קרינה לא קורנת
רות ליאת פלץ
בכתבות הקודמות דיברנו על הסימפטומים של הרגישים לקרינה, ומדוע היא מזיקה גם כשנזקיה אינם נראים לעין. בכתבה זו נעסוק בדרכים שבהן ניתן להימנע מחשיפה מרובה, אבל לפני כן נבין מהי ההגדרה של ‘רגישות לקרינה’.
רגישות לקרינה היא תסמונת (או ‘הפרעה’). מדובר באוסף תסמינים – לא ספציפיים בשפה הרפואית, ולא במחלה מוגדרת וברורה. על אף שהגורם הוא אחד – חשיפה לקרינה בלתי־מייננת, התסמינים וחומרתם שונים אצל כל אחד אחד בגלל שונות גנטית, רגישות שונה מלידה ו/או היסטוריה אישית, השפעות סביבה ואורח חיים. למרות השונות האישית, קיימות הנחיות פעולה אחידות מומלצות:
- סור מרע – צמצום חשיפה לקרינה בשלב ראשון (הכרחי להרגעת התסמינים ואפשרות לריפוי הגוף).
- עשה טוב – אורח חיים בריא הכולל תזונה בריאה, תוספי מזון וחיבור לטבע.
סור מרע
בכתבות הקודמות הזכרנו את המושג ‘דיאטת קרינה’. כעת, צריך לדעת כי ישנם מספר צעדים פשוטים יחסית, שכמעט כל אחד יכול לבצע בקלות בביתו, וזה נכון ומועיל לא רק לכאלו שרגישים לקרינה אלא לכל אחד שבריאותו ובריאות משפחתו חשובות לו:
- בעת הצורך בשימוש באינטרנט, מומלץ לעשות זאת באמצעות חיבור חוטי למודם, ולא באופן אלחוטי המלווה בקרינה מזיקה. סטיק, ראוטר אלחוטי או נקודה חמה – מפיצים סביבם קרינה כל העת. חנות מחשבים תפתור זאת במהירות אם אינכם מבינים בתחום. כל המכשור אותו דבר, רק עם חוט, וצריך חיבור של בזק (אפשר להזמין גם ללא קו טלפון, רק חיבור לרשת).
- עכבר ומקלדת עם חוט – חובה!!! כאשר אין חוטים יש קרינה בכל מגע במקלדת או בעכבר. לרגישים, הקרינה יכולה להתפתח אף לדלקות בידיים עד הכתף, ועוד סימפטומים.
- כל מכשיר עם קליטת אינטרנט פעיל – כולם, ללא הבדל – הם ממש כמו אנטנה סלולרית הפולטת קרינה כל העת. לכן כדאי לצמצם ככל האפשר את השהות לצידם.
- שיחות טלפון – מומלץ להשתדל לבצע שיחות טלפון מטלפון קווי ביתי עם חוט, ולא מטלפון ביתי אלחוטי שמקרין מהבסיס שלו קרינה (כדאי שהמקום הקבוע של הבסיס האלחוטי לא יהיה בחדרי שינה ובמקום ששוהים בו זמן רב).
- אם בכל זאת מדברים עם הנייד, לקנות ‘אוזניות אוויר בלבד’, אשר שונות מאוזניות רגילות או בלוטוס בכך שהן חוסמות את הקרינה לאוזן.
- בלילה שמים את המכשיר הנייד על מצב טיסה, ומניחים אותו על הרצפה ולא ליד הראש. אין מטעינים אותו ליד הגוף, בגלל הקרינה החשמלית הנפלטת ממנו בזמן הטעינה, וזה כולל גם טלפונים כשרים. עדיף לקנות שעון מעורר בעשרים וחמישה שקלים ולהוציא ניידים ומכשירים מחדר השינה.
- שומרים מרחק של 60 ס”מ מכל מכשיר חשמלי בבית בזמן שהוא פועל, עד כמה שניתן. זאת בגלל קרינה חשמלית מגנטית שהמכשירים האלה פולטים בזמן פעולתם – רדיו טייפ, מחשב, שנאים, מטענים, מיטות מתכווננות וכדומה.
- ממיקרוגל יש לשמור מרחק של תשעה מטרים כאשר הוא פועל, ובכלל, עדיף לצמצם את השימוש בו ככל הניתן.
צמצום חשיפת ילדים ותינוקות לקרינה בלתי־מייננת
בדרך כלל נעשה ככל יכולתנו לא לסכן את ילדינו בכל אופן שהוא. נשתדל לתת להם תזונה בריאה, נשתדל לפתח את האינטליגנציה שלהם, ונקווה רק לטוב בעבורם. עם זאת, לפעמים, מבלי דעת, אנחנו חושפים אותם לסכנות קצרות וארוכות טווח. כך, למשל, בנושא הקרינה הבלתי־מייננת. לפעמים אנחנו חושפים אותם לקרינה בלתי־מייננת, ולפעמים אנחנו והם נחשפים לקרינה בלתי־מייננת בעת שימוש במוצרי תינוקות ובצעצועים שונים.
ברפואה נחשבים ילדים ותינוקות לרגישים במיוחד להשפעות סביבתיות, ובמיוחד לחשיפה לקרינה. הסיבות הן ברורות: ילדים ותינוקות עדיין מתפתחים, קצב חלוקת התאים שלהם גדול (וכך גם הפוטנציאל לשגיאות) ומערכת החיסון שלהם עדיין לא שלמה ועמידה. כעת נראה כיצד אפשר לצמצם את הקרינה בסביבת ילדים.
שימוש בתנור־מיקרוגל
בתנור־מיקרוגל נמצא משדר קרינת מיקרוגל חזק מאוד. בדרך כלל ההספק החשמלי של משדר תנור־המיקרוגל הוא מעל 500 וואט. משדר זה משדר קרינת מיקרוגל ברמה כל כך גבוהה, שהיא מצליחה לחמם את המזון הנמצא בתוכו. תנורי מיקרוגל מצוידים בהגנות ששומרות את רוב הקרינה בתוכם, אבל תמיד – תמיד! – חלק קטן מצליח לחמוק מהתנור גם כאשר התנור תקין לחלוטין. לכן כאשר מחממים בקבוק או מזון לתינוק מומלץ להימנע מלחמם במיקרוגל. ניתן בקלות לחמם מזון באמצעים אחרים הנמצאים במטבח הביתי ולוותר על השימוש במיקרוגל.
מוניטור אינטרקום ומכשירי בייבי סיטר לתינוק
מוניטורים ואינטרקומים לחדרי תינוק למיניהם הם אביזרים אלחוטיים לכל דבר. בדרך כלל יחידת הבסיס מותקנת על העריסה או על המיטה של התינוק ומקרינה עליו כל הזמן. לפעמים גם היחידה השנייה של המכשיר מַקרינה, בדרך כלל רק כאשר ההורים מדברים אל התינוק. שימוש באביזר זה אינו מומלץ בכלל, בגלל רמות הקרינה הגבוהות יחסית, הקרבה של המתקן המקרין אל התינוק, והשידור (הקרינה) הקבוע של יחידת הבסיס.
שימוש בסלולרי
כאמור, טלפונים סלולריים הם מקורות חזקים יחסית של קרינת רדיו. כאשר מצמידים אותם לראש, בעת השיחה בהם, חושפים, למעשה, את המוח של המשתמש לקרינת רדיו וכן לשדות מגנטיים וחשמליים בתדר נמוך. חשיפה של ילדים ותינוקות לקרינה זו היא מאוד לא רצויה, בייחוד כאשר מדובר על קרבה גדולה. ילדים אינם מודעים בדרך כלל לסכנות בשימוש בסלולרי ואינם יודעים להגביל את השימוש שלהם בו. לא נותר לי אלא להמליץ להורים להמעיט כמה שיותר את השימוש של הילדים בסלולרי, ולהימנע מלחשוף את הילדים ואת התינוקות לקרינה מהמכשיר, גם לא בצורה פסיבית כאשר מישהו אחר (אבא או אמא) משתמש בסלולרי לידם.
צמצום חשיפה לאור כחול
הנושא הזה אינו קשור באופן ישיר לקרינה בלתי־מייננת, אבל רוב המסכים היום, כולל סלולריים ומחשבים, פולטים אור כחול, וכך גם חלק מהתאורה בבית, בעיקר נורות
פלורוסנט ולד המפיצות אור בהיר – קר. לאור כחול מספר השפעות בריאותיות:
- הרס בלוטות שומן בעפעפיים – גורם ליובש בעין.
- הפרעה בהפרשת המלטונין, בעיקר עם החשיפה לפני השינה – גורם לעיכוב בהירדמות, לשינה פחות איכותית ורדודה, להתעוררות בלילה, לעייפות בבוקר וביום שאחרי. כמו כן המלטונין הוא נוגד חמצון חזק וחבל לפגוע בהפרשה שלו.
- פגיעה ברכיבים בעין – פגיעה בקרנית, בעדשת העין (בדמות קטרקט) וברשתית – תתאפיין בדרך כלל בראייה מטושטשת אחרי שימוש וחשיפה מרובה.
- מסכים קרובים מדי של מחשב או סלולרי, מזיקים לשריר העין. המרחק המומלץ הוא 20 ס”מ.
צעדים לצמצום אור כחול
- בחרו תאורה בגוון צהוב חם.
- הגבילו זמן עבודה מול המסכים, במיוחד הפסיקו עבודה על המסכים עד שעתיים לפני השינה.
- אפשרו ככל הניתן רקע כהה למסך עליו אתם עובדים, והשתמשו בסכמת צבעים כהה למחשב.
לאנשים העובדים במשך שעות רבות מול מחשב, מומלץ להשתמש במשקפיים בעלי שכבת הגנה מאור כחול.