אם "מש" נשמע לכם כמו שם של תולעת, אתם לא לבד. לעומת זאת, את הנבטים הלבנים והבשרניים, הנבטים הסיניים מהמקרר של הירקן, אתם מכירים, נכון? אלה הם נבטי שעועית המש. עכשיו הגיע הזמן להכיר את שעועית־האם. היא ירוקה, טעימה וקטנה, סופר־בריאה וקלה להכנה. כל מש שתרצו לדעת.
שעועית המש, או בשמותיה הנוספים: השעועית הסינית, או שעועית המונג, קטנה יחסית לרוב מיני השעועית. היא עדינה וקלה לעיכול, ומהירת בישול. כמו כל שעועית כהה, מסובך יותר לבדוק אותה, אך ניתן להשיג אותה נקייה באריזות וואקום.
הצבע הירוק העז שלה מתכהה ככל שהבישול מתארך. כך שגם אחרי בישול, מתקבלת מנה צבעונית, יפה ומעוררת תיאבון, שמוסיפה חיות נהדרת לשולחן האוכל.
לשעועית המש יתרונות בריאותיים רבים. היא נחשבת כמזון מזין ומאזן, ומשמשת כתרופה טבעית למגוון בעיות רפואיות.
ועוד לפני התרופות, שלא נצטרך, היא מוסיפה הרבה בריאות ומשפרת את איכות החיים. היא עשירה בוויטמינים מקבוצת B – (כולל חומצה פולית) הידועים ביכולתם להפיק אנרגיה ולחזק את כוחות דורנו החלוש, ויש בה מינרלים רבים כמו סידן, אשלגן מגנזיום וברזל.
כקטנית היא מכילה כמות גדולה של חלבונים, הנחוצים לבניית השלד והשרירים, ולכן היא משמשת כמנה עיקרית זולה מאוד, טעימה ומזינה, בארוחת פרווה מבושלת. היא תהווה בסיס לארוחה חמה לכל בני המשפחה, עדינה לעיכול של קשישים ופעוטות, ומתקבלת בשמחה בכל גיל.
שעועית המש מוכרת יותר, כאמור, בצורת נבטים, ואכן, היא הקטנית הקלה והמתאימה ביותר להנבטה. אפשר להנביט אותה בבית, להשרות אותה ללילה אחד, לשטוף, ולהשהות אותה עוד כמה ימים על גבי רשת או מסננת צפופה, כשמידי 12 שעות מרטיבים את הגרגירים בזרם מים עדין. התוצאה תהיה פריכה ועמוסת בריאות!
אבל לא חייבים לאכול דווקא נבטים כדי ליהנות מהיתרונות הרבים של ההנבטה. קטנית שהושרתה במים ללילה אחד כבר הפכה לקטנית מונבטת עם ערך תזונתי עצום. תהליך ההנבטה כבר החל… בתהליך זה ממצות הקטניות את המיטב שבהן. הקטנית מפרישה אנזימים שמפרקים את העמילנים והחלבונים, החלבונים מתפרקים לחומצות אמינו הזמינות יותר לעיכול, והוויטמינים והמינרלים מכפילים את עצמם בקפיצות לולייניות!
בענין הצורך להשרות את המש הדעות חלוקות: יש הטוענים כי אחד מיתרונותיה של המש, טמון בזמן בישול קצר ללא צורך בהשריה מוקדמת. וזה נכון. הקטנית הזאת רכה ונפלאה. אבל רבים ממליצים להשרות אותה, וזה הרבה יותר בריא! וגם מקצר את זמן הבישול ומקל על העיכול… החלטה שלכם. תלוי בנסיבות. העיקר שלא תוותרו עליה.
על־פי תורת האיורוודה נחשבת המש כמלכת הקטניות בשל יכולתה לסלק רעלים ולטהר את מערכות הגוף; הסיבים התזונתיים והוויטמינים שבה מנקים את הדם מרעלים וכולסטרול LDL, ולכן היא ידועה כתרופה לסובלים מתעוקת חזה (מבלי לוותר על מעקב רפואי, וטיפול תרופתי במידת הצורך). יכולת הטיהור שלה ידועה כמועילה להקלה במצבי קלקול קיבה. והסיבים התזונתיים שבקליפה העדינה שלה, מעודדים פעילות של מעיים עצלות, מונעים עצירות, ומטפלים ביעילות אפילו בעצירות קשה. גם לטיהור הכבד היא מסייעת, לתשומת לב הנוטלים תרופות באופן קבוע, ולחובבי האקמול…
הנה כי כן, המש מאזנת בעיות בריאותיות רבות ומגוונות; הרמה הגבוהה של המגנזיום מועילה לאיזון ההורמונאלי ולהרגעת הנפש. איזון ההורמונים יעיל, בין היתר, להרגעת תופעות לוואי של גיל המעבר, ולשיכוך גלי חום.
לחולי סכרת היא מומלצת בשל האינדקס הגליקמי הנמוך שלה, וגם בשל יכולתה הפלאית להוריד את רמת הגלוקוז בדם.
ולבשורה המשמחת: גברת מש משמשת כתומכת הרזיה בגלל יכולתה לפרק שומנים מצטברים, ובעיקר שומן בטני! וכן בגלל סגולתה הנהדרת, להפחית את התשוקה למתוק.
גם במצבי לחץ דם גבוה מומלץ להרבות בה, בשל הרמה המזערית של הנתרן שהיא מכילה, והכמות הגדולה של האשלגן, הידוע כהופך את הדם לבסיסי ומסייע להורדת לחץ הדם. על־פי הרפואה הסינית שעועית המש קשורה לאלמנט המתכת שתכונותיו בונות את הריאות ואת העור, וממריצות את זרימת הדם.
שעועית משהו
זוהי, אכן, שעועית בעלת ערך תזונתי נדיר ומיוחד, שטרם זכתה אצלנו למודעות מספקת. במזרח אסיה, בארצות המקור שלה, השימוש בה נפוץ מאוד. הסינים מנביטים אותה, ההודים מבשלים דאהל מסורתי, באינדונזיה משתמשים בה – טחונה – כבסיס לגלידות, ובפיליפינים אפילו אופים ממנה עוגות… ממש ליהנות מכל העולמות. תואם דובוני ויטמינים לילדים, ובמחיר מוזל…
סלט פיקנטי משעועית מש
סלט משביע, טעים ועתיר חלבונים המכיל שעועית מש בעלת טעם ‘אגוזי’ ומרקם ‘חמאתי’.
משרים את שעועית המש למשך הלילה (עד 12 שעות). מסננים, מוסיפים מים טריים לכיסוי ומבשלים את שעועית המש –שהותפחה – במשך 10 דקות. מסננים את מי הבישול ושוטפים לקירור. מוסיפים את הבצל הקצוץ, הכוסברה והפטרוזיליה. מוסיפים את המלח, הפלפל (רצוי גרוס טרי), השמן והחומץ ומערבבים היטב. ניתן להגיש מיד אך מומלץ לתת לסלט ‘לעמוד’ כחצי שעה להתגבשות הטעמים.
תבשיל שעועית מש בעגבניות טריות ושום
לתבשיל הזה אי אפשר ממש לקרוא תבשיל מכיוון שהוא מתבשל סה”כ 15 דקות, אם משרים את השעועית לשם הנבטה. החומרים
6 שיני שום 6 עגבניות בשלות (עדיף מקולפות) חתוכות שמן זית כוס וחצי שעועית מש שהושרתה למשך הלילה (כדאי להכין כמות גדולה, לחלק לשקיות ולהקפיא) כף גדושה רסק עגבניות 1 כפית כמון – לבחירה 1/2 כפית סוכר חום בהגשה – 1 כפית טחינה גולמית אותה מערבבים עם השעועית – לבחירה
אופן ההכנה:
– מחממים מעט מים במחבת, מוסיפים את שיני השום הקצוצות, מאדים כדקה ומוסיפים את העגבניות, מבשלים מספר דקות על אש בינונית תוך כדי ערבוב. – מוסיפים את השעועית, שמן הזית, הרסק והכמון. מבשלים יחד מספר דקות, מנמיכים את האש ומכסים לעשר דקות נוספות. מוודאים שהשעועית התרככה, מוסיפים את המלח ומבשלים מספר דקות עם מכסה פתוח. – בהגשה מערבבים בצלחת את השעועית עם כפית טחינה גולמית (עדיף חמאת שומשום מלא). אפשר לאכול כתוספת או כארוחה בפני עצמה עם אורז מלא.
שעועית מאש על בסיס בצל
פשוט לבשל שעועית מאש כארוחת צהרים לילדים. התוצאה מעט דומה לאפונה קפואה, והילדים יחגגו עם הכדוריות שבצלחת.
החומרים:
1 בצל קצוץ כוס שעועית מש 3-3.5 כוסות מים מעט שמן זית כפית מלח כפית רסק עגבניות מעט פלפל וכורכום כפית מרק עוף
אופן ההכנה
מחממים מעט מים במחבת, ומוסיפים את הבצל הקצוץ. מאדים את הבצל עד לריכוך. מוסיפים שעועית מש ומערבבים כ־2 דקות.
מוסיפים את שמן הזית, מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומוסיפים מלח, פלפל, כורכום, רסק עגבניות ומרק עוף. מכסים את הסיר ומבשלים כ־1/2 שעה עד שהשעועית רכה.
אפשר לערבב עם ירקות מגוררים גס או עם כל מה שאוהבים
פירה ירוק
הפירה האהוב על כולם מקבל לפתע ערך תזונתי גבוה, והאינדקס הגליקמי הנמוך של המש מאזן את זה הגבוה שבתפודים.
החומרים:
1 כוס שעועית מש 1 תפוח אדמה בינוני מבושל וחתוך לקוביות 1 כף שמן זית 1 כפית מיץ לימון טרי מלח ופלפל שחור טחון טרי
אופן ההכנה:
– שוטפים היטב את השעועית במסננת ומעבירים לסיר עם מים נקיים ללא מלח. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־40 דקות, עד שהשעועית רכה מאוד. מסננים ומחזירים את השעועית לסיר. – מוסיפים לסיר קוביות תפוח אדמה, שמן ולימון ומועכים לפירה בעזרת מועך ידני, תוך כדי בחישה על להבה נמוכה. מתבלים במלח ופלפל ומגישים.
סלט שעועית מש עם פטה, גזר וזיתים
סלט צבעוני לארוחה חלבית, מזון בריאות קליל ונהדר.
החומרים:
2 כוסות (380 גרם) שעועית מש 250 גרם גבינה מלוחה חתוכה לקוביות קטנות 2 גזרים חתוכים לקוביות קטנות 20 זיתים גדולים קצוצים גס 1/3 כוס מיץ לימון טרי 1/4 כוס שמן זית מלח ופלפל שחור טחון טרי
אופן ההכנה
– שוטפים היטב את השעועית במסננת ומעבירים לסיר עם הרבה מים נקיים ללא מלח. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 25-30 דקות, עד שהשעועית מתרככת אך עדיין מוצקה (הזמן משתנה מעט בהתאם לסוג השעועית ולמידת הטריות). מסננים ומצננים. -מערבבים את השעועית עם שאר החומרים, מתבלים במלח ופלפל ומגישים.
ירקות מוקפצים
אי אפשר לוותר על מתכון מוכר וחביב של ירקות מוקפצים עם נבטים. טעים ובריא.