כנטורופתית מהשורה הראשונה, נבחרת 'הטובים ביותר' לשנת 2011 ומרצה במכללת מעיינות, ועם זאת, כנטורופתית חרדית המחוברת לציבור ומכירה את המשפחה החרדית על אופיה ויכולותיה, מעניקה רחל את ההתייחסות הטבעית לתופעת דלקות האוזניים הכרוניות, יחד עם המלצות מעשיות הניתנות ליישום בכל בית.
דלקות אוזניים יכולות להופיע בכל גיל, עם זאת, שכיחותן גבוה ביותר בינקות ובילדות המוקדמת. על־פי נתונים סטטיסטיים, דלקות אוזניים חריפות תוקפות כ־2/3 מהילדים עד לגיל שנתיים, ואילו דלקות אוזניים כרוניות תוקפות כ־2/3 ילדים עד לגיל 6.
קיימים שני סוגים עיקריים של דלקות אוזניים:
דלקת אוזן חיצונית – דלקת זו תוקפת את תעלת האוזן המחברת בין פתח האוזן לעור התוף. הדלקת נוצרת כשחומר כלשהו, בדרך־כלל מים, נכנס לאוזן ונלכד שם בשל הצטברות של שעוה. כתגובה הופך המקום לדלקתי אדום וכואב. הדלקת מלווה לעתים בעליית חום הגוף. היא אופיינית יותר בקיץ למרבים לשחות בבריכה או בים.
דלקת של האוזן התיכונה – סוג זה שכיח יותר אצל תינוקות וילדים קטנים. רוב דלקות האוזניים קשורות לדלקת בדרכי הנשימה העליונות או לאלרגיה, ב־40% מהמקרים קיים זיהום דלקתי הנגרם ע”י החיידק סטרפטוקוקוס. דלקות אוזניים רבות נובעות מזיהום נגיפי־ויראלי שכידוע אינו מגיב לאנטיביוטיקה.
דלקת כרונית
דלקת כרונית נובעת מהצטברות נוזלים באוזן, שכתוצאה ממנה יש התנפחות של עור התוף, הגורמת לכאב וירידה בשמיעה.
תינוקות וילדים קטנים חשופים יותר לדלקות באוזניים, בין השאר משום שחצוצרת השמע, המנקזת נוזלים מהאוזן התחתונה, היא בצורה אופקית אצלם, לעומת מבוגרים שאצלם היא בצורה אנכית ומצליחה לנקז באופן יעיל יותר את הנוזלים. מסיבה זו, מומלץ לא לתת לתינוקות לשתות בקבוק או לאכול – בשכיבה.
לאחר דלקת שכיח שנשארת הצטברות של נוזלים באוזן התיכונה, ונדרשים כחודש וחצי עד חודשיים עד לספיגה חוזרת, דרך מערכת הלימפה. במצב של נוזלים אשר לא מתפנים – נוצר מחדש מצע נח להתיישבות חיידקים, מה שיגביר את הסיכוי ללקות שוב בדלקת אוזניים. בנוסף, הנוזלים אף מפריעים להעברת הקול ועלולים לפגוע בשמיעה.
סיבוך נוסף אפשרי הוא חסימה בשל פוליפ, ‘שקד שלישי’, הנמצא סמוך לתעלת האוזן ועלול לחסום אותה. נפוץ בעיקר במצבים אלרגיים.
לפעמים עלולה דלקת אוזן להיגרם כתגובה אלרגית למזונות כמו חלב פרה וסוכר לבן שגורמים לליחה רבה ונוזלים באוזן, שבעקבותיהם נוצרות דלקות חוזרות ונשנות.
בנוסף, ישנם עדיין רופאים הנוטים לתת אנטיביוטיקה על כל דלקת אוזניים, כתוצאה מכך נוצרים חיידקים העמידים לאנטיביוטיקה.
הטיפול הנטורופתי בדלקת אוזניים כרונית
טיפול תזונתי:
לתינוקות וילדים הסובלים מדלקות אוזניים חוזרות, מומלץ להימנע ממזונות אלרגניים, כמו חלב פרה, חיטה, תירס, תפוזים, חמאת בוטנים וביצים.
יש להמעיט בצריכת סוכרים מזוקקים, הפוגעים ביעילותה של מערכת החיסון. כמו כן, מומלץ להמשיך ככל הניתן בהזנה בחלב אם, המחזק את המערכת החיסונית של התינוק ומגונן על גופו מפני זיהומים.
מומלץ לבדוק גם רגישות לטחינה ולשומשום.
טיפול צמחי:
הצמחים המפורטים כאן מצויים בסטנד צמחי המרפא בבתי הטבע, אך הם אינם יעילים דיים בחליטה ביתית, אלא במיצוי (טינקטורה), המתבצע על־ידי איש מקצוע. באבחון אישי יקבל הילד מיצוי שיוצר במיוחד בעבורו, לפי מכלול נתוניו האישיים והאבחון המדויק של מצבו.
ניתן גם לרכוש בבתי הטבע פורמולות מוכנות, המכילות מיצוי של ערכת צמחי מרפא, לטיפול בתסמינים שונים.
שורש אכיניצאה Echinacea spp – ניתן לקחתו במצב דלקתי אך לא מעבר לשבועיים ברציפות!
הצמח ידוע בשימוש ברפואה האינדיאנית המסורתית כצמח מוביל לטיפול בזיהומים שונים.
חותם זהב Hydrastis Canadensis– מוצא הצמח מצפון אמריקה, שם הוא משמש שנים רבות לטיפול במחלות זיהומיות שונות. הצמח מכיל מספר חומרים אנטי־בקטריאליים הפועלים לחיטוי ישיר של רקמות בגוף, בנוסף לשיפור תפקוד מערכת החיסון והנעה של זרימה לימפטית אל רקמות מזוהמות בגוף. זהו צמח המתאים בעיקר לדלקות הכרוניות, הפועל בנוסף גם לשיקום של ריריות פגועות, לאחר דלקות וזיהומים חוזרים. קלאסי לדלקות ולמצבים של הצטברות מים באוזניים – מסייע בפינוי נוזלים מאזור האוזן, ע”י הנעה של מערכת הלימפה.
סמבוק שחור Sambucus nigra–פרחי הסמבוק נפוצים ברפואה המסורתית באירופה. הצמח משמש באופן קלאסי לטיפול בנזלות כרוניות ואלרגיות, המלוות בחלק מהמקרים דלקות אוזניים.
פיטולקה Phytolacca Americana – צמח חשוב נוסף לחיזוק מערכת החיסון ולהנעה של זרימה לימפטית.
אסטרגלוס Astragalus membranaceus – הוא צמח חשוב ברפואה הסינית. השורש משמש בעיקר לחיזוק מערכת החיסון ולטיפול בזיהומים ויראליים.
ניתן לצרוך אותו לאורך זמן למניעה של דלקות חוזרות ונשנות.
טיפול חיצוני:
מיץ בצל –ניתן לכתוש גלד של בצל בכותש שום, לערבב כמה טיפות מהמיץ שיוצא עם כף שמן זית שחומם מעט, בעזרת טפטפת לטפטף לתוך האוזן ולהניח צמר גפן.
שמן אתרי לבנדר – שתי טיפות שמן לבנדר על כף שמן זית שחומם מעט, לטפטף לתוך האוזן ולהניח צמר גפן.
תה קמומיל – קמומיל ידוע ביכולתו להרגיע כאב. ניתן להרתיח תמצית קמומיל במים, ולשים על מטלית או פיסת בד. לוודא כי המטלית אינה חמה מדי, ולהצמיד אותה אל האוזן הכואבת.
טראומיל לאוזניים – מוצר יעיל של חברת ‘אלטמן’. הטיפות מכילות תכשיר הומאופטי שמקל ומרפא דלקות אוזניים.
נר הופי– הנר, שלא כשמו, אינו נר רגיל, אלא חלול ועשוי מחומרים טבעיים כדונג, צמחי מרפא כמו מרווה וקמומיל, ושמנים מרפאים.
הנר פועל ברמה הפיזית/כימית כמשאבה בשלושה מישורים:
המישור הראשון – חמצן ואדים. בשעת בעירת הנר, משתחררים אדי חומרי הריפוי מהם עשוי הנר אל חלל האוזן בעדינות. ובה בעת, הנר, עקב חיפושו אחר חמצן, שואב מהאוזן את הנוזלים והדלקות שהצטברו בתעלות השמע ובעור התוף.
המישור השני -: חום. החום העדין מאד של הנר, מבצע סטימולציה לדם וללימפה באזור ובכך מפעיל את המערכת החיסונית כנגד מחלות, וכמו כן ממיס את הסרומין (השעוה, שבניקוי האוזן עם קסמי אוזניים אנו דוחפים אותה פנימה) ושואב אותו.
המישור השלישי – איזון לחצים. נר ההופי מייצב את הלחצים בסינוסים, משווה בין הלחץ שבראש לבין האוזן ומביא אותו למצב מאוזן – וזוהי תחושת הרוגע שמרגישים בתהליך הטיפול ואחריו.
פרוביוטיקה – כדאי להוסיף לתזונה חיידקים ידידותיים של המעי – פרוביוטיקה, בייחוד אם וכאשר ניתן טיפול אנטיביוטי, ולהמשיך בכך גם אחריו.