שאלה:
לאחרונה לקחתי אנטיביוטיקה כמה פעמים. אני מודעת לנזקים שהאנטיביוטיקה גורמת. ארצה לדעת כיצד אוכל לתקן את הנזקים הללו. (אציין שמאז נטילת האנטיביוטיקה אני מרגישה חלשה יותר).
עונה: גב’ א’ דייטש, מנהלת בית הטבע ‘ויטמין שיא’, בית שמש
תשובה:
בגופנו נמצאים כ-400 סוגי חיידקים, חלקם טובים וחלקם לא טובים. תפקיד החיידקים הטובים הוא לפרק את המזון, לייצר ויטמיני B,K ועוד, ולהילחם בחיידקים הרעים. לכן חיוני לשמור על איזון בין החידקים הטובים לרעים. האיזון הרצוי הוא: ארבעה חידקים טובים לכל אחד רע.
האנטביוטיקה באה להרוג את החידקים הרעים ובדרך הורגת את החידקים הטובים, וזה גורם להתרבות החידקים המזיקים, הפוגעים במעי הגס וגורמים לשלשולים, עצירות פטריות ועוד.
מיעוט החידקים הטובים פוגע בייצור ויטמיני B, הגורם בין היתר לחולשה שציינת.
כדי להתחזק מומלץ לצרוך השלמה של ויטמיני B, וכדי לתקן את הנזק במעי הגס ולהחזיר את האיזון מומלץ לקחת תוספת של פרוביוטיקה טובה עם מגוון גדול של חידקים טובים במינון גבוה.
אפשר לקחת פרוביוטיקה במקביל לאנטיביוטיקה, ויש להקפיד על מרחב של שעתיים ביניהן. אך חשוב יותר לקחת פרוביוטיקה אחרי סיום הטיפול האנטיביוטי, למשך שבועיים עד חודש, תלוי בעוצמת האנטיביוטיקה.
הזמן האידיאלי לנטילת פרוביוטיקה הוא לפני השינה.
גם לילדים אפשר וחשוב לתת פרוביוטיקה. החל מגיל שנתיים מערכת העיכול שלהם דומה לזו של מבוגר, וניתן לפתוח כמוסת פרוביוטיקה של מבוגרים, לפתוח ולהוסיף לשתיה או לאוכל (לא חם. שימו לב שחלק מסוגי הפרוביוטיקה הם חלביים).
כדי לקבל פרוביוטיקה מהמזון ניתן לצרוך מזונות מוחמצים. יוגורט מכיל מעט חיידקים פרוביוטיים, יחסית לכרוב כבוש או ממרח אמבושי.
לתועלת הקוראים, אצרף הוראות להחמצת כרוב.
לקחת 2 כרובים בינוניים, לקצוץ דק אחד מהם, ואת השני לסחוט במסחטת מיצים (לחילופין, לקצוץ גם אותו).
להוסיף כף מלח ים אטלנטי, עלרבב הכל יחד, ולהוסיף 1/3 כפית פלפל שחור.
להשרות בצנצנת זכוכית גדולה, ולהשאיר על השיש במשך יומיים. אחר כך להכניס להכניס למקרר ומידי יום להפוך את הצנצנת ולערבב את המיצים. אחרי 3-4 שבועות התחמיץ עשיר בחיידקים טובים ומוכן לאכילה.