול טבעי בכיב פפטי
לתזונה נכונה המתאימה לסובלים מכיב פפטי חשיבות עצומה בסיוע להחלמת הכיב. הטיפול הטבעי בכיב פפטי נועד לרפא את הכיב מחד, ולמנוע את הישנותו מאידך.
ריפוי כיב פפטי נעשה על ידי שימוש בצמחי מרפא המגינים על הרקמות הריריות ומזרזים את איחוי הפצע. מניעת הישנות כיב פפטי כוללת אורח חיים נכון, תזונה נכונה ושימוש בטכניקות הרפיה (טיפולי מגע, יוגה, תרגילי נשימות, דמיון מודרך, מדיטציות וכדומה), אשר יעזרו למנוע הישנות של הכיב, ויסייעו בהפחתת מתח המהווה גורם עיקרי להחמרת האולקוס.
למרות הקשר הברור בין כיבים פפטיים לחיידק ההליקובקטר פילורי, הטיפול הטבעי אינו מתמקד בהשמדת החיידק, אלא בריפוי הכיב עצמו. לאחר הריפוי ניתן להילחם בזיהום החיידקי, אולם יש לזכור שאין מניעה להידבקות חוזרת בחיידק.
תזונה לטיפול בכיב פפטי:
קיימת חשיבות רבה להקפדה על הרגלי אכילה הכוללים אכילת ארוחות קטנות במרווחי זמן קטנים (כל שעתיים-שלוש), לעיסה ממושכת של המזון, הימנעות מארוחות כבדות, והפרדת פחמימות וחלבונים אשר עשויה להקל על תהליכי העיכול.
ההנחיות התזונתיות כוללות הגברת צריכה של מזונות אשר מסייעים בחיזוק מערכת העיכול ומפחיתים את חומציות הקיבה, במקביל להפחתת צריכה של מזונות קשים לעיכול ומזונות המעודדים תהליכים דלקתיים. הטיפול התזונתי בכיב פפטי מכוון לריפוי הפצעים ולמניעת הישנותם.
הגברת צריכה של:
מזונות בסיסיים כגון: אגוזים ושקדים, בננות, ירקות (בעיקר ירקות ירוקים, ירקות עליים וירקות כתומים) ופירות (בננה, תפוח, אגס). מזונות אלו מפחיתים את חומציות הקיבה ולכן מונעים את היווצרות הכיבים או מפחיתים את החמרתם.
מיץ כרוב – מיץ הכרוב עשיר בחומצה האמינית גלוטמין ולכן מסייע בריפוי רקמות הקיבה ובשיקומן (מומלץ לשתות את המיץ במשך עשרה ימים, במינון של ארבע כוסות ליום). כמו כן הכרוב מרגיע, מקרר, מזין ומשכך כאבים. ריפוי כיבים באמצעות מיץ כרוב ידוע ונתמך בראיות כבר מאמצע המאה הקודמת.
שום – צריכת שום (במזון או כתוסף) מסייעת לעיכוב שגשוג חיידק ההליקובקטר פילורי, משפרת את התגובה החיסונית ומפחיתה את מופע התסמינים הקשור לזיהום בחיידק ההליקובקטר פילורי.
גרעינים ואגוזים (בעיקר גרעיני דלעת וחמנייה) – עשירים באבץ המועיל להחלמת רקמות ולחיזוק פעילות מערכת החיסון.
סיבים תזונתיים – בעיקר סיבים מסיסים כגון ירקות, פירות, שיבולת שועל. מחקרים מראים שצריכה קבועה של סיבים מקילה על תסמיני כיבים בתריסריון ואף מונעת הישנות הכיבים. למרות היעילות של צריכת הסיבים לטיפול ולמניעה של כיבים בתריסריון, אין להם השפעה על כיבים בקיבה.
ירקות שורש כתומים (בטטה, דלעת וגזר) אשר עשירים בוויטמינים ובמינרלים המסייעים לתפקוד תקין של מערכת העיכול.
ירקות ירוקים עליים (חסה, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר וכד’) – עשירים בויטמין K שהוכח כעוזר בריפוי כיבים.
דגנים מלאים – עשירים בסיבים, באבץ ובוויטמיני B המסייעים בשיפור תפקוד מערכות העיכול והחיסון.
הימנעות או הפחתת צריכה של:
מזונות היוצרים חומציות כגון: בשר, פירות הדר, ירקות ממשפחת הסולניים (עגבניות, תפוח אדמה וחצילים) וחלב ומוצריו. מזונות אלו עלולים להחמיר כיבים פפטיים או לגרום להופעתם.
מלח – צריכת כמויות גבוהות של מלח קשורה להיווצרות כיבי קיבה.
סוכר – צריכת סוכר גורמת לחומציות גבוהה של הקיבה.
מזונות קשים לעיכול כגון: מטוגנים, חריפים, מזונות עשירים בשומן רווי ובשר.
פחמימות פשוטות (קמח לבן, סוכר) המחלישות את מערכת העיכול ואת מערכת החיסון ומעודדות תהליכים דלקתיים.
מזונות אלרגניים (תירס, חיטה, חלב ומוצריו, בוטנים, חומרים משמרים וצבעי מאכל) אשר עלולים להחריף את הכיבים או להיות גורם להופעתם.
אלכוהול, קפאין, עישון אשר מגבירים את חומציות הקיבה.
צמחי מרפא טיפול באולקוס
צמח מרפא כגון ליקוריץ (Glycyrrhiza Glabra) מוכר כבעל פעילות אנטי־דלקתית ומשקמת ריריות והוא נחשב כצמח מרפא משמעותי בתהליך הטיפול. צמחים נוספים חשובים בגלל פעילותם משקמת הריריות ומאזנת חומציות הם האולמוס (Ulmus Fulva) ופיליפנדולה (Filipendula Ulmaria).
פורמולות צמחי המרפא מותאמות בעבור המטופל באופן אישי על מנת לייעל את תהליך הטיפול כמה שאפשר לאחר שנעשתה אבחנה נטורופתית.
יש להיזהר בשימוש משולב של תרופות סותרות חומצה יחד עם צמחי מרפא סותרי חומצה
שילוב שכזה עלול להפחית יתר על המידה את חומציות הקיבה ולגרום לבעיות ספיגה ולחסרים תזונתיים.
מצד שני, שילוב של תרופות סותרות חומצה יחד עם צמחי מרפא אשר מגבירים את חומציות הקיבה אינו רצוי אף הוא. צמחי המרפא עלולים במקרה כזה לסתור את פעילות התרופות ולגרום לעלייה בחומציות הקיבה ולהחמרה באופי התסמינים.
לכן חשוב מאוד להתייעץ בגורם מומחה על מנת להימנע מטעויות בטיפול.
תרופות סבתא לאולקוס
דבש/סירופ חרובים
החרוב הוא פרי ארץ ישראלי קדום. הוא צמח מרפא נפוץ והשימוש בו למצבי עיכול שונים נרחב. סירופ המופק מחרובים מכיל רכיבים אנטי־דלקתיים המסייעים בטיפול בכיבי קיבה. החרוב בשלמותו אינו מומלץ במצבי אולקוס בגלל הקושי לעכל אותו חי. יש לצרוך סירופ חרובים טהור בלבד ללא חומרים משמרים או תוספות של סוכר.
שיבולת שועל
שיבולת שועל מכילה ריכוז גבוה של ויטמיני B ומינרלים נוספים. ויטמיני B מוכרים ביכולתם לסייע להרגעה כללית.
שיבולת שועל מכילה סיבים מסיסים אשר עשויים לסייע בריפוי ריריות הקיבה. בנוסף, סיבים אלו בעלי פעילות אנטי־דלקתית.
יש לצרוך שיבולת שועל דקה מהירת הכנה – מומלץ להכין דייסה.
מיץ כרוב
מיץ כרוב הוא רק בצריכת המיץ עצמו ללא הסיבים. לכן חשוב לצרוך מיץ אשר נסחט במכונת מיצים קשה אשר מסלקת את כל הסיבים ומותירה רק מיץ נקי.
זרעי פשתן
זרעי פשתן מכילים מגוון של ויטמינים ומינרלים וכן חומצות שומן חיוניות. על מנת ליהנות מרכיבים אלו יש לצרוך את זרעי הפשתן טחונים בלבד. זרעים שלמים אינם מתעכלים.
התרומה המשמעותית של זרעי פשתן למערכת העיכול נמצאת בתכולת המוצילגים הגבוהה שלהם – אלו חומרים שמנוניים אשר עשויים לסייע להגנה על ריריות הקיבה ולשיקומן. כדי להפיק את המוצילגים מזרעי הפשתן יש להשרות אותם במים רותחים למשך מספר שעות – המוצילגים מופרשים מהזרעים אל המים.
תוספי תזונה מומלצים
אבץ,פרוביוטיקה,B12 , ל-גלוטמין, ויטמין A
קשר גוף-נפש
האדם הסובל מכיב פפטי הוא אדם אשר פעמים רבות מכיל ומכיל, ואינו מגיב. מרוב אהבתו, דאגתו והזדהותו עם הסובבים אותו, הוא שוכח לשים גבול ולדאוג לעצמו.
חשיבות תוכנית נטורופתית
חשוב לבצע אבחנה נטורופתית בליווי איש מקצוע, שכוללת ביצוע תכנית תזונתית מושכלת לשמירה על אורח חיים בריא ומתאים לטיפול נכון בכיב פפטי וכן על תהליכי ההחלמה והריפוי.
שמרו על בריאותכם, כי לטפל קשה יותר מאשר למנוע…