מענין לנו כאן. – מספרת רחל שירה בקולה השופע עליזות- בכל אירוע מיוחד, רבנים גדולים שמגיעים לרבי שמעון- אנחנו מעודכנים ויכולים להשתתף. שלא לדבר על ל”ג בעומר, בו מגיעה העדנה לאזורינו, ותקופת בין הזמנים, בה מתחלפת האוכלוסיה במושבינו, כשאת השבילים ממלאים אורחים מכל קצווי הארץ. הנופים, האווירה, אני מרגישה שאני גרה בתוך טיול…
אני אינני מתאפקת, ומתפרצת לנושא הכתבה:
איך בתוך הטיול הזה את שומרת על משטר הדוק של אכילה בריאה?
אני לא קוראת לזה משטר הדוק. צוחקת רחל שירה ושוללת מכל וכול. אני מכירה את הטעמים שלנו, מתחשבת בהעדפות… משחקת עם הרצונות כטוב בעיני. בלי להתיחס אל התפריט האידאלי כעמוד שדרה שחובה להצמיד אלינו בכל מחיר. אפשר לחיות נכון ומאוזן, ועדיין להנות ולא להסתגף.
באמת! אני אירונית. כמה פשוט לקרוא לאורח החים הבריא מאוזן, וקל. צריך להיות בעלי טעם מאוד מסוים כדי לאהוב אותו. איך לאוכל הטבעי והבריא את קוראת אורח חיים משוחרר?
קודם כל חשוב לדעת שהשיטה של הרב אשרוב, שבה אני דוגלת, אינה טבעונות לשמה, אלא אורח חיים שמטרתו השגת בריאות בסיעתא דשמיא. צריך לתחזק את הגוף, כדי שנוכל לעבוד את השם, וצריך לעשות את זה בצורה הנכונה והאמיתית, כדי להתקיים.
אבל, וכאן מגיעה צפירת הרגעה, חשוב להיות מציאותיים. הסביבה שלנו לא תומכת באוכל אורגני… קשה להשיג. זה יקר. ובכלל, לפני שהולכים רחוק, צריך לזכור שכל אדם נחשף כל עשר שניות בערך לגירוי שקשור לאוכל לא בריא. בכל מיני אמצעי פרסום. החל מעיתונים צבעוניים ומלאי פרסומות בעלות הווי ואווירה על גלידה משפחתית, וקרוסונים נוטפי מתיקות וכלה במודעות רחוב, במדיות קוליות ועוד. ההימנעות מכל זה היא מבצע שצריך לדעת כיצד לצאת לקראתו.
כשאנחנו מדברים על אדם שמגיע לקליניקה עם חולי קשה מאוד – נמליץ לו להקפיד על כל הכללים באדיקות בלי לזוז ימין ושמאל. אבל במציאות החיים היומיומית, אין ברירה אלא לקבל את התנאים הקיימים.
האידיאל הוא לנשום אוויר נקי וצח כמו שאני עושה עכשיו- בטבריה, על שפת הכינרת בדמדומי חמה… ביומיום, לרוב אין לנו את האוויר הזה, אז מה, לא ננשום?
לכן, לא נבקש לעשות מאמצי על ולקנות תוצרת אורגנית יקרה להחריד, אבל נציע להשרות את הפירות והירקות חצי שעה לפני האכילה- וזה משמעותי!
הענין הוא ללמוד את הדברים לעומק, להבין איפה מותר לעגל פינות ולהתפשר ואיפה חשוב להקפיד לפי הכללים. ואנחנו רואים את ההשפעה הגדולה של האוכל האורגני על אנשים שלא מרגישים טוב. רואים בעינים!
איך טפסת את ההר והגעת לאורח החיים הבריא הכולל מטבח פרטי בריא ועבודה בקליניקה של הרב אשרוב?
נרחיק אחורה לכמה רגעים ונדפדף עם רחל שירה בזכרונות.
הסיפור של רחל שירה מתחיל ונגמר בדברים הקשורים למטבח.
שורשיו נעוצים בחופשה שלוקחת רחל שירה מעבודתה במסעדה במלון באילת, חופשה קצרה כדי לבקר את חברתה הטובה.
משפחתה של אסנת חברתי היתה מצויה באותה תקופה בתהליכי חזרה בתשובה, בעקבות האח הגדול שחזר בתשובה שמונה שנים קודם לכן. כשהגעתי היו הנושאים המדוברים: מצוות, איך שומרים אותן, למה כדאי להתחיל עם זה…
איך הקשבת בכלל? מה גרם לך להסכים להציץ על אורח חיים שונה מכל מה שהכרת וקיימת?
היתה לי סיעתא דשמיא מיוחדת, והרגשתי איך כל מה שהם אומרים מתישב היטב על ליביי, ונראה לי הדבר הנכון שכדאי לעשות.
כאילו חיכית להתקרב, אבל היתה חסרה נקישה אחת בדלת, והצעה ממישהו קרוב: בואי הביתה.
ממש כך. כשהיתי אצלם, החלטתי בלב, בלי לשתף אותם, להתחיל לשמור שבת. קבלתי מהם במתנה ברכון גדול שהיה תלוי על הקיר במטבחם. ‘תברכי מזה אחרי שאת אוכלת לחם’, הם בקשו ואני הסכמתי בשמחה.
חזרתי למלון, וגיליתי שבלו”ז של השבוע הקרוב אני משובצת בשבת.
בטוחה מאוד בהחלטה החדשה שלי, נגשתי אל הבוס האחראי על שיבוץ העובדים שהיה ערבי, והסברתי לו שהחלטתי לשמור את השבת, ולכן לא אוכל לעבוד כמו ששובצתי. הבוס הערבי ניסה לשכנע אותי ולהזכיר את השכר המכובד שמקבלים על משמרת שבת. הוא נגע לי בנקודה רגישה, כי באותם ימים רחוקים מצבי הכלכלי היה דל ביותר, והמשכורת היתה ממש הלחם לאכול ובגד ללבוש עבורי.
אולם הפעם, הייתי החלטית. אני בשבת לא עובדת. נקודה.
להפתעתי, כשראה הבוס את רצינותי- נענה ואפילו עודד, ‘אין כמו ללכת לפי הדת. תעשי מה שאת צריכה’. הוא הציב אותי במשמרות אחרות. אחד מהמתארחים במלון ביקש את שירותי כביביסיטר למשך השבוע הקרוב, והתשלום? כמה מפעים: בדיוק הסכום שהיתי אמורה לקבל לו היתי עובדת בשבת קודש!
ואיך היתה השבת הראשונה?
בתחושה חגיגית התכוננתי לקראת השבת הראשונה אותה התכוונתי לשמור כפי ידיעותי. חיפשתי בארון את השמלה הכי יפה לכבוד השבת הקדושה. הרגשתי ממש יראה כשהדלקתי נרות.
כשהסתיימה סעודת ליל שבת הוצאתי את הברכון הגדול שקבלתי מחברתי. הגודל שלו משך את עיניהם של העובדים הזרים במלון שישבו קרוב אלי. הם שלחו ככה את ידיהם לראות מקרוב מה זה. הרגשתי שזה קדוש ובאינסטינקט הזהרתי אותם לא לגעת בזה. באותה שבת חלמתי חלום שחיזק אותי מאוד וראיתי בו רמז משמעותי שעווני נרצה ואני בדרך הנכונה.
הקשר שנוצר עם משפחתה של אוסנת הלך והעמיק, תוך כדי שאני מתחזקת בשמירת המצוות ולאחר כשלשה חודשים של לימוד אינטנסיבי, בהם קבלתי את הבסיס שצריכה בת ישראל לדעת, התחתנתי עם אחיה החרדי של אסנת.
הבית התמלא במצהלות ילדים, אבל במעות- לא.
ניסיתי לתפור מטפחות, אבל זה לא היה מספיק ריווחי.
יום אחד דפקו בדלת. בפתח עמדו בני זוג שבקשו תרומות עבור מדרשה לבעלות תשובה. פרצתי בבכי. אין לי אפילו כמה שקלים לתת להם. הם הרגיעו אותי שאני יכולה לתרום על ידי תפילות והלכו. זו היתה נקודת המפנה שגרמה לי להחליט לעשות כל שביכולתי כדי למצוא עבודה ולעשות משהו עבור ביתי.
באותה תקופה חלה בני במחלה מסוכנת שהדרדרה למח. הכניסו אותו לניתוח. קרענו את השמים והילד התעורר והבריא בחסדי שמים. אבל בתוכי כרסמו שאלות: איך יכול להיות שילד יגיע למצב כזה? איך מתפרצת בכלל מחלה כזו קשה אצל ילד צעיר למרות כל התרופות והפיתוחים של ימינו? השאלות הללו הובילו אותי אל הרב יובל אשרוב.
התחלתי ללמוד שם, והיות שחפשתי עבודה, ניסיתי להציע את עצמי כמזכירה, אך התראינתי ולא התקבלתי. לא התיאשתי. לפני שהלכתי לראיון התפללתי כמו שלא התפללתי מימי אמרתי באמונה מוצקה לחברתי: אני בטוחה שאתקבל לעבודה הזאת! כל כך הרבה התפללתי שברור לי שהעבודה תהיה שלי. ובאמת, לאחר כחודש עזבה שם המזכירה שהתקבלה וקראו לי להחליף את מקומה. ומאז, אני שם.
כיום רחל שירה מנהלת את מחלקת השיווק של המכללה, יועצת אישית לנשים שמעוניינות להפוך את מטבחן למטבח טבעי, ומתמידה בעבודה המאתגרת הזו כבר שבע שנים, כשתחושת השליחות פועמת ומלווה כל צעד בה.
את רואה קשר בין השינוי המהותי שעשית – כשחזרת בתשובה, לשינוי אורח החיים במטבח?
בודאי. שינוי אורח חיים תזןנתי מעלה לבטים, חששות וקשיים, שמזכירים כאלו שעולים בתהליך החזרה בתשובה.
גם בנושא האוכל, להבדיל, צריך לעבוד על המידות, על התאוות, להכניס אוכל שיהיה לא רק כשר, אלא גם נקי, שיקל על תהליכי העיכול וישמור על הכח שלנו. כשאת רואה את התהליכים האלו שאנשים עוברים, זה מרגש!
אבל זה לא רק החזרה בתשובה. תביני, גם אני עברתי את אותם קשיים, לא היה לי קל לעבור לתזונה הזו. לקח לי הרבה שנים, הייתי עקשנית. עוד במהלך הלימודים, ראיתי את החברות מביאות קופסאות של ירקות, פירות יבשים, יישמו בקלות את הנלמד… אני לא הייתי שם. לקח לי זמן רב לכבוש את הפסגות, ודוקא מתוך הקושי שלי הצלחתי לבנות את הכלים איך לעבור את התהליך הקשה הזה בקלות יתר, ואת זה אני מלמדת נשים.
מה חיזק אותך להמשיך ולנסות לעבור לתזונה המאוזנת?
הכי חיזק אותי ועדיין, לראות מה קורה לאנשים שעוברים לתזונה כזו. אנשים חולים מגיעים במצב קשה, ואת רואה בעינים את ההטבה, את איכות החיים הגבוהה שהם משיגים בעזרת השם בזכות התזונה. את לא יכולה לעמוד מנגד, ולהמשיך ללכת אחר הרגליך ותאוותיך..
איך את מסתדרת בלי הפיצויים המתוקים?
קודם כל אני לא מרגישה שאני חיה בעונש וצריכה פיצוי, מסתייגת רחל שירה, אני מרגישה את ההטבה שמגיעה בסיעתא דשמיא עם ההקפדה על האוכל המאוזן, ועם תוצאות לא מתוכחים. שנית, כל הנושא של אוכל כנחמה ופיצוי בכלל, מבוסס על התניה רגשית בה צריך לטפל בנפרד. לכולנו יש קשרים טובים עם האוכל, במיוחד אחרי שצוערנו, או התאכזבנו, אבל יש כאלו שיתמודדו בדרכים בריאות, וימצאו בקלות תחליפים אחרים לאכול, ויש כאלו שכרתו ברית נצח עם האוכל המתוק, ועליהם לגשת לטיפול ממוקד בשבירת הקשר הלא נכון הזה.
חוץ מזה, היא מפתיעה, אפשר בקלות להכין תחליפים מתוקים למי שמתקשה להתנתק מהם, ורוצה להמשיך להתפנק. הסוד הוא ההערכות. לדאוג למלאי של מזונות מתאימים בבית, להרכיב את הצירופים הנכונים שיתנו את התוצאות הרצויות ולהנות.
תני לי דוגמא.
גלידה. אפשר להכין בקלות גלידה בריאה שטעמה כמו גלידות במסעדות גורמה.
ולמי שלא מאמין, הנה המתכון באהבה.
גלידת בריאות טעימה
לוקחים אגוזי מקדמיה או קשיו שהם מתוקים יותר משאר האגוזים.
מצרפים פירות כמו מנגו, פירות יער, תותים, אפרסקים ועוד.
מוסיפים קוביות קרח או לחילופין דואגים שהפירות יהיו קפואים. טוחנים בבלנדר ומקבלים מנת בריאות טעימה ומנחמת.
כשלומדים איך למלא את המזווה במצרכים שנכונים לבריאותנו, ואוספים מתכונים- אפשר לנצח ולהגיש ארוחות מגוונות, טעימות לחיך, ויפות לבריאות.
ניכר שאת אוהבת את עבודתך, וחיה אותה. מה כל כך מרתק שם?
מה שמיוחד בעיני, זה לראות את מגוון האנשים שמגיעים למרפאה. מהכי פשוטים, ועד עורכי דין, רופאים, אפילו אנשים שנושאים משרות תורניות וידועים בזכות גדולתם, כולם מתמודדים עם אותם בעיות. כולם בני אדם, למרות התדמית המכובדת, לכולם אותם קשיים.
מהו החלק שכה קשה לכ ו ל ם?
הרגע הראשון, בו שומטים להם את הקרקע מתחת לרגליים, כשלוקחים להם את החלבון מן החי, המלח, הסוכר… הם בהלם, חוששים, דואגים מה יאכלו ואיך יצליחו לשרוד את הימים הבאים…
כאן מתחילה העבודה שלי, להראות איזה שפע של אפשרויות עומד בפניהם עדיין …
זו דרך, בהחלט, חדשה, נכון. אבל אפשר לעבור בה, הגוף יתאזן ואיתו יבוא החיבור לאוכל הזה והטעם בו.
מה השאלה ששואלות בדרך כלל נשים שרוצות להתחיל?
מה שמענין אישה זה איך היא יכולה להכניס את התזונה בצורה שתהיה קלה, מהירה ותתאים לכל בני הבית.
אף אחת לא מעוניינת לבלות שעות ארוכות במטבח ולהתחיל ללהטט בין המנות השונות, ילד אחד מסכים ברצון לנסות את האוכל בריא, והילד הגדול לא מוכן להסתכל על אורז מלא. ההוא טועם בחדוה את האגוזים ומקבל אותם כחטיף, וההיא מתעלפת כשאת מציעה לה לכבד את החברות בתמרים ממולאים…
אחד הדברים המתקילים את עקרת הבית שרוצה להבריא את מטבחה, הוא תכנון חסר. מסבירה רחל שירה. השלב הראשון במעבר לתזונה טבעית נכונה הוא תכנון המטבח, יש צורך לארגן מחדש את התפריט, למלא את המזווה, להכיר מגוון ארוחות שיערבו לחיך בני הבית ולדעת ליישם את אורח החיים הבריא ביום יום העסוק והעמוס. אם עושים זאת נכון, מבטיחה רחל שירה בחיוך מעודד, אני מבטיחה שיהיה אפשר לעמוד באורח החיים הזה, בקלות, בשמחה ובהנאה.
חשוב לי לנתץ מיתוס מוכר, מוסיפה רחל שירה, הכנת המזון במטבח הבריא לא דורשת יותר התעסקות עמו, ולא מבקשת מאתנו לוותר על ההנאה ממנו, דבר שחיוני לנפש. אפשר למצוא רעיונות ודרכים לגוון גם בתזונה הבריאה. ואפשר לקצר תהליכים וללמוד ליישם בפשטות את ההכנות.
איך באמת?
רחל שירה חולקת איתנו מעט מרזי עבודתה ומעניקה לנו את הצעדים הראשונים החיוניים לכל מי שרוצה לחולל תמורות במטבח הפרטי:
√ הצעד הראשון המומלץ הוא לנהל יומן תזונה בשבועיים הראשונים, לעקוב אחר הרגלי האכילה, הכמויות, איך אנחנו ממלאים את הצלחת ומתי. בשלב זה אין צורך לעבוד על עצמינו ולהתגבר. (וגם לא לעבוד בעינים, אלא לרשום בכנות!) כדאי לציין מתי יש משברים, אילו תחושות עולות, באילו סיטואציות אנחנו נגשים למקרר וכמה זמן החזיקה הארוחה שאכלנו והשאירה אותנו שבעים ונינוחים.
√ הצעד השני הוא פשוט כל כך, (אפשר לעשות זאת במקביל למי שמאוד רוצה להתקדם וכבר לראות הישגים): יש להתישב עם דף ועט ולערוך רשימה של כל המאכלים הבריאים שאתן מכירות. מתוכן להקיף בעיגול את אלו שמעודפים על בני הבית, מגדול ועד קטן. ואז לחפש את המשותף.
לאחר שיש בידכם את המרכיב המשותף לכ ו ל ם – נסנה לשלב אותו בכל מאכל אפשרי. אחרי תקופת הסתגלות הוספנה רכיב חדש. חשוב לזכור לא להנחית בבת אחת מוצרים חדשים או הרגלים לא מוכרים. רק כשהוטמע ההרגל או הטעם החדש- אפשר להוסיף עוד משהו.
√ ועוד משהו,
כדאי להשקיע עוד כמה דקות בהיבטים נוספים של תהליך הבראה: נשימות נכונות וטכניקות הרפיה, שעשויות להעצים את התהליך.
ועוד משהו שווה
סחוג לא חריף
עגבניות
ירקות עליים כמו פטרוזליה, כוסברה, שמיר וכדומה.
מעט לימון ושום.
אפשר להוסיף גמבה.
להתיעצות עם רחל שירה חכמון: 0527160129