כשאנחנו אוכלים פרי, אותה אנרגיה מושקעת נקלטת בגופנו.
אנרגיה הפכה למצרך מבוקש בחיי היום יום העמוסים שלנו. מי לא זקוק לפחות פעם ביום לאיזו הטענה שתתן לו אנרגיה לפעילות הבאה, לשלב הבא של היום?
אולי זה סוד הקסם של הקפה והמתוקים- הם אכן מרימים אותנו ברגע של עייפות ומאפשרים לנו ‘למשוך את יום’. אך אליה וקוץ בה- הקפה והסוכר פועלים עלינו כמו נייר שהושלך למדורה- לרגע המדורה מתלקחת בחוזקה, וברגע שאחרי- היא דועכת במהירות.
להבדיל, הפרי נותן אנרגיה אמיתית ולאורך זמן, כמו העצים במדורה שנותנים בעירה רגועה ויציבה.
בביתנו מוגשת כל יום אחר הצהריים ‘הפתעת פירות’- צלחת ססגונית עם פרוסות אפרסמון, תפוח ואגס, וצימוקים מפוזרים סביב. למחרת יופיעו פרוסות בננה, פלחי פומלה וקיוי. הפתעה אמרנו , נכון?
כמובן שהפתעת הפירות משתנה עם העונה, ובקיץ תכלול קוביות אבטיח ומלון, או פרוסות אפרסק, מנגו ואשכול ענבים. בקיץ הולך נהדר גם שייקים צוננים של פירות עם קוביות קרח כתושות.
הילדים שהתרגלו להפתעת הפירות, הפסיקו לחפש אחר הצהריים עוגיות וחטיפים מתוקים. מי צריך תחליף כשיש לך את הדבר האמיתי?
כל מי שהתנסה בתקופה ללא סוכר, מכיר את החוויה המפעימה של עסיס פרי מתוק שניגר לפה. כשנגמלים מהסוכר העז שמגרה מידי את בלוטות הטעם, זוכים ליהנות ממש מהמתיקות הרעננה והטבעית של הפירות.
כשנגמלים מהקולה שמכילה 5 כפיות סוכר, ומהמיצים הממותקים בטעמי פירות מלאכותיים, אפשר ליהנות עד מאד מכוס מיץ רימונים טבעי, תפוזים סחוט או רכז תפוחים צלול. היום ניתן להשיג במקררי המרכולים מגוון מיצי פירות וירקות טבעיים. ולמי שיש הציוד התאים בבית- יכול לסחוט לעצמו במטבח מיצים מגוונים.
מתי כדאי לאכול פירות?
פירות הכי מוצלחים כשהם לבד, או בחברת פירות אחרים.
אפשר להכין סלט פירות , וכשמעשירים אותו באגוזים, הוא הופך לארוחה קלה בפני עצמה.
הימנעו מלקנח ארוחה עם פירות. כשהקיבה מלאה במנה עיקרית ותוספות של ארוחת צהריים, לוקח לה הרבה זמן לפרק ולעכל את המזון. פרי מתוק שנזרק מעל עיסת המזון בקיבה, מתחיל לתסוס וגורם לנפיחות והפרעת עיכול. למעשה הפרי שאוכלים כקינוח מקלקל את העיכול של הבשר, הדגים, הקיטניות ושאר חלבונים שנאכלו בארוחה.
אכן מקובל אצל מרבית האנשים לקנח ארוחה במתוק . אך מה שמקובל זה לא תמיד מה שבריא.
אם תעקבו אחרי בבית מלון, תראו אותי מעמיסה קודם את הפירות והקינוחים, ואחרי הפסקה קלה עוברת למנות העיקריות, לסלטים ולתוספות. בקיצור- אני הופכת את סדר הארוחה. נסו ותראו איך הבטן חשה הרבה יותר נוח בהיפוך כזה. ואם לא מתאפשר להפוך, כמו האירועים שמגישים את המנות בזה אחר זה, והפירות בסוף- פשוט הימנעו מלאכול את הפירות בזמן הלא נכון. אם תמתינו שעתיים מסיום הארוחה, תוכלו לחזור ליהנות מאכילת פירות- לבד!
מאיזה פירות יש להיזהר?
ענבים נמצאים המקום הראשון המפוקפק של הפרי המזוהם ביותר בחומרי הדברה. וכך גם הצימוקים שמייבשים מענבים. בענבים נמצאו שאריות מ-22 סוגים שונים של חומרי הדברה, ביניהם שלושה מקבוצת הזרחנים האורגניים. מחקרים מראים כי חשיפה לחומרים אלה עלולה להשפיע על עוברים ולהוביל לירידה בתוצאות מבחנים התפתחותיים, כמו גם לגרום לשינויים התנהגותיים ולשינויים בזיכרון, קשב וזמן תגובה בקרב ילדים.
ממליצה מאד לחפש ולקנות ענבים וצימוקים אורגניים.
הפירות המזוהמים הבאים בתור הם תפוח, אגס ואפרסק. אם לא השגתם אותם בגידול אורגני, הייתי ממליצה להשרות היטב את הפירות במים עם סטרילי (או חומר מקביל המיועד לחיטוי פירות וירקות) לא פחות מעשר דקות, לשפשף עם מברשת ,לשטוף היטב ולייבש. כך מתפרקת כמו מסויימת של חומרי הדברה שנמצאים על הקליפות, וששטיפת מים בלבד אינה מסלקת.
הפירות שהם רפואה טבעית (תחשבו על זה כשאתם אוכלים אותם):
גרגרי יער- אוכמניות, דומדמניות, חמוציות (ממותקות ברכז תפוחים- לא בסוכר)
עוזרים לנו להאריך את תוחלת החיים.
מונעים התפתחות מחלות סרטן.
מגינים על הראייה.
מחזקים את כלי הדם, ומונעים שבץ ומחלות לב.
מחטאים את דרכי השתן ומסייעים למניעת דלקות שתן חוזרות
סלט ירוק עם גרגרי יער ואגסים: בקערה גדולה, הכניסו 2 כוסות עלי תרד קרועים, 2 כוסות עלי חסה קרועה, 2 כוסות עלים ירוקים עם 1 כוס גרגרי יער קפואים שהופשרו, ו-2 כוסות אגסים בשלים פרוסים. ערבבו עם שמן זית והחומץ האהוב עליכם (חומץ פטל מומלץ במיוחד).
סורבה גרגרי יער: טוחנים בבלנדר שקית גרגרי יער מופשרים של ‘בודק+ 2 כפות שמן קוקוס+ רכז תפוחים טבעי לפי הטעם. שופכים למגש קוביות קרח ומקפיאים.
ענבים אדומים
ענבים אדומים מעולים במניעת מחלות לב וכלי דם.
יין אדום יבש שמכינים מענבים אדומים, – מכילים פוליפנולים ורסרבטרול: נוגדי חימצון שמסייעים להדוף התקפי לב, ומאיטים התפחות אלצהיימר.
ענבים וצימוקים מכילים חומצה טרטרית וסיבים שמסייעים להימנע עצירות ומחלות של המעי הגס.
כואב הראש? תאכלו ענבים . המדע מגבה: מיץ ענבים מספק לגוף אנרגיה כמעט מיידית, שכן הסוכר שבהם נספג בדם בתוך שניות ספורות.
ענבים קפואים: הקפיאו ענבים אדומים. אתם מוזמנים לנשנש אותם כמות שהם כחטיף מצנן.
פפאיה
מלאה בבטא-קרוטן וויטמין C, הפאפיה ממריצה את מערכת החיסון .
היא מקור לסיבים מסיסים – שמסייעים להורדת כולסטרול .
מקור לאנזים פפאין המסייע לתהליך העיכול ומקל על דלקתיות, כולל דלקות מפרקים.
הפפאיה מסייעת גם לריפוי פצעים.
רימון:
אוצר של נוגדי חמצון טבעיים הנושאים עמם שלל מתנות לגוף האדם: שחרור סתימות בכלי הדם, עיכוב ייצורו של הכולסטרול , הורדת לחץ דם, מניעת מחלות לב וכלי דם.
במחקר שנערך באוניברסיטת ויסקונסין נמצא כי שתייה יומית של כוס מיץ רימונים מסייעת במניעת התפתחותו של סרטן הערמונית.
קליפת הרימון נושאת עמה יכולת לאיחוי פצעים, כפי שכתב הרמב”ם: ”והרפואה החותמת (סוגרת את הפצע)… כי היא המנגבת שטח הבשר, עד אשר נתדבק, ויקשהו, וינגבהו וישימהו שעומד במקום עור…”.
סובלים מטחורים? שימו קליפות רימון בצנצנת, צקו שמן זית לכדי כיסוי וחכו שבועיים. בעתות מצוקה מרחו את האזור הדואב אחרי יציאות ולפני השינה.