החורף בפתח, מי ייתן ויהיה גשום ושופע. אל תאחלו "חורף בריא", מזהירות הסבתות. אחלו נא "שנהיה בריאים בחורף". כי חורף 'בריא' ורב עוצמה, כך לוחשות להן באימה עצמותיהן הזקנות, עלול להביא עימו מחלות לרוב..
על מנת לחזק את המערכת החיסונית אין הכרח בטיפות, כמוסות, סירופים ותכשירים שאת מחירם המפולפל יש להכפיל במספר בני המשפחה. למעשה, אם הפחתתם את כמות הסוכר במזונם של בני הבית, והגדלתם את כמות הפירות והירקות – עשיתם את הצעד החשוב ביותר בהכנת המשפחה לחורף (וגם לקיץ לסתיו ולאביב), ובחיזוק המערכת החיסונית של בני הבית.
אם תרצו להעניק לבני ביתכם מנת חיסון קבועה ומרוכזת, בעלות אפסית ובטעם נפלא – נסו להכין יוגורט ביתי. בשיטה שתלמדו כאן – זה פשוט קלי קלות. בערך כמו לחמם בקבוק לתינוק.
עולם הפרוביוטיקה
באותה שנה בו התגלה הפניצלין, אבי אבות כל האנטיביוטיות למיניהן, נולד גילוי נוסף, שלא זכה באותה תהילת עולם, אולם לימים יתברר, כי ערכו לא נפל: הפרוביוטיקה.
האמת, שעמי הבלקן ידעו מזמן את הסוד, והרבו לשלב בתזונתם את החלב המותסס והמוחמץ – היוגורט. באותה עת שלמדע הפרוביוטיקה לא היה עדיין שם, לא חקרו אותו במעבדה, לא גידלו תרביות, לא נתנו שמות לזני החיידקים הידידותיים ולא פרסמו מחקרים מדעיים בעיתונים, כבר אז שמרו הבולגרים על היוגורט כסוד בריאותם.
בשנת 1907 צפה אליה מצ’ניקוב (לימים, חתן פרס נובל לחקר ההזדקנות), שעבד באותה עת במכון פסטר בפאריז, בעמי הבלקן ובהרגלי האכילה שלהם, ויצר את הזיקה המדעית הראשונה בין בריאות ליוגורט. מצ’ניקוב קשר בין צריכה מרובה של יוגורט לתוחלת החיים הארוכה של עמי הבלקן, וטען שכאשר מתסיסים חלב עם חיידקי לקטובצילוס ניתן לעכב את הצמיחה של החיידקים הפתוגניים במעי, ובכך לשנות את הרכב אוכלוסיית החיידקים ולהעשיר את המעי בחיידקים ידידותיים. כרופא חוקר, המשוכנע בהשערתו, שימש מצ’ניקוב שפן ניסיון של עצמו. הוא החל שותה חלב חמוץ, שהותסס על ידי חיידקים, וטען לבריאות מופלגת. כמותו ובהשפעתו, החלו רופאים פאריזאים רושמים למטופליהם “חלב חמוץ”.
אף שטענתו של מצ’ניקוב באשר לקשר בין תוחלת החיים בבלקן לבין היוגורט, לא הוכחה מדעית, היא היתה ללא ספק נקודת הפתיחה למדע הפרוביוטיקה. אך נראה כי החוקר הקדים את זמנו. כאשר הוא נפטר, מספר שנים מאוחר יותר, נפסק גם העיסוק המדעי בנושא החיידקים הידידותיים.
כיום, אין עוד ספק בתועלתם של החיידקים הידידותיים, חידקי הביו, או בשמם העדכני: החיידקים הפרוביוטיים. עשרות מחקרים גדולים אשרו את תועלתם הרפואית. מדפי הפרוביוטיקה העמוסים, המעטרים את בתי המרקחת ובתי הטבע, המגוון הרחב של תכשירים ייעודיים המותאמים למטרות רפואיות ולאוכלוסיות יעד וגילאים שונים – יוכיחו כי הציבור מצביע למענם בארנק… והוא כנראה גם יודע למה.
נתונים אודות תועלותיה הרפואיות של הפרוביוטיקה:
מניעה וטיפול בשלשולים כולל שלשול חריף בפעוטות בריאים, וקיצור משך והפחתת החומרה של שלשול חריף בילדים
מחקר מ-2010 הראה כי לפרוביוטיקה יעילות קלינית, מיקרוביאלית ואימונולוגית בטיפול בשלשול זיהומי חריף. במחקר השתתפו כ-300 ילדים בגילאי 3 חודשים עד 6 שנים שהיו מאושפזים עם שלשול זיהומי חריף. הילדים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה תערובת של חיידקים פרוביוטיים, ואילו השניה קיבלה מוצר דומה בחיצוניותו שהיה אינבו (ללא כל חומר פעיל). משך הזמן הממוצע של השלשול, לאחר מתן הטיפול, היה 60.1 שעות – בקבוצה שקיבלה פרוביוטיקה, לעומת 86.3 שעות – בקבוצת האינבו. משך האשפוז בבית החולים היה קצר יותר בקבוצה שקיבלה פרוביוטיקה, לעומת קבוצת האינבו. מספר החיידקים הפרוביוטיים היה גבוה יותר בתרבית הצואה של הקבוצה שקיבלה פרוביוטיקה.
חיזוק המערכת החיסונית, ומניעת הידבקות במחלות מערכת הנשימה, מערכת העיכול, מחלות חורף ועוד.
במחקר קליני אקראי כפול סמיות שהתפרסם בכתב העת הרפואי Pediatrics, השתתפו 742 ילדים מאושפזים שחולקו באופן אקראי לשתי קבוצות: קבוצת המחקר, שקיבלה תוספת יומית של 100 מ”ל חלב מותסס עם החיידק הפרוביוטי LGG, וקבוצת הביקורת, שלא קבלה.
תוצאות המחקר הראו שילדים שנמצאו בקבוצת המחקר היו בסיכון נמוך יותר של כ-60% לפתח זיהומים בדרכי העיכול ודרכי הנשימה, לעומת ילדים בקבוצת הביקורת. והם גם סבלו פחות מהם מהקאות ושלשולים.
טיפול באלרגיות ובאטופיק דרמטיטיס, ואף מניעתן מראש!
במחקר שפורסם בכתב העת הרפואי היוקרתי–Lancet, ניתן החיידק LGG לנשים בעלות רקע משפחתי של מחלות עור אטופיות 4-2 שבועות לפני הלידה, ולאחר הלידה לתינוק – או לאם אם הוא ניזון ממנה – במשך 6 חודשים נוספים.
אקזמה אטופית אובחנה בקרב 46% ילדים מקבוצת האינבו, לעומת 26% ילדים מקבוצת ה-LGG.
מחקר המשך למחקר זה, שהתפרסם לאחר שנתיים, הראה כי ההשפעה המניעתית של מתן הפרוביוטיקה המשיכה להגן על הילדים. המחקר הראה כי בקרב ילדים, לאימהות שקיבלו את התוספת הפרוביוטית, שכיחות אקזמה אטופית נמוכה ב-43%, בהשוואה לילדים שנולדו לאימהות שקיבלו אינבו.
מחקרים נוספים הראו את יעילות מתן הפרוביוטיקה לא רק במניעה, אלא אף בטיפול באקזמה אטופית. הוכח, כי גם אצל ילדים שפיתחו כבר תפרחת אטופית ניתן להוריד משמעותית את חומרתה, ובכך למנוע את תופעות הלוואי הקשות של הטיפולים הניתנים במצביה החמורים של המחלה.
מניעת שלשול בעקבות טיפול אנטיביוטי
טיפול אנטיביוטי עלול לפגוע בפלורת המעי, ואחד התסמינים השכיחים ביותר לכך הוא שלשול הנובע ממתן אנטיביוטיקה. הבעיה נפוצה מאוד, וההערכה היא שכ-30% מהמטופלים באנטיביוטיקה יפתחו שלשולים, לעיתים חריפים עד כדי סכנת התייבשות. פורסמו מספר מחקרים, הן בילדים והן במבוגרים, שהראו שמתן של תכשירים פרוביוטיים יכול למנוע משמעותית שלשול שמקורו טיפול באנטיביוטיקה. ההשפעה מושגת קרוב לוודאי על ידי חיזוק הפלורה ובכך נמנעת היכולת של חיידקים פתוגניים לגדול. זהו אחד התחומים העיקריים שבהם הוכחה יעילות הטיפול בפרוביוטיקה.
למתן פרוביוטיקה לאחר זיהומים שהצריכו טיפול אנטיביוטי, נודעת תועלת גם במניעת זיהום חוזר.
השפעה על פעילות מערכת העיכול
צריכת מוצר חלב מותסס הביאה לירידה בנפיחות הבטנית, ולשיפור זמן המעבר במערכת העיכול. מחקרים הוכיחו, כי צריכה יומיומית של מזון פרוביוטי עשויה להועיל לשיפור נוחות העיכול והסימפטומים המתלווים לתהליך העיכול, בקרב אוכלוסייה כללית של מבוגרים, ובייחוד בקרב נשים הסובלות מעצירות.
כמו כן, למזון פרוביוטי השפעה מיטיבה על איכות חייהם ומצבם של הסובלים מתסמונת המעי הרגיז, וממחלות מעי דלקתיות (קרוהן וקוליטיס), כפי שהוכח לאחרונה בכמה עבודות מחקריות שהתפרסמו.
תוספת יעילה לטיפול בזיהום קיבתי על ידי הליקובקטר פילורי – בכל טיפול – אנטיביוטי או אלטרנטיבי, בהליקובקטר פילורי, ממליצים כיום לשלב גם פרוביוטיקה, שהוכחה כמרכיב משמעותי במיגור החידק.
טיפול באי סבילות ללקטוז – לחלק מחיידקי הביו יכולת להפריש את האינזים המפרק את סוכר החלב, ובכך מפחית את אי הסבילות ללקטוז. צריכת יוגורט, למשל, מותרת גם לרבים מאלה הרגישים לחלב ומוצריו האחרים.
מניעת עששת – קיימות עדויות לכך כי מזונות פרוביוטיים מאטים התפתחות עששת, ותורמים לשמירת בריאות השן.
טיפול בזיהומים פטרייתיים – נוטלי פרוביוטיקה מדווחים על ירידה בפטרת הרגל, בשפשפות ובפטריות במקומות שונים בגוף.
גילוי חדש: יוגורט מסייע כנראה בטיפול בדיכאון ולחץ נפשי – במחקר שהתפרסם לאחרונה טופלו עכברי מעבדה בחיידקי LR המצויים ביוגורט. בעקבות הטיפול, נראתה הפחתה ברורה בהתנהגויות הקשורות לדיכאון, חרדה ולחץ נפשי אצל העכברים. ההשערה היא שהחיידקים מווסתים התנהגויות רגשיות וקולטני GABA בתיווך עצב הוואגוס.
היוגורט הביתי
יצרניות מוצרי החלב מעלות על נס את מעדני היוגורט השונים. בחלק מהם, אף באלה הנושאים בגאוות דלים את השם “ביו” – שרדו בקושי שרידי חיידקים לרפואה. תהליכי הייצור יחד עם חיי המדף מביאים את רובם אל סופם הלבן, הרבה טרם הגיעו אל פינו. יש כמובן גם מוצרים איכותיים, בעלי תועלת בריאותית מוכחת.
מה שברור הוא, שאין תחליף ליוגורט הביתי. כשתטעמו את היוגורט הזה תבינו למה הילדים כל כך מחבבים אותו. אין לו בכלל מהחמיצות הדוקרת של היוגורט הקנוי, וממש לא צריך להוסיף לו סוכר ומיני תוספות כדי לשכנע את הילדים לטעום ממנו, ובכך להפסיד, למעשה, את מרבית יתרונותיו הבריאותיים.
מבחינה בריאותית – אין בכלל השוואה. להגברת האפקט הבריאותי של היוגורט, ולשימוש טיפולי ממוקד, ניתן להוסיף ליוגורט הראשון – אבי אבות כל היוגורטים שתכינו, קפסולה של תכשיר פרוביוטיקה טוב. פשוט לפתוח ולפזר לפני ההחמצה.
תכשירים פרוביוטיים קיימים במגוון גדול בכל בית טבע או בית מרקחת. ישנם מוצרים רבים, בעלי התוויות ספציפיות מגוונות – לבעיות עיכול, לחיזוק המערכת החיסונית, לטיפול בפטרת, ועוד. הרכב החיידקים ומספרם משתנה בהתאם למטרתו הטיפולית של התכשיר. מומלץ מאד להעזר בייעוץ המקצועי הניתן בבית הטבע, על מנת לבחור את זה התכשיר המתאים ביותר לצרכי בני הבית. תכשיר המיוצר על בסיס מחמצת חלב, שמצויין עליו כי הוא חלבי, יעיל יותר ליוגורט.
ובל נשכח: מעבר להיותו מקור לחיידקים פרוביוטיים, היוגורט הינו גם מוצר החלב האידיאלי ביותר. רבים מן הרגישים ללקטוז אינם מגיבים ברגישות ליוגורט, כך שניתן למלא דרכו את מאגרי הסידן, מה גם שהיוגורט עצמו מזרז את ספיגת הסידן.
הכנת יוגורט ביתי בקלי קלות
המוצרים: ליטר חלב, מכל סוג שהוא
רק בפעם הראשונה: גביע יוגורט ביו קנוי
מומלץ: מספר קפסולות של תכשיר פרוביוטיקה.
הכלים: בקבוק – עדיף זכוכית. בקבוק עם פיה רחבה נוח יותר.
קנקן פלסטיק רחב וגבוה. אם אין ניתן להסתפק בנטלה.
אופן ההכנה:
מרתיחים קומקום מלא מים.
ממלאים את הבקבוק בחלב, מוסיפים שתי כפות יוגורט (את השאר אפשר לאכול), ואת תכולתן של קפסולות הפרוביוטיקה, סוגרים ומערבבים.
מניחים את הבקבוק בתוך הקנקן או הנטלה, ומערים עליו מים רותחים, מחכים כעשר דקות, ובודקים אם הוא חם בתחתית (כ- 40 מעלות). אם החימום מתבצע בקנקן גבוה מספיקה בדרך כלל כמות אחת של מים. בחימום בנטלה יש לשפוך את המים ולערות שוב מים רותחים.
לאחר שהבקבוק חם מספיק (אסור לו להתקרב לרתיחה. החיידקים ימותו!) עוטפים אותו היטב במגבת או שתיים, ומניחים למשך 3 – 5 שעות (תלוי במזג האוויר ובדרגת החמיצות המועדפת עליכם). לאחר זמן זה, מכניסים מיד לעומק המקרר, מה שמביא לגיבוש טוב של היוגורט, ומונע החמצת יתר.
יוגורט טוב הוא בעל מרקם נוזלי סמיך, כזה המתקשה להימזג מפיית בקבוק צרה.
לאחר שסיימתם את היוגורט (אצלנו גומרים כל יום בקבוק כזה, ותמיד יש איזה מקופח שרצה עוד ולא נשאר לו…) תוכלו להכין יוגורט נוסף באותו בקבוק, בכוח היוגורט שנותר על דפנותיו, וכן הלאה.
בעיות נפוצות:
היוגורט נשאר נוזלי, ויש לו טעם של חלב מקוקל.
הסיבה: חידקי הביו לא פעלו. יש שתי אפשרויות: הם לא הספיקו לפעול – החלב לא חומם מספיק / לא נשאר מספיק זמן בחוץ. או: הם מתו – החלב חומם יותר מידי.
היוגורט חמוץ מדי.
הסיבה: הוא כנראה נשאר יותר מידי זמן בחוץ. להבא הכניסו אותו מוקדם יותר למקרר.
היוגורט חמוץ ובעל ריח לא נעים (בדרך כלל בהכנה חוזרת, לאחר שזמן מה לא הכנו).
הסיבה: היוגורט מקולקל. שטפו את הבקבוק, והתחילו מחדש עם יוגורט קנוי נוסף.
מתכונים עם יוגורט
למען האמת, בניגוד למתכונים אחרים שאני נותנת, רוב המתכונים הללו לא נוסו על ידי, וזאת לא משום שהם לא טובים. הם מתכונים טובים מבית טוב ועושים רושם מצוין. פשוט, היוגורט אצלנו לא שורד עד כדי שימושים מרחיקי לכת שכאלה. לא הרבה זמן אחרי שבקבוק יוגורט חדש (של ליטר וחצי) עולה מן ההחמצה, הוא הופך להיות נחלת העבר.
אבל אין בכך כדי לומר שפחות בריא להשתמש ביוגורט בשימושים שונים וטעימים במטבח. אפשר לעשות עם יוגורט הכל, וכל המרבה הרי זה משובח, חוץ – מלבשל או לאפות אותו. כל חימום מעבר לחמישים מעלות צלסיוס הורג את חיידקי הביו, והלך היוגורט (מבחינה בריאותית. הטעם נשאר). אז תוכלו להתרשם מן המתכונים המעולים הללו, ובהשראתם – להוסיף ולהפעיל את היצירתיות האישית. ספרו לנו מה יצא.
המצרכים: חצי ק”ג שעועית ירוקה 1/3 כוס עלי נענע טריים, קצוצים גס 3 כפות אגוזי לוז קלויים, קצוצים גס
המצרכים לרוטב: 1 כוס יוגורט משובח 4 כפות שמן זית 2 שיני שום קצוצות 1 קליפת לימון מגוררת 100 גרם גבינת פטה, מפוררת
אופן ההכנה: 1. מבשלים את השעועית בסיר גדול עם מי מלח כארבע – חמש דקות, כאשר היא מתרככת מעט אך עדיים פריכה מסננים ומעבירים אותה לקערה גדולה עם מים קרים מאוד, מסננים. 2. מערבבים את חומרי הרוטב עד קבלת תערובת אחידה. 3. יוצקים את הרוטב אל קערת השעועית ומערבבים. 4. מוסיפים את עלי הנענע ומפזרים למעלה את האגוזים הקלויים. בתיאבון!
מטבל יוגורט עם קישואים
מטבל מצוין שצריך להכין עבורו הרבה לחם (מלא, כמובן)… המצרכים: 2 כוסות יוגורט משובח 4 כפות שמן זית 2 קישואים קטנים טריים חצי בצל סגול, קצוץ דק 2 שיני שום פרוסות דק 4 עלי מרווה 1 פלפל ירוק חריף, קצוץ 2 בצלים ירוקים, קצוצים מלח פלפל שחור 4 כפות מיץ לימון מעט שמן זית לזילוף אופן ההכנה: 1. במחבת רחבה להניח פרוסות של: קישואים, בצל, שום, מרווה ופלפל החריף, להוסיף מעט מים ולאדות תוך כדי בחישה עד שהם מתרככים (כעשר דקות).
להוסיף את השמן ואת מיץ הלימון, לבשל יחד עוד שתי דקות ולקרר. 3. לערבב את היוגורט עם תערובת הקישואים והבצל הירוק. מי שאוהב: אפשר לרסק למחית חלקה. להזליף מעל מעט שמן זית. בתיאבון!
קינוחים על בסיס יוגורט
פרוזן יוגורט כמו בגלידריות 1. הקפיאו פירות שאתם אוהבים – תות, בננה, מנגו, קיוי, מלון, אננס, אפרסק וכדומה. רצוי להסיר את קליפת הפרי 2. הקפיאו יוגורט עד שיהיה קשה כאבן. 3. רסקו הכל היטב ע”י בלנדר או מעבד מזון עד שזה נעשה כמו משחה. 4. הוסיפו פקאן סיני, פירות, ושאר ‘הפתעות’ לתוך התערובת לקראת סוף הטחינה.
שייק מזין, סמיך ומשביע
יכול לשמש כארוחת בוקר קלה, מזינה ומרעננת
המרכיבים:
1 תפוח עץ קלוף מסוג “דלישס” 1 בננה בינונית 2 נקטרינות ללא הגלעין 5 תותים גדולים או 10 דובדבנים מגולענים או 1/2 כוס פירות יער קפואיםניתן להמיר לפירות אחרים, לפי עונות השנה המתחלפות. נסו ומצאו שילובים מוצלחים.
2 כפות סובין שיבולת שועל 400 מ”ל יוגורט ביו לשתייה 4 כפיות (או פחות) כפיות דבש אופן ההכנה: 1. מערבלים את כל הפירות כשהם חתוכים ומגולענים בבלנדר עד שמתקבלת תערובת חלקה. 2. מוסיפים את שיבולת השועל והיוגורט ומערבלים שוב. 3. ממתיקים בדבש לפי הטעם ומערבלים פעם נוספת וקצרה. 4. מוזגים לכוסות ושותים מיד בתום ההכנה. בתיאבון!
בר יוגורט
הבר המיוחד הזה, הוא הדבר הבא בעולם הקינוחים היוקרתיים לאירועים. אנשים שוכרים כיום בר כזה במחיר מפולפל ביותר.
אנחנו הכנו למסיבה שערכו בבית בר יוגורט, שלא נפל ברמתו מכל מה שמציעות החברות המשכירות, ועשינו את הכל לבד, כולל היוגורט בעצמו. ואיך היה? רק נספר, כי מתשעה ליטרים של יוגורט נשארו רק הבקבוקים (שגם הם חולקו בין הנוכחות, כדי להכין בהם יוגורט דומה בביתן שלהן).
איך נראה בר יוגורט?
הכינו כוסות שקופות גדולות, מלאות ביוגורט עד שני שליש.
מסביב להן ערכו בקעריות שקופות את התוספות:
פירות טריים מכל הסוגים והמינים, תלוי בעונה ובמבחר הנגיש, חתוכים לקוביות.
חלבה מפוררת, שברי עוגיות או גליליות, פירורי מקופלת, חתיכות מרשמלו.
קורנפלקס, פצפוצי אורז ושאר דגני בוקר, גרנולה.
בבקבוקונים הציעו סירופים ליציקה:
סירופ שוקולד, מייפל או תות שדה, דבש, תרכיז תפוחים,
תוספת כזאת היא על טהרת הבחירה החופשית. בעוד שאורחיכם יוכלו לבחור בשוקולד, עוגיות וסירופ מיפל – תוכלו אתם להנות מטעמם הנפלא של יוגורט עם קוביות פרי, חמוציות וגרנולה תוצרת בית, ודבש טבעי מעל. ולהרגיש אנרגטיים גם ביום שלמחרת…
שימושים נוספים ביוגורט:
טיפול חיצוני בפטרת
לטיפול בפטריות במקומות שונים ורגישים בגוף:
קנו קפסולות של חיידקים ידידותיים (פרוביוטיקה) וגביע יוגורט ביו. 2. פתחו קפסולה אחת, שפכו את האבקה שבה לתוך גביע יוגורט ביו וערבבו היטב. 3. שטפו את האזור כמו עם סבון נוזלי.
תפרחת חיתולים
למרוח יוגורט על הטיטול (עדיף גם מועשר כנ”ל) ולחתל כך את התינוק. יעיל יותר מרוב המשחות.
מסכה טבעית לכפות ידיים יבשות
החומרים: 1 כפית דבש אורגני 1 כף שמן נבט חיטה 2 כפות יוגורט טבעי לערבב היטב את כל החומרים, למרוח על כפות הידיים כשהן יבשות, להשאיר למשך עשרים דקות ולאחר מכן לשטוף אותן במים חמימים.