ממה נובעת התופעה?
אקנה נובעת מפעילות יתר וחסימה של בלוטות החלב של העור. לעיתים תתאפיין בפצעים בודדים ולעיתים פצעים רבים ואף פצעים מוגלתיים שיופיעו באזורים שונים בפנים, באזור הכתפיים ועל הגב. בגיל ההתבגרות, עקב הפעילות המוגברת של אנדרוגנים (סוג של הורמונים) גדלות בלוטות החלב ומייצרות כמות גדולה של חומר שומני הנקרא “חלב” (SEBUM). בלוטת חלב שגדלה במהירות ומייצרת כמות גדולה של חלב עלולה להיסתם וליצור קומדונים (המוכרים לנו בשם העממי “שחורים”), אלו נוצרים כאשר החלק העליון של הקומדון חשוף לאוויר. הוא משחיר כתוצאה מהתחמצנות ויוצר נקודה שחורה.
האם ניתן להצביע על גורמים המגבירים את היווצרות הפצעים?
לפי הראייה כי “גוף ונפש הם יחידה אחת”, יש למצבי לחץ השפעה על היווצרות פצעונים, ובתקופות של מתח דוגמת מבחנים, בגרויות, לחץ חברתי ועוד, ניתן לראות הופעת פצעונים אצל מי שלא סבל מאקנה, או לחילופין החמרה במצב קיים.
בקיץ, כאשר אנו מזיעים יותר, בעיקר אצל בני נוער אשר פחות שומרים על היגיינה במהלך היום־יום, נוכל לראות התגברות של התופעה והחמרתה.
עבודה בסביבה לא נקייה (לדוגמה מוסך), אי סדירות הורמונאלית או הפסקת שימוש בהורמונים, שימוש בתכשירים קוסמטיים לא מתאימים, אכילת מזון עתיר שומנים (ג’אנק פוד, פיצוחים), אוכל חריף, מוצרי חלב (אצל אנשים מסוימים), נגיעות חוזרות ונשנות בעור הפנים, חיטוט בפצעים ועוד, יגרמו גם הם להחמרה במצב.
אנשים הסובלים מאקנה ירצו לרוב להרגיש כי עור הפנים אינו שומני ויבצעו רחיצה מוגזמת של עור הפנים עם חומרים מייבשים (סבונים המכילים SLS), מבלי לדעת כי כאשר אנו מסירים את כל שכבות השומן מעור הפנים – כולל אלו שנועדו להגן על העור – גופנו, מכונה חכמה במיוחד, דואג לייצר כמות גדולה של שומן עודף בכדי להגן על עצמו ולהחזיר את השומן ש’נלקח’ ממנו.
מהו הטיפול שאת מציעה?
בראייתי כהרבליסטית קלינית יש לשלב טיפול חיצוני בפצעים עצמם, טיפול פנימי ושינוי תזונתי.
הטיפול החיצוני מיועד לטיפול מקומי במצב הדלקתי שנוצר (באמצעות צמחים המכילים חומרים נוגדי דלקת, דוגמת אכילאה אלף העלים, אכינציאה, לבנדר, ועוד), פינוי החלב העודף ואיזון ייצור החלב (באמצעות צמחים בעלי יכולת פינוי הרעלים והשומן מהשכבות העמוקות יותר של העור, דוגמת חימר ירוק, אצות, שמן ילנג ילנג ועוד), ובהמשך טיפול בצלקות שנשארות על העור והבהרתן (באמצעות צמחים דוגמת קומפרי, לבונה, לימון ואחרים נוספים).
יש לטפל כמובן גם במקור הבעיה. בגיל ההתבגרות (וגם בגילאים מאוחרים יותר) הסיבה העיקרית להופעת אקנה תהיה חוסר איזון של המערכת ההורמונאלית וסטרס מתמשך. קיימים צמחים שונים ומגוונים אשר מסייעים באיזון המערכת ההורמונאלית ובהפחתת לחץ – צמחים בשימוש פנימי מומלץ ליטול לאחר אבחון מקצועי והתאמה אישית כמובן.
בכל הקשור לתזונה מומלץ להימנע ממזונות שומניים, פיצוחים, גבינה צהובה, מתוקים בכלל ושוקולד בפרט. יש להזין את הגוף במזון בעל ערך גליקמי נמוך (שתהליך פירוק הסוכר שלהם איטי מאוד), דגנים מלאים, קטניות ועוד.
האם ניתן להשתמש בחומרים הטבעיים גם בבית באופן עצמאי?
שימוש בצמחי מרפא בצורה רפואית חייב להיות מדויק על־מנת להשיג תוצאות משביעות רצון. שימוש ביתי במה שאנו מכנים “תרופות סבתא”, עשוי להקל על האקנה במקרים קלים, אך לא יהיה די אפקטיבי לאקנה קשה ועקשנית, שרפואת צמחים מקצועית תיטיב להתמודד אתה.
מהן המגבלות של שיטות הטיפול המקובלות, שגרמו לך לחפש את התשובה דווקא בתחום צמחי המרפא?
קיימות שיטות שונות לטיפול באקנה בעיקר ברפואה הקונבנציונלית, החל מטיפול אנטיביוטי וכלה בשימוש חיצוני במשחות המכילות חומצה רטינואית בריכוזים שונים. כאשר האקנה חמורה במיוחד ואינה מגיבה לכדורי אנטיביוטיקה יש לחשוב על טיפול בתרופה הנקראתRoaccutan . נמצא שתרופה זו גורמת להקטנת בלוטות החלב המורחבות אצל הסובלים מאקנה קשה ועל־ידי כך מביאה לשיפור משמעותי ביותר גם במצבים הקשים ביותר. הטיפול בתרופה זו נמשך שלושה חודשים בלבד ורק לעיתים נדירות יש צורך בסדרה טיפולית של שלושה חודשים נוספים. השימוש בתרופה זו מלווה בתופעת לוואי של יובש וקילוף עור סביב השפתיים והציפורניים שאמורים לחלוף עם גמר הטיפול.
למרות שתרופה זו נחשבת כבטוחה היא מסוכנת (בעיני ובעיני מטפלים אחרים), ולראיה, החובה לבצע בדיקה של רמת השומנים בדם ותפקודי הכבד מידי חודש בזמן נטילת התרופה.
בחירתי בתחום צמחי המרפא דווקא נובעת בעיקר משום שזו הרפואה העתיקה ביותר. עוד מימי הרמב”ם אנו יודעים כי נעשה שימוש בצמחים לרפואה בבעיות שונות ואקנה ביניהן. בנוסף, תאימות הצמחים את גוף האדם מאפשרת טיפול נכון ובריא אשר אינו מסוכן כאשר ניתן בצורה נכונה ומקצועית. החומרים הפעילים שבצמחים הינם הבסיס ליצירת תרופות קונבנציונליות, אך נתינתם במצבם הטבעי, כצמחים, היא הדרך הבריאה והבטוחה לשימוש.
לסיום, חשוב להבין כי אין תרופת קסם. יש לשלב אורח חיים בריא ומאוזן, לשמור על תזונה בריאה, להקפיד על היגיינה מירבית ולהשתמש בטבע לריפוי ואיזון פנימי וחיצוני בדרך המותאמת לכל אחד בצורה מדויקת.
אשמח לתת מספר טיפים לשימוש ביתי בצמחים שיוכלו להעניק הקלה:
חליטות של צמחים קלנדולה / קמומיל – יש לחלוט כף בכוס מים רותחים, להמתין 20 דקות ולסנן. במיצוי המימי שהתקבל ניתן לשטוף את עור הפנים או לטבול רטיות ולהניח על העור. יש להחליף את הרטיות כל מספר דקות, וכמובן להשתמש ברטיות נקיות.
ערבבו 3 כפות חימר ירוק עם מעט מים ומעט שמן זית (ללא השמן העור יתייבש מאוד), מרחו שכבה עדינה על הפצעים ושטפו לאחר כ־ 10 דקות. יש לשטוף בעדינות אזורים עם פצעים על־מנת שלא לפצוע את העור.
שמן אתרי לבנדר ושמן אתרי עץ התה הינם מסוג השמנים הבודדים איתם ניתן להשתמש באופן ישיר על העור. תוכלו להשתמש בהם ישירות על פצעים על־מנת לחטא את המקום ולהבריא מעט את המצב הדלקתי. טיפה אחת מכל סוג שמן, לערבב על כף יד נקיה ולמרוח באופן נקודתי.