גישת הרפואה המערבית
מהו בעצם הבקע?
הבקע מתרחש באזור הבטן התחתונה ומתאר מצב של חדירה של רקמת גוף לאזור התעלה המפשעתית [inguinal canal].
ישנם מספר סוגי בקעים- בקע ישיר או בלתי ישיר הנחלקים אף הם לתתי קבוצות שונות, חלק גדול מהבקעים[25%] שורשו הוא בשרירים אשר נסגרו בלידה ובעקבות גורמים שונים-כמו פעילות ספורטיבית מאומצת-שבו ונפתחו .
איך נוצר בקע?
בקע נוצר ממספר סיבות החל ממצב עוברי הגורם לחדירת רקמת מעי ,עודף משקל,ניתוחי בטן שונים היוצרים נזק באזור ועד לשיעול כרוני, אך בעיקר בעקבות חוסר איזון של שרירי הבטן התחתונה מצב היוצר לחץ על התעלה המפשעתית חוסר האיזון נובע בין היתר מפאת פעילות גופנית מאומצת הגורמת לפתולוגיה הידועה בשם-הרניה של ספורטאים.
סימנים וסימפטומים:
כאב חד\דו צדדי בבטן התחתונה ובמפשעה,לעיתים עם הקרנה לאזור הגניטלי –הכאבים יופיעו או יוחמרו בזמן מאמץ כמו נשיאת משא כבד ולעיתים בזמן שיעול ,בליטה באזור המפשעה הניתנת למישוש.
אבחנה:
לאחר תשאול שעורר את חשד הרופא,הכולל הופעת כאבים בבטן התחתונה וס”ס נוספים המפורטים לעיל,
הוא ימשש את אזור הבטן התחתונה והתעלה המפשעתית וינסה לאבחן קיום בקע ולזהות את סוגו.
הוא יוכל להיעזר לשם כך בצילום אולטרה-סאונד דינמי אשר ייתן אבחנה טובה יחסית.
הטיפול:
בעבר האופציה הניתוחית הייתה המוצא העיקרי,הניתוח כלל תפירה של אזור הבקע,לעיתים עם הנחת רשת באזור הבטן התחתונה [למניעת חזרת הבקע] ,שיטות אחרות משתמשות בטכניקה לפרוסקופית הפחות חודרנית [חורים זעיר בבטן אמצעית ותחתונה אשר דרכם מבוצע הניתוח ומונחת הרשת] ועוד,
בהרניה של ספורטאים הדגש יהיה הורדת הלחץ העצבי וחיזוק שרירי הבטן בצורה כזו שתאפשר חזרה לפעילות גופנית [באופן הדרגתי כמובן ובלווי מקצועי..] .
כיום משתמשים באופציה הניתוחית רק באם מופיעים תסמינים וסימפטומים המצריכים זאת כמו כאב משמעותי או פגיעה ברקמות או בכלי דם בבטן התחתונה.
גישת הרפואה הסינית
מהו בקע?
מעבר לפגיעה הפיזיולוגית הכוללת פגיעה בשרירי הבטן אשר דרכם חודרות רקמות שונות ופוגעות בתעלה המפשעתית,הרפואה הסינית מייחסת חשיבות רבה לערוצי אנרגיה שונים העוברים באזור ואחראיים לחוזק ואלסטיות הבטן,פגיעה וחוסר איזון בהם יובילו לפגיעה בשרירים ועקב כך לכאב ופגיעה פתולוגית. הערוצים העיקריים המעורבים הינם ערוץ הכבד וערוץ כיס המרה- שתיהם משויכים לאלמנט העץ, ערוצים נוספים הם ערוץ הכליות והערוץ החוצה הקדמי.
איך נוצר בקע ?
לחוסר האיזון בערוצי האנרגיה שבאזור הבטן התחתונה מספר גורמים:
- לחץ ומתח. – יגרמו לעומס רב על ערוצי האנרגיה הנ”ל-בעיקר של הכבד וכיס המרה ,במצבי לחץ,זרימת הדם לאזור המפשעה פוחתת, חוסר זרימת דם תקינה תוביל להתכווצות בכלי הדם עד למצבי חסימה [חלקית במרבית המקרים] ,החסימה תתבטא בכאב משמעותי בנפיחות ועוד ותלווה לעיתים בתחושת קור, במצבים אלו נפוץ יהיה לראות בקע חד צדדי אשר יכול לחזור ולהופיע גם בצד השני .
- הכליות בראייה הסינית שולטות על אזור הבטן התחתונה,חולשה בהם תגרום לחולשה באזור שרירי הבטן התחתונה, במצבים אלו נפוץ יהיה בקע דו צדדי והכאב ייתכן ויהיה חד קצת פחות.
- נשיאת משאות כבדים,פעילות ספורטיבית מאומצת [אירובית או חיזוק אינטנסיבי של שרירי הבטן] עלולים להחמיר בעיה קיימת בערוצי האנרגיה\לגרום לבעיה.
האבחנה:
לאחר תשאול שעורר את חשד המטפל,הכולל הופעת כאבים בבטן התחתונה ולעיתים אף הקרנה לאזור צדי הבטן ולאזור הגב התחתון ,תחושת קור בכפות הרגליים ועוד,
המטפל ימשש את ערוצי האנרגיה המשויכים לאזור זה [מפורטים לעיל] , המטפל יזהה את חוסר האיזון המשויך למצב : חסימה מלווה בקור,חסימה ללא קור,לחות [פחות שכיח] ועוד.
הטיפול
במצבים חמורים בהם קיימת המלצת אורטופד לנתח, יש להקשיב להמלצתו ולגשת להליך הכירורגי, במצבים קלים יותר בהם הבקע הוא א-סימפטומטי [ללא כאבים או סימנים שונים וכדו’] או עם סימנים וסימפטומים קלים עד בינוניים אשר אינם מחייבים לדברי הרופא-הליך ניתוחי, כאן אפשר לטפל ואפשר להגיע לתוצאות מעולות.
הטיפול יתבצע באמצעות דיקור על ערוצי האנרגיה הפגועים, וכולל חיזוק של נקודות חלשות,הנעה ושחרור של נקודות אשר בהם הצטברו חסימות אנרגיה.
כך לדוגמא במצב של צ’י כבד תקוע הגורם להופעת כאב מפשעתי יש לשחרר את מרידיאן הכבד בצד הפגוע-נקודות הדיקור כבד 10-11-3 כיס מרה 26-7-8 ובעיקר –כבד 5 ישפרו מאוד את המצב ובעיקר-ימנעו את חזרתו.
עשה זאת בעצמך:
נקודת כבד 5 [liv 5 ] היא נקודת מפתח לטיפול בסוגים רבים של בקע מפשעתי. [אשלח תמונה ומיקום ]
עיסוי עדין של הנקודה מספר דקות ביום יכול לעשות פלאים.
הרפיה ורוגע- אלו חשובים מאוד על מנת להפחית מתח ובכך יכולים לעזור הן למנוע הרבה מצבי בקע,הן לטפל במצבים קלים עד בינונים והן למנוע את חזרתו לאחר הליך ניתוחי.