מידי חורף אנו עדים שוב לידיעה הבאה המתפרסמת בעיתונות: “חדר המיון והמחלקות נמצאים בתפוסה מלאה. אין עוד מיטות לאשפוז…”. השפעת, ועימה שאר מחלות החורף, מכניסות את הציבור ואת משרד הבריאות להיערכות חורף, הכוללת קריאה לציבור להתחסן מראש. דומה כי משקיבלנו את החיסון תם תפקידנו, ומרגע זה ואילך זוכים אנו לחסותו של משרד הבריאות, שלקח אחריות על בריאותנו בחורף הקרוב. האם נכון ויעיל לנהוג כך? האם אכן די בזה?
מאמר זה יציע כיוון חשיבה שונה לנושא ההיערכות לקראת החורף, המבוסס על גישת הרפואה הטבעית.
האם שאלתם את עצמכם מדוע יש אנשים שהנגיפים העונתיים תוקפים אותם, ויש כאלו שהם אינם תוקפים אותם? הרי כולם חשופים באותה מידה. הנגיפים השונים אינם תוקפים סתם, אלא כאשר הם מזהים חולשה גופנית. אדם חלש שמערכות גופו חלשות, אף המערכת החיסונית שלו חלשה. נגיפים שונים מזהים זאת ומתיישבים בגוף, והמערכת החיסונית אינה חזקה מספיק כדי להתנגד להם ולגרשם. גורם המחלה אינו אפוא הווירוס או החיידק כי אם האדם החלש ברוחו או בגופו. בחולשתו זאת הוא מאפשר לנגיפים שונים להתיישב בגופו ולהעמיק את הנזק.
לאור זאת, ההתכוננות הנכונה לחורף אינה יציאה למלחמה כנגד הווירוסים או החיידקים כיוון שכאמור הם אינם הגורם האמיתי למחלה. לכל היותר הם הגורם המשני. הגורם האמיתי הוא חולשת החיים של האדם הנגרמת כתוצאה מסיבות שונות שאותן אציין בהמשך. לפיכך, ההתכוננות הנכונה לחורף היא לקיחת אחריות על בריאותנו, בחיזוק בריאותו הכללית של גופנו. בדרך זו המערכת החיסונית הטבעית לא תאפשר לאף פתוגן, כגון וירוס או חיידק, להשתלט על חיינו.
יש לנקוט בשתי דרכים המשלימות זו את זו, והן: סור מרע – כלומר, הימנעות מצריכה ומשימוש בגורמים המחלישים את הבריאות. ועשה טוב, כלומר, צריכה או שימוש בגורמים המחזקים את הבריאות.
גורמי סיכון כלליים המחלישים את הבריאות הינם תזונה בלתי נכונה, זיהום אוויר, חומרי הדברה וכימיקלים במזון ובמים, עודף משקל, עישון, אלכוהול, חוסר פעילות גופנית, מתח נפשי ושימוש בתרופות.
לעומתם, גורמים חיוביים המסייעים לבנייה ולשמירת הבריאות הם תזונה מתאימה, אוויר צח, שינה טובה, מים טובים, פעילות גופנית יצירתית ושלווה נפשית.
כמובן שההתנהלות על־פי גישה מניעתית זאת יעילה יותר ככל שהופכים אותה לדרך חיים ולא רק בתור כלי שימושי כחודש־חודשיים לפני החורף. עם זאת, גם שינוי של אורח החיים למשך חודש־חודשיים לפני החורף עשויה להועיל בכפוף כמובן למצב הבריאותי הבסיסי של האדם.
להלן הצעות מעשיות בתחום המזון שלרוב יכולות לסייע כמניעה כבר בטווח הקצר ולמנוע או לפחות למזער סימפטומים של מחלות חורף. חשיבותן בעיקר לאלו הנוטים לסבול במהלך החורף משפעת ודומותיה:
סור מרע – מומלץ להימנע ממוצרי חלב, סוכרים, בצקים, בוטנים וממרח בוטנים, חטיפים ומזון מטוגן. מזונות אלו גורמים לליחה המביאה לעומס ובזבוז אנרגיה והמקשה על המערכת החיסונית להתמודד עם הנגיף. יתר על כן, סוכרים מחלישים את המערכת החיסונית בכך שהם גורמים לתהליכי דלקת להתעצם, כך שהמערכת החיסונית עסוקה ביצירת תהליכי דלקת ואינה פנויה להתמודדות עם הנגיף.
עשה טוב – כדאי לבסס את הארוחות בעיקר על ירקות ופירות, שקדים, אגוזים קטניות ודגנים מלאים. זהו מזון קל, מזין וניטרלי, שבכוחו גם לסייע לניקוי הגוף מחומרי הפסולת שהצטברו בו לאורך השנים. כמו כן, מומלץ לצרוך ויטמין C המחזק את המערכת החיסונית ואומגה 3 המהווה נוגד דלקת עוצמתי.
כשהשפעת כבר כאן
במצב של מחלה פעילה, בפרט אם חום הגוף עולה, רצוי להקל על הגוף את ההתמודדות עם המחלה על־ידי מיעוט אכילה ואף הימנעות מוחלטת ממנה. הגוף מאותת לנו שזה הצורך שלו, בתחושת חוסר התיאבון האופיינית למצבי מחלה. במקביל, יש להרבות בשתייה: מים, מים עם לימון ועוד. אם מרגישים חולשה וצורך באנרגיה אפשר לשתות מים שהושרו בהם תמרים. בפעולות אלו מומלץ לנקוט לאחר התייעצות עם מטפל. באופן זה האנרגיה של הגוף לא תתבזבז על אכילה כי אם תתועל להתמודדות עם הווירוס.
ניתן גם לתמוך בפעילות המערכת החיסונית בעזרת צמחי מרפא המשמשים כנוגדי זיהום טבעיים, כגון אכיניציאה. גם זאת בכפוף להתייעצות עם מטפל.
לרוב, אם נותנים לגוף את התנאים הנכונים הוא יידע להתמודד עם המחלות השונות בדרך הטובה והמדויקת ובדרך־כלל גם הקצרה. יש לזכור, כי הקב”ה הקדים תרופה למכה, וכוח הריפוי נמצא בתוכנו, בגוף עצמו. ניתן אמון בכך ונזכה לבריאות טובה וחורף טוב ובריא.