מעבדה: כימיה בדם/בשתן/נוזל עמוד השדרה/מי שפיר
בדיקה זו משמשת בעיקר להערכת תפקודי כבד וכליה.
ערכים: מגיל 3 והלאה הערכים התקינים הם 3.5-5.5 גרם לדציליטר. (אצל תינוקות הערכים מעט שונים).
האלבומין הוא חלבון, כלומר, הוא מורכב מחומצות אמיניות. הוא מצוי בדם בכמויות גבוהות. במצב תקין אלבומין מהווה כ-־55% מכלל החלבונים בדם. ייצור האלבומין, כמו גם פירוקו, מתרחשים בכבד. בגופו של מבוגר במשקל 70 ק”ג מיוצרים מדי יום בממוצע 14 גרם אלבומין. האלבומין מפורק לאחר אורך חיים ממוצע של 17 עד 2017-20 ימים.
לאלבומין שני תפקידים עיקריים בגוף האדם:
תפקידו הראשון: שמירה על לחץ אוסמוטי תקין. על על־מנת להבין תפקיד זה עלינו להבין את תהליך זרימת הדם מכלי הדם אל הרקמות.
הדם עובר בתוך מערכת הובלה סגורה המאפשרת לחומרים ולנוזלים שבתוכו “‘לזלוג” ‘ את הרקמות, כאשר במקביל פוחתת כמות הדם ב”‘צנרת” ‘ ההובלה. כדי למנוע תהליך של זליגת יתר מהדם אל איברי הגוף יש לייצר לחץ חיובי בתוך מערכת הדם, כדי לשמר את נוזלי הדם לבל ידלפו יתר על המידה אל הרקמות. דליפה כזו – תיצור בצקות, בעיקר בגפיים התחתונות, סביב העיניים, בחלל הבטן ובריאות, בעוד הדם יהפוך להיות צמיגי יותר, בשל תכולת הנוזלים הפחותה בתוכו.
במינוחים פיזיקליים: נוזלים יזלגו מהדם אל הרקמות/איברים כאשר יש לחץ אונקוטי שלילי, לחץ שלילי זה “‘מושך” ‘ את נוזלי הדם אל הרקמות, וכך נוצרת בצקת, בעוד לחץ אונקוטי חיובי “‘מושך” ‘ את נוזלי הדם חזרה את אל כלי הדם, ובכך נמנעת הבצקת.
האלבומין הוא המסייע לשמירת “‘לחץ אונקוטי חיובי” ‘ בתוך מערכת הדם, בהיותו חלק נכבד מכלל החלבונים בדם, על כן תרומתו מכרעת לתהליך פיזיקלי זה.
תפקיד נוסף של האלבומין בזרם הדם הוא קשירת רכיבים חיוניים כגון: הורמונים, חומצות שומן וקטיונים (אוטומים בעלי מטען חיובי) כמו נתרן, אשלגן, סידן, אבץ. , והובלתם לאיברי הגוף.
ירידה בכמות האלבומין (היפו־-אלבומינמיה)
התופעה החיצונית שיכולה לרמז על רמות נמוכות של אלבומין היא כאמור בצקת. אולם מה הסיבה לכך שכמות האלבומין בדם נעשתה נמוכה, כלומר ירדה מתחת ל־- 3.5 גרם לכל דציליטר דם?
לרוב, מצב זה נגרם עקב ירידה בייצור האלבומין בכבד, ירידה שעלולה להיות תוצאה של פגיעה בתאי הכבד ובכושר הייצור שלהם, או של ירידה בצריכת חומצות האמינו, שהן אבני היסוד של החלבונים. חסר בחומצות אמינו פוגע בייצור כל החלבונים בגוף, ובכללם האלבומין. לכן ערכים נמוכים של אלבומין עשויים להעיד על תת־ תזונה.
קיימות מחלות כבד שונות בהן מתים תאי כבד, וממילא, עם התמעטותם של יצרני האלבומין, תהיה גם ירידה ניכרת באלבומין. אצל חולים הלוקים במחלת כבד כרונית מדידת רמת האלבומין בנסיוב מהווה את אחד המדדים לחומרת המחלה ולהתקדמותה.
מצב רפואי נוסף הגורם לירידת רמות האלבומין בנסיוב הוא מחלות כליות הגורמות להפרשת האלבומין בשתן בכמות גדולה, מצב הקרוי “תסמונת נפרוטית”. בתסמונת נפרוטית קיימת פגיעה בכליות, ולכן כמויות גבוהות של חלבון, בתוכם בתוכן אלבומין, מופרשות עם זרם השתן, החוצה מהגוף. כך נצפה בבדיקות ערך נמוך של אלבומין.
גם מחלות כגון אי־-ספיקה בלב ופעילות־-יתר של בלוטת התריס, עלולות לגרום לירידה ברמת האלבומין בנסיוב.
מצבים נוספים העלולים לגרום לירידה ברמת האלבומין הם כוויות נרחבות, הריון, ונטילת תרופות כגון סטרואידים. לכן, כאשר בבדיקת דם נצפו רמות נמוכות של אלבומין ישלול הרופא ראשית אפשרות של נטילת תרופות אלו על־ ידי הנבדק..
עלייה בכמות האלבומין (היפר־-אלבומינמיה)
לעומת הסיבות הרבות היכולות להוביל לירידה ברמת האלבומין בנסיוב, עלייה ברמתו אינה שכיחה והיא מבטאת לרוב מצבים של התייבשות קשה..
וכמו בכל מצב של פענוח בדיקות דם, כדי לתאר במדוייק במדיק את התמונה הקלינית, יש להצליב את המידע המתקבל עם ערכים של מדדים נוספים המתקבלים מבדיקות דם שנערכו באותו מועד.