משפחת העדשים היא משפחה רבת אוכלוסין. ישנם מינים רבים של עדשים. הידועים ביניהם הם האדומות והירוקות
מצאנו את ההבדלים: | עדשים ירוקות־חומות | עדשים כתומות־אדומות |
צורת שיווק נפוצה | משווקות שלמות בקליפתן | נמכרות, בדרך־כלל, קלופות וחצויות |
צבע | קליפה חומה ירוקה ותוך צהבהב. | הקליפה האדומה הכהה מורחקת, המראה הכללי הוא כתום זוהר. מאבדות את צבען בבישול. |
נגיעות בחרקים ובתולעים | מוחזקות בנגיעות גבוהה (בדרך־כלל נגועות). מומלץ לרכוש מוצר מבורר בכשרות מעולה, שעבר מיון במכונות מיוחדות להרחקת גרגירים נגועים. נמכר באריזת וואקום. | היעדר הקליפה מסייע בתהליך הברירה, אך גם הן נגועות לעתים קרובות. גם אותן ניתן לרכוש בוואקום. |
סיבים תזונתיים | עשירות בסיבים ולכן מסייעות לתהליך העיכול ומנקות את הדם מכולסטרול. | פחות סיבים תזונתיים. עדיין בעלות ערך תזונתי גבוה וסגולות רפואיות מיוחדות. |
בישול | שומרות על צורתן בבישול, ולכן יכולות להתאים לסלטים ולהגשה נאה. | מתפרקות בבישול. טובות להסמכת מרקים ולנזידים. |
טעם | של קטנית מלאה. הקליפה מורגשת. לא כל הילדים אוהבים. | בשל יכולות ההמסה וההקרמה שלהן, במתכון טוב, הילדים כמעט ולא ירגישו במזון הבריאותי שטמנתם להם בצלחת. |
השריה | מומלץ להשרות למשך הלילה. השריה מתחילה תהליך הנבטה ומקפיצה את ערכה התזונתי של העדשה, וכן מקצרת את זמן הבישול. | אפשר להשרות גם זמן קצר – חצי שעה עד כמה שעות בודדות, ואחר־כך לשטוף היטב עד שהמים נקיים מ’עשן’. אם לא תעשו כן תיאלצו להיצמד לסיר במהלך הבישול ולהסיר שוב ושוב את הקצף העכור. |
הנבטה | קלות מאוד להנבטה ויוצרות את הנבטים הרכים ביותר, ועם ערך תזונתי רב. | קלופות, ולכן לא תצלחנה להנבטה |
ערכה הבריאותי של העדשה
העדשה הינה קטנית מעודנת, קלה לעיכול מיתר הקטניות בגלל אחוזי הגופרית הנמוכים שבה, ולכן מומלץ להתחיל בה את ההסתגלות לקטניות הבריאות של החורף.
העדשים מחזקות את הלב, הכליה והטחול, מנקות את כלי הדם מכולסטרול ושומנים ובכך מונעות מחלות לב. הן טובות גם לאיזון רמת סוכר קבועה בדם ולהורדת לחץ דם.
לשוב למקור
העדשה של ימינו מזוהה ללא ספק עם נזיד העדשים “האדום האדום” שבתורה. זוהי קטנית ותיקה שנמצאה בחפירות ארכיאולוגיות מימי המקרא ובאתרים היסטוריים נוספים ברחבי העולם. ישר מן הטבע הקדום הבראשיתי.
חלבון צמחי מועדף
בשונה מהסויה, האלרגן הנפוץ, שעובר עיבודים רבים בדרך לצלחת וסובלת הרבה מתסמונת ההינדוסים הגנטיים המזיקים, העדשים הן חלבון צמחי מועשר ועדין שנדירים מאוד האנשים שרגישים לו.
קיבלנו, אפוא, חלבון צמחי מועדף, תחליף בשר עשיר, שמתקבל בקלות במערכת העיכול ונספג בדם בשקט, מבלי לחולל את הנזקים הנוצרים מן החומצה המלווה כל חלבון מן החי.
ויטמינים ומינרלים
העדשים מכילות סידן שנספג בגוף ביעילות, שכן הוא מופיע בצמוד לוויטמין A ומגנזיום. הן מכילות גם ברזל, שיוצר המוגלובין ומיוגלובין, וביחד עם המגנזיום מאזן את מצב־הרוח. המגנזיום גם מווסת פעולת שרירים ועצבים, ולכן מומלץ לנשים לפני לידה ולאנשים שיש להם נטייה לשרירים תפוסים וכואבים.
הוויטמינים המצויים בכמויות גדולות בעדשים הם ויטמין A שחיוני לראייה, להתמיינות תאים, לגדילת עצמות ולחיזוק התגובה החיסונית. וכן ויטמין B1 שהוא הוויטמין הראשון מקבוצת B, חיוני להפקת אנרגיה מפחמימות חלבונים ושומנים, ולפעילות עצבית תקינה.
העדשים מכילות גם ויטמין B9 – החומצה הפולית שחשיבותה ידועה ליצירת תאים חדשים ולהתפתחות תקינה של העובר.

רפואה סינית
הרפואה הסינית ממליצה בכל פה על עדשים בחורף, כמאכל מחמם ומחזק כליה. חימום הגוף בחורף ע”י מאכלים המיוחדים לכך ועל־ידי התגוננות מפני מזג האוויר הקר, עוזר לגוף להתגונן מפני מחלות החורף, ויותר מכך: הסינים טוענים שהתאמת התזונה ואורח החיים לעונות השנה הוא סגולה לאריכות ימים(!). ראיה מעניינת לכך ניתן למצוא בפירוש ה’ספורנו’ על חומש בראשית. ה’ספורנו’ מתייחס לקיצור תוחלת החיים של המין האנושי אחרי המבול, ואומר כי הגורם לכך הוא חילופי העונות שהחלו אחר המבול, המחלישים את בריאות הגוף ומקצרים את אורך חיי האדם.
ברפואה הסינית גם טוענים, שכאשר הפסולת מתרוקנת מהגוף דרך המעיים, הגוף אינו מוכרח להפריש חומרים שליליים דרך הרקמות הריריות, וממילא תיווצרנה פחות ליחות. גם לניקוי הגוף מרעלים מומלצת העדשה, ובעקבות כך היא גם תועיל להפחתת הליחה.
בנוסף, הם ממליצים על עדשים לטיפול באנמיה.
סגולותיה הרפואיות של העדשה:
– מחזקת את המערכת החיסונית ומונעת מחלות חורף.
– מורידה לחץ דם.
-.מנקה את הדם מכולסטרול, ובכך מונעת מחלות לב.
– מחזקת את הלב, הכליה, הטחול והקיבה.
– טובה לחיזוק ולגדילת העצמות.
– מונעת שרירים תפוסים.
– מחזקת את מערכת העצבים.
– מסייעת לעור להתנגד לזיהומים.
– משפרת את ייצור האנרגיה.
– מאזנת מצבי־רוח.
– מנקה את הגוף מרעלים.
– מנקזת ומפחיתה ליחות.
– מחזקת את יכולת הגוף למיין תאים בצורה נכונה, ובעקבות כך היא עשויה למנוע סרטן.
– מאזנת מצבי אנמיה וחוסר דם.

מרקים:
מרק עדשים סמיך עם נטיפי קוואקר
מרק חורפי מחמם ומזין במיוחד
החומרים:
1 חב’ עדשים אדומות מושרות ושטופות
3 כפות שמן זית או קנולה
2 ביצים
3/4 כוס קמח שיבולת שועל (אפשר קוואקר טחון) או כל קמח מלא אחר
מלח
אופן ההכנה:
– מכסים את העדשים במים 3 ס”מ מעל גובהם, מוסיפים את השמן ומביאים לרתיחה.
– בוחשים היטב, מנמיכים את האש וממשיכים לבשל עוד כשעה תוך בחישה עד שהעדשים מתרככות ומתמוססות לגמרי (אם עולה קצף מסירים אותו).
– בכלי נפרד מכינים רביכה מ־2 כפות שמן, קמח, ביצים, ומעט מלח.
– פותחים את הסיר ומגביהים את האש, מוסיפים 2 כפיות מלח ומערבבים.
– מזלפים בכף מעט מן הרביכה אל תוך המרק החם, ובוחשים מיד. כך ממשיכים לזלף את כל הכמות.
– מכסים, מביאים לרתיחה, ומגישים חם.

מרק דלעת מועשר בעדשים כתומות
החומרים:
2 כפות שמן זית או קנולה + כוס מים – לאידוי
מושרות ושטופות 2 כוסות עדשים כתומות
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
ק”ג דלעת קלופה וחתוכה לקוביות של 2-3 ס”מ1
כפית רסק עגבניות 1
כפית פפריקה מתוקה1
4 בצלים קלופים וקצוצים
6 שיני שום קצוצות
2 כפיות מלח
פלפל לפי הטעם
להגשה:
כוסברה קצוצה
אופן ההכנה
– מאדים את השום והבצל עם מים. לאחר שהם משקיפים – מוסיפים את השמן לחצי דקה.
– מוסיפים עדשים, פפריקה, פטרוזיליה ורסק, מכסים את העדשים במים כ־2 ס”מ מעל גובהם ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים במשך כרבע שעה.
– מוסיפים לסיר את קוביות הדלעת, מערבבים וממשיכים לבשל 30-40 דקות נוספות, עד שכל הירקות והעדשים רכים לחלוטין.
– מוסיפים את המלח ומרסקים בבלנדר מקל עד למחיות חלקית.
– יוצקים לקעריות הגשה ומגישים. ניתן לקשט במעט כוסברה קצוצה.
נזידים
הנזידים הם מאכל חורפי מחמם ומשביע. ייחודם בכך, שהם מספקים ארוחה שלמה ומזינה בקדרה חמה אחת.
קיצ’רי – אורז עם עדשים אדומות. ממיטב המטבח הבבלי.
החומרים:
2 כפות שמן זית + כוס מים – לאידוי
2 בצלים קצוצים
1 שקית גזר גמדי מוקפא
1 קופסת פטריות שמפיניון חתוכות – לבחירה
1 כוס עדשים כתומות מושרות ושטופות
1 כוס אורז שטוף
2 כפיות מלח
1 כפית רסק עגבניות
1/2 כפית כורכום
5 כוסות מים או מרק ירקות/עוף
אופן ההכנה:
– מאדים את הבצל במים עד לשקיפות, מוסיפים גזר גמדי ופטריות ומביאים לרתיחה. מערבבים וממשיכים לבשל על אש נמוכה עוד כרבע שעה. לבסוף – מוסיפים את השמן.
– מוסיפים את האורז, העדשים, התבלינים והרסק ומערבבים היטב.
– מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים עד שהמים נגמרים.
– מגישים חם.
נזיד עדשים ירוקות מועשר בירקות
החומרים:
3 כפות שמן + 3 כפות מים – לאידוי1 בצל קצוץ
2 שיני שום קצוצות
1 כפית כורכום
2 כוסות עדשים ירוקות מושרות ושטופות
10 כוסות מרק ירקות או מים
3 גזרים, חתוכים גס
2 בטטות קטנות חתוכות לקוביות
1 חב’ ברוקולי של בודק או 1 חב’ כרוב לבן קצוץ עלי קטיף
מלח
פלפל שחור גרוס טרי
להגשה:
2 כפות כוסברה קצוצה
אופן הכנה
– בסיר רחב ושטוח מאדים את הבצל והשום במים. מוסיפים את הכורכום ומערבבים. מוסיפים את השמן.
– מוסיפים עדשים, ומרק או מים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־15 דקות.
– מוסיפים לסיר את כל הירקות, מערבבים בעדינות, מכסים ומבשלים כ־40 דקות נוספות או עד שהירקות והעדשים מתרככים. (הערה: זמן הבישול עשוי להשתנות לפי סוג העדשים ומידת טריותן).
– מניחים מתבשיל העדשים והירקות על צלחות הגשה ומגישים.
הערה: עבור ילדים ניתן לרסק את המנה בבלנדר.
סלטים:
סלט נבטים, ירקות וגרעיני חמנייה ודלעת
השילוב של גרעינים עם ירקות ונבטים הוא לא רק בריא ביותר אלא גם טעים להפליא. מליחות משולבת עם מתיקות עדינה, וארומה נהדרת. |
החומרים:
4. כפות גרעיני דלעת
4. כפות גרעיני חמנייה
1. כוס נבטי עדשים1
1. תפוח פריך, חתוך למקלונים דקים
1. כוס כרוב סגול, קצוץ דק1
מיץ מ־1 לימון טרי
לבחירה 2 כפות רוטב סויה
2 כפות שמן זית איכותי
אופן ההכנה:
ערבבו את הגרעינים והנבטים, הוסיפו את הכרוב והתפוח.
ערבבו את כל חומרי הרוטב היטב ושפכו על הסלט.
ערבבו והגישו.

ממרח ‘חומוס’ עדשים אדומות
הכנה מהירה וקלילה ותוצאות טעימות להפליא.
החומרים:
1.5 כוסות עדשים כתומות מושרות ושטופות
3 כפות גדושות של טחינה גולמית (רצוי משומשום מלא)
1 כפית כמון
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית מלח
מעט מיץ לימון – לבחירה
אופן ההכנה:
1. מכסים את העדשים במים 1 ס”מ מעל גובהם.
2. מביאים לרתיחה ומבשלים כרבע שעה.
3. מעבירים את העדשים ללא הנוזלים למעבד מזון / בלנדר, מוסיפים את שאר המרכיבים
וטוחנים. ניתן להוסיף מן הנוזלים בשלב הטחינה לקבלת מרקם רצוי.