סוד כוחו של עשב החיטה הוא בכלורופיל, המהווה 70% מתכולתו המוצקה. הכלורופיל הוא ‘דם החיים של הצמח’, והוא כמעט זהה במבנהו למולקולות של תאי הכדוריות האדומות בדם האנושי, מלבד אטום אחד. במקום אטום הברזל שבהמוגלובין האנושי, מכיל הכלורופיל אטום מגנזיום. דמיון זה מאפשר לכלורופיל להיספג ביתר מהירות, ולהתחיל מיידית בבניית הדם.
הכלורופיל הוא אחת מצורות המזון המרוכזות ביותר של אנרגיית השמש, הנספגת דרכו בגוף תוך עשרים דקות. לכן הוא משמש ספורטאים כמקור אנרגיה רב עוצמה. תוכלו לחוש את זריקת האנרגיה שמעניק מיץ עשב החיטה אם תשתו אותו בבוקר, על קיבה ריקה, או לפני פעילות גופנית מאומצת.
הכלורופיל מעניק טיפול מהיר ועוצמתי לאנמיה (חוסר ברזל) ומחזק את זרם הדם. מחקרים שנערכו בבעלי חיים שונים הראו כי מספר כדוריות הדם האדומות חזר לקדמותו תוך ארבעה או חמישה ימים מזמן החדרת ה הכלורופיל, וזאת אפילו בבעלי חיים שהיו אנמיים ביותר, או שמספר כדוריות הדם האדומות בגופם היה נמוך מאד.
עשב חיטה הוא מזון על. מלבד הכלורופיל, הוא מכיל גם את כל הוויטמינים והמינרלים שקולטת החיטה מן האדמה. מדובר ב־29 מתוך 201 מינרלים, ובכל סוגי הוויטמינים שהמדע הצליח לבודד. כמו כן, מספק עשב החיטה את שמונה חומצות האמינו החיוניות, המרכיבות את החלבון, בריכוז של פי שניים עד פי ארבעה מבשר עוף. הוא עשיר גם באנזימי עיכול חיוניים, ולכן משפר את יכולת העיכול של הקיבה, ומגביר את ספיגת אבות המזון. הכלורופיל הוכח כמעכב התפתחות בקטריות וריקבון במערכת העיכול, וחשוב במיוחד לעיכול יעיל יותר של מוצרי בשר.
עשב חיטה מכיל גם חומצה אספראטית, המשפרת את האיזון הנפשי, וסרין, הממריץ את תפקודי המח והעצבים.
האנרגיה ותחושת השובע שהוא מעניק, שסותמת את התיאבון ממש, (משתמשים במיץ זה כמדכא תיאבון טבעי) יחד עם פעילותו הנמרצת בניקוי רעלים מהגוף ובטיהור הכבד, בהמסת סתימות חלקיות לאורך המעי, ובהאצת תהליכי חילוף החומרים – הופכות אותו גם לשיקוי הרזיה אפקטיבי.
כמה עובדות על עשב החיטה
קילוגרם אחד של עשב חיטה שווה בערכו ל־35 ק”ג של ירקות ירוקים.
מולטי ויטמין טבעי – עשב חיטה הינו אחד המקורות הטבעיים של ויטמיני B, C, E, A, ו־K (נוטלי תרופות נגד קרישה צריכים להיוועץ ברופא). הוא גם מקור מעולה לסידן, אשלגן, ברזל, מגנזיום, זרחן, נתרן, גופרית ואבץ.
חקלאים בארה”ב הזינו פרות ושוורים שסבלו מעקרות בעשב חיטה, כדי לשפר את פוריותם. תכולת המגנזיום הגבוהה שבכלורופיל מפעילה אנזימים שעוזרים בשיקום הורמוני הפוריות.
לכלורופיל סגולות אנטיביוטיות. הוא יעצור את הגדילה וההתפתחות של בקטריה רעה. ראפ וגורני באוניברסיטת לויולה גילו שכלורופיל מסיס מים מעכב את פעילות הבקטריה הפרוטאולוטית (אשר מפרקת את הפרוטאין לגורמים קטנים יותר) והאנזימים, ובכך הוא מדכא תהליכי ריקבון במערכת העיכול.
ד”ר צ’יו־נאן לאי Phd. (אוניברסיטת טקסס מרכז מערכות סרטן, מחלקת ביולוגיה, יוסטון טקסס), קבע דרך ניסיונו במבחן הבקטריאלי של SEMA, שכלורופיל הוא הגורם הפעיל בתמצית עשב חיטה, אשר מעכבת את הפעילות המטבולית של מסרטנים. ד”ר אן ויגמור מטפלת כבר 60 שנה במחלות קשות וכרוניות באמצעות עשב חיטה.
עשב חיטה יעיל בטיפול בפצעי לחץ ונמק של סוכרת. ידועים מקרים של חולי סוכרת שנידונו לכריתת גפיים תחתונות ובעקבות טיפול עם מיץ עשב החיטה הצילו את רגליהם.
- תכונות נוספות של עשב חיטה
מטהר רעלים מהגוף ע”י חמצון כדוריות דם לבנות המחזקות את המערכת החיסונית; - מטהר את הכבד והדם;
- מווסת את רמת הסוכר בדם;
- מוריד לחץ דם וכולסטרול;
- סיר מתכות רעילות;
- צמצם נזקי קרינה; מרפא סרטן הקיבה;
- אנטי־בקטריאלי – מרפא זיהומים ומחלות ומגן מפניהם;
- מגביר את ספירת הכדוריות האדומות בדם;
- מצוין למחלות דם למיניהן;
- נמצא יעיל בטיפול במחלות כרוניות כמו סרטן, דלקת פרקים, פרקינסון, אסטמה ועוד;
- יעיל נגד אקנה;
- מפיג ריחות רעים;
- עשיר בבטא־קרוטן המשמש כבולען נגד רדיקלים חופשיים;
- מכיל את כל חומצות האמינו החיוניות;
- מסלק עייפות, אפילו עייפות כרונית ומעלה את הרמה האנרגטית.
עשב החיטה יעיל גם בשימוש חיצוני
- חיטוי פצעים;
- שטיפת סינוסים;
- שטיפה וגינלית;
- דלקות אוזניים;
- כאבי ראומטיזם;
- כאבי ברכיים;
- דלקות חניכיים;
- דלקות אוזניים;
- דליות ברגליים.
שימושים נוספים למיץ עשב החיטה
- חוקן לשטיפה וניקוי המעי הגס – חוקן עם מיץ עשב חיטה מנקה את האיברים הפנימיים. אחרי חוקן מים יש להמתין 20 דקות, ואז לבצע ‘השתלה’ שלמיץ עשב חיטה. להחזיק בפנים במשך 20 דקות.
- ניקוי העור – עשב החיטה נספג דרך העור ומזין אותו. יש לשפוך מיץ עשב חיטה על הגוף בתוך אמבט חם ולשבת 15 עד 20 דקות. לשטוף עם מים קרים.
- כאבי שיניים – יש להחזיק את המיץ בפה במשך 5 דקות – הוא מסוגל למשוך את הרעלים מן החניכיים.
- כאבי גרון – יש לגרגר עם מיץ עשב חיטה
- אקזמה או פסוריאזיס – לשתות מיץ עשב חיטה
- החזרת צבע הפיגמנט לשיער (לשיער כסוף) – מריחת מיץ עשב חיטה על הקודקוד (לא על שיער צבוע(.
- המסת צלקות שנוצרו בריאות עקב שאיפת גזים חומציים. ההשפעה של חד תחמוצת הפחמן קטנה היות והכלורופיל שבעשב החיטה מגביר את ייצור ההמוגלובין בדם.
- הכנת תחבושות עם עשב חיטה – משתמשים בעשב שנותר מהסחיטה (pulp) ומרטיבים אותו עם מעט מיץ עשב חיטה. מניחים על הפצע או הברך הנפוחה, סוגרים מסביב בניילון, ועל זה מניחים תחבושת אלסטית (מצוין לדלקת מאוסטאוארטריטיס).
השימוש בעשב חיטה
מספר גובר והולך של אנשים מתחילים את הבוקר עם שתיית מיץ עשב החיטה ע”י סחיטה במכונה ידנית או שתייה באחד מדוכני המיצים. למי שקשה לבלוע את המיץ כפי שהוא, אפשר לדלל במעט מים או לערבב עם מעט מיץ גזר. אפשר להוסיף גם מעט מיץ לימון או מיץ מג’ינג’ר סחוט.
לתינוקות מעל גיל שנה מתחילים לתת כפית ביום בתוך מי השתייה, ומוסיפים בהדרגה.
יש להתחיל בכמות של 30 גרם על קיבה ריקה (בבוקר, או שעתיים לפני הארוחה), ולעלות בהדרגה עד 120 גרם. לא להיבהל מבחילה או ממעט חולשה בימים הראשונים, שהן תוצאה של הרעלים המופרשים בתהליך הניקוי של הגוף.
האופן להפיק את מירב התועלת מעשב החיטה, הוא לסחטו במסחטה הביתית הייעודית, ולשתותו מיד עם הסחיטה, לפני שהאנזימים ורכיבי התזונה הרגישים שבו מתחמצנים.
מסחטת מיצים צנטריפוגלית רגילה אינה מתאימה לצורך זה. ניתן לרכוש בעלות לא גבוהה מסחטה ידנית מיוחדת לעשב חיטה, שהשימוש בה קל ונוח. עשב חיטה ניתן לרכישה בבתי הטבע.
גידול ביתי של עשב חיטה
ניתן ורצוי לגדל עשב חיטה לבד. כך אפשר לחסוך כסף ולקבל תוצרת טרייה של עשב חיטה. המפתח הוא תכנון מראש וכלים אחדים. יש לקחת בחשבון שמגש אחד של עשב חיטה מספיק לכ־½3 מנות מיץ. בהתאם לכך יש לחשב את מספר המגשים.
התהליך המתואר כאן עושה שימוש בכלים הזמינים בכל בית, אך ניתן להשיג מגשים מיוחדים להנבטה, שמקלים על כל תהליך ההנבטה, וניתן גם לגדל בהם את עשב החיטה עד לקצירתו.
הוראות
הכינו:
- סלסלות פלסטיק שקופות דקיקות (כאלה המשמשות למכירת פירות), עם שני חורים בתחתיתן. למען הסדר הטוב, תוכלו לסדר שש קופסאות כאלה בארגז ירקות גדול ושטוח – אלה הכלים הזמינים יותר. אך אם יש לכם אפשרות להשיג מגשי תותים מקלקר – מוטב.
- גרעיני חיטה או כוסמין, ודווקא אורגניים (הגרעינים הנקנים בחנויות וברשתות המזון עוברים תהליך של קרינה להשמדת חרקים, ולא ינבטו עוד). הכמות: כוס לכל קופסה שקופה – מספק מיץ ליומיים. מגש הקלקר מכיל יותר, והוא מספק מיץ לשלשה ימים. את הגרעינים ניתן לקנות בבתי הטבע ובחנויות לממכר גרעינים לפי משקל.
- תערובת אדמה וקומפוסט לעציצים (ניתן להשיג בכל משתלה). המהדרין ירכשו בחנויות האורגניות מצע גידול אורגני, נקי מדשנים.
שלבי הגידול
יום א: שטפו את הגרגירים מאבק ולכלוך, שימו בקערה או צנצנת, והשרו למשך הלילה (8-12 שעות).
יום ב: רוקנו את המים, והעבירו למסננת להנבטה. ניתן להשאיר את הגרעינים בקערת ההשריה, אך יש להקפיד לרוקן אותה לחלוטין ממים, למניעת ריקבון. אם השריתם בצנצנת – ניתן להטותה בזווית של 45 מעלות, כדי לאפשר מעבר של המים, ואוורור.
יום ד: היום שותלים את הגרעינים. רפדו כל סלסלה בשכבת קומפוסט (כ-2 ס”מ). שטחו את הגרעינים. הם יכולים לנגוע זה בזה. אך אין לערום אותם. מומלץ לפזר מעליהם עוד שכבה דקה של קומפוסט, להגנה מפני חרקים. השקו בעדינות, והניחו את הארגז עם קופסאות השתילה במקום מוצל ואפלולי. פעם ביום זלפו מעט מים.
יום ו: ראיתם להבי דשא קטנים? יופי. עכשיו תוכלו להעביר אותם לחלון, או למקום מוצל במרפסת או בחצר. הם אוהבים מאד את אור השמש, הוא הרי זה המעניק להם את הכלורופיל יקר הערך, אך הם יתקשו לעמוד בשמש ישירה.
כאשר יגיעו גבעולי העשב לגובה של 10-12 ס”מ, הם מוכנים. זה ייקח כשבוע, תלוי בעונות השנה. הם יכולים לגדול עוד, אבל מכאן ואילך הערך התזונתי והאנרגטי שלהם יורד.
קצרו את העשבים: חלצו בזהירות את כל תכולת הקופסה, וגזרו את העשבים מהחלק הנמוך שלהם. אפשר להחזיר את משטח השורשים לקופסה, לצמיחה חוזרת, אך הצמיחה הראשונה הינה בעלת הערך הבריאותי הגדול ביותר.
כשתהיו מיומנים יותר, תוכלו לפשט את התהליך ולדלג על ההנבטה בקערה.
תהליך גידול מקוצר:
משטחים את מצע הקומפוסט על קרקעית הקופסה או המגש.
מפזרים את הזרעים באופן צפוף ושווה ומפזרים שכבה נוספת של קומפוסט לכיסוי מלא של הזרעים.
יש להשקות בנדיבות בימים הראשונים של הנביטה, ולשים את הזרעים במקום די מוצל. לאחר מכן להעביר למקום עם כמה שעות של שמש ביום, עד שהעשב מגיע לגובהו האופטימלי, ואז… כמובן, לקצור.
על־מנת שיהיה ניתן לשתות עשב טרי מדי יום ביומו, שיטת הגידול צריכה להיות מחזורית. כל שלושה ימים מכינים מגש אחד (כלומר: אתם עובדים עם שישה מגשים) בקופסאות השקופות. כל יומיים מכינים מגש, ועובדים עם תשעה מגשים. כך נוצרת מחזוריות של שתילה, קצירה ושתיה למשך שלושה שבועות. אם כמה מבני הבית משתתפים בשתיה, או שאתם משתמשים במיץ גם למטרות נוספות (שימוש חיצוני, וכדומה) – תוכלו לגדל כמות גדולה יותר. פזרו את תערובת השתילה על ארגז הירקות עצמו, וכך תקבלו כל פעם ארגז שלם של עשב חיטה.
עשב חיטה ותולעים
עשב חיטה, ככל ירק עלי אחר, נגוע מאוד בחרקים. אך היות שהוא אינו נאכל אלא נסחט, ניתן להשרותו במים עם מעט סבון למשך שלוש דקות, או מוטב עם “סטרילי” – שאינו מכיל כימיקלים. לאחר השרייתו ושטיפתו היטב, ניתן לסחטו, והסחיטה מבטלת את חשש התולעים שאולי נותרו (לפי הוראת הרב ויא שליט”א).
לתשומת לב, אם קונים עשב חיטה ללא הכשר מהודר, יש לעשרו ללא ברכה.
עשב חיטה בשמיטה
עציצים שאינם נקובים הנמצאים בתוך בית, פסק ה’חזון איש’ שהמקל לזרוע או לשתול בהם יש לו על מי לסמוך ( חזון איש סי’ כב ס”ק א, וסי’ כו ס”ק ד).
כלומר, אם מגש הגידול נמצא מתחת לגג, לא מחוץ לאדן החלון ולא במרפסת שאינה מקורה, (לחממות מסחריות דין אחר), והוא אטום לגמרי בתחתיתו, או מונח על גבי שולחן / שיש / או יריעת פלסטיק המפרידה בינו לבין הרצפה – ניתן להקל ולגדל בו עשב חיטה כרגיל, גם בשמיטה.
לעומת זאת, בשום אופן אין לקנות בשנת השמיטה עשב חיטה ללא הכשר.