שאלה
אני בן חמישים ולאחרונה אובחנתי כסובל מכולסטרול גבולי. מהי התזונה המומלצת כדי להגיע לאיזון ? אני מעדיף לא לקחת כדורים ולהתמקד ברפואה טבעית.
תשובה
תחילה אציין בקצרה את תפקידי הכולסטרול ומתי יש לחשוש מרמה גבוהה שלו.
הכולסטרול הוא תרכובת שומנית המיוצרת ברובה – 70% ממנה – בכבד, ומיעוטה מגיע לזרם הדם מהמזון החי שאנו צורכים – כ־30%.
לכולסטרול תפקידים רבים וחשובים בגוף:
- הוא מצוי בקרומי כל התאים בגופנו, כולל תאי עצב. תפקידו בקרום התא לשמור על מבנה התא, למנוע חדירות חומרים זרים לתא ולאפשר חדירת חומרים חיוניים לתא.
- הוא חלק ממבנה הורמונים שונים בגוף.
- הוא נחוץ לייצור מיצי מרה, וויטמיני A,D,E,K.
מאידך, יש חשש מרמת כולסטרול גבוהה בדם. החשש הוא שהכולסטרול יתחמצן, וביחד עם חומרים נוספים ישקע בדופנות כלי דם, יגרום לרובד טרשתי, ובכך יפתח פתח לבעיות בריאותיות שונות, כמו מחלות לב, התקפי לב ושבץ מוחי.
ברבות הימים ועם כניסת הטיפול התרופתי בסטטינים, השתנתה וירדה רמת כולסטרול הנחשבת גבוהה מרמת 280 מיליגרם לדציליטר עד לרמת 200 מיליגרם לדציליטר.
במאמר מוסגר אומר, שאם בכל זאת מחליטים על נטילת סטטינים, יש ליטול אותם במקביל לנטילת ויטמין D וקו-אנזים קיו 10. זאת כיוון שהסטטינים פוגעים במעגל הייצור של שני חומרים אלה.
ניתן לאזן את רמת הכולסטרול בדם באמצעות התזונה. להלן ההמלצות התזונתיות.
מזונות מומלצים:
- מזונות עשירים בסיבים תזונתיים, נוגדי חמצון: דגנים מלאים, פירות, ירקות, קטניות, שיבולת שועל ועוד. הסיבים התזונתיים נקרים לכולסטרול המגיע מהתזונה וממיצי המרה וגורמים להפרשתו דרך הצואה.
- נבטי ברוקולי, חמנייה ואלפלפה. פירות יער, רימון, שקדים, אגוזים, גרעינים לא קלויים. בצל, שום, ענבים, יין אדום, תה ירוק, מיץ רימונים ועוד.
- מזונות העשירים באומגה 3, כמו דגי ים (סלומון, מקרל הליבוט, סרדינים, טונה), פורל מנחל דן. זרעי פשתן, צ’יה, אגוזי מלך ועוד.
- נוזלים – שתיית מים מרובה, מיצים/שייקים מפירות וירקות, חליטות צמחים.
מזונות שמומלץ להימנע מהם:
- מזונות מהחי, בעיקר בשר מעובד, מרגרינה, חמאה, שמנים מזוקקים.
- סוכר לבן, קמח לבן ומוצרים המכילים אותם, ממתקים, עוגות, עוגיות ומזון תעשייתי בכלל.
- כמות אלכוהול מוגזמת (מעל כוסית ביום).