מי קוסם?
ממכתבה של הקוראת ב. ק.
היום היה בביתנו בוקר כעוס ועצבני במיוחד (אינני חוששת שהשכנים יקראו, הם שמעו זאת בעצמם…). משום כך, ההמשך היה נראה לי מופלא ממש.
ההוריקן התגלגל מביתי לעבר הגנים ובתי הספר, ואני התיישבתי להירגע על כוס קפה ו’בוסתן’, לפני שאתחיל לאמוד את גודל הנזקים שהותירה הסופה אחריה. התעלמתי בגבורה מכוס שוקו שנשפכה על הרצפה, משלל הממרחים על השיש ואפילו מגרביון כחול שנח למרגלותיי (רק לפני שעה הועמדו כל שוטרי המחוז על הרגליים בניסיון למצוא את מקום היעלמו/היחטפו, ולשווא). פרשתי גיליון ‘בוסתן’ רענן שהגיע אמש והתכוונתי לברוח מעט מהמציאות ההפוכה אל תוככי מסע בריאותי מלהיב.
הארה שמימית, לא פחות. בדף שמולי זהרו לבן על גבי חום סגולותיה של הכוסמת, וכך נרשם מפורשות: “משפרת את מצב הרוח”! מה צריך יותר מזה! הרגשתי מיד איך הכתבה מכותבת בדיוק אלי, במצב־רוחי השפוף. רק המחשבה על הכוסמת הקוסמת “מגבירה אנרגיה, חיוניות ופעילות”…
הדפתי את העיתון. מי צריך קפה? פרשתי את משטח הברירה שלי על השולחן, הוצאתי מהמקפיא אריזת אחד 1 ק”ג כוסמת של ‘מיה’ ובלשתי במרץ אחר מזיקים. ברירת הכוסמת, אחת המלאכות הפחות האהובות עלי, הסתיימה במחצית מן הזמן. המחשבה אודות בלימי ושושי, גיטי ואסתי, שמעון ושייע’ה, היושבים כשתילי זיתים ופניהם צוהלות משמן ליד צלחות כוסמת מלאות בריאות ומצב־רוח טוב – עשתה פלאים. הרגשתי בחוש איך היא (הכוסמת…) “מפחיתה לחץ דם”. הו, איך היה לחץ הדם שלי גבוה רק לפני שעה קלה!
סוף דבר, באחת ושלושים נפרצה הדלת בקול רעש גדול והמון חוגג ויחד עמם שטף סיפורים, בקשות, דיווחים והודעות – שנקטעו בבת אחת: “אימא! אימא? את בישלת כוסמת?!”.
משהו בהנגנה לא מצא חן בעיניי. העדפתי לשתוק ולהזמין את כולם אל המטבח פנימה. הפנים הזורחות כשמש שבחוץ התכרכמו מעט בחשד, אולם אני לא נבהלתי. יש כוסמת נפלאה ובעלת מצב־רוח מצוין. מי שאוכל אותה, כך הובטחנו במפורש, מובטח לו שכיף לו כל היום!
בחשאי פתחתי את המגירה הבשרית, שם חיכה ה’בוסתן’ מהבוקר. בדקתי שלא טעיתי. “משפרת את מצב הרוח”! כן כן!
עד מהרה שמתי לב שהגרגרים החומים האלה בהחלט “מאטים את קצב ההזדקנות”: עובדה. כל היושבים ליד השולחן החלו להעיף במרץ עלומים את תכולת צלחותיהם לצלחות הסובבים. מחצית מן המוצר היקר התגלגל על הרצפות, ותוך דקות ספורות התחלף פרץ הנדיבות בתגרות רועשות ובריקודים עליזים. מי שעדיין נותרה מעט כוסמת בצלחתו יילל נואשות וחיפש נתרמים פוטנציאליים, והמצליחנים שהתפטרו כליל ריקדו בהתלהבות ונמלטו מן המטבח. אכן כן, הוכח מעל לכל ספק – הכוסמת מגבירה אנרגיה, חיוניות ופעילות.
נותרתי לבדי במטבח. עוברת מצלחת לצלחת ואוכלת בכוחות עצמי את פצצות הבריאות. שמחתי שהכותבת הדגישה, כבר בשורה הראשונה, שהכוסמת “מסייעת להורדה במשקל”. כך אוכל לאכול את כל שש הצלחות בלא נקיפות מצפון, מה עוד שברגעים אלו ממש מתחזקת מסת השריר שלי, וגופי נטהר מרעלים.
ולשאלה:
כוסמת וילדים – נראה שידוך בלתי אפשרי. רק הריח דוחה אותם מהשולחן. לנוכח מעלותיה, האם יש דרך להאכיל ילדים כוסמת?
משיבה ר. יקותיאל:
אני זוכרת את עצמי בתור ילדה, ניגשת לסיר הרחב שעל הכיריים ולוקחת לעצמי מנה נוספת של כוסמת טעימה ועסיסית. אינני חושבת שעשיתי זאת מטעמי בריאות. זה פשוט היה טעים. אך מה לעשות, רוב הילדים, ובעיקר הקטנים שבהם, מתקשים לגוון באוכל המוכר להם ונבהלים לגלות גרגרים חומים־שחורים ובלתי מוכרים בצלחת. כדי לשלב כוסמת בארוחות של ילדים מ’זן’ זה, ניתן להשתמש בקמח כוסמת כדי להכין פיתות, פיצות או פוקצ’ות לארוחת ערב. בבתי הטבע ניתן גם להשיג אטריות כוסמת, אך מחירן גבוה למדי.
דיאטת הכוסמת – לשובע וגם לרזון
שאלה נוספת שהגיעה מכמה קוראים:
מהי דיאטת הכוסמת שהוזכרה בכתבה, מהן סגולותיה, וכיצד מבצעים אותה?
דיאטת הכוסמת שייכת לקבוצת ‘דיאטות המונו’ – דיאטות המבוססות על מרכיב מזון יחיד. על־פי רוב, דיאטות אלו הן קיצוניות במיוחד ואין להרבות בהן. אך דווקא דיאטת הכוסמת נחשבת לבטיחותית יחסית, מאחר שהכוסמת מכילה ערכים תזונתיים רבים ועשירה בחומצות אמינו חיוניות. אחוזי השומן הנמוכים שבכוסמת מאפשרים לגוף להשיל כמות גדולה של שומן. זאת בתנאי שמקפידים במהלכה על שתייה מרובה, אחרת הגוף מפרק נוזלים במקום לפרק שומנים.
אך גם בדיאטת הכוסמת יש לנהוג משנה זהירות, להגבילה בזמן, לקחת כדורי מולטי־ויטמין באופן יומיומי במהלכה ולהמשיך ליטול אותם עוד שבועיים אחריה. ובכלל, תמיד טוב יותר להיוועץ ברופא לפני שמתחילים, כדי לוודא שהמצב הכללי מאפשר להיכנס לדיאטת ‘כסאח’ כזאת, ואם מרגישים במהלכה חולשה ועייפות יש לחזור לתפריט מאוזן מיד.
מספר הקילוגרמים שאותם תצליחו להשיל תלוי אמנם בפרמטרים רבים, כמו משקל לפני הדיאטה, בריאות כללית, כמה דיאטות חריפות ניסיתם לערוך בעבר עם עלייה מיידית אחריהן (והגוף למד שלא להתייחס) ועוד. מה שכן, ברוב המקרים דווח על ירידה דרסטית של חמישה קילוגרמים בשבוע ועד שנים־עשר בשבועיים. יתרונה של הדיאטה הוא בכך שהיא משביעה במיוחד, וככל שהיא מתונה יותר אפילו לא תחושו ברעב.
להלן מספר גרסאות לדיאטת הכוסמת. ככל שהדיאטה חריפה יותר קשה יותר להתמיד בה, ומשך הזמן המומלץ שלה מתקצר. יש לזכור, כי דיאטות חריפות שאינן מכילות את כל אבות המזון אינן מתאימות במצבי חולשה או במצבים מיוחדים.
תפריטים לדוגמה:
דיאטת כוסמת קיצונית ליום אחד
יום לפני כן יהיה עליכם לבשל את דייסת הכוסמת, ומהבוקר לאכול כוסמת בלבד. הגיוון המקסימאלי יהיה מעט מלח או מעט דבש להמתקה. יש להקפיד לאכול כל שלוש שעות. ארוחה אחרונה יש לאכול בשעה שבע בערב, מאחר שהכוסמת אינה מומלצת בשעות שלפני השינה. חובה להרבות בשתיית מים ומומלץ לשתות גם מספר כוסות של תה ירוק לא ממותק. דיאטה זו נחשבת לדיאטת ניקוי הגוף מרעלים, וניתן לחזור עליה לאחר שלושה ימים (אך אין להפריז בה, וגם לא לקחת אותה כדרך חיים או כ’צום שבועי’).
דיאטת כוסמת לשבועיים
בדיאטה זו עדיין משמשת הכוסמת כמרכיב עיקרי. הגיוון המרכזי הוא היוגורט – תוספת של 500 עד 1,000 מ”ל יוגורט 1% ביום, ובנוסף – ניתן להוסיף פרי מסוג אחד פעמיים ביום.
ארוחת בוקר: מנה של דייסת כוסמת עם יוגורט או לבן.
ארוחת ביניים: תפוח עם תה ירוק או קפה לא ממותק.
ארוחת צהרים: דייסת כוסמת עם יוגורט או לבן.
ארוחת ביניים: תפוח עם תה ירוק או קפה לא ממותק.
ארוחת ערב: דייסת כוסמת עם יוגורט או לבן.
ארוחת לילה: כוס יוגורט או לבן.
גרסה נוספת ברמה זו מאפשרת להוסיף מעט ירקות או פירות מבושלים בארוחות הצהרים והערב במקום היוגורט.
דיאטת כוסמת מתונה
בדיאטה זו משמשת הכוסמת כתחליף לכל הפחמימות, כשאת שאר אבות המזון ניתן לצרוך בצורה מאוזנת, כך שכל ארוחה תכלול בנוסף לכוסמת גם פירות, ירקות, חלבונים כמו מוצרי גבינה, ביצים או עוף, וכן שומנים טובים הנחוצים לפעילות המוח ומערכת העיכול ולספיגת ויטמינים מסיסים בשומן. שומנים טובים לדוגמה: אגוזים, טחינה, אבוקדו ושמן זית (אין להפריז בכמויות). הירקות, החלבונים והשומנים מספקים את כל רכיבי התזונה, כך שבדיאטה זו ניתן להתמיד עד חודש. מעבר לכך יש להיוועץ ברופא או בדיאטנית קלינית.
מזון דיאטטי
מעבר לדיאטות, ניתן כמובן לשלב את הכוסמת בתפריט השבועי ולזכור כי כל ארוחה עם כוסמת היא רווח נקי – תחושת שובע כמעט ללא תוספת של קלוריות ועם ערך תזונתי רב.
אזהרת תסיסה! הכוסמת אינה מתאימה לאנשים בעלי אופי תוסס ופעלתני במיוחד. היא עלולה להעצים אצלם את התכונות הללו עד למצב של חוסר מנוחה.
כשהקסם מתפורר
שואלת ציפי כהן מאלון שבות:
ניסיתי להכין את קציצות העדשים והכוסמת, אבל הן יצאו דביקות מאוד, וממש לא ניתן היה ליצור קציצות מהעיסה. הן גם יצאו במראה לא יפה, ולא יכולתי להגיש אותן. האם כך זה צריך להיות? איך אפשר שזה יצא כמו בתמונה?
תשובה:
ייחודיותן של הקציצות המדוברות הוא בהיותן מזון טבעוני לגמרי, כלומר: ללא כל חלבון מן החי. שימי לב שהמתכון אינו מכיל ביצים. כמו כן, הוא גם נטול גלוטן. מאפיינים אלה מתאימים אותן לדיאטות מסוימות הכוללות הימנעות מרכיבים אלה, או כמזון לרגישים. היעדר ביצים וקמח אכן פוגע ביכולת ההתגבשות המושלמת של העיסה, וזה אכן לא יוצר ממש כמו בתמונה. אבל הטעם משובח, הלוא כן? וזה שווה את המראה.
מה שכן, אין סיבה שהעיסה תצא כל־כך דביקה. אבקת השקדים אמורה לספוג את עודף הנוזלים. אולי לא טחנת את השקדים לאבקה ממש? או שמא לא סיננת את מי הבישול? נסי שוב וספרי לנו על התוצאות.