שקיעת דם היא בדיקה הניתנת בד”כ באופן שגרתי ונבדקת בעת לקיחת מבחנת דם. לבדיקה זאת חשיבות גבוהה ומטרתה לבדוק האם קיים מצב דלקתי בגוף ולסייע באבחון סיבת הדלקת. בנוסף, בדיקה זו מאפשרת מעקב אחר התקדמות מצבי דלקת כרוניים.
לא ניתן בעזרת בדיקה זו בלבד לאתר את מיקומה של הדלקת בגוף ואת הגורמים להופעתה.
ערכי הבדיקה:
גברים: 0-20 מילימטר בשעה.
נשים: 0-30 מילימטר בשעה.
צום:
יש לצום 8 שעות לפני הבדיקה.
מטרת הבדיקה:
בבדיקה נמדדת המהירות בה שוקעות כדוריות הדם האדומות ורכיבי דם נוספים אל תחתית מבחנה דקה במשך שעה. לאחר שעה החלק העליון של הנוזל נשאר שקוף ואילו החלק התחתון אדום בעקבות שקיעת כדוריות הדם האדומות.
במצב בריא תאי הדם האדומים שוקעים באטיות אל תחתית המבחנה ומשאירים חלק קטן מהנוזל שקוף. במצב של דלקת, מבנה הדם משתנה והריכוז של חלבונים שונים בנוזל הדם עולים. מצב זה מחיש את מהירות השקיעה של כדוריות הדם האדומות אל תחתית המבחנה, מצב זה משאיר חלק גדול יותר כשקוף בחלק העליון של המבחנה.
משמעות ערך נמוך:
שקיעת דם במדד נמוך מעידה בד”כ על כך שלא מתקיים תהליך דלקתי.
משמעות ערך גבוהה:
שקיעת הדם מואצת מעידה על קיום של תהליך דלקתי. בדיקה זאת אינה מבדילה בין מצבי דלקת שונים, אבל משמשת כאבן דרך חשובה לזהות התחלה של מצבים דלקתיים, בעיקר בבדיקה שנתית שגרתית. ערך גבוה יאפשר לקורא הבדיקה לבדוק ביתר יסודיות את המטופל ולבדוק את המקור לשקיעת הדם המואצת.
שקיעת דם מואצת ברוב המקרים נובעת מדלקת זיהומית, הנגרמת על־ידי חיידק או וירוס. לדוגמה: שפעת, דלקת גרון, דלקת אוזניים, דלקת בדרכי השתן, דלקת בסינוסים, מחלת הנשיקה, הרעלת קיבה, דלקת ריאות, שחפת, חבלה או תאונה, ועוד. לאחר סיום הזיהום שקיעת הדם תחזור לערכיה התקינים.
במצבים אלה, שילוב של צמחים ופטריות מרפא התומכים בפעילות מערכת החיסון תקצר את המחלה. צמחים מוכרים כגון סמבוק שחור, שמן אורגנו, ציפורני חתול, שום, אסטרגלוס, אכינציאה, נוני הנלקחים בשילובים שונים, מקצרים את משך המחלה ומסייעים למערכת החיסון להילחם בזיהום. חשוב לא פחות הוא ליטול צמחים אלה במהלך החורף על־מנת למנוע חולי.
שקיעת דם מואצת עשויה להעיד גם על מצבי דלקת שאינם נגרמים על־ידי מזהם אלא מפעילות יתר של מערכת החיסון. כגון דלקת מפרקים.
שקיעת דם מואצת יכולה להיות תסמין נלווה למצבים הבאים: אנמיה, מחלות מעיים דלקתיות, מחלות הקשורות לבלוטת התריס, נטילה של תרופות שונות, מחלות כליה, מחלת כבד, מחלות ממאירות, בתקופה שקודם הלידה (מאחר ומבנה הדם של האם משתנה), ובגיל מבוגר. בחלק ממצבים אלה בדיקת שקיעת דם המתבצעת לעתים קרובות מספקת מידע לגבי רמת הדלקת בגוף ומעקב אחר התקדמות המחלה ויעילות הטיפול, הטבעי או התרופתי, הניתן.