מעבר לשמחה העקרונית מכך שהקב”ה זן ומפרנס את כל בריותיו, נעסוק הפעם אוכל שמשפיע על המוח ומערכת העצבים, משפר מצב רוח, “מרים” מדיכאון ומרגיע אי- שקט עצבני.
על מנת להבין מה בין אוכל למצב רוח, הבה ונציץ לתוך נבכי המוח האנושי.
נדמה רשת ענק של מיליארדי סיבים המתקשרים ביניהם, מעבירים שדרים ומסרים מאחד לשני. כל סיב מחובר לתא עצב , ובכל תא מערכת מתוחכמת של פיענוח מסרים והעברתם הלאה. שפת התקשורת בין תאי-העצב היא שפה כימית. עירור עיצבי שנראה כמו פולס חשמלי “רץ” לאורך תא העצב עד שהוא מגיע לקצה הסיב. לרווח שבקצה הוא מפריש כימיקל הנקלט ע”י תא- העצב השכן. לפי סוג הכימיקל וכמותו “מחליט” התא השכן אם להמשיך “להריץ” את הפולס החשמלי או לעצור אותו. חישבו על מיליארדי תאי העצב המפרישים בו זמנית עשרות כימיקלים שונים והתוצאה- אינספור פעולות בתאום מדהים שמפעילות את כל פעולות הגוף, את התנועה, התחושה, הדיבור, ההבנה, הזכירה, הרגש, החשיבה ובקיצור- מפעילות את החיים האנושיים.
נתמקד בכימיקל אחד מיוחד בשם סרוטונין. פרוזאק, ציפרלקס, רסיטל, ועוד קבוצת תרופות הידועות בהשפעתן לשפר את מצב הרוח, גורמת לסרוטונין במוח להשאר אפקטיבי זמן רב יותר ובכך מאריכה את השפעתו. הסרוטונין אחראי למצב רוח טוב, רגיעה נפשית ושינה טובה.
החומר התגלה בשנות החמישים, ומחקרים שצפו בהתנהגות בעלי חיים לימדו על פעולתו של “כימיקל- הרגש”. קופים שלקו במיעוט סרוטונין קפצו מעץ לעץ בצורה מסוכנת ונועזת, והיו יותר מועדים מאחרים לנפילות ופציעות. עכברים נטולי- סרוטונין נהגו לתקוף ולנשוך את הצעירים שבחבורה. מאוחר יותר החלו לבדוק בני אדם. קבוצת רוצחים כלואים למאסר עולם בפינלנד נבדקו והתברר שרמות הסרוטונין שלהם נמוכות באופן משמעותי מהממוצע.
חוסר בסרוטונין התגלה במצבי דיכאון, הפרעות שינה, הפרעות אכילה, התנהגות אגרסיבית, התנהגות קומפולסיבית (כפייתית), ונטייה להתאבדות (שזאת דרך להפניית האגרסיביות כלפי פנים). מחקר קושר בין רמות סרוטונין במוח ליכולת נפשית לשאת רגשות קשים. זאת אומרת שככל שרמות הסרוטונין שלכם גבוהות יותר, יש לכם “כוחות נפש” גדולים יותר, ואתם מסוגלים להכיל ולהתמודד ביתר הצלחה עם אובדן, עצב, כעס, עלבון וכו’. קשר גוף –נפש זה רק מזכיר לנו שהאדם הוא ישות רוחנית המגולמת בחומר, איך שינוי בכמות חומר יכולה להשפיע על כוחות הנפש של האדם, בדיוק כפי שעבודת ה’ משנה את רמות הכימיקלים במוח.
הבה נבחן אפשרויות להגביר את רמות הסרוטונין במוח באמצעות מזון.
אי אפשר לקבל סרוטונין ישירות מהמזון משום שהוא לא יגיע פעיל למוח. לעומת זאת אפשר לאכול את חומרי הגלם ולתת למוח לייצר יותר סרוטונין בעצמו. חומר הגלם העיקרי הוא החומצה- האמינית טריפטופאן. חומצות- אמיניות הן אבני הבניין של החלבונים, ויש טריפטופאן בכל המאכלים העשירים בחלבון ( במיוחד קוטג’ אך גם כבד בקר, הודו, כבש,
טונה, דג הליבוט, גבינה, חלב, ביצים). אלא מה? מזון עתיר חלבון מתפרק בקיבה לכל 22 החומצות- האמיניות. כשהטריפטופאן מגיע לפאתי המוח הוא מוצא עצמו בתחרות עם שאר החומצות- האמיניות מי יחדור למוח על חשבון מי. וכך ממזון חלבוני מגיע יחסית מעט טריפטופאן אל תוך המוח.
אם כך נחפש דווקא מזונות דלי חלבון שיש בהם טריפטופאן. (ראו רשימת מזונות). מחקרים מראים שתזונה עתירת פחמימות כמו לחם מלא, שיבולת שועל ואורז חום, מגבירים את ריכוז הטריפטופאן במוח.
אחרי שריכזנו טריפטופאן במוח, נצטרך ויטמין B- 6 (ראו רשימת מזונות) כדי שהמוח יוכל לייצר ממנו סרוטונין.
כשיש גם טריפטופאן וגם ויטמין B- 6 , יש שני מסלולי- יצירה חלופיים. באחד המסלולים נוצר סרוטונין ובשני נוצר ויטמין B- 3. אם יש צורך לייצר B- 3, הרבה מהטריפטופאן “יתבזבז” במסלול זה וישאר פחות חומר גלם לייצור סרוטונין.
יהיה חכם לקבל B- 3 במזון (ראו רשימת מזונות) ו”לחסוך” בטריפטופאן למסלול ייצור הסרוטונין.
בנוסף יש כמה מזונות שבהם חצי עבודה כבר נעשתה, והם מכילים פרה-סרוטונין (כמו פרה-היסטוריה) שמשם הדרך לסרוטונין קצרה.
אז עכשיו אנחנו יודעים למה המוח זקוק ואפשר לדוג מתוך הרשימה את המזונות וצירופי המזונות שיגבירו לנו את רמות הסרוטונין במוח.
מזונות עשירים בפרה-סרוטונין
בננות אננס אגוזי מלך לחם חיטה מלאה |
מזונות לא-חלבוניים עשירים בטריפטופאן
בוטנים אגוזי קשיו שיבולת שועל, קווקר, גרנולה אבוקדו נבט חיטה לחם חיטה מלאה צימוקים בטטה תרד |
מזונות עשירים בויטמין B- 6
סובין אבטיח בננה דג סלמון אבוקדו עוף הודו מיץ עגבניות דג פורל דג מקרל גרעיני חמניה שיבולת שועל, גרנולה סויה דג טונה דג הרינג ברוקולי אורז מלא אפונה יבשה כליות בקר מיץ אננס אגוזי מלך שמרים כרוב ניצנים אגוזי לוז |
מזונות עשירים בויטמין B- 3
כבד בקר דג טונה עוף כליות בקר דג סלמון דג הליבוט בוטנים בשר בקר רזה כבד עוף דג שיבוט (קוד) אורז מלא גרעיני חמניה שקדים לחם חיטה מלאה סויה ביצה |
הצעות הגשה
- סנדויץ’ מלחם חיטה מלאה עם אבוקדו וחסה
- סנדויץ’ מלחם חיטה מלאה עם חמאת בוטנים טבעית ומולסה
- דייסת קווקר על מים או חלב סויה, עם צימוקים, נבט חיטה וחתיכות בננה
- אורז מלא עם צימוקים ושקדים
- קוטג’ עם קוביות אננס ונבט חיטה
- מיץ עגבניות, תרד, סלרי, חסה ולימון
- תערובת פיצוחים עם גרעיני חמניה, קשיו, בוטנים ואגוזי לוז
לאחר שסקרנו מה מתרחש בביוכימיה של המוח, נפנה מזרחה לרפואה הסינית העתיקה,
ונגלה שהלב קרוי בשם “הקיסר” . אין הוא רק משאבה להזרמת הדם אלא משכן לנפש. הלב הסיני שולט בתודעה, בשינה, בזיכרון וברגשות. כשהאדם טרוד במחשבות ודאגות (מי לא?) הלב יוצא מאיזון, עודפי האנרגיה “עולים לראש” והתוצאה: כאבי ראש, עצבנות, נדודי שינה והפרעות נפשיות. הרפואה הסינית מציעה מזונות העוזרים לעגן את עודפי האנרגיה בחזרה בלב, והתוצאה: שקט, בהירות, חשיבה צלולה, חיות ושמחה.
מזונות המאזנים את הלב
דגנים: חיטה מלאה, אורז מלא, שיבולת שועל (קווקר)
פטריות ובמיוחד ריישי
תבלינים: שמיר, בזיליקום
פרות: לימון, תות עץ
ירקות: חסה, מלפפון, סלרי
מהחי: חלב עיזים איכותי, חמאת גי
חליטות צמחים: בבונג, מליסה, לואיזה (ורבנה), נפית החתולים, ולריאן, רוזמרין, שוש (ליקוריץ)
השפית רבקה לכמן, קיבלה את רשימות המזונות השונים התורמים לשיפור השמחה, והתבקשה ליצור מהם מתכונים משמחים וטעימים. לפניכם התוצאה:
מרק אפונה ובזיליקום: כ-6 מנות
2 כפות חמאת גי
1 בצל בינוני קצוץ לטגן בסיר עד לריכוך ושקיפות
1 כרישה קצוצה קלה של הירקות
3 גבעולי סלרי קצוצים
להוסיף:
1 כוס אפונה יבשה/ 2 כוסות אפונה טריה או קפואה להביא הכל לרתיחה ולבשל על אש
4 כוסות מים קטנה עד לריכוך האפונה
לשים בבלנדר:
20 עלי בזיליקום ולטחון עם מעט מהמרק
ולאחר מכן לטחון את שארית
המרק.
לדלל במידת הצורך במים ולהביא
שוב לרתיחה.
לתבל:
במלח ופלפל לפי הטעם
להגיש:
עם רצועות דקות של עלי בזיליקום מעורבות ברצועות דקות של בצל ירוק (החלק הירוק בלבד)
בזוקות על פני המרק.
סלט תרד כ-4 מנות
1/2 ק”ג תרד –- מנוקה מגבעולים וקרוע לחצאים
1 קולרבי חתוך לרבע לאורכו ופרוס דק
1 כוס תותי עץ
3 כפות אגוזי קשיו
לווינגרט:
½ שלוט קצוץ דק להשרות הכל יחד כ-20
2 כפות חומץ תפוחים דקות ולאחר מכן להוסיף:
1 גבעול טימין -– להוריד את העלים מהגבעול
1 כפית מולסה
6 כפות שמן זית
לתבל במלח ופלפל לפי הטעם
לערבב את מרכיבי הסלט מלבד האגוזים עם הוויניגרט מיד לפני ההגשה ולפזר מלמעלה את האגוזים.
פטריות פורטבלו ממולאות ל-4 מנות ראשונות/
4 תוספות למנה עיקרית
4 כפות שמן זית לערבב יחד ולצלות בתבנית
4 פטריות פורטבלו גדולות מתכת בתנור חם מאד 250
מלח מעלות עד שכל הנוזלים
פלפל החומים הנוטפים מהפטריות
מתאדים.
למילוי:
1 כף שמן זית להקפיץ הכל במחבת מס’
2 בצל ירוק – הלבן והירוק חתוכים קטן דקות עד לקבלת צבע ירוק
½ כוס פרחי ברוקולי קטנים עז של הברוקולי
להוסיף למחבת :
1 כוס אורז מלא מוכן לערבב יחד את כל חמרי
(מבושל בחום נמוך ביחס של 1 אורז : 2 מים כ- 50 דקות) המילוי ולהשלים טעם.
1 כף שקדים קצוצים למלא את הפטריות
מלח
פלפל
1 כף אורגנו טרי קצוץ
להקרים ב:
¼ כוס גבינה צפתית עיזים לחמם הכל יחד בתנור חם
בהגשה:
ניתן לטפטף מעט שמן כמהין או שמן זית