מיגרנה היא סוג מסוים של כאב ראש שיש לו תסמינים אופייניים לפני ההתקף, בזמן ההתקף ולאחריו.
הסבל מהמיגרנה גורם לירידה בתפקוד שמפריעה מאוד למהלך החיים. זה תלוי בתדירות המיגרנה, כמה זמן היא נמשכת ובעוצמתה.
שלב הפרודורם – לפני ההתקף
תסמינים פרודרמליים ניכרים אצל 40%-60% מהסובלים ממיגרנה. שלב זה כולל שינוי במצב הרוח, עצבנות, דיכאון ולחלופין אופוריה, עייפות, פיהוק יתר, ישנוניות, תאווה למאכלים מסוימים (כגון שוקולד) ועוד. תסמינים אלו בדרך כלל מקדימים את כאב הראש עצמו במספר שעות עד ימים. לרוב ניסיון העבר מלמד את החולה והסובבים אותו כי בראותם את הסימנים הנ”ל ההתקף קרוב לבוא.
ב-15% עד 20% מהמקרים המיגרנה מופיעה עם אאורה. תסמינים מקדימים מופיעים עד שעה לפני הופעת כאבי הראש. הסימפטומים של אאורה הם בדרך כלל חושיים בטבעם.
תסמינים ויזואליים – בצורת הבזקי אור לבנים חסרי צורה, לפעמים אור צבעוני או מזוגזג, נקודות שחורות או צורות אחרות, לפעמים ראיה מעורפלת . יכולה להיות גם הפרעה בשדה הראיה בצורת טשטוש ראיה ואף איבוד חלק משדה הראיה.
תסמינים סנסוריים – בצורת עקצוץ ונימול בחלקים שונים בגוף בעיקר ביד או ברגל.
הפרעות שפתיות – לפעמים יתבטא הדבר הפרעה בדיבור חולפת, בבלבול מלים במקרים חמורים יכולים להופיע תסמינים נוספים.
כאב ראש
במיגרנה טיפוסית הכאב ראש הוא בינוני עד חזק, בד”כ בצד אחד של הראש והוא מגיע בפעימות ומוחמר בתנועה. אולם הכאב עלול להיות גם משני צדי הראש או להתחיל בצד אחד ואז להפוך לכאב של כל הראש. לעיתים הכאב מתחלף לסירוגין מהתקף להתקף. כאב הראש מלווה ברגישות לאור ולקול.
מיגרנה לא מטופלת נמשכת 4-72 שעות. הכאב מתגבר בהדרגה, מגיע לשיא ואז מתחיל להיחלש.
חולים רבים חווים חוסר תאבון בזמן ההתקף. למעלה מ-90% סובלים מבחילה, כ-1/3 מהם יסבלו מהקאה. הם חווים גירוי יתר בחושים ולכן יסבלו מאור שכן אור מפריע להם. הם יכולים לסבול מאוד מרעש ומקולות. גם ריחות יכולים לגרום להם סבל. הם יכולים לסבול מגודש באף, משלשול, מתכיפות במתן שתן, משינוי בצבע עור ומהזעת יתר. נפוץ גם מצב של חוסר יכולת ריכוז במצב של מיגרנה.
אם ידוע לך ששכנתך סובלת ממיגרנות – דעי שרעשים ‘תמימים’ באוזניך יכולים להוות לשכנתך מקור לייסורים בלתי נסבלים.
זו הסיבה שחולים במיגרנה מסתגרים בחדר חשוך ושקט בזמן ההתקף. שימו לב רעש ואור מגבירים את הכאבים. לגבי חדר חשוך – החולה יכול להסתגר בחדרו ולהחשיך אותו אבל רעש הבא מבחוץ אינו בשליטתו והוא תלוי לחלוטין בחסדי השכנים והסביבה.
פוסטדורם – לאחר ההתקף
אנשים ירגישו עצבניים, מותשים, סחוטים, עייפים ולא מרוכזים.
כיצד חולה יכול לעזור לעצמו?
להימנע מטריגרים המחמירים את כאבי הראש.*
*להישאר בחדר חשוך, שקט וסגור.
*להקפיד על שעות שינה מספיקות וסדירות.
*להימנע מאלכוהול וממשקאות המכילים קפאין.
*לעשות פעילות גופנית שגרתית (להימנע ממאמץ יתר).
*לאכול בריא ומסודר (יש ממליצים להימנע מגבינה צהובה, משוקולד, מאלכוהול ומקפאין)
*להפחית מתח
סיבות למיגרנה
הרופאים מתבטאים באופן זהיר באשר לסיבות למיגרנה. עד לשנים האחרונות חשבו שזו מחלה בכלי דם שבמוח. אולם כעת סבורים הרופאים שזו מחלה מוחית. האאורה AURA נגרמת כנראה ע”י ירידה בתפקוד אזור מסוים בקליפת המוח. השינויים בקליפת המוח משפיעים ככל הנראה על גזע המוח ובעיקר על מערכת העצב הטריגמינלי המעצבב את כלי הדם המוחיים. זו מחלה משפחתית ויש ממצאים שמצביעים על כך שבמיגרנה יש הפרעה בפעילות החשמלית במוח.
המיגרנה זו הפרעה ביולוגית אמתית שנגרמת בגלל שינוי בתפקוד כלי דם במוח. היא מתחילה מסיבה שעדיין לא ברורה. באופן פתאומי נוצרת דלקת בכל דם במוח. בהשפעת הדלקת כלי דם נעשים רגישים וזה גורם לכאב פועם. מצאו שהאזור האחראי על עצבוב כלי הדם במוח מפריש חומרים היכולים לגרום לתגובה עצבית דלקתית. מה הביצה ומה התרנגולת ומי מתחיל מה – לא ברור עדיין.
מה שברור הוא שהמוח רגיש לגירויים סביבתיים. כאב ראש מוחמר בנוכחות גורמים אפשריים רבים: אורות בוהקים, קולות, רעב, ריחות, פעילות גופנית (הליכה או עליה במדרגות) , מתח, שינויי מזג אוויר, שינויים הורמונליים במחזור החודשי, חוסר שינה וכאבי בטן.
רפואה קונבנציונאלית
ישנן תרופות הניתנות למיגרנה. הרופא מתאים לכל חולה את התרופה היעילה לו. התרופות אינן מרפאות את המיגרנה אבל יכולות למנוע את התפתחותן ולהפחית את עוצמתן. הרופא שוקל מתן כל תרופה בהתאם למצב החולה.
טיפול בתדרים
בעזרת מכשיר תדרים ניתן לטפל במיגרנה ברמה גבוהה של הצלחה. הטיפול בתדרים מצליח להפחית את עוצמת הכאב, לצמצם את זמן ההתקף ולהפחית את התסמינים הויזואליים והאחרים וכל זאת בלי תופעות לוואי. הטיפול בתדרים פועל על הפעילות החשמלית של המוח.