משמעות: מדד חומציות.
גוף האדם רגיש מאוד לשינויים ברמת החומציות ועושה רבות על מנת לאזן את החומציות.
כאשר רכיב מזון “מתעכל” בתוך תאי גופינו (הכוונה פה אינה לעיכול במערכת העיכול) הפסולת הנפלטת מהתא נקראת “אפר” לאפר זה יש תכונה חומצית או תכונה בסיסית. מאחר והאפר מופרש אל מחזור הדם למטרת פינוי מהגוף הוא משנה את חומציות הדם ובעקבותיו גם של השתן והרוק.
אופן הבדיקה, וערכיה התקינים:
רמת חומציות של נוזל משתנה לפי ריכוז יוני המימן בתמיסה ומוגדרת במספרים בין 0 ל- 14, כאשר 0 מבטא רמת חומציות חזקה מאוד ו- 14 מבטא בסיסיות חזקה מאוד. הערך 7 מבטא ניטרליות.
בודקים את רמת החומציות של הדם, השתן והרוק. בדיקת חומציות השתן והרוק מתבצעת ע”י נייר מיוחד בשם “נייר לקמוס” המשנה את צבעו בתגובה לרמת החומציות של הנוזל.
PH בבדיקות הדם – טווח תקין: 7.25 – 7.45
PH בשתן (תחת הכותרת: URINE) טווח תקין: 4.6 – 8.0
PH ברוק (בבדיקה עצמית, או אצל רופא שיניים) – טווח תקין: 6.6 – 7.2
משמעות רפואית של ערכים נמוכים (חומציות יתר):
בדם:
כאשר חומציות הדם משתנה הגוף מתחיל בתהליך של איזון ע”י שימוש ברכיבים שונים הנמצאים במאגרי ובאברי הגוף. כאשר הדם חומצי הגוף משתמש בסידן, מגנזיום ואשלגן. כאשר הדם בסיסי הגוף משתמש בגפרית, כלור וזרחן בעלי תגובה חומצית. לכן, אנשים בעלי דם חומצי מועדים יותר לחסרי סידן ומגנזיום.
ככל שהדם בסיסי יותר, כמות החמצן גבוהה יותר ומערכות הגוף יתפקדו טוב יותר. ככל שהדם חומצי יותר גדלה הסבירות למחלות שונות כגון: אבני כליה, דורבן העקב, אוסטאופורוזיס, חוסר שינה, חוסר שקט ועצבנות, ירידה בריכוז ובזיכרון, צריכה עודפת של פחמימות וסוכרים ועד התפתחות של מחלות כרוניות קשות.
האיברים האמונים על איזון חומציות הדם הם הכבד, הריאות והכליות, ופגיעה בהם עלולה לגרום לחומציות יתר.
בשתן:
שתן חומצי יכול לגרום לצריבה בעת מתן השתן, וכן להיווצרות אבנים קטנות, שעלולות לפצוע את דרכי השתן ולגרום להימצאות קבועה של תאי דם בבדיקות שתן, ולנטייה לזיהומי חיידקים ודלקות כרוניות בדרכי השתן.
רוק:
רוק חומצי מקושר לפגיעה באמייל השן (חורים בשיניים, שינוי צבע השן). חומציות של הרוק מקשה על מערכת החיסון לפעול באופן תקין בחלל הפה והביטוי הוא בעששת, ריח מהפה כתוצאה מהמצאות חיידקים ובדלקות חניכיים.
הטיפול
הפחתת החומציות במערכות הגוף השונות, נעשית בעיקר באמצעות תזונה – הפחתת מזונות בעלי תגובה חומצית, והוספת מזונות בעלי תגובה בסיסית.
דוגמאות לתגובה החומצית של מזונות:
חומציים מאוד – אספרטיים, חמוציות, שזיף, שוקולד, בוטנים, חיטה ומוצריה, בקר, גבינות
חומציים – סוכר לבן, סוכר חום, עוף, דובדבנים, לחם מונבט, חלב, קפה
חומציים קלות – תרד, שעועית, גרעיני דלעת, שמן תירס, כוסמין, דגים, ביצים, חמאה, קוטג’
ניטרלים – דבש, תפוזים, בננות, תפו”א, רוב הירקות, טופו, שמן קנולה
בסיסיים – מייפל, תמרים, תפוחים, סלק, שקדים, שמן-פשתן, קנביס, קוקוס
בסיסיים מאוד – שמן זית, כל הנבטים, לימון, אשכולית, סטיביה, עשב חיטה