חומוס עמוס ערכים תזונתיים
לחומוס יתרונות בריאותיים מובהקים: הוא מקור מצוין לסיבים, בעיקר סיבים מסיסים, לויטמינים מסוג C, B6, E, ו-K, ולמינרלים כגון חומצה פולית, אבץ, מגנזיום, אשלגן, סידן וברזל. בנוסף, בחומוס מצויים פיטוסטרולים – מולקולות ממקור צמחי ובעלות מבנה דומה למבנה הכולסטרול אשר מפחיתות את ספיגת הכולסטרול במעי, והוכחו מדעית כמפחיתות את רמת הכולסטרול הרע, מבלי לפגוע ברמתו של הכולסטרול הטוב.
ההרכב התזונתי של החומוס הופך אותו למזון בעל השפעות בריאותיות מיטיבות על הלב, על לחץ הדם, על רמות הסוכר ואפילו על האטת תהליך ההזדקנות. על פי מחקרים, ארוחות שמשלבות חומוס משפרות מדדים שונים, כמו אינסולין ורמות כולסטרול, ומעלות את דרגת השובע. הנבטת החומוס מקילה על תהליך העיכול שלו, מונעת היווצרות גזים ומגדילה את ערכו התזונתי.
בחומוס קיים שילוב של חלבון ופחמימות. בגלל תכולת החלבון הגבוהה שבו, הוא מקור טוב לחלבון צמחי. בזכות האינדקס הגליקמי הנמוך שלו, הוא מתאים לאנשים בדיאטה או לכאלה שמעוניינים לשמור על המשקל. מאחר שמרבית הפחמימות שבו הן מורכבות ובעלות קצב ספיגת סוכר איטי, הוא אף מתאים לחולי סוכרת. 100 גרם של חומוס מכילים 200 קלוריות בממוצע. אמנם מנת חומוס גדולה עלולה להגיע למשקל של 200-300 גרם, אך היא יכולה לספק תחושת שובע ממושכת, שהיא קריטית בתהליך ההרזיה, ולסייע בפירוק השומנים בצורה יעילה יותר.
כל זאת נכון לגבי ממרח החומוס הביתי בלבד. ממרח חומוס תעשייתי אינו דיאטטי ואינו בריא. בכדי להוזיל עלויות משתמשים ברוב המפעלים בשומן אחר במקום בטחינה, כך שמאה גרם ממרח קנוי מכיל בממוצע כ-25 גרם שומן זול ולא בריא (כלומר, 25% שומן) וחומרים משמרים. מרבית ממרחי החומוס שקיימים היום בשוק מכילים חומר משמר הנקרא פוטסיום סורבט, אשר נועד למנוע היווצרות פטריות ועובש. חשיפה ממושכת לחומר זה במינונים גבוהים עלולה לגרום לסרטן.
חומוס עמוס ברזל
ההמלצה של משרד הבריאות מכוונת להוסיף חומוס לתזונת תינוקות מגיל חצי שנה ומעלה בשל תכולת הברזל הגבוהה שבו; כמעט כפולה מאשר ביתר הקטניות. בגלל תכולת הברזל הגבוהה ממליצים עליו גם לנשים שתינוק תלוי בתזונתן. הברזל הינו רכיב חיוני בתהליכים התפתחותיים של תינוקות וילדים. רופאי ילדים טוענים כי מחסור בברזל גורם לילדים לחוסר תיאבון ולעצבנות. מה שברור, ברזל מומלץ לשיפור רמת האנרגיה הכללית בכל גיל ובכל מצב, ואם רוב המאכלים המכילים אחוז גבוה של ברזל יקרים יחסית, מגיע החומוס ומציל את המצב.
חומוס עמוס טריפטופן
החומוס עשיר בחומצות אמינו, במיוחד בשלוש חומצות אמיניות שקשורות לפעילות המוח ומערכת העצבים ומשפרות את מצב-הרוח: טריפטופן, פנילאלנין וטירוזין. הטריפטופן ידוע כמסייע בייצור הנוירוטרנסמיטר סרוטונין אשר משפיע על מצב-הרוח. העלאת רמת הסרוטונין במוח הינה מטרתן של תרופות נוגדות דכאון רבות. החומוס מסייע בשיפור ההרגשה הכללית באופן טבעי וטעים.
חומוס עמוס אוליגוסכרידים
כמו קטניות אחרות, מכיל גם החומוס מולקולות רב-סוכר מסוג אוליגוסכרידים. אוליגוסכרידים, שקיימים גם בחלב אם, הם פחמימות מורכבות המעוכלות רק באופן חלקי. הן מעלות את חומציות המעיים ויוצרות סביבה טובה לחיידקים ידידותיים כמו אצידופילוס. חיידקים אלה הם מונעי דלקת טבעיים ובעלי ציטוקינים – חלבוני בקרה המופרשים בעיקר על ידי תאי המערכת החיסונית ומסייעים לפעילות של מערך ההגנה בגוף, כשחלקם מסייעים גם בדיכוי תאים ממאירים. לכן אוליגוסכרידים משמשים לעיתים גם ברפואה הקונבנציונלית לטיפול בסוגים שונים של מחלות ממאירות.
בכלל, נושא החיידקים הפרוביוטיים הינו נושא שמחקרו עדיין לא מוצה. מיום ליום מתגלה ערכם הבריאותי בתחומים נוספים, ומסתבר שתפקיד נכבד להם במניעת מחלות שונות, שלא לדבר על הרחקת פטריות שונות ואף דיכוי פטריית הקנדידה. האוליגוסכרידים שבחומוס מכינים בסיס טוב לחיידקים הפרוביוטיים.
אין דבר חומרי שטוב בלי מידה, כמובן: עודף אוליגוסכרידים עלול לגרום לגזים ולכאבי בטן. זוהי הסיבה שבשלה כדאי לקפות (להסיר) את הקצף מעל מי הבישול של החומוס. גם השרייה ממושכת, הכוללת שטיפה של החומוס, מועילה וגורמת לצמצום של האוליגוסכרידים לכמות שאיתה מערכת העיכול מסוגלת להתמודד. שימוש בסופחי גזים כמו שומר וכמון, או כוסברה בפלאפל, עוזר לצמצם את ההשפעות המעיקות ולהישאר עם התועלת הבריאותית.
חומוס עמוס עוד יותר
הנבטת גרגרי החומוס מכפילה פי עשר את ערכם התזונתי ואת זמינות רכיביהם לגוף האדם. לאחר השריה של לילה, יש לשטוף היטב את הגרגרים ולהניח במסננת מכוסה. בשונה מקטניות קטנות כמו עדשים – גרגרי החומוס, כמו אלה של השעועית, עלולים להחמיץ. לכן יש לפנק אותם בטיפול אישי ולבדוק את מצבם מידי פעם. יש לשמור על הגרגרים לחים, וכדאי לשטוף מידי פעם בתוך המסננת במי ברז, כדי שלא יתייבשו. לאחר כיממה, לכשבקעו נבטוטים קטנים – לבשל מיד, או לפחות להכניס לקירור. אין לחכות להתארכות הנבטים, כפי שניתן לעשות בעדשים, מאש ודומיהם.
יש ממליצים להניח את המסננת בתבנית תנור, ולהכניס לנביטה בתנור מכובה. החושך מסייע לנביטה, והתנור הסגור שומר על הגרגרים מפני חרקים האורבים להם באוויר הפתוח.
חומוס עמוס טעם טוב
ככלל, כדי לקבל חומוס רך ומזין ובכדי לקצר את זמן הבישול, רצוי להשרות את החומוס לפני בישולו שמונה שעות עד עשרים וארבע שעות. אם הזמן שברשותכם קצר מידי, ניתן להכניס את הגרגרים לסיר עם מים, להביא לרתיחה ולהשרות מספר שעות קצר יותר. סודה לשתייה מקצרת את זמן הבישול באופן משמעותי ומסייעת להתרככות הגרגרים. אם משתמשים בה במידה (חצי כפית לכוס גרגרים) היא כמעט אינה מורגשת בטעם. עם זאת, יש הנמנעים משימוש בסודה לשתייה בשל היותה תוסף מלאכותי שאינו מוסיף בריאות…
את המלח מוסיפים לחומוס, כמו ליתר הקטניות, לקראת סוף הבישול. הבישול כולו אורך כשעה וחצי-שעתיים, תלוי בזן הגרגרים ובאורך זמן ההשרייה. שימוש בסיר לחץ גם הוא מקצר את זמן הבישול באופן משמעותי, אך יש לקפות את הקצף לפני שמכסים וסוגרים אותו. בחלק מהמתכונים שלהלן ניתן להשתמש גם בחומוס משימורים. שימו לב: מזון משומר מאבד הרבה מערכו התזונתי, אך אם מאוד ממהרים מוטב להשתמש בחומוס משומר שעדיין מכיל ערך בריאותי רב, על פני שימוש במוצרי “ג’אנק” מושלמים…
תועלות בריאותיות של החומוס:
– משפר אנרגיה
-מחזק תיאבון אצל ילדים קטנים
-מפחית את רמת הכולסטרול הרע
-מונע מחלות לב וכלי דם
-משפר מדדי אינסולין
-מסייע להפחתה במשקל
-משפר את מצב-הרוח
-יוצר סביבה טובה לחיידקים פרוביוטיים
-עשוי לסייע בטיפול במחלת הסרטן ובמניעתה מראש.