אמצע יום עבודה אפור, בנאלי, משעמם טוטאלית, ואני עומדת מול שולחן העבודה שעל המסך, ומגלה שיטה. השגחה פרטית!
המחזה שראיתי אחרי ששבע הכוכביות שהקלדתי העירו את המסך לחיים, לא במהרה יישכח מעיני. בניגוד למסמכים הרבים הממלאים בצפיפות את שולחן העבודה שלי ומסתירים את דיוקנה של ביתי המתוקה שקבעתי כרקע אשר יפיג ממני את כובד העבודה על האנשים, נגלה לעיני שולחן העבודה של הבוסית, והוא בוהק בכחול בהיר וסמל ווינדווס מתנוסס במרכזו. בצידו הימני שש תיקיות, וזהו זה. בלי מסמכים מחוץ לתיקיות, בלי קבצים כפולים ששומרים פעמיים כי לא יודעים בדיוק איפה הם ואם בכלל שמרו אותם, בלי מסמכים חשובים שקוראים להם אאא או גכעגכע כי לא היה פנאי לחשוב מה השם המתאים להם.
אח! שיעמום טוטאלי! כמה אופייני לבעלת המחשב! איך אפשר לשאוב השראה משולחן עבודה כחול עם שש תיקיות קבועות? והיה לי ברור, והיה לי נהיר: מצאתי שיטת אבחון חדשה. שיטה המותאמת לאורח החייים המודרני, ללא שרלטנות ואמונות תפלות עתיקות. אם רצונך לאבחן בעיות, בעיקר אלו הקשורות לנוקשות וחוסר גמישות, ומנגד, אלו הקשורות לאי סדר כרוני וחשיבה לא ממוקדת- הכתובת היא שולחן העבודה. שקלתי גם לפתח את זה לשיטה טיפולית ולא אבחונית גרידא. שנו את שולחן העבודה שלכם באורח מודרך תחת הנחייה טיפולית, ותראו ישועות.
זכיתי. הייתה לי הארה שמימית וסיעתא מיוחדת מבוחן כליות ולב, וגיליתי, שהאדם עולם קטן והעולם אדם גדול, והם שלובים וכרוכים זה בזה בקשר של חביקה בל תופרד, כל פועל אדם ומעשהו הלא באים הם לידי ביטוי בעולם, וכל ביטוי נברא בעולם הוא פועל יוצא לתכונות נפשו וטבע גופו של האדם המטביע אותם. ממילא, אין לך דבר בעולם שאינו יכול לשמש ככלי אבחון לתכונות נפשו וטבע גופו של האדם השותף ביצירתו, ואין לך דרך שבה אינך יכול להשפיע על האדם באמצעות שינוי מבוקר של טביעת רגל אנושית זו בעולמו של הקדוש ברוך הוא. האמונה שלי, שמבוססת על תחושת בטן עמוקה ועל ניסיון תיאורטי נרחב בשטחים ווירטואליים, גורסת, כי אירידיולוגיה וגרפולוגיה, קינסיולוגיה וצ’יינולוגיה, הם רק קצה הקרחון. אפשר לאבחן גם לפי צורת הליכה, לפי אורך האצבעות, לפי משוואה של סך הקילוגרמים שהשלתם במשך החיים לחלק לשנות החיים כפול מספר הדיאטות, לפי העדפה בתור חתן או כלה לשעון זהב או שעון מותג, ובניית דיאגרמה המשכית של הפעמים בהם נענד שעון מסוג זה או אחר על פרק היד של המאובחן, והלאה והלאה שיטות נפלאות שחזקה עליהן כי עוד יכו גלים במאה הבאה.
הטופ הגיע לקראת החגים. המלך בשדה וברוב רחמיו חנני מאוצר הדעת שלו. בעוד סביבי מתפרסמים מתכונים לפשטידות רימונים חגיגיות ולפתן חבושים מסורתי לשהחיינו, שכנות חולקות טיפים על איך למלא כמה שיותר קרעפלאך בכמה שפחות זמן, צעירונת בת תשע עשרה וחצי מתקשרת לאימה ובקול בוכים מספרת כי התחייבה להביא עמה לשוויגר עוגת דבש ואין לה מושג איך עושים זאת, התפתחה אצלי שיטת האבחון הבאה: תפריט החגים- כלי אבחון רב עוצמה לתוחלת החיים ואיכותם.
סבתא של בעלי, בת 99 עד 120 שנים בריאות, שזה גיל יפה לכל הדעות כדי לחיות בו במוח צלול, לא אוכלת תפוח בדבש, השיניים של היום, אתם יודעים, הם לא השיניים של אז. מה שמוביל אותי למסקנה שהימנעות מסוכרים, גם כאלו המגיעים ממקור טבעי, ומפירות לא אורגניים המרוססים בכימיקלים שונים כדי לשמור על המראה המבהיק והפוטוגני שלהם- זו סגולה לאריכות ימים טובים. קבוצת הביקורת שלי במחקר על אפקטיביות האבחון כוללת את כל נכדיה של אותה סבתא שאוכלים תפוחים ירוקים ואדומים ודבשים מיד מרדכי ומכפר חב”ד, ועוד לא הגיעו לשליש ימיה. זה עובד, תאמינו לעובדות!
השכנים מעלי, אלו שצעדיהם נשמעים היטב מעל ראשי עקב המשקל אותה נושאת כל רגל, אוכלים המון בשר. באוזני שמעתי את זו מלמעלה מדריכה את זו ממינוס אחד, איך לרדד את הקרעפלאך דק דק כדי שירגישו שם בעיקר בשר ולא בצק, ובאותה הזדמנות: איך להניח בעדינות את הכרוב הממולא המגולגל כדי שהמילוי הבשרי לא יברח החוצה. המסקנה כבדת המשקל שלי: בשר זה משמין. עזבו אותו, מרגרינה בבצק עדיפה.
ועוד מצאתי: דרך לאבחן דכאונות עתידיים באמצעות התזונה בחגים. להלן עיקרי השיטה: אחוזים נכבדים מבין הנוהגים לבשל דגים לחגים, ילקו בדיכאון מיידי. לא אלאה אתכם בכל ההשערות שלי מהיכן נובעת התופעה, אם מכספית שמשתחררת בכמות גבוהה בזמן הבישול או בעונת המעבר בה נוצרת תנגודת בין תרכובת האוויר לנוכחות החמצן בזימיהם של הדגים, רק אומר שזה בדוק: אימא שלי, שתהיה בריאה, מייד אחרי שבישלה בערב ארבעים ושניים דגי קרפיון לכל ימי החגים עבור השבט כולו, קיררה אותם, ארזה והקפיאה במקפיאים של כולנו תוך נשיאת קופסאות לכל קצוות העיר עד סוף זמן תפילה, גילתה אי תפקוד טוטאלי ביום שלמחרת, ותסמינים מדאיגים כמו שינה מרובה וחוסר עניין בפעילויות אהובות שהדליקו אצלי את כל הנורות המקצועיות. מה שאושש אצלי את מסקנות השיטה באופן גורף, היה המקרה עם ידידתה של חמותי, סימונה, שטיגנה שישים ותשעה מושטים לסעודה הגדולה שהם עורכים בחול המועד סוכות בסוכת הרבע דונם שלהם, ואחרי שהגיעה אליה בהפתעה חגיגית בערב סוכות כל משפחתו של אחיה יצחק על הבנים, הבנות, החתנים, הכלות והטף, והתכבדו בשמחה מהדגים הטעימים, לקתה גם היא באותם תסמינים קליניים כמו אלו של אימא שלי. אצלה זה היה אפילו גרוע יותר. היא איבדה עניין בבני משפחה קרובים ולא התקשרה ליצחק לאחל לו חג שמח. כנראה שמושטים מכילים נוגדי סרוטונין בכמות גבוהה יותר.
עוד ידברו על זה בכנסי הרפואה הנחשבים, אני אומרת לכם. אני עוד אפתח שיטת טיפול מהפכנית בעזרתה אוכל להשפיע על חייהם של אנשים: כמה יחיו, איך יחיו, אם רק יאכלו נכון בחגים. אוכל בריא, אוכל מותאם, אוכל מושכל. כבר רץ לי בראש סלוגן: “תפריט חגים- תפריט חיים!” גדול!
מה אומרים לי פה? מאוחר ולא בישלתי כלום לחג? עזבו, יש לי פה פרוייקט ענק על הראש. בית ישראל מוכרים סעודות חג מוכנות, גם הדר גאולה, שפע שבת, שטייסל ומעדני ציונה.
אוכל זה שטויות, בטח בימים נעלים שכאלו. דברים גדולים מהתעסקות בפתותי הבל של מזון כלה צופנים לנו החיים. איש איש והסיבה בשלה נשתל בעולם מופלא זה. אחד יכלה את ימיו בהחלפת מתכונים, ומשנהו יגשים את ייעודו בפריצת דרך חיים שתשפיע לדורות.
לא האוכל קובע את אשר יקרה עימנו בשנה הבאה עלינו לטובה. קונה הכל והולכת להתחנן על חיי ובריאותי הנתונים בידי החותך חיים לכל חי.
והפעם ברצינות:
חגים בריאים יותר
שמירה על תזונה בריאה בחגים, כשמארחים ומתארחים, מבשלים וטורחים, נראית לרבים מאיתנו בלתי אפשרית.
אך אין סיבה שלא נשמור בחגים על משקל תקין ובריאות, יחד עם השקעה בעונג יום טוב. הנוסחה תהיה: הגברת הפעילות הגופנית, יחד עם שמירה על איזון, גיוון ומינון.
כמה רעיונות פרקטיים:
מטרה ריאלית
דווקא בחגים אתם מתכוננים להשיל כמה קילוגרמים? מוטב שתחליטו כי בתקופת החגים תשמרו על המשקל הנוכחי שלכם ולא תחרגו ממנו, מה שימנע שבירה מוחלטת שמתרחשת כשיעד, שהיה מלכתחילה בלתי מציאותי, לא מושג.
וויתורים הם חלק מהחיים
כדאי לשמוח במאכלים מיוחדים לכבוד החג, אך חשוב להיות מודעים מראש למה שחשוב לנו לאכול ולמה שפחות חשוב, כדי שלא נמצא את עצמנו מארחים או מתארחים ואוכלים כמויות גדולות ממנות שהיינו מוכנים לוותר עליהן.
בערב חג לא צמים
אל תגיעו לסעודה מורעבים. “לנחות” אצל ההורים מחוץ לעיר אחרי שכל הדרך, ובעצם, מהבוקר, לא טעמנו כלום, זהו מתכון בדוק לאכילה בלתי מבוקרת.
מרק תחילה
כשאתם מארחים, בשלו מרק ירקות עשיר והגישו אותו בפתיחה. במעט קלוריות תשיגו תחושת שובע.
טיגונים בצד
מאכל אפוי, מבושל או מאודה, עדיף בהרבה על מאכל מטוגן. אותה מנה, תהיה טובה ובריאה כשהיא מבושלת או אפויה, ומזיקה, וגם בעלת ערך קלורי כפול, כשהיא מטוגנת.
אין שמחה אלא בבשר
ואם בוחרים בנתח הנכון, גם המשקל יהיה משמח. את הבריאות הטמונה בבשר ללא ספיחים לא רצויים, נשיג אם נשמור על הכללים הבאים: נבחר בנתחים קטנים של 150 גרם מבשר רזה כגון מותן (סינטה), כתף, מותנית (פילה), כנף העוקץ (שייטל), וייסבראטן ואווזית, שהשומן הנראה לעין הוסר מהם ונבשל ללא רטבים על בסיס מיונז או שמן.
הגודל כן קובע
המארחים הגישו צלחת עמוסה בכל טוב? הורידו מעט אל צלחת קטנה, כדי שלא תאכלו הרבה מבלי משים. שבו הרחק מהצלחת המרכזית.
שתייה ממותקת
משקאות ממותקים מכילים כחמש כפיות סוכר. כדאי למנוע את הערך הקלורי והלא בריא על ידי שתיית מים, סודה, או המתקת המים בלימון או נענע.
קצב איטי
איכלו לאט לעסו היטב את המזון. עשו הפסקה של כמה דקות בין המנות. עיזרו לפנות ולהגיש.
קינוח
בחרו בחוכמה. פרוסה של עוגת שוקולד יכולה להכיל כ – 600 קלוריות. בחרו קינוח פחות עשיר: עוגת דבש, סלט פירות, גלידה דלת שומן. אם קשה לוותר על קינוח עתיר קלוריות – בקשו מראש שליש מנה.
פעילות
גם כשסדר היום משתנה, והפעילות הגופנית הקבועה מפנה את מקומה לרצף של : שבת – חג – שב ועוד חג… – כדאי, עם מעט תשומת לב, לשלב הליכה או פעילות אחרת בסדר היום, אפשר פשוט ללכת במקום לנסוע, מה שיעזור לכם לחוש אנרגטים, נמרצים ומשוחררים, וימשיך להפעיל את חילוף החומרים שלכם.