הפן התזונתי
האפונה מכונה “כדור הבריאות” או “כדור הכוח”, ומכילה שמונה ויטמינים ותשעה מינרלים שונים. היא עשירה מאוד בחלבון ובסיבים תזונתיים אך דלה מאוד בשומן: רק שליש גרם שומן לכוס אפונים. השומן המועט שכבר קיים בה, הוא חומצות שומן מסוג אומגה 3, אליהן נגיע בהמשך. בנוסף, כוס אפונים מכילה 100 קלוריות בלבד. בשורה התחתונה, אפשר לאכול אפונה בכמות גדולה מאוד מבלי לפגוע במשקל.
הפן הלבבי
ללב הענין, באפונה ריכוז גבוה של רכיבי תזונה השומרים על בריאות הלב: יש בה נוגדי חמצון חזקים המונעים את היווצרות שכבת הפלאק על הדפנות הפנימיות של כלי הדם, ובכך מונעים היצרות עורקים והתקפי לב. גם חומצת השומן האלפא לינולאית, האומגה 3, ידועה כחשובה לבריאות הלב. באפונה קיים גם אחוז גבוה מהצריכה היומית המומלצת של חומצה פולית הטובה ללב. מחקר בנושא מצא, כי תוספת של 400 מ”ג חומצה פולית ביום מנעה 28 אלף מקרי מוות בשנה בארה”ב שנגרמו כתוצאה ממחלות לב. באפונה החומצה הפולית משולבת גם עם ויטמיןB6 , וביחד הם מסייעים בהפחתת רמות מולקולת ההומוציאסטין בגוף. מולקולה זו היא תוצר של חילוף חומרים סטנדרטי בגוף, אך כשהיא מצטברת היא עלולה להגיע ללב ולהוביל להתפתחות טרשת עורקים.
הפן המעצים
הפחתת מצבורי ההומוציאסטין בגוף מצילה גם את העצמות. ההומוציאסטין הנ”ל עלול גם לגרום לדילול מסת העצם ובכך לגרום להתפתחות אוסטיאופורוזיס. אכילת אפונה מסייעת לבריאות העצם גם מצד רמות הסידן הגבוהות, בעיקר משום שבאפונה הסידן משולב עם כמות גדולה של ויטמין K, אשר חלקו הופך בגוף לוויטמין 2K שתפקידו לשמר את הסידן בתוך העצמות ולמנוע בריחת סידן.
הפן המחזק
האפונה נחשבת לפצצת אנרגיה בהיותה תומכת בתהליכים רבים ובמערכות מגוונות בגוף. ראשית, היא מסייעת לחילוף החומרים ע”י ויטמינים מקבוצת B המצויים בה בשופי ותפקידם המשותף העיקרי הוא לסייע בהפיכת מזון לאנרגיה. שנית, היא עשירה בברזל, מינרל הנחוץ לייצור ותפקוד של תאי דם אדומים וחסר בו קשור בעייפות, עצבנות, אנמיה, בעיות בריכוז ובזיכרון, וירידה בתפקוד המערכת החיסונית. גם ויטמין C – הידוע כמחזק את המערכת החיסונית- מצוי באפונה בכמויות נדיבות. אכילת אפונה, אם כך, נחשבת למנת חיסון ללא סיכון.
חוץ מן החיזוק הכללי, האפונה מסייעת למניעת מחלות ספציפיות כמו סוכרת וסוגים שונים של מחלות ממאירות. מעט מזונות מהצומח מספקים לנו כמויות כה גדולות של סיבים תזונתיים וחלבון, כמו אלו שקיימים באפונה. כוס מכילה כ-10 גרם סיבים תזונתיים וחלבון, ויש לכך השפעה ישירה על שמירת רמות סוכר תקינות בדם. החלבון והסיבים מכתיבים את קצב עיכול המזון, וכתוצאה מכך גם את קצב פירוק העמילן לסוכר ומעבר הפחמימות במערכת העיכול. בכך, האפונה מאפשרת לשמור על רמת סוכר יציבה בדם. מלבד זאת, חוסר איזון חמצוני כרוני ודלקתיות כרונית נמצאו כגורמי סיכון משמעותיים לסוכרת. נוגדי החמצון שבאפונה, כמו הפוליפנול, ידועים כמונעים את שני המצבים האלה ובכך מציבים את האפונה בחזית נוספת מול הסוכרת.
בחזית שכנגד מחלות ממאירות ניצבים הפוליפנול שבאפונה לצד ויטמין C. אפונה מכילה רמות גבוהות של פוליפנול מסוים הקרוי ‘קאומוסטרול’, חומר נוגד חמצון ואנטי־דלקתי חשוב. מחקר שנערך במקסיקו מצא כי די ב־2 גרם של קאומוסטרול בצריכה יומית בכדי לעזור במניעה של מחלה ממאירה במעי. כוס אחת של אפונה מכילה לפחות 10 גרם של החומר מציל החיים הזה. בנוסף, אפונה ירוקה היא, כאמור, מקור טוב מאוד לוויטמין C (40% מהצריכה היומית המומלצת), שהוא גם קו ההגנה הראשון והיעיל ביותר של הגוף במלחמה נגד הרדיקלים החופשיים. הוא עוזר לגוף להתמודד עם רדיקלים חופשיים שמגיעים מהסביבה החיצונית ומעכב את הייצור של תהליכים ממאירים בגוף. לפי מחקרים, צריכה גבוהה של ויטמין C עשויה להפחית את הסיכון לסוגים שונים של מחלות ממאירות – בדם, בריאות, בלבלב, וכן כאלה הקשורים לפעילות ההורמונאלית.
הפן הסיני
על-פי הרפואה הסינית, אפונה נחשבת למזון ניטראלי מבחינה אנרגטית. היא מחזקת את הטחול והכליות, שני איברים חשובים מאוד ברפואה הסינית. הטחול חשוב כי הוא אחראי להפוך מזון לצ’י, וכל תחושת החיוניות שלנו תלויה בכך שהגוף יקבל הזנה נכונה מתפקוד תקין שלו. והכליות משמעותיות מאחר והן מחזיקות את המהות שלנו, החומר שאחראי להתפתחות ולצמיחה.
הפן המעשי
מה בין אפונה יבשה לזו הקפואה? מדובר בשלבי הבשלה שונים של אותו צמח. שימו לב שאת ערכי החלבון מקבלת האפונה רק בשלב הבשל שלה המוכר אצלנו כאפונה יבשה. בשלב בשלות זה נחשבת האפונה לקטנית. האפונה הקפואה, לעומת זאת, נחשבת לירק, והיא בעלת נוגדי חמצון וסיבים כמו כל הירקות.
והערה חשובה לסיום: כשקונים אפונה יבשה, חשוב להקפיד על טריותה. אפונה יבשה שעמדה יותר מדי זמן על המדף (בחנות או במזווה), לא תתרכך גם אחרי שעתיים וחצי של בישול. קנו במקומות שיש בהם תחלופה גבוהה של סחורה והימנעו מאפונה שצבעה צהבהב ולא אחיד. אם אתם קונים באריזות, ודאו שתאריך התפוגה רחוק, לפחות שנה קדימה. שמרו בכלי אטום אחרי הפתיחה. לפני הבישול משרים את האפונה במים למשך 12 שעות, אחרת היא לא תתרכך ותעשה שמות במערכת העיכול.
תועלות בריאותיות של האפונה:
-מחזקת ומונעת אנמיה.
-מספקת אנרגיה ותחושת חיוניות.
-מונעת עצירות ומסייעת לעיכול תקין.
-מחזקת את המערכת החיסונית.
-מסייעת במניעת מגוון סוגים של סרטן.
-מסייעת במניעת סכרת סוג 2 ובאיזון רמות הסוכר בדם.
-מחזקת את העצמות ומגנה עליהן.
-שומרת על בריאות הלב.
-מסייעת להפחתה במשקל.