החורף מתקרב ואיתו מחלות החורף המוכרות המלוות בחום, ולעתים בחום גבוה, שמכניס אותנו, האמהות, ללחץ. מחלות אלה הן מסוג שפעת, דלקת גרון, דלקת אוזניים, ברונכיטיס, דלקת ריאות ווירוסים למיניהם. והדילמה התמידית מלווה אותן: להוריד את החום או לא?
חם וטוב?
החום כשלעצמו הוא טוב. הוא מראה על מערכת חיסון חזקה שפועלת במלוא העוצמה ונלחמת בווירוסים או בבקטריות שחדרו לגוף. חום נמוך (37.2-37.4) מראה על מערכת חיסון חלשה. החום הורס את הווירוסים או את הבקטריות, מזרז את חילוף החומרים, מסייע לפינוי פסולת מהגוף וכך הוא תורם להחלמה.
עם זאת, החום עלול להזיק בשני מישורים: חום גבוה מייבש את הגוף, ומעל 38 מעלות הורס החום את המבנה המרחבי של גופנו. על־מנת למנוע נזקים אלו צריך להרבות בשתייה בזמן חום. שתייה מרובה שומרת את החום בגבולות האופטימליים. לתינוקות ולילדים שמסרבים לשתות יש להציע שתייה לעתים קרובות מאוד, ממש כל רבע שעה. אפשר גם לעשות להם חוקן עם מים פושרים, כי ספיגת המים בגוף נעשית במעי הגס.
ירידה שהיא עלייה
אם בכל זאת נשאר החום גבוה, מעל 38 מעלות, יש באפשרותנו להוריד אותו מעט בכמה דרכים:
- אמבטיה של מים פושרים.
- רטייה עם מים קרים וחומץ על המצח.
- מתן ויטמין סי במינון גבוה, לפי שיטת מגענוטרישן. המינון: ביומיים הראשונים מנה כל שעה משעות היום. אין צורך להעיר לצורך כך את החולה בלילה. בהמשך, למשך חמישה ימים – מנה כל שעתיים. אם מתמידים, מגיעים לאפקט חזק מזה של האנטיביוטיקה, וכמובן, ללא תופעות הלוואי של האנטיביוטיקה.
- שימוש בשמן אתרי ‘סינרג’י מסטר בלנד’ – למרוח אותו על כפות הרגלײם ולאדות בעזרת פן לשיער בטמפרטורה פושרת.
- מתן צמחים מייזעים (דיאפורטים) כגון סמבוק שחור (קיים בחנויות טבע כתכשיר שנקרא ‘סמבוקל’), טיליה, מנטה, ג’ינג’ר או אכילאה אלף העלים. את הצמחים צורכים כעלים – לחליטה, או כטינקטורה מוכנה.

מוגש בחום
חשוב ללוות את מחלת החום בתזונה שתסייע לריפוי: להימנע מסוכרים ומפחמימות ולשתות הרבה. במיוחד מומלץ להתבסס על שתייה של מיצי פירות וירקות. דוגמאות להרכבי מיץ מוצלחים: מיץ גזר, סלק, תפוח עץ (עדיף מזן גרנד – סמיט) וסלרי. הרכב נוסף: מיץ ג’ינג’ר, צנוניות או צנון ומלפפון. אפשרויות מזינות יותר הן שייק פירות בתוספת אבקת מקה, ספירולינה, כלורלה, מורינגה או עשב שעורה, או שילוב של כמה מהם.
במצב של התקררות וחום מומלץ לאכול מאכלים חריפים כמו פלפל חריף, סחוג, חזרת, צנון, שום ובצל. טוב לשתות ציר של מרק ירקות או מרק עוף, לאכול מרק כתום עם ג’ינג’ר ושום, או כל מרק ירקות בתוספת שום ופלפל חריף. שימו לב שפלפל שחור אסור לבשל כיוון שהוא הופך לקרצינוגני (בעל השפעה ממאירה ר”ל) בבישול. אבל אפשר לתבל בקיין פפר, בפפריקה חריפה, בפלפל אדום חריף טרי או באבקת צ’ילי.
מי שרעב יכול לאכול גם אורז מלא, קטניות ומוצרי סויה.
הצמחים שמטפלים בשורש
במקביל, יש לטפל בסיבת החום על־ידי חיזוק מערכת החיסון בעזרת אכינצאה (צמח הקיפודנית) או אונו דה גטו. למיגור דלקת יתאים צמח חוטם הזהב. הצמחים יכולים להינטל בחליטה או בטינקטורה. במקביל, יש להתאים לכל מחלה את צמחי הריפוי האפקטיביים עבורה. במקרים רבים יש צורך בלקיחת פרוביוטיקה, במיוחד אצל אנשים מבוגרים או כאלה שנטלו אנטיביוטיקה.
אם החום עדיין אינו יורד, ניתן להוסיף תחבושת עם שמנים אתרייםעל אזור הכבד. זוהי תערובת שמנים מיוחדת שנמצאת אצלי בשימוש, ואשמח לספקה למי שזקוק לה.
תינוקות וילדים קטנים מפתחים חום גבוה במקביל לבקיעת השיניים. במצב זה כדאי להוסיף להם סידן בצורת חלב שקדים. אם אינם אוהבים לשתות אותו, אפשר להמתיקו בעזרת תמרים או סילאן, או לערבו עם החלב שהם שותים בדרך־כלל.
אם לאחר כל המאמצים הללו ממשיך החום להיות גבוה במשך שלושה-ארבעה ימים, או שמלכתחילה הוא עולה מעל 40 מעלות צלזיוס – חובה לפנות לרופא. גם במקרה של חום נמוך שנמשך זמן רב, ותמיכה במערכת החיסון אינה נושאת פרי – יש לפנות לרופא ולערוך בדיקות מקיפות למציאת סיבה לתופעה זו.