הרפואה הקונבנציונאלית מציעה מס’ שיטות טיפול:
* משחות אנטיביוטיות למריחה על העור.
* אנטיביוטיקה בלקיחה פומית (דרך הפה) שמטרתה להשמיד את חיידק האקנה, אך עם זאת פוגעת בפלורת המעיים וגורמת לנזקים נוספים, כמו קור פנימי שמביא להיחלשות מערכות נוספות בגוף. חיסרון נוסף בטיפול האנטיביוטי שעם הזמן גוברת עמידות החיידק לאנטיביוטיקה והטיפול אינו יעיל יותר.
* טיפול הורמונאלי – גלולות המכילות אסטרוגן הניתנות לנשים בלבד.
*תרופה בשם רוקוטן – מדובר בנגזרת של ויטמין A שמטרתה להפחית את ייצור בלוטות החלב. התרופה נלקחת משך כמה חודשים, ומצריכה מעקב רופא צמוד, מפני שהיא עלולה לגרום נזק לכבד.
בשל הסיכונים שנושאים עימם טיפולים אלה, מחפשים רבים פתרונות טבעיים וידידותיים יותר לגוף, שייתנו טיפול אמיתי בבעיה, שאינו כרוך בהרס מערכות אחרות של הגוף.
הגורמים
הרפואה הסינית רואה את תופעת האקנה כביטוי של מספר גורמים ששורשם נעוץ בחוסר איזון של הגוף:
1. חוסר איזון בין יין ליאנג –
התפיסה הסינית מתארת שתי אנרגיות, המייצגות ניגודים בטבע המשלימים זה את זה: היין והיאנג. ביטויים ליין ויאנג הם, למשל: חום לעומת קור, חיצוני לעומת פנימי, אנרגיה לעומת חומר וכו’.
בתקופת ההתבגרות אנרגיית היאנג נמצאת בשיאה, מתרחשים בגוף תהליכי גדילה והתפתחות וכן שינויים הורמונאליים.
חוסר האיזון בין היין ליאנג יוצר את חוסר האיזון ההורמונאלי שנוצר עקב הפרשת האנדרוגנים, ועודף הפרשת בלוטות החלב מייצגת את אנרגיית היאנג שיש לאזנה.
2. חום ולחות במרידיאנים –
הכבד הוא האיבר האחראי על פינוי הפסולת בגופנו. כאשר הכבד אינו יכול עוד לפנות את הפסולת עקב תזונה לקויה שאנו צורכים (שומנים, חומרים משמרים, צבעי מאכל, שעות אכילה לא סדירות…) מתגייסות לעזרתו מערכות נוספות המשתתפות בתהליך טיהור הגוף מרעלים, כדוגמת הריאות, הקיבה, המעי והכליות, במטרה לפנות את הפסולת המצטברת מהגוף.
עודפי השומן והלחות מתנקזים החוצה, ובאים לידי ביטוי בפצעים באזורים בהם עוברים מסלולי האנרגיה (המרידיאנים) של אותן מערכות, שם גם קיים ריכוז גבוה יותר של בלוטות חלב. זאת, אם כן, הסיבה לכך שהאקנה מופיע לרוב באזור הפנים: על המצח, הלחיים וסביב הפה – שם עוברים מסלולי הקיבה והמעי הגס. הסנטר הוא אזור הביטוי של הכליות, והגב והחזה משויכים לריאות. מיקומם של הפצעים משמש, אפוא, עבור הרופא הסיני נתון אבחוני חשוב.
3. חסימות בצ’י (אנרגיית) הכבד –
תנודות רגשיות ומתח נפשי משבשים את זרימת האנרגיה התקינה בגוף. בתקופת ההתבגרות גואה המתח הנפשי מסיבות רבות. אנרגיית הכבד נתקעת כתוצאה מכך, והכבד שאחראי על ויסות רמות ההורמונים והמטבוליזם של השומנים אינו מצליח לבצע את תפקידו באופן תקין. זו הסיבה לתופעה שכל מי שסובל מאקנה מכיר, שתקופות מתח מגבירות את היווצרות הפצעים.
הטיפול
האסטרטגיה הטיפולית בה אנו נוקטים מתמקדת בכמה חזיתות:
1. שינוי תזונתי – למזון אותו אנו צורכים השפעה רבה על מצבנו הבריאותי. התאמת הרגלי תזונה נכונה ומזונות מתאימים היא הכרחית לטיפול באקנה. הרפואה הסינית מתייחסת לכמה פרמטרים שהם אבני יסוד בקביעת התפריט התזונתי. למזונות, על פי התאוריה הסינית, איכויות מסוימות – אנרגיה, טעם ותנועה.
אנרגיה היא התחושה שנוצרת בגוף בעת אכילת המזון לדוגמה: קפה, אלכוהול, ג’ינג’ר וקינמון נחשבים למזונות חמים – בעת אכילתם נרגיש תחושת חום, ואילו מזונות כמו מלפפון, תפוח וחסה ייצרו אצלנו הרגשה קרירה. כאשר קיים בגוף עודף חום נתאים מזונות בעלי אנרגיה מקררת ולהיפך.
איכות נוספת הם חמשת טעמי המזון: מר, מתוק, חריף, מלוח וחמוץ, משפיעים על האיברים השונים בגוף. לדוגמה, הטעם החמוץ משפיע על איבר הכבד. במידה נכונה – הוא יחזק את פעולתו, במידה מוגזמת – הוא עלול להזיק. הטעם המר משפיע על הלב והוא מטהר חום מהגוף.
המזון שאנו צורכים יוצר תנועה בגופנו. יש מזונות מניעים וממריצים, יש מזונות מרגיעים, יש כאלו שמרוקנים – משתנים. קפה ממריץ ומעורר, פטרוזיליה משתנת וכדו’.
הטיפול באקנה יצריך בחירת מזונות שיתמכו בכבד, יטהרו חום וינקזו לחות מהגוף.
- דיקור סיני להחזרת האיזון הנכון לגוף, תוך השפעה על המערכות השונות ושחרור ממתח נפשי. השפעת הדיקור הסיני עמוקה ורחבת־טווח. דיקור סיני המתבצע אחרי אבחון מעמיק הינו כלי טיפול עוצמתי, שיש לו השפעה חזקה גם על אקנה.
במידת הצורך אוסיף גם פורמולת צמחי מרפא סיניים שמטרתה לטהר את החום והרעילות ולנקז את הלחות.
נקודות לחיצה המקבילות לנקודות הדיקור הסיני עליהן אפשר ללחוץ הן:
* נקודה li11 הנמצאת בסוף כפל המרפק כאשר היד מקופלת זוהי נקודה לטיפול בבעיות עור ושחרור חום.
* נקודה נוספת היא sp9 הנמצאת במעלה השוק מתחת לפיקה של הברך בצמוד לעצם ההוויה. נקודה זו מנקזת לחות.
* נקודה נוספת הטובה להרגעת מתח נמצאת באזור ‘העין השלישית’, כלומר באזור שבין הגבות. בעוד שהנקודות האחרות ייתנו תגובה משמעותית רק בטיפול מקצועי, את נקודת ‘העין השלישית’ מומלץ בהחלט לנסות במתחים הפוקדים אתכם בחיי היום־יום.
3.משחה טיפולית למריחה, אותה אני רוקחת בהתאמה אישית מחומרים טבעיים ושמנים אתריים, כגון ציפורן, לבנדר, לימון ועוד…
- פרחי באך בפורמולה מותאמת אישית, אם יש צורך, להרגעת הנפש ושיפור הביטחון העצמי.
השילוב של חכמת הריפוי הסיני עם תזונה נכונה ומשחות טבעיות מביא לתוצאות טובות ומונע את הישנות התופעה. להלן עצות וטיפים לטיפול ביתי, למקרים קלים. כמובן, שהן אינן מהוות תחליף לטיפול מקצועי הכולל אבחון וטיפול בהתאמה אישית.
תזונה לטיפול באקנה לפי הרפואה הסינית
מזונות שכדאי לצרוך
ירקות: אלפלפה, חסה, מלפפונים, ירקות כתומים (למניעת היווצרות ליחה), כרישה, קולרבי, מיץ עשב חיטה או מיץ סחוט מלימון טרי בחצי כוס מים (לשתות על קיבה ריקה בבוקר), עלים ירוקים לתמיכה בכבד.
פירות: תפוח חמוץ, לימון.
חלבונים: שעועית אזוקי, אמרנט, דגים המכילים אומגה 3.
שתיה: תה ירוק, לימון סחוט בחצי כוס מים בבוקר, שתיית מים מרובה.
פחמימות: גריסים, לחם מקמח שיפון, אורז.
מזונות שמומלץ להימנע מהם
מזון שומני – גם אם מדובר בשומן טוב כמו אבוקדו ואגוזים, בשרים שומניים, מוצרי חלב וביצים, סוכר וקמח לבן, מזון מתועש ומעובד, ממתקים ושוקולד.
יש להגביל את צריכת המלח.
עקרונות תזונה שכדאי לאמץ (לכל אחד, ובפרט במצבי אקנה):
* אכילה מסודרת בשעות קבועות.
* להשתדל לסיים את ארוחת הבוקר עד השעה 9:30 ואת ארוחת הערב כשלוש שעות לפני השינה.
* לאכול בנחת בישיבה ליד השולחן, ללעוס היטב את המזון, לא לאכול בעת כעס ומתיחות, רגשות שליליים מקשים על תהליך העיכול.
* לגוון את הארוחות אך לא לשלב סוגי מזון רבים מידי באותה ארוחה.
טיפים לטיפול ביתי חיצוני
למרוח על אזורי האקנה:
* ג’ל אלוורה משיח האלוורה הטבעי.
* למרוח חלבון ביצה ולאחר מספר דקות לשטוף במים קרים.
* לשטוף את הפנים במיץ לימון טבעי או חומץ תפוחים טבעי.
שמנים אתריים באינהלציה לעור:
לטפטף שתי טיפות שמן אתרי ברוש ושמן אתרי לימון לתוך קערה עם מים רותחים, לכסות את הראש במגבת מעל לקערה, למניעת בריחה של האדים, ולתת לשמנים לחדור לתוך העור משך מספר דקות.