גב’ אמיתי מסבירה:
רפלקסולוגיה ככלי אבחון וטיפול משתלב במערך הכללי של טיפולים בדלקות אוזניים חוזרות בילדים. זוהי אחת התלונות השכיות ביותר בילדים עד גיל 4.
בכפות הרגלים נמצאות נקודות ואזורי ההשתקפות של כל אברי הגוף. עבודה מדויקת מתוך הבנת הפתולוגיה של המצב מובילים להחלמה מידית וקלה.
עיסוי מערכת הלימפה וזרימת הדם הרלוונטית לאזור האף, האוזן והגרון משחררת חסימות וממריצה את הניקוז ואת זרימת הדם כהכנה לטיפול, עיסוי מנקז לאזור השתקפות חצוצרת השמע, שם נמצאת הדלקת או נמצאים הנוזלים, עוזר לפנות אותם אל אזור הלוע והגרון אליו הם היו צריכים להתפנות באופן פיזיולוגי תקין.
העיסוי הוא ממוקד ומכוון. מאזור האוזן התיכונה לעבר נקודת ההשתקפות של הגרון והוא מעודד את הניקוז הטבעי, במסלול זה.
נדרשים מספר רב של טיפולים על מנת להגיע לתוצאה טובה וטיפולים נוספים על מנת לשמר את התוצאה. זו הסיבה שבניתי תכנית הדרכה להורים שבה במהלך שניים או שלושה טיפולים ההורה לומד את אזורי הטיפול, כווני הטיפול, אופן הלחץ והמינון הנדרש.
הטיפול משמש גם כאבחנה. אם קימת רגישות באזור הטיפול ברגל הרי שזה מצביע על בעיה או התחלת בעיה, ואז ניתן לקטוע את התהליך באיבו. המשך הטיפול מידי פעם, לאחר חלוף הבעיה, משמר את האוזן נקיה ומהווה מעין טיפול מונע קל ויעיל.
באותו אופן ניתן לנקז נוזלים באוזן הגורמים לירידה בשמיעה – בעיה שכיחה ביותר.
לדעתי, חשוב ללמד הורים בכל מצב לקחת אחריות ולעזור לילדם. כמובן תוך הדרכה והקפדה גם על אי מתן שתיה בשכיבה שהוא מצב שמעודד היווצרות נוזלים באוזן ודלקות חוזרות.
אני יודעת שקצת קשה להאמין שעיסוי של מספר דקות מספר פעמים ביום יכול לפתור בעיה קשה שלעיתים מובילה לניתוח, אך הדברים מוכחים שוב ושוב במרפאתנו כבר מאז 1980.
למזלי ולזכותי אני חיבת לציין שבעלי, שהוא רופא ילדים ותיק ומנוסה ראה בעזרת האוטוסקופ לפני ואחרי טיפול ומחזק ומגבה את השיטה באופן הזה.
מאות רבות של ילדים לא מקבלים אנטביוטיקה לדלקות אוזניים מאז שנתוודעו לטכניקה פשוטה ומיוחדת זו, ולא מעט ניתוחים מתוכננים לא בוצעו. *
הרב נקר, איך באמת אפשר לאבחן דלקת אוזניים – ברגל?
‘רפלקסולוגיה’ מלשון ‘רפלקציה’ – השתקפות. כלומר מכלול הפעילויות הפנימיות שבאדם, מכלול הרפלקסים משתקף כמו בצורת גופו, בכף הרגל שלו במשטחים הקטנים ב’ריכוז האנרגטי’ שלו ב’אדם הקטן’ שברגל. האבחון מורכב מ: א. האבחון הידני: עיסוי ולחיצות על מוקדים בכפות הרגליים. ב.האבחון החזותי: צורת כף הרגל, מבנה הכף, האצבעות, הקוים ועוד. באשר לילדים, לאבחון הידני משקל רב יותר מהחזותי, כי הכפות עוד לא התעצבו כרגלים של הבוגר שצובר דפוסי אישיות ושינויים גופניים. עם זאת יש בהחלט מקרים שבהם רואים ‘דפורמציה’ בולטת, מבנה מולד המעיד על נטיה או רגישות בגוף הטעונה חיזוק.
מה פירוש אבחון ידני? מה מרגישים בעיסויים ובלחיצות?
הטיפול הראשון בסדרת העיסוי הרפלקסולוגי הוא טיפול אבחוני, הכולל העלאת נתונים על מצבו של המטופל. הנתונים הנבדקים הם: א. תגובותיו (כאב, רגישות, חוסר רגישות וכדומה) בנקודות השונות בכפות הרגלים הקשורות כל אחת לאיבר או לערכת מקבילה בגוף. ב. תחושת מרקם העור והבשר, של אותו איזור עצמו בכף הרגל (מחוספס, גרגרים, נוקשה, רך מידי וכדומה) שמרגיש הרפלקסולוג בזמן הטיפול. אציין, שעיקר האיבחון היא תגובת המטופל ללחיצה: כאב, תחושת דקירה וכדומה, ודרושה מיומנות כדי לבצע את ההבחנה המבדלת, לקבוע האם מדובר בכאב טבעי או ‘רפלקסולוגי’.
האם אפשר לאבחן את קיומה של דלקת? ושמא גם את הגורמים היותר עמוקים לה?
יש מקרים שהרפלקסולוג מבחין באפשרות לדלקת אף לפני הרופא. הרפלקסולוג אינו יכול לאבחן דלקת ברמה הוודאות של בדיקת מעבדה הבודקת את מספר התאים הלבנים בדם, אבל על פי רמת הרגישות באיזור האוזן שברגל ובצירוף רגישות איברים נוספים ברגל, במערכת החיסונית וכו’, ניתן לשער שמדובר בדלקת, או בדלקת מתפתחת, עוד קודם שבדיקות דם יכולות לאבחן אותה.
האם אתה ממליץ על טיפול רפלקסולוגי ביתי, לא מקצועי, של אם בילדיה?
בהחלט. כל אם המביאה את ילדה לטיפול רפלקסולוגי מקבלת המלצה להמשיך ולתת לו טיפול בעצמה. שתי סיבות עיקריות לכך:
א. אם אינטנסיביות הטיפולים הנדרשת למבוגר היא פעם או פעמיים בשבוע, כ40 דקות לכל טיפול, לילדים מומלץ 3-4 פעמים בשבוע, וזאת מסיבות שונות. סיבה מעשית לכך היא שבד”כ לילדים אין סבלנות ליותר מ20 דקות טיפול, כך שצירוף טיפולים קצרים בבית ייתן תוצאה אופטימלית.
ב. הזמן האידיאלי לטיפול רפלקסולגי הוא בערב, סמוך לשינה שאז השפעתו חזקה יותר, וזה כמובן יכול להתבצע בבית.
לכן אם קיימת נכונות מצד ההורה, הוא יכול לקבל רישום בסיסי מהרפלקסולוג של כפות רגליים עם ציון הנקודות לטיפול בבעיה המסויימת של הילד, ואז לבוא לטיפול מקצועי בתדירות נמוכה יותר. (כשבמקרים רבים הילד נרפא בינתיים בטיפול הביתי בס”ד…)
האם תוכלו לתת רישום כזה עם הוראות, לטובת האימהות הקוראות את הכתבה?
ההוראות לטיפול ביתי בדלקת אוזניים
מנקודת האוזן, מתחת לזרת (מסומן בתרשים משטח כף הרגל), יש לעבור לאורך המסלול מתחת לאצבעות מספר פעמים.
לעסות באופן ממוקד את נקודת האוזן, בין הזרת לאצבע הסמוכה
עמיד את האגודל על הנקודה בגב הרגל, ולעסות בתנועה סיבובית. (מסומן בתרשים גב כף הרגל. מצורפת גם תמונה הממחישה את אופן האחיזה.)
כל עיסוי ייעשה מספר פעמים בכל טיפול. מומלץ לעסות את כפות הרגליים באופן כללי בתחילת הטיפול ותוך כדי הטיפול, להנעים ולהמריץ את מחזור הדם, מה שעוזר לטיפול להתקבל טוב יותר בגוף. אין ללחוץ בעצמה חזקה מידי, ויש להתאים את הטיפול לסיבולת של הילד.
היכן משתלבת הרפלקסולוגיה בטיפול בדלקות אוזניים חוזרות? במקום הטיפול הקונבנציונאלי, או בנוסף לו?
הטיפול הרפלקסולוגי ידוע ביעילותו, באחוזי ההצלחה הגבוהים ובתוצאות המהירות, בטיפול בדלקות אוזניים של ילדים. הסיבה לכך היא שילדים נמצאים בתהליך מתמיד של השתנות ועליה של מחלות והחלמות, והטיפול המתבצע משתלב בתהליך ההחלמה הטבעי של הגוף וממריץ אותו.
עם זאת, חשוב להיות בקשר עם הרופא. נציין שהיום אנחנו בעידן חדש שבו רופאים ב”ה מכירים בשיטות הטבעיות, ולכן אם הרופא אומר שאפשר לנסות טיפול ולא חייבים לקחת תרופות בשלב הזה, אדרבא, אך אם הוא מגדיר את המצב כלא סובל דיחוי, אין להמתין עד שהטיפול הטבעי יפעל, כי הוא איטי יותר ובמצבים מסוימים הגוף לא יכול לחכות, ויש לקבל את הטיפול הקונבנציונלי.