הבדיקה: CRP
שם מלא: C REACTIVE PROTEIN – חלבון מגיב מסוג C
משמעות: חלבון הנוצר על־ידי הכבד ומשמש את הגוף כנגד זיהומים מיקרוביאליים (חיידקים ווירוסים). במצב של פגיעה בתאים של דופן כלי הדם משתחררים חומרים מתאים אלה שתפקידם לגרום לתאי מערכת החיסון ליצור תהליכי ריפוי ושיקום. החומרים המשפיעים על מערכת החיסון מגיעים דרך הדם אל הכבד וגורמים לייצור מוגבר של CRP.
הערכים התקינים: 0-5 מיליגרם לליטר.
משמעות רפואית של ערכים גבוהים:
CRP יכול להעיד על דלקת המתפתחת או דלקת כרונית שאינה מתבטאת בעליה של חום הגוף או תסמינים של מחלה. למשל: פגיעה בכלי הדם, מחלות מעי דלקתיות (קרוהן), דלקת מפרקים, התלקחות של לופוס (זאבת) ועוד. על־מנת לבדוק את סוג הדלקת ואופיה מבוצעות בדיקות דם נוספות למדדי דלקת כגוןESR ומפרט של תאי מערכת החיסון, נוגדנים שונים, ועוד…
מחקרים שנעשו בשנות ה־90 הראו שרמת CRP מהווה אבן בוחן טובה יותר לניבוי של התקף לב, מאשר רמת כולסטרול, רמת לחץ דם, היסטוריה משפחתית או כל גורם אחר מתוך גורמי הסיכון שהיו מקובלים אז.
ריכוז גבוה של CRP הוא סימן לכך שהמערכת החיסונית נאלצת לפעול במידה מוגברת, על־מנת לטפל בפגיעות שקיימות בכלי הדם. זוהי חולשה של כלי הדם שעשויה להתבטא בגוף בדלקות חניכיים, טחורים או דליות ברגליים, אבל כל אלה הם סימפטום לתהליך פנימי מדאיג שמתרחש בגוף.
CRP גבוה מהווה נורית אזהרה מהבהבת למחלה כרונית שאולי מתפתחת בגוף. זו עלולה להיות: טרשת עורקים שמובילה להתקף לב חלילה, רמות גבוהות של סוכר המביאות לסכרת, או תקיפה של מערכת החיסון את מפרקי הגוף, שהיא בעצם דלקת פרקים.
שימו לב שרמת ה־CRP עולה עוד בטרם פרצה המחלה, כלומר ההפעלה החיסונית קודמת למחלה.
טיפול:
הורדת כמות המזון בארוחה – מבחינת המערכת החיסונית, לכמות המזון הנאכלת מידת חשיבות זהה לאיכותו. ככל שגדלה כמות המזון הנאכלת בארוחה אחת, כך גדל הלחץ על המערכת החיסונית.
חוקרים שמדדו את רמת ה־CRP אצל נבדקים לאחר ארוחה, מצאו שככל שגדלה התכולה הקלורית של הארוחה, כך עולה רמת ה־CRP אחריה. כלומר: עדיף לאכול ארוחות קטנות לעיתים תכופות. כמו כן, רמות גבוהות של סוכר הן מגורמים הבולטים לעליית ה־CRP, ותזונה דלת סוכר עשויה להועיל.
פעילות גופנית – מחקרים רבים קושרים בין תנועה ופעילות גופנית ובין רמות נמוכות של הפעלה חיסונית, של ציטוקינים ושל CRP. לדוגמה, מחקר מאפריל 2006, שבו השתתפו קרוב ל־4,000 מבוגרים (שפורסם בכתב העת Atherosclerosis), מצא יחס הפוך בין פעילות גופנית וכושר גופני ובין רמת CRP. מעניין שיחס זה לא היה תלוי במשקל – כלומר, בין שמדובר היה במשתתפים במחקר שסבלו ממשקל־יתר ובין שלא, ככל שגדלו פעילותם הגופנית וכושרם הגופני, קטנה רמת ה־CRP שלהם.
תוספי מזון – תוספי המזון שנמצאו יעילים בהורדת רמת הCRP- הם: אומגה 3 (בעלת פעילות אנטי־דלקתית), כורכום (1,000 מ”ג), פיקנוגינול, מורינגה ומיץ נוני.