שירה היתה כל־כך נלהבת מתחושת השובע, עד שאחרי כמה שבועות של דיאטה, היא החליטה לצמצם את התפריט, ולרדת ל־1,200 קלוריות ליום. השינוי הביא תוצאה מבורכת מבחינתה – ירידה מהירה של יותר מקילו. אבל המנחה של ‘אחת, שתיים, שלוש’ לא התלהב מהבשורה. הוא הסביר לשירה שהשיטה דוגלת בירידה איטית ובטוחה. כשבן־אדם אוכל מעט מדי, כמות הקלוריות שהוא מאבד בשעת מנוחה – עולה. וכתוצאה מכך, יש ירידה מהירה במשקל. אבל זו ירידה מסוכנת, מכיוון שברגע שהאדם יחזור לאכול כרגיל, גם רמת הקלוריות שהוא מאבד בשעת מנוחה תרד חזרה, והוא יעלה הכל בחזרה.
זה היה מאכזב, אבל שירה חזרה ל־1,500, והיא מקווה שהטווח הארוך יביא איתו תוצאות משביעות רצון. גם אבישג יורדת באיטיות, משהו כמו 200 גרם לשבוע. הצפי של החברה הוא חצי קילו לשבוע, פלוס מינוס, והן לא ממש מגיעות אליו. אבל זה לא מפתיע אותן. גם שירה וגם אבישג כבר ניסו דיאטות בעבר, ולא הצליחו לרדת, למרות שהקפידו על הכללים. כך, שמבחינתן, גם ירידה מעטה היא סימן ברכה.
אבישג מרוצה. “הייתי שמחה לראות ירידה מהירה יותר, אבל אני מאוד אופטימית. מה שחשוב הוא שאני מצליחה לשמור על הדיאטה, ואני מחכה בסבלנות למה שיגידו השבועות הבאים. והאמת היא שהדיאטה הזו חשובה לי לא רק בקטע של הירידה, אלא גם כדי לעלות על מסלול בריא”.
גם מבחינת התוצאות, הגישה היא ‘צעד אחרי צעד’. אבישג סיפרה למנחה שמלווה אותה שהיא חולמת על ירידה של 20 קילו. אבל המנחה הציבה לה יעד ראשוני ריאלי של חמש קילו. השאר יחכו להמשך הדרך.
אמנם, הירידה במשקל לא דרמטית, אבל לדיאטה יש השפעות חיוביות אחרות: שירה מתארת הרגשת קלילות נהדרת. משהו נעים ונוח בגוף. “אם היו מודדים את המשקל לפי ההרגשה – זה היה מושלם”. אצל אבישג אמנם אין תוצאות מספריות, אבל במראה ישנו שיפור ניכר.
החלק הפחות נוח לאבישג הוא ההתארגנות. “מדי פעם יש לי ימי השתלמות. ביום כזה אני מחוץ לבית מהבוקר עד הערב. לפעמים יש תקופת עומס בעבודה, והלו”ז שלי צפוף מאוד. בזמנים כאלה קשה להתארגן עם ארוחות מתאימות. אין לי זמן לעמוד לחתוך ירקות לקוביות ולאדות אותן”. אבישג התייעצה עם התזונאית של ‘אחת, שתיים שלוש’ וקיבלה פתרון מעולה: תפריט כריכים.
הרעיון הוא לבנות תפריט יומי שמורכב מארבעה כריכים משביעים, שונים זה מזה בסגנון ובסוג הטעם. כל כריך הוא בין 200-300 קלוריות. אם נוסיף לארבעת הכריכים ארוחת ביניים של יוגורט ופרי – נגיע למספר הקלוריות הרצוי.
ברשימה שקיבלה אבישג מופיעים לא פחות משמונה־עשר מתכוני כריכים. ביניהם כריך פסטרמה, כריך אנטיפסטי, כריך צפתית, כריך טופו טבעוני, כריך מתוק צבעוני — מגוון שמאפשר לבנות ארוחות שונות וטעימות. וכך, במינימום התארגנות, לצלוח את הימים הבעייתיים.
הנה, קחו לדוגמה:
כריך טונה – שתי פרוסות לחם קל + שתי כפות טונה במים + 2 כפות טחינה (1 כפית טחינה גולמית) + רוקט, עגבנייה ומלפפון חמוץ. ארוחת בוקר מושלמת. 257 קלוריות.
כריך סלמון – לחמנייה קלה + שתי פרוסות סלמון מעושן + שתי כפות גבינת שמנת 5% + עלה חסה + בצל קטן. ארוחת צהרים מכובדת. 247 קלוריות.
כריך חלבה טבעוני – שתי פרוסות לחם מחיטה מלאה + שתי כפיות טחינה גולמית + כפית סילאן. ארוחת ערב מתוקה. 248 קלוריות.
מעבר למתכונים, יש כאן תובנה חשובה לכל תהליך דיאטה. כדאי, חכם ושווה להיות יצירתיים. להשקיע מחשבה ודמיון כדי לאתר מרכיבים נוספים, חומרי גלם ורעיונות, וליצור תפריט שמאפשר לגוון, להחליף ולבחור.
שירה מתמרנת עם האוכל מצוין בתוך המסגרת המשפחתית. אפילו בסוכות, כשהארוחות מקבלות מקום של כבוד בסדר היום, היא הצליחה לשלב את הדיאטה בקלות. “אכלתי את המנות העיקריות כמו כולם, הוספתי לעצמי ירקות חיים, ודאגתי שיהיה מרק בכל ארוחה. בעוגות ובשטויות האחרות לא נגעתי כמעט. וזו היתה תחושה נהדרת של סיפוק והתרוממות רוח. כשכן רציתי לקחת משהו מתוק, הזכרתי לעצמי את התקופה הארוכה של השמירה הקפדנית, וכבר לא התחשק לי להרוס הכל בגלל פרוסת עוגת שמנת…”.
בסעיף הספורט אבישג עומדת בהצלחה. היא יוצאת להליכה מדי ערב באופן סדיר, להוציא את ימי החגים העמוסים. לשירה יש הסבר מנומק להשתמטות שלה: היא סבלה תקופה ארוכה מבעיות ברגליים. לאחרונה התברר לה שהבעיה היא שרירים קצרים מדי מאחורי הרגל. היא רכשה מדרסים מותאמים, ושמחה לגלות שהם משפרים מאוד את המצב. בקיצור, כמו כל היהודים הטובים, גם היא מתכננת להתחיל אחרי החגים.
אבישג מתקשרת להתייעץ עם המנחה בקשר לתפריטים ולמתכונים. שירה נהנית לקבל טלפון מתעניין אחת לשבוע. אבישג מסכמת: “הכל מקסים – אבל אין קסמים. השיטה טובה ומתאימה, תוספי המזון עושים רושם מצוין, אבל הדיאטה, כל דיאטה שהיא, דורשת בסופו של דבר השקעה ומאמץ”. יכול היה להיות נחמד להתנגד, אבל מה לעשות שהיא לגמרי צודקת?
אבישג:
“כשקיבלתי את הבשורה המשמחת שנבחרתי להשתתף בתחרות של ‘בוסתן’, הדיאטה הצפויה העסיקה אותי מאוד. באיזשהו שלב המליץ לי בעלי: “תוציאי את השורש ש.מ.נ מהלקסיקון. הנושא הוא לאו דווקא ההשמנה, אלא הבריאות”. והעצה הזו שווה זהב. אני מקווה מאוד להיפרד מעשרים קילו, אבל לא ממוקדת רק במטרה, אלא נהנית מאוד מהבריאות שבדרך. הסבתות הרי תמיד אמרו ש’העיקר הבריאות'”.
שירה:
“יום אחד יצאתי עם הבנות שלי לקניות. בגלל שהיינו בחוץ, פספסתי ארוחה, וכשהזמן עבר כבר הייתי מאוד רעבה. הבנות היו גם רעבות, והן פתרו את הבעיה באופן פשוט מאוד: רוגאלאך מהמאפייה הקרובה. החלטתי לקחת אחד, כדי להשתיק את הקרקורים. אכלתי רבע, וזהו. יותר מזה לא הייתי מסוגלת. איך אנשים אוכלים את הדבר הנוראי הזה?”.