מי את, בעלת סוג A?
סוג דם A הינו במובנים רבים ההיפך הגמור מסוג דם O, אותו הכרנו בגיליון הקודם.
אישה מסוג דם O, לדוגמה, כשהיא מתעמלת ואוכלת בהתאמה לסוג הדם שלה, תהיה לרוב אנרגטית, ידה בכל. אשת חיל.
לעומתה, אישה מסוג דם A היתה מאוד רוצה להצליח בכל המישורים, אך היא נוטה להתעייף. ימים ארוכים ואינטנסיביים מתישים אותה, והיא זקוקה למנוחה.
היא מוכשרת עם נטייה להיות פרפקציוניסטית. חשוב לה שיהיו מרוצים ממנה, שיאהבו אותה ויעריכו אותה. היא נוטה להעמיס על עצמה מטלות ומתקשה לומר “לא”. לעיתים קרובות מתעורר מתח בין הרצון לעשות הרבה ולהצליח, לבין הגוף העייף שרוצה מנוחה.
בחצות הלילה, כשהגוף כבר מתחנן לשינה, גברת A עוד באמצע ארגון הבית, יש לה עוד כמה טלפונים להרים, פרקי התהילים שלא סיימה לקרוא, ורשימת משימות למחר. בנסיבות אלו חוות בעלות סוג דם A אי שקט מתמשך, שעלול לגרום להפרעה לשינה בלילה, מה שכמובן מחמיר את העייפות למחרת.
גם ארוחה גדולה וכבדה מתישה אותם. במיוחד ארוחה בשרית, שאחריה בעלי סוג דם A היו שמחים להתמוטט למיטה למנוחת עיכול.
שלושה מפתחות לבריאות וחיוניות של בעלי סוג דם A
- מנוחה והרפיית מתח.
חשוב ‘לשבור’ יום ארוך עם מנוחת צהרים. גם הפסקה של 10 דקות יעילה, אם מצליחים לשכב, לעצום עיניים, לנשוף נשיפות ארוכות ואיטיות, ולהרפות. מומלץ להכיר טכניקות נשימה והרפיה כדי לשחרר מתח ואי שקט במהלך היום ולפני השינה.
אם לא ניסיתם את שיעור היוגה בשכונתכם, זה אולי הזמן לעשות זאת. יוגה ותרגילי מתיחה הינם מעולים לשחרור מתח מהגוף והנפש, וממש בנויים עבורכם.
- לפנות לשנת לילה לא יאוחר מן השעה 23:00, כדי להבטיח מלאי אנרגיה למחרת היום.
לציפורי הלילה שבינינו, 23:00 אולי נראה כמו אמצע היום, אבל זו אחת ההמלצות החשובות ביותר לשמירת הבריאות, בפרט של בעלי סוג דם A לאורך שנים.
- ללעוס היטב חמש-שש ארוחות קטנות וצמחוניות לאורך היום, כשהראשונה בהן נפתחת בבוקר.
כבעלי סוג דם A, העדיפו את האוכל הפרווה ופחות את האוכל הבשרי או החלבי.
הבוקר
מכירים את הביטוי: “בבוקר אכול כמו מלך, בצהרים כאחד העם, ובערב כאביון”?
אין מתאימים יותר מבעלי סוג דם A לאמץ בחום את ההמלצה הזו.
לכן, מה שהכי חשוב בבוקר, זה שתהיה ארוחת בוקר!!!
אם אתם מאלה שקמים, שותים קפה ואצים־רצים למשימות היום, שוכחים לאכול ונזכרים לקראת הצהרים, עצרו! בוקר כזה גורם לעלייה חדה בהורמוני הסטרס, ולבעלי סוג דם A ממילא נטייה גנטית להורמוני סטרס גבוהים. לא לאכול בבוקר זו כנראה שיטת הדיאטה הגרועה ביותר, כי בחוסר מזון עולים הורמוני הסטרס. בהשפעת הורמוני סטרס יורד קצב חילוף החומרים, הגוף אוגר כל קלוריה והתוצאה של חוסר בארוחת בוקר היא השמנה! הפוך על הפוך.
קמתם בבוקר, הגוף פעיל, המוח פעיל, ויש לספק להם הזנה.
כדאי לפתוח את הבוקר בכוס מים, ואחריה שתייה חמה להתעוררות. תה ירוק הוא אחד המשקאות המעולים, שגם מעורר וגם מגן עליך ממחלות דלקתיות וממאירות. A שזקוק לקפה בחלב מוטב כי יבחר בחלב סויה או חלב שקדים. חלב פרה הינו המזון מעורר האלרגיות, הדלקת והליחה מס’ 1 לבעלי סוג דם A.
סובלים מליחה ושיעול? פתחו את הבוקר בחצי לימון סחוט בכוס מים חמים (לא רותחים), שינקה את דרכי הנשימה והעיכול מליחה. ואם אתם סובלים מעצירות, הוסיפו לצד מי הלימון כף שמן זית, הישר לפה.
כשאתם מתחילים לחוש תיאבון, זה הזמן לארוחת בוקר. בארוחת הבוקר חשוב לכלול חלבונים שבונים את הגוף, ופחמימות מלאות שמספקות אנרגיה זמינה. וכל המוסיף פרי וירק, הרי זה משובח.
ומה קורה אם לא רעבים בבוקר?
כשתסיימו את אכילת הערב ב־19:00 כפי שנמליץ להלן, ותשתו מספיק בבוקר, תתעורר תחושת הרעב באופן טבעי בשעה מוקדמת יותר.
8 דוגמאות לארוחות בוקר שמשלבות חלבון ופחמימה מלאה:
- כריך משתי פרוסות לחם כוסמין או שיפון, עם ממרח טופו ונבטים.
- קערת גרנולה עשירה בחלב סויה.
- חצי אשכולית + חופן בוטנים טריים + מעדן סויה.
- ביצה מקושקשת עם טופו מעוך במזלג, על מעט שמן זית + סלט ירקות הכולל: חסה, גזר, צנוניות, בצל, פטרוזיליה, שמן זית ולימון + קרקר שיפון עם פסטו.
- דייסת קוואקר על בסיס חלב סויה עם קינמון, סירופ מייפל אמיתי, אוכמניות מיובשות.
- פריכיות אורז עם סלט אבוקדו וביצים + ירקות: גזר, מלפפון, קולרבי.
- אומלט עם בצל ופטריות + פרוסת לחם שיפון וטחינה.
- קרקר מלא טחינה גולמית ודבש (טעם חלבה).
צהרים
מערכת העיכול שלנו פועלת במיטבה בצהרים, ולכן זו השעה המתאימה לארוחה העיקרית. מה ייאכל בה?
בשר בקר מתעכל אצל סוג דם A בקושי, ותורם בעיקר לעייפות, השמנה, הפרעות עיכול וצבירת רעלנים בגוף. לכן, בעלי סוג דם A ייטיבו לעשות אם יעדיפו אוכל פרווה. מנה עיקרית טובה עבורם היא דג או מוצרי סויה או קטניות. מי שממש חייב בשר, יוכל לבחור חזה עוף או מנת הודו, שהינם קלים יותר לעיכול מבשר הבקר.
מילת אזהרה על עוף: שומן רב מצטבר מתחת לעור העוף, וקשה להיפטר ממנו. לכן אני ממליצה על חזה עוף, שהינו נתח דל שומן. כאשר מבשלים עוף שלם או כרעיים, כדאי להסיר את העור, להסיר כל שומן נראה לעין, להביא לרתיחה קצרה במים ולשפוך את המים. כמות משמעותית של שומן תישפך עם המים, ורק אז כדאי להתחיל את הבישול או הצלייה של העוף.
שומן של עוף, אם הוא לא מגיע לכיור, הוא מגיע לכלי הדם. אצל בעלי סוג דם A, שומן של בעלי חיים נוטה להצטבר בעורקים, ליצור שכבה שומנית שמקדמת מחלות לב, ולהעלות את הכולסטרול הרע. לכן, הטיפול המקדים בעוף הינו בבחינת הרע במיעוטו, אך אכילת דג, טופו או שעועית לארוחת הצהרים, הינה בבחינת ‘עשה טוב’.
8 דוגמאות לארוחת צהרים עם חלבון קל לעיכול ותוספות דגנים וירק:
1.פורל או מקרל (קפוא) או פרידה אפוי בעשבי תיבול + ירקות מאודים: ברוקולי, כרובית, גזר, גבעול סלרי, בצל + קינואה עם בצל.
- דג סלומון בגריל + שעועית ירוקה מוקפצת עם שמן זית, שום ואגוזי מלך גרוסים + כוסמת.
- סנדוויץ’ מלחם כוסמין עם טופונז, חזה הודו או חזה עוף על מחבת־גריל, חסה.
- קוביות טופו מוקפץ עם שום, בצל וירקות: גזר, כרובית, פטריות, נבטים סיניים. בתיבול רוטב סויה תמרי ושורש זנגביל מגורר, על מצע אורז מלא.
- רצועות שווארמה הודו מוקפצות עם בצל בשמן זית, בתיבול כורכום וקארי + אפונה וגזר + סלט עלי בייבי.
- סלט גדול מחסה, עלי בייבי, תרד טרי, מלפפון, בצל, גזר, נבטים, קופסת סרדינים בשמן זית (לשפוך את השמן ולספוג בנייר סופג) + 2 פרוסות לחם כוסמין.
- קישואים או בצל ממולאים בפתיתי שפע (פתיתי סויה יבשים, מושרים במים וסחוטים), פטריות, בצל ואורז מלא + סלט ירוק.
- מג’דרה מאורז מלא, עדשים ובצל + תבשיל דלעת + סלט שומר ולימון.
כשצריך עוד משהו
משימת הבריאות העיקרית של בעלי סוג דם A היא לשמור על רמות מאוזנות של הורמוני סטרס. רווחים גדולים בין ארוחות ורעב שמתעצם, מסמנים למוח ששעת מצור הגיעה. את הגנים שלנו ירשנו מאבותינו, שחוו לעיתים תקופות של חוסר מזון, אם בשל בצורת או בשל מלחמה, ומוחנו מתוכנת להעלות את רמת הורמוני הסטרס בעקבות החשד הכי קל לחסר מזון. המוח אינו מתחשב בזה שהייתם עסוקים, ולא התפניתם לאכול. לא מרגיע אותו גם שהמקרר והמזווה מלאים באוכל. התכנות הגנטי גובר, ואתם מתחילים לאגור כל קלוריה, כפי שהוסבר לעיל, בהקשר לארוחת הבוקר שצריכה להגיע בזמן.
אז מה עושים כשמתעורר רעב?
אם יש זמן, מתיישבים לארוחה.
ואם אתם באמצע העבודה או פעילות אחרת, קחו הפסקה קצרה, ונשנשו נשנוש בריא – כזה שאפשר לקחת בתיק, אינו גוזל זמן רב, וימנע את זינוק הורמוני הסטרס. החדשות הטובות הן, שאפשר ליהנות ממתוקים בריאים.
8 דוגמאות לארוחת ביניים קלה
- 2 חטיפי חלבה ללא סוכר, או חטיף שומשום בדבש.
- 2 שזיפים מיובשים וחופן קטן של בוטנים טריים או אגוזי מלך.
- חופן ג’עלה או נאש־נאש סויה (פולי סויה קלויים).
- חטיף גרנולה־בר או מיסלי־בר או עוגיות גרנולה.
- 2 פריכיות אורז עם מולסה מתוקה וחמאת בוטנים.
- סלט גזר עם צימוקים, קינמון וגרעיני דלעת קלופים.
7.פרי העונה + 5 שקדים.
- פרוסת עוגת גזר מקמח מלא וקמח כוסמת + חצי גביע יוגורט בפאלו.
ערב
הגענו לערב, זמן שבו מערכת העיכול הולכת לנוח. החל מ־17:00 יש פחת ביכולת מערכת העיכול לעכל, לכן נשתדל לארגן ארוחת ערב קלה ומוקדמת, שתסתיים בשעה 19:00. כאן מתאימה ארוחת ערב ישראלית של סלט, ביצה, פריכיות וטחינה, או לחילופין בחורף: מנת מרק משביעה עם טוסט.
ואם רעבים מאוחר יותר?
קודם־כל שותים. לאלה שלא שותים מספיק יש נטייה לבלבל בין תחושת צמא לרעב. הגוף מיובש ורוצה נוזלים, ואתם הולכים לחפש מה נשאר במקרר מארוחת הערב… אם נעצור את האינסטינקט לחפש נשנוש של אוכל, ונשתה כוס משקה, ניווכח שבמרבית המקרים תחושת הרעב נעלמת.
משקאות חמים מפנקים ללילה:
– חליטות צמחים לפי הטעם: נענע, לימונית, לואיזה, פירות יער וכו’.
– סיידר תפוחים חם (להשתמש ברכז תפוחים טבעי עם מים חמים) ומקל קינמון.
– חליטת שורש ג’ינג’ר מרוסק ולימון, מומתק בדבש.
– שוקו חם מקקאו, חלב סויה חם והמתקת סטיביה.
ובסיום ההדרכה לבעלי סוג דם A, יהיה תמיד מי שישאל: “ואם אכלתי ארוחת ערב ב־19:00 ואני הולך לישון ב־2:00 לפנות בוקר, יש המון שעות שאהיה בהן רעב. מה לעשות?
התשובה בשלושת המפתחות לבריאות וחיוניות לבעלי סוג דם A: התרגלו להיכנס למיטה עד 23:00. חייכם ישתנו לטובה. תהיו אנרגטיים יותר, מרוכזים יותר, רזים יותר ובריאים יותר. וגם לא תצטרכו לחפש מה לנשנש בשעות הקטנות של הלילה…
קבוצת מזון | מזונות מועילים -להרבות
(‘עשה טוב’) |
מזונות ניטרליים – אפשר לאכול |
מזונות מזיקים
– להימנע |
---|---|---|---|
בשר ועוף
לאכול 0-3 מנות שבועיות נשים וילדים 60-140 גר’ למנה גברים 120-170 גר’ למנה |
הודו, עוף, פרגית | איברים פנימיים, אווז, ברווז, בשר בקר, טלה, כבד, כבש, נקניקים, עגל | |
דגים ופירות ים
לאכול 1-3 מנות שבועיות גודל מנה כנ”ל |
מקרל, סלמון, סרדין, פורל, פרידה, קרפיון, שיבוט, שפרוט | אינטיאס, אמנון, בס הסלע, טונה, נסיכת הנילוס | אנשובי, בקלה, הליבוט, הרינג, לוקוס, לקרדה, מוסר, סול, פוטית, קוויאר |
ביצים
לאכול 1-3 בשבוע |
ביצי אווז, ביצי ברווז, ביצי שליו, ביצי תרנגולת | ||
מוצרי חלב | גבינת בפאלו, גבינה צהובה – מעט גבינת עיזים, גבינת פטה (כבשים), גבינת ריקוטה, גי (חמאה מזוקקת) חלב עיזים, יוגורט עיזים, יוגורט כבשים, מוצרלה, קפיר, שמנת חמוצה | גבינה לבנה מחלב פרה, גבינה משולשת, פרמזן, גבינת קממבר, גבינת רוקפור, גבינת שמנת, גלידה, חלב פרה, רוויון, שמנת מתוקה, גבינת קוטג’, מי גבינה | |
שעועית וקטניות
לאכול 5-7 מנות שבועיות מנה = 1 ספל יבש (לפני בישול והשריה) הערה: רצוי להנביט קטניות – הן הופכות ליותר מועילות וקלות לעיכול |
מוצרי סויה : טופו, חלב סויה, פולי סויה, אדאממה
לוביה עדשים (כתומים וירוקים), פול ירוק, שעועית אזוקי, שעועית מנומרת, שעועית שחורה |
פול יבש, פולי מש (נבטים סיניים), שעועית לבנה (בכל הגדלים) | חומוס, שעועית אדומה גדולה וקטנה, שעועית לימה |
אגוזים וזרעים
לאכול 4-7 מנות שבועיות מנה = חופן או 1-2 כפות ממרח הערה: אגוזים וזרעים צריכים להיות טריים ולהישמר במקרר |
אגוזי מלך, בוטנים וחמאת בוטנים, זרעי דלעת, זרעי פשתן (לטחון בבית כל פעם כמות קטנה ולאכול טרי) | אגוזי לוז, אגוזי מקדמיה, אגוזי פקאן, זרעי חמניות (גרעינים שחורים), ערמונים, פרג, צנוברים, שומשום וטחינה,
שקדים וממרח שקדים (שקדיה) |
אגוז ברזיל, פיסטוקים, קשיו |
דגנים ועמילנים
לאכול 7-9 מנות שבועיות מנה = ½ ספל יבש (דגנים או פסטה) או 2 פרוסות לחם |
אמרנט, כוסמת, לחם חיטה נבוטה, קמח סויה, פריכיות אורז, קמח שיבולת שועל, קמח שיפון | אורז מכל הסוגים, בורגול, דוחן, טפיוקה, מוצרי חיטה מקמח מלא, מוצרי כוסמין, סולת/קוסקוס וסמולינה, קינואה, שיבולת שועל – קווקר, שיבולת שועל – סובין, שעורה (גריסים), תירס – פופקורן |
חיטה – קמח לבן,
נבט חיטה, סובין חיטה |
ירקות
לאכול ללא הגבלה. רצוי להרבות במועילים |
אלוורה (גם מיץ), ארטישוק, ארטישוק ירושלמי, במיה, בצל יבש, ברוקולי, גזר (גם מיץ), דלעת, זנגביל (ג’ינג’ר), חזרת, חסה, כרישה, לפת, נבטי אלפלפה, סלרי (גם מיץ), עולש, עלי בייבי, עלי מנגולד, עלי סלק, פטריות שמפניון, קולרבי, שום, שומר, שורש פטרוזיליה, שן הארי, תרד | אנדיב, אספרגוס, אפונה ירוקה, בצל ירוק, גמבה, גרגיר נחלים, זיתים ירוקים, חמוצים במלח, כוסברה, כרוב ניצנים, כרובית, מיץ כרוב, מלפפון, נבטים סיניים, נצרי במבוק, סלק, פטריות פורטבלו, צנון ונבטי צנון, קישואים, רוקט, שורש סלרי, שעועית ירוקה וצהובה | בטטה, זיתים שחורים, חמוצים בחומץ, חציל, כרוב (סיני, לבן, אדום), עגבנייה, פלפלים,פטריות שייטאקה, צלפים, תפוח אדמה |
פירות
לאכול 1-4 מנות ביום מנה = 1 ספל או 1 פרי בינוני |
אוכמניות כחולות ושחורות (גם מיץ), אננס (גם מיץ), אשכולית – עדיפה אשכולית אדומה (גם מיץ), דובדבנים, חמוציות, ליים, לימון (גם מיץ), משמש, שזיף טרי ומיובש (גם מיץ), תאנה טרייה ויבשה | אבוקדו, אבטיח, אגס, אפרסמון, אפרסק, גויאבה, חבוש, מיץ חמוציות, מלון (מוארך עם קליפה מרושתת), נקטרינה, ענבים, פומלה, פומלית, פטל, צבר (סברס), צימוקים, קיווי, קרמבולה, רימון, תות עץ, תות שדה, תמר, תפוח עץ (גם מיץ וסיידר) | בננה, מנגו, מנדרינה, פפאיה, קוקוס וחלב קוקוס, תפוז |
שמנים
לאכול 5-8 מנות שבועיות מנה = 1 כף (בממוצע 1 כף ליום) |
שמן אגוזי מלך (לא לבישול),
שמן גרעיני ענבים, שמן זית, |
שמן חמניות, שמן חריע, שמן נבט חיטה, שמן נר הלילה, שמן סויה, שמן קנולה, שמן שומשום, שמן שקדים |
מרגרינה, שמן בוטנים, שמן זרעי כותנה, שמן קוקוס, שמן תירס (מזולה) |
עשבי תיבול ותבלינים | חרדל (נטול חומץ), כורכום, לתת שעורה, מולסה, פטרוזיליה, רוטב סויה, רוטב תמרי | אבקת חרדל, אבקת חרובים, אגוז מוסקט, אורגנו, אניס, אצה אדומה (דולס), בזיליקום, גוארנה, דבש, דקסטרוזה, הל, וניל, זעפרן, זעתר, טימין, טרגון, כוסברה, כמון, מיורן, מלח ים, מלטודקסטרין, מנתה, מרווה, סוכר (לבן וחום), סטיביה, סירופ אורז, סירופ מייפל, סירופ תירס, עירית, עלי דפנה, פלפל אנגלי, פפריקה, פקטין תפוחים, פרוקטוזה, ציפורן, קארי, קורנפלור, קימל, קינמון, רוזמרין, שוקולד, שורש שוש (ליקוריץ), שמיר, שמרי אפייה, שמרי בירה, תמצית שקדים | אבקת צ’ילי, אספרטיים, גואר־גאם, ג’לטין, חומץ (כל הסוגים), מונוסודיום גלוטאמט, מיונז, פלפל שחור ולבן, קטשופ |
משקאות | כוסית יין אדום יבש,
תה ירוק |
יין לבן,
קפה (רגיל, נטול קפאין) |
בירה, מי סודה ומים מינרלים מוגזים, משקאות חריפים, משקאות מוגזים שונים, תה שחור רגיל |