הרכיבים:
2 כוסות גרגרי חומוס קטנים (רצוי מסוג “בולגרי”)
2/3-1 כוס טחינה גולמית מאיכות טובה (לטחינה השפעה רבה על טעמו של החומוס)
מיץ מ-2 לימונים קטנים
בצל קטן או בינוני – לבחירה
3-5 שיני שום
1/4-1/3 כפית כמון
כפית סודה לשתייה
מלח
להגשה: שמן זית, פטרוזיליה, פפריקה
ההכנה:
-משרים את החומוס למשך הלילה בהרבה מים. חשוב: בתחתית הקערה מפזרים כמה כפות של מלח גס. בקיץ כדאי להכניס את קערת ההשרייה למקרר, אחרת הגרגרים עלולים להחמיץ.
-בבוקר שוטפים היטב ומשרים לעוד מספר שעות במים נקיים. אם מעדיפים חומוס במרקם חלק במיוחד אפשר להמשיך להשרות ולשטוף עוד, במשך יממה ואף יותר.
-שוטפים את הגרגרים שוב עד שהמים שקופים, מסננים ומכניסים לסיר עם מים נקיים בגובה של כ-5 ס”מ מעל לגרגרים. מוסיפים לסיר את שיני השום ואת הבצל (אפשר לוותר על הבצל ואפשר להוסיף ירקות אחרים כמו גזר, בטטה או שורש פטרוזיליה בכמות קטנה מאוד. הירקות שמוסיפים לסיר הם לעיתים קרובות ה”סוד” של ממרח חומוס מוצלח. במקרים אחרים הטחינה היא הנותנת את הטעם).
-מביאים לרתיחה, מקטינים לאש בינונית ונותנים לגרגרים להתבשל כשלושת רבעי שעה, עד שהם מתרככים מעט.
-מוסיפים סודה לשתייה ומבשלים עד להתרככות מוחלטת של הגרגרים. מוסיפים מעט מלח ומבשלים עוד קצת.
-במהלך הבישול יש לערבב את תוכן הסיר ולקפות את הקצף מעל פני המים, ואיתו גם את הקליפות שצפות. אם הקליפות עקשניות במיוחד אפשר להוריד את הסיר מהאש באמצע הבישול, לסנן ולשטוף ולעסות קצת את הגרגרים בידיים. כשמחזירים את הסיר להמשך הבישול יצופו על המים קליפות רבות שניתן לאסוף בעזרת מסננת ולהשליך. מצד שני, אם משתמשים בגרגרים קטנים ומבושלים היטב ובמעבד מזון איכותי במיוחד, ניתן לקבל חומוס חלק גם בלי להוריד קליפות.
-כשגרגרי החומוס נמעכים בקלות בין שתי אצבעות, הם מוכנים. אם נשארו קליפות ניתן להסיר אותן בשלב זה. אם רוב הקליפות כבר צפו וסולקו או התפוררו, זה די מיותר.
-מניחים לסיר להתקרר ומכניסים למקרר למספר שעות.
-מכניסים למעבד מזון את גרגרי החומוס עם השום (בלי הבצל) ועם חלק מהנוזלים שנשארו בסיר, וטוחנים במשך כשתי דקות עד לקבלת מרקם דייסתי. אם העיסה סמיכה מידי אפשר להוסיף עוד מעט נוזלים מסיר הבישול.
-מוסיפים חלק קטן מהטחינה ומפעילים את מעבד המזון עוד שתי דקות בעוצמה נמוכה. מוסיפים את שאר הטחינה הגולמית וטוחנים עוד קצת. מוסיפים בהדרגה את המלח, הלימון והכמון, תוך טעימה ושיפור התיבול. חשוב להזהר מתיבול יתר.
-החומוס מוכן לאכילה מיד. ניתן לאחסנו במקרר למספר ימים נוספים.
-מגישים על צלחת שטוחה ומעטרים בשמן זית, פטרוזיליה קצוצה ומעט פפריקה.
הערה: מרקם הממרח צריך להיות קצת יותר דליל מן המרקם הרצוי, כי לחומוס יש נטייה להתעבות ולהסמיך בקירור