מאיה הופמן נוימן היא אחת המטפלות המובילות ברפואה הסינית ובצמחי מרפא, ומרצה במכללת מעינות. מאיה, שלה ניסיו רב בטיפול בתינוקות, בילדים ומבוגרים, פותחת לנו להבין את תופעת דלקות האוזניים בראייתה הרחבה והיסודית של הרפואה הסינית, לא בלי שהיא מעניקה גם עיצות יעילות לטיפול ביתי.
הרפואה הסינית מתייחסת לגורמי מחלה באופן שונה מאד מהרפואה המערבית. היא אינה רואה את המחלה רק כתוצר של חיידקים ווירוסים, אלא כמצב שלם שנגרם מסיבות שונות. כאשר ילד חולה בדלקת אוזניים, נבחין בין מצב אקוטי למצב כרוני. במצב אקוטי ייבדקו גורמים שונים בחיי הילד כרגע, ובמצב כרוני ייבדקו גם גורמים כוללים יותר, הקשורים לחייו המוקדמים של הילד מלידתו ואף קודם לכך.
כאשר פונים לטיפול ברפואה סינית יש להגיע עם אבחנת רופא ילדים לגבי מצב האוזן, לבדוק את מצב האדנואידים, וכך ניתן לטפל בילד בצורה הטובה והבטוחה ביותר. הטיפול הטבעי אינו תחליף למתן אנטיביוטיקה בעת הצורך, אלא נועד למנוע מצבים חוזרים, להקטין תכיפות ההתקפים, להפחית את הצורך במתן אנטיביוטיקה ולהקל על הסימפטומים.
לילדים הסובלים מנוזלים באוזניים וירידה בשמיעה, ואשר מועמדים לניתוח כפתורים באוזניים, ניתן לבצע טיפול טבעי, שילווה במעקב שמיעה ובבדיקות חוזרות אצל רופא ילדים. בדרך זו ניתן לעתים למנוע את הניתוח.
הגורמים האפשריים לדלקת אוזניים על פי הרפואה הסינית:
א.אקלים. אקלים אינו דווקא זה השורר בחוץ. הוא יכול להיות גם מלאכותי. מדובר בגורמי אקלים כגון רוח, לחות(גשם) ויובש, חום וקור. כאשר הם קיצוניים לעונה, או כאשר הילד חלש יחסית, הם עלולים לגרום מחלות.
חשיפה לרוח רבה יכולה לגרום לילד להתקררות. הרפואה הסינית תאבחן את התקררות זו לפי שלושה סוגים: כרוח קרה, כרוח חמה, או כרוח לחות – זאת על פי הסימפטומים שהילד מציג, כמפורט להלן.
קור קיצוני יכול להיגרם גם משהייה ממושכת במזגן, כפי שחום קיצוני יכול להיות מחימום עודף של הבית בחורף. יש גם חדירה חיצונית של קור או לחות מבריכת שחיה או ממקלחת.
ב.תזונה– רגישות למזון
ג.רגשות- כאשר הילד לא רוצה לשמוע את הנעשה סביבו. ילדים החיים בסביבה לחוצה, או שיש הרבה צעקות בבית באופן כללי, או תוקפנות כלפיהם – עלולים לפתח בעיות שונות הקשורות לאוזניים.
ד.תרופות/חיסונים
חיסונים – בעיקר חיסון משולש MMR-חצבת,אדמת,חזרת, שמכניס קור למערכת. הגוף מגיב ביצירת חום, שעשוי להתבטא כדלקת אוזניים.
תרופות – אנטיביוטיקה. מתן אנטיביוטיקה לעיתים קרובות אף הוא מכניס לגוף קור המתיישב בכבד. הגוף מתחיל לייצר חום כדי להתמודד עם הקור הזה, ויכולות להופיע מחלות חום שונות בגוף, ביניהן דלקות אוזניים חוזרות, דלקות עיניים, או מחלות חום ללא סימפטומים נוספים.
ה.נטייה תורשתית
ו.אלרגיות
ז.חדירת ווירוס או חיידק – על פי הרפואה הסינית יש לחיידקים ולווירוסים אנרגיה קרה.
ח.הוצאת שיניים אצל ילדים מלווה לעתים קרובות בדלקות אוזניים, בעיקר כאשר בוקעות השיניים הקרובות לאוזן.
מבחינה פסיולוגית יש קשר הדוק בין מערכת הנשימה לבין האוזניים. ילדים הסובלים מנזלות כרוניות נוטים לסבול גם מנוזלים באוזניים, דלקות אוזניים חוזרות ולעתים ירידה בשמיעה.
ילדים כאלה מומלץ לקחת לבדיקת אלרגולוג – אשר בודק רגישות /אלרגיה למזונות וחומרים שונים. כך ניתן לזהות גורם המשפיע על יצירת נזלות רבות הגורמות לנוזלים באוזניים, ולסייע בטיפול בבעיה ומניעתה.
אבחנות שונות של דלקת אוזניים
ע’פ הרפואה הסינית לכל איבר יש פתח בגוף הקשור אליו. מבחינה אנרגטית. האוזן נמצאת בשליטת הכליות. ישנם מספר מרדיאנים (נתיבי אנרגיה) המגיעים אל האוזן: מרידיאן כיס המרה, המעי הדק, התלת מחמם, ומרידיאן מיוחד ושמו chong – ים הדם. על פי הסימפטומים שהילד מציג יאבחן המטפל אילו איברים/מרדיאנים קשורים למחלה, ויטפל בהתאם.
כאמור, יש להבדיל בין דלקת אוזניים אקוטית לדלקת אוזניים כרונית.
סוגים של דלקות אוזניים אקוטיות:
1.התקררות המאובחנת כרוח חום – מאפיינים: חום גבוה, כאב גרון, כאבי אוזניים, אודם באוזניים, מוגלה על עור התוף, ירידה זמנית בשמיעה, הקאות, שלשול, נזלת צהובה.
הרפואה המערבית תאבחן דלקת כזאת כחיידקית/ויירלית והטיפול יהיה אנטיביוטיקה דרך הפה או כטיפות מקומיות באוזן. ניתן לשלב טיפול בדיקור סיני ובצמחי מרפא, שיזרז את ההחלמה. צמחי מרפא יינטלו למשך מספר ימים בלבד, עד לשיפור המצב.
במצב כרוני נטפל בשורש הבעיה, ונוסיף צמחים ספציפיים על פי האבחנה, שיינטלו לתקופה ממושכת.
1.חולשת טחול ולחות: ילד הנוטה לייצר ליחה, לעתים חלש, אוזניים פקוקות, תתכן ירידה בשמיעה, לעיתים מעורבת חולשת ריאות/כליות. במקביל סימנים כלליים של חולשת טחול ולחות
4.כשיש מעורבות מוגלה המצב מוגדר כחום ורעילות הקשורים למרידיאן הכבד וכיס המרה.
הטיפול
טיפול ע’י דיקור סיני: בזמן כאב משתמשים באסטרטגיית הנעת אנרגיה במרידיאן המאובחן, באמצעות דיקור בנקודות מקומיות באוזן.
במצב חום נאזן את החום.
במצב של ריבוי ליחה נאזן תזונה, ונסייע לגוף לייצר פחות ליחה.
במצב כרוני, אחרי שנרגעה הדלקת, נחזק את אנרגית הכליות ואת מערכת החיסון.
נוזלים באוזניים וירידה בשמיעה – ניתן לשלב טיפול בדיקור סיני וצמחי מרפא כדי לייבש את הנוזלים ולמנוע מהגוף לייצר אותם שוב.יש לאבחן רגישות למזונות שונים. למוצרי חלב, למשל, יש נטיה לייצר ליחה, נזלות ונוזלים באוזניים, לכן, נמליץ לעיתים לאם להפחית מתן מוצרי חלב לילד, או להחליף תמ”ל לתינוק.
כאשר ילדים חולים לעתים קרובות בהתקררויות ונזלות, נחזק את מערכת החיסון למניעת מחלות, וכך נמנע מעבר של נזלת אל האוזן באופן מתמשך.
ניתן להעזר בפורמולות לילדים שהוכיחו עצמן כיעילות, כגון: “נזוקל”- למצבים של נזלת כרונית עם נוזלים באוזניים, וכן פורמולת “קל ליחה”- שהיא פורמולה מחזקת לילדים חלשים יותר, הסובלים מנזלת כרונית, הגורמת, בין השאר, לנוזלים באוזניים.
ישנם צמחי מרפא לטיפול במצב אקוטי של נזלת ונוזלים באוזניים: כאשר יש חום גבוה ניתן להשתמש בפורמולת “נזוקל פלוס” של חברת “רפואות”. יש לקבל את אבחנת רופא הילדים, ולאחר מכן להתייעץ מטפל סיני או להיעזר בייעוץ הניתן בבית הטבע, לגבי התאמת הצמחים והמינון.
המלצות כלליות:
כאשר יש נקב בעור התוף, חוץ מטיפות אנטיביוטיות אסור לשים באוזן שום דבר!!!
במצב של דלקת אוזניים עם חום גבוה, מומלץ להמנע ממזונות מתועשים, שהחומרים המשמרים וצבעי מאכל שבהם עלולים להגביר את הדלקת.
לתינוק או לילד הסובל מרגישות באוזניים כדאי להגן על האוזניים באמצעות חבישת כובע או עיטוף בצעיף ביציאה לרוח או לקור.
כאשר ילד צורך אנטיביוטיקה, מומלץ לתת לו במקביל אצידופולוס (פרוביוטיקה), על מנת לאזן את מצב החיידקים בגוף, ולהקטין את השפעתה השלילית של האנטיביוטיקה.
כאשר אין דלקת באוזן אלא רק כאב, והרופא מאבחן שיש לתת רק טיפות אוזניים לכאב,ניתן להשתמש בטיפות של חברת בייבי טבע “פלא אוזן” העשויות משמנים אתריים, ומסייעות להפחתת כאב באוזן.
במצב של חום בינוני, ניתן לשלב בטיפול טיפות “פיברוקל” של חברת “ביבי טבע”, להורדת החום. מטפטפים 5 טיפות שמן על כפית עם מלח, ומכניסים לאמבטיה. טיפול זה יורד בדרך כלל את החום במעלה או שתיים.
לילד הנוטה לדלקות אוזניים ניתן להשתמש בצמחי מרפא “open ears” של חברת “גרינפילד צמחי מרפא”, המיועדת למצב אקוטי של דלקות אוזניים.
טיפ לאימהות: נקודות לחיצה להרגעת כאב אוזניים:
מאחורי תנוך האוזן, סמוך לחיבור ללסת, ניתן לעסות בעדינות את הנקודה העמוקה ביותר במשך מספר דקות, נגד כיוון השעון. תנועה נגד כיוון השעון משחררת גודש וכאב, ויכולה לסייע לפתוח אוזן סתומה.
בגב כפות הידיים ניתן לעסות בעדינות נקודה הממוקמת בין האצבע הרביעית והחמישית, מעל מפגש ראשי העצמות. זו נקודה מרוחקת המשפיעה ישירות על האוזן, ויכולה להקל על כאב אוזניים.
בגב כפות הרגליים ניתן לעסות בעדינות את הנקודה בין אצבעות רביעית וחמישית, בקרום בין האצבעות. נקודה זו היא נקודה מרוחקת שיכולה לסייע בהקלה על דלקת אוזניים וכאבים באוזניים.