מבנה הדם ואנמיה
כמה עובדות על הדם:
- כ־8% ממשקלו של אדם בוגר הם משקל הדם שלו.
- לנשים יש 4-5 ליטר דם בגוף בעוד שלגברים 5-6 ליטר, זאת בשל מבנה גופם הגדול יותר.
- בחודשים שלפני הלידה גדל נפח הדם אצל האם בכ־50%.
- טמפרטורת הדם היא 38 מעלות בממוצע.
- צבע הדם בעורקים בהיר יותר מצבע הדם בוורידים, הודות לריכוז החמצן הגבוה בעורקים בהשוואה לוורידים.
- טרם הצליחו להמציא או ליצור דם או תחליף לדם.
- כדורית דם אדומה נוצרת במח העצם ומתפקדת כ־120 יום. היא מובילה חמצן ורכיבים נוספים במחזור הדם אל הרקמות והאיברים.
- כדוריות הדם הלבנות הן חלק עיקרי של מערכת החיסון של הגוף. כדוריות הדם הלבנות יוצאות מכלי הדם אל תוך רקמות הגוף להילחם במזהמים.
- על גבי כדוריות הדם האדומות קיימים חלבונים המחולקים ל־A ו־B ומכאן המונח “סוגי דם”. אצל חלק מהאנשים קיימים שני סוגי החלבון על פני כדוריות הדם, וסוג הדם שלהם הוא AB. כאשר אין את החלבונים האלה על הכדוריות סוג הדם מוגדר – O.
- תרומת דם בריאה ומומלצת! היא גורמת לגוף לייצר דם חדש ויכולה להציל חיים.
- תאי הדם נוצרים במח העצם.

הדם
דם הוא נוזל אדום הזורם בעורקים ובוורידים במערכת סגורה של כלי דם. הדם נע בגוף בעיקר על־ידי הלב אך גם בעזרת שרירים הנמצאים בדפנות כלי הדם המשפיעים על הלחץ של הדם בכלי הדם.
יש כמה סברות למקור השם “דם”: קיצור משם הצבע – אדום, או כחלק בעל חשיבות עליונה ב’אדם’ .
מרכיבי הדם – הדם מורכב מנוזל צהבהב המכונה “פלסמה” (סרום), בתוכו כדוריות דם אדומות ולבנות, טסיות דם (האחראיות על קרישת דם כשאנו נפצעים), חלבונים, מלחים, ויטמינים, מינרלים, הורמונים, שומנים, ועוד רכיבים רבים.
לדם הזורם בגופנו שלשה תפקידים עיקריים: הובלה, הגנה ואיזון.
הובלה – הדם מוביל בגופנו את כל הרכיבים הנחוצים לתפקודי החיים מחמצן, דרך רכיבי הזנה, הורמונים ורכיבי פסולת המתפנים דרך הכבד, המעי, העור והכליות.
הגנה – הדם מכיל את רוב רכיבי מערכת החיסון בגוף.
איזון – לדם תפקיד חשוב באיזון החומציות בגוף ובאיזון המים ברקמות ובאיברים.
אנמיה
אנמיה – שם כולל למצב בו קיים חוסר של כדוריות דם אדומות או חסר בהמוגלובין.
המוגלובין הוא מבנה חלבוני גדול הנמצא בתוך כדוריות הדם האדומות, ומכיל בתוכו את המינרל ברזל. תפקיד ההמוגלובין הוא בקשירת החמצן מהריאות והעברתו אל איברי הגוף מחד, ומאידך הובלת פחמן דו־חמצני (תוצר לוואי של התאים לאחר השימוש בחמצן) חזרה אל הריאות ופינויו מהגוף.
אנמיה וגורמיה מאובחנים בעיקר ע”י בדיקות דם.
אנמיה בלתי מאובחנת אצל ילדים יכולה לגרום למגוון תסמינים העשויים בנקל להשפיע על התנהגות הילד, כושר הלמידה והריכוז שלו. לפני שרצים לתת ריטאלין לסוגיו, כדאי לוודא כי הילד אינו סובל מאנמיה.
חסר ברזל ואבץ בילדים גורם גם לירידה חדה בתיאבון, העלולה לכשעצמה ליצור אנמיה.
אנמיה יכולה להיגרם מכמה גורמים עיקריים:
- איבוד דם מוגבר כתוצאה מדימום פנימי.
- שימוש בתרופות המשפיעות על תפקוד מח העצם.
- גורמים תזונתיים.

גורמים תזונתיים לאנמיה
חסר בחלבונים
חלבון הוא אב המזון העיקרי בו משתמש הגוף לבניה של כדוריות הדם האדומות ולבניית ההמוגלובין. מכאן שחסר בחלבון יכול לגרום לחסר בהמוגלובין גם כאשר אין חסר של ברזל.
חסר בחלבונים שכיח בקרב מתבגרים שאצלם יש צורך מוגבר של הגוף לבניה והתפתחות, אצל צמחונים וטבעונים שתפריטם אינו מאוזן, ואצל נשים לפני לידה, גם כאן עקב צורך מוגבר של הגוף. העוסקים בפעילות גופנית חשופים אף הם לסיכון זה, כמו גם ציבור שתפריטו אינו מאוזן, ארוחותיו אינן מסודרות או הפוסח על ארוחות.
חשוב לזכור כי לא ניתן לספק לגוף את כל צרכיו בארוחה אחת, מאחר והגוף אינו מסוגל לעכל כמות גדולה של חלבון.
יש אנשים שיש להם קושי בעיכול החלבון במערכת העיכול, מה שיוצר חסר בחלבון גם כאשר התפריט מאוזן ומותאם לאדם. במצבים אלה נהוג להוסיף כמוסה של אנזימי עיכול בתחילת הארוחה, ותוך זמן לא רב המצב מתאזן. מצב זה מצוי אצל נוטלי תרופות נגד חומציות הקיבה באופן קבוע, כמו במצבי בקע סרעפתי וריבוי צרבות.
חסר במינרלים – ברזל, אבץ ונחושת
חסר באחד מהמינרלים האלה יכול לגרום לליקוי בייצור כדוריות הדם האדומות. חוסר ברזל מביא לחוסר קשירה של החמצן לכדוריות הדם האדומות, היוצר חוסר חמצן באיברים, הגורם בתורו לעייפות, ירידה בריכוז ובזיכרון ונטייה לפהק בעת מאמץ גופני.
נטילה של מינרל האבץ בתוספי תזונה (ניטל בעיקר לבריאות השיער והציפורניים ולחיזוק מערכת החיסון) עלולה לגרום לחסרי ברזל, בשל ההתחרות בין מינרלים אלה על אתרי הספיגה במעיים. כמו כן, בנטילה ממושכת מכלים תוספי האבץ את מאגרי הנחושת בגוף, חסר שלכשעצמו יגרום לאנמיה.
מוצרי חלב מפריעים לספיגת ברזל, ומדובר בכל מוצרי החלב, גם אלה שמקורם בעיזים, כבשים ובופאלו.
חשוב לדעת, כי חסר בברזל אינו מחייב חסר בהמוגלובין, וכן להיפך. תוספי ברזל לא יגרמו באופן ישיר לייצור המוגלובין אם יש חסר בחלבון או באחד מרכיבי הדם.
חסר בוויטמינים – 12B, חומצה פולית, 6B, 1B
ויטמינים משתתפים בתהליך ייצור כדוריות הדם האדומות במח העצם. אנמיה שמקורה בחסר של ויטמינים תתבטא בלקות במבנה של כדורית הדם עצמה, מבנה הכדורית יכול להיות קטן או גדול מגודלו הנכון, דבר שיכול לפגוע בתפקודה.
חסר בוויטמינים ייגרם כתוצאה מספיגה לקויה במערכת העיכול, ניצול מוגבר – תוצאה מצריכת יתר של פחמימות מזוקקות, נטילה של תרופות לדוגמה: הורמונים, תרופות לסוכרת, תרופות משתנות, צריכה עודפת של קופאין ועוד.
צריכה קבועה של ויטמין 12B או של חומצה פולית יכולה לגרום לחסר בוויטמינים אחרים. צריכה של ויטמינים אלה תתבצע לאחר בדיקות דם בהנחיה ומעקב של רופא או נטורופת.
המלצות תזונתיות לשמירה על דם בריא ומאוזן:
- צריכה יומית של ירקות טריים וחיים. ירקות ירוקים מכילים ברזל וויטמינים מקבוצת ה־B, בייחוד חומצה פולית וויטמין 6B. בישול, אידוי ואפייה מכלים את ויטמינים ה־B ומשאירים אותנו עם מעט ברזל. הוסיפו לירקות החיים מעט מיץ לימון טרי המכיל ויטמיןC , התורם לספיגת הברזל.
- תמרים – פרי עשיר בברזל וחומצה פולית. איכלו כארבעה תמרים ביום.
- רימונים – גרעיני הרימון מכילים ברזל איכותי. גם במיץ רימונים סחוט טרי נקבל ברזל. הוסיפו מעט מיץ לימון למיץ הרימונים, להגברת הספיגה.
- נבטים – נבטים הם חנות טבע שלמה המרוכזת במזון באורך 2 סנטימטר. נבטי חמניה, ברוקולי, אספסת, גרגר נחלים, נבטי קייל, נבטי עדשים, שעועית ועוד… הוסיפו אותם כדרך קבע בכריכים, סלטים ושייקים.
- קטניות – עדשים כהים (ירוקים עד שחורים), אפונה, שעועית מאש, שעועית כהה – מהווים מקור טוב לברזל. תהליך של טרום הנבטה (השריה במים של 8 שעות, החלפת המים ושוב השריה של 8 שעות) מגביר את זמינות הברזל ורכיבים נוספים בקטנייה במערכת העיכול, ומפחית תופעות לוואי של נפיחות וגזים, שחלק מהציבור סובל מהן כתוצאה מאכילת קטניות.
- שומשום ושקדים – חמאת שומשום (נמצאת בחנויות ליד הטחינה) וממרח של שקדים (ללא תוספות) מהווים מקור עשיר וזמין לברזל וויטמינים ומינרלים נוספים. על־מנת להגביר את ספיגתם בגוף מומלץ לשלבם עם דבש, הדבש מגביר את ספיגת הברזל. מרחו על לחם מחיטה מלאה או שיפון מעט דבש ועל זה את חמאת השומשום או השקדים והינה מנה בריאה בייחוד לילדים כארוחה בגן ובלימודים.
משקאות לטיפול באנמיה
- הכניסו לבלנדר מגוון נבטים, 2-3 תמרים, תפוח עץ, עלי סלרי, גזר, חלב שקדים או מים לכמות סמיכות הרצויה. רסקו היטב ושתו בין הארוחות על קיבה ריקה פעם עד פעמיים ביום.
- דרך נוספת להעשרת הגוף בברזל היא באמצעות מולסה (דיבשה). ערבבו בכוס כפית מולסה איכותית ללא גופרית, עם כפית מיץ לימון ומים בטמפ’ החדר (לא חמים, כי הם יפרקו את הוויטמיןC שבלימון) ושתו על קיבה ריקה פעם ביום, מומלץ בוקר. משקה זה ייתן אנרגיה לכל היום.
תוספי תזונה לטיפול באנמיה:
תוספי תזונה המכילים ויטמינים ומינרלים לאנמיה יש ליטול לאחר בירור רפואי אצל רופא או נטורופת, וכמובן שלאחר תקופה של שלושה חודשים לחזור על הבירור ולשקול את המשך נטילתם.
מאחר ותוספי תזונה מכילים ריכוז גבוה של רכיב תזונה אחד או יותר, ביכולתם להשפיע על ויטמינים ומינרלים אחרים בגוף הנחוצים לפעילותם. תוספי תזונה אינם תחליף לתפריט מאוזן.
יעיל ונכון יותר לקחת מוצר המכיל כמה רכיבי תזונה הנחוצים לטיפול באנמיה, מאשר לקחת רכיב תזונה בודד. לדוגמה: פורמולה המכילה בנוסף לברזל גם ויטמינים יעילה יותר מנטילה של תוסף המכיל רק ברזל.
ברזל מסוג ביסגליסינט (המכונה “ברזל עדין”) אינו גורם לתופעות לוואי במערכת העיכול של נפיחות ועצירויות.
פורמולה לאנמיה המכילה ברזל, ויטמינים מסוגB12 , חומצה פולית, 6B וויטמין C מומלץ ליטול על קיבה ריקה על־מנת לאפשר למעיים לספוג את מירב הרכיבים. יש להרחיק לפחות שעה מקופאין המפריע לספיגת הוויטמינים והמינרלים. מוצרי חלב מפריעים לספיגת הברזל ולכן לא מומלץ ליטול תוסף המכיל ברזל פחות משלוש שעות לאחר ארוחה חלבית.
בתקופה שלפני ואחרי הלידה קיים צורך מוגבר ברכיבי תזונה החיוניים לבריאות האם והתינוק. מומלץ על כן ליטול תוספי תזונה המכילים את הרכיבים הנחוצים לבניית הדם כבר מן החודש הראשון, על־מנת למנוע אנמיה או פגיעה בהתפתחות התינוק. מומלץ להמשיך ליטול תוספים אלה עד סוף תקופת ההנקה.
תינוקות יונקים אינם זקוקים בדרך־כלל לתוספי תזונה, כי הם מקבלים את הדרוש להם מהאם, כמובן, בתנאי שהיא עצמה מקפידה על תזונה מאוזנת ונטילה של תוספי תזונה לפי הנדרש.
תוספי תזונה לילדים
ילדים שתפריטם מאוזן ואוכלים כראוי אינם זקוקים לתוספי תזונה, אלא אם אובחן חסר. קיימים תוספי תזונה ייעודיים לילדים הניתנים בסוכריות גומי או בנוזל. כדוגמת, פלורהויטל.. מוצר זה אורגני ורכיבי התזונה בתוכו מאוזנים ומתאימים לצרכים של ילדים ופעוטות מגיל שנה.
כמובן שיש להתאים את המינון של התוסף לאחר בדיקות דם.
חשוב לדעת:
ברזל
ברזל הוא מינרל מתכתי, מינרל זה בצריכה עודפת או כאשר אין חסרים בגוף מצטבר בכבד וברקמות נוספות ויכול לגרום לתחלואים שונים. לכן יש ליטול אותו בחכמה, באופן מפוקח ובמקביל לבדיקות דם. תוסף המכיל ברזל לא מומלץ ליטול עם תוספים המכילים אבץ, סידן ומגנזיום, המעכבים את ספיגתו במערכת העיכול. ויטמיןC מגביר את ספיגת הברזל במעיים.
אצל אנשים או ילדים הסובלים מחיידק הליקובקטר־פילורי בקיבה יש קושי רב בספיגת ברזל, מאחר שהחיידק משתמש בברזל בקיבה לצרכיו. במקרים בהם נוטלים תוספי ברזל ואין ביטוי מספק בבדיקות הדם, מומלץ לבדוק את נוכחות החיידק בקיבה.
ויטמין 12B וחומצה פולית
ויטמין 12B הוא היחיד מכל קבוצת הוויטמינים השייכים לקבוצת ויטמיני B הנאגר בגוף. עם זאת, נדיר למצוא אנשים הסובלים מהרעלה בוויטמין זה כתוצאה מצריכה ממושכת שלו כתוסף תת־לשוני.
חילוף החומרים של ויטמין 12B וחומצה פולית משולב, והם חיוניים זה לפעילותו של זה. נטילת אחד מהשניים לבדו תגרע ממאגרי הגוף של האחר. חמור מכך המצב אצל נשים הנוטלות מינון יומי של מעל 1,000 מק”ג של חומצה פולית למשך פרקי זמן ממושכים, הדבר גורם לירידה במאגרי הגוף של ויטמין 12B וכתוצאה מכך עלול להתפתח חסר המוביל לאנמיה.נוטלי תרופות מרשם, נשים במצבים מיוחדים וילדים, מומלץ כי ייוועצו בנטורופת, רוקח או
איש מקצוע לגבי שילוב נכון של צמחים ותוספי תזונה.