בעת הקנייה יש לבדוק שהשקית נקייה ואין פירורים לבנים בתחתיתה, וכן שאין בשעועית חורים עגולים.
- להשרות את גרגרי השעועית במים למשך הלילה, או להרתיח במים במשך חמש דקות ואחר־כך להשרות כשלוש שעות נוספות.
- לבדוק את השעועית משני צידיה ולהוציא את הגרגירים שיש בהם כתמים כהים.
(אם השעועית הגיעה ממקור בלתי נקי מומלץ לערוך בדיקה מדגמית של כעשרה-חמישה־עשר גרגרים משקית; לחצות את הגרגרים שבמדגם ולבדוק שאין בהם זחלים).
חשוב לציין: נבטים שצמחו משעועית שנבדקה כראוי לפני ההנבטה, הם בחזקת נקיים מחרקים.
ברכת המש
שעועית שעוברת בישול קצר או ארוך, וזו דרך אכילתה, ברכתה ‘בורא פרי האדמה’.
נבטי מש שגדלים בגידולי מים, כשנאכלים חיים ברכתם ‘שהכל נהיה בדברו’, וכשנאכלים מבושלים ברכתם ‘בורא פרי האדמה’.וכשאוכל ירק ונבט יברך תחילה על הנבט, שאולי נפטר הנבט בברכת ‘בורא פרי אדמה’ שעל הירק.
תרומות ומעשרות
בספר ‘משפטי ארץ’ (מעשרות פרק א’ סעי’ י”ד) מובא, שנבטים שהונבטו מקטניות שהופרשו מהן תרומות ומעשרות, אם הונבטו בלחות בלבד על־ידי התזת מים פטורים מתרומות ומעשרות. אולם אם הוציאו שורשים לתוך מים או מצע אחר יש להחמיר ולהפריש מהם תרומות ומעשרות, כמו מכל גידולי המים.
(הערה: בהנבטה על מצע עלולה להיות בעיה מבחינת שמיטה. דיני נבטים, ברכתם, וגידולם בשמיטה – בוארו במאמר נרחב במדור ‘בריאות בהלכה’, בבוסתן מס’ 4)