לכבוד חג השבועות הממשמש ובא, יוקדש המדור לסוגיית מוצרי החלב. למה סוגייה? משום שבין העוסקים במקצועות הבריאות והתזונה מתנהל ויכוח ער סביב השאלה 'האם חלב הוא מזון בריא לבני אדם?'
מן הצד האחד דיאטניות קליניות חמושות במחקרים המוכיחים כמה חשוב החלב לגדילת ילדים, וכמה עצמותינו זקוקות לאספקת הסידן מכיוון מוצרי החלב.
מן הצד השני נטורופתים הטוענים בתוקף שחלב גורם יותר נזק מתועלת.
כשבאים לברר סוגיות כגון זאת, ראוי לשאול שאלה נוספת: “למי מתאים חלב?”
תשובה אחת ודאית מספקת לנו התבוננות הטבע: חלב מתאים לעגלים, גורים ותינוקות.
אכן אין בעולם מזון מגדיל כמו חלב.
הקב”ה ברא עבור התינוקות והגורים מזון מושלם- הוא קל לעיכול, ומכיל את כל אבות המזון: חלבון לבניית רקמות הגוף השונות, חומצות שומן לבניית המוח, ויטמינים וסידן לבניית העצמות.
חלב גם מכיל שפע גורמי גדילה, שהם חומרים דמויי הורמונים שמאפשרים לתינוק להכפיל את משקלו תוך חצי שנה.
עד גיל חצי שנה, תינוק אמור לקבל חלב- אם בלבד, וזה מספק לו א כל הצרכים.
קיימת תופעה מופלאה – ככל שמשתנים צרכי התינוק, משתנה הרכב החלב. לדוגמא: בימים הראשונים שלאחר הלידה, כשהתינוק הכי פגיע לזיהומים, חלב – אם מלא בנוגדנים שמגנים עליו; ביום חם, חלב- אם נהייה יותר עשיר במים; כשמוח עובר גדילה- עולה ריכוז חומצות השומן בחלב, וכן הלאה. ממש השגחה פרטית על התינוק.
אם נתבונן בבעלי חיים יונקים בטבע, נגלה שכל הגורים יונקים חלב אימם, אך אף אחד מהם לא ממשיך לצרוך חלב בבגרות. גור הנמר יונק חלב, אך הנמרים הבוגרים טורפים בשר.
גור האיילה יונק חלב, אך האיילות הבוגרות אוכלות עשב. וכך כל היונקים.
האדם הוא חריג בכך שגם בהתבגרותו הוא ממשיך לשתות חלב ולאכול מוצרי חלב.
מדוע בני האדם ממשיכים לצרוך מוצרי חלב בבגרותם?
מבחינה ביולוגית, האדם שייך למחלקת היונקים, אלא שהוא הרבה הרבה יותר מפותח מהנמרים, האיילות ושאר בעלי חיים יונקים.
כל כך מפותח עד שפיתח תעשיות מזון שמספרות לנו שמה שאנחנו צריכים זה ב-ד-י-ו-ק מה שהתעשייה מייצרת.
נכון שלגוף שלך מגיע חלב??? נכון שבלי חלב אין סידן??? נכון שכוס חלב זאת הדרך הבריאה לפתוח את הבוקר??? נכון שילדים זקוקים לחלב כדי לגדול???
כל זה לא בהכרח נכון. אבל זה מה שהפירסומאים של יצרני החלב היו רוצים שתחשבו.
האם חלב מתאים לילדים גדולים ולמבוגרים?
בחלב יש סוכר ייחודי בשם לקטוז. דרוש אנזים ספציפי במעיים, לפרק ולעכל את הלקטוז.
במעיים של תינוקות רמת האנזים גבוהה, ומתאימה לתזונה שמבוססת על חלב.
אך בסביבות גיל שנתיים רמת האנזים המפרק פוחתת באופן משמעותי.
עובדה זו מרמזת שאולי מלכתחילה חלב מיועד לתינוקות יונקים, לא למבוגרים.
אנו מוצאים ילדים גדולים ומבוגרים רבים שהאנזים חסר אצלם כמעט לחלוטין.
כאשר הם שותים חלב או אוכלים מוצרי חלב רכים, הם יסבלו מגזים, נפיחות, כאבי בטן ושלשולים. זהו מצב המכונה ‘אי סבילות ללקטוז’.
חלק מהאנשים שסובלים מאי סבילות ללקטוז, שמים לב שחלב לא מיטיב איתם, ומפסיקים לצרוך אותו.
אך יש כאלה שממשיכים לצרוך חלב, סובלים מהפרעות עיכול, ולא מקשרים שהחלב הוא הגורם לבעיות העיכול שלהם.
טיפים לאבחון עצמי:
אם אתם סובלים מהפרעות עיכול, הפסיקו צריכת מוצרי חלב למשך שבועיים, ושימו לב אם מצבכם משתפר. אם כן- קיבלתם סימן שהמעיים שלכם לא מסוגלות לעכל חלב. במקרה כזה אפשר לוותר על מצרי חלב נוזליים , ולצרוך רק מוצרי חלב מוצקים כמו גבינה צהובה, שם רמת הלקטוז מאד נמוכה.
לחילופין, אפשר לרכוש תכשיר אנזימים בשם ‘לקטזין’, ולבלוע אותו יחד עם מוצרי חלב , כך שהכסור יסייע לעיכול מוצרי חלב, במקום האנזימים שחסרים במעיים.
בדיקת נשיפה לאיבחון סופי של אי סבילות ללקטוז, מתבצעת במכוני הגסטרו.
אם אתם סובלים מייצור ליחה רב, מכייחים ליחה בבקרים ומנוזלים תכופות, הפסיקו מוצרי חלב לחודש ושימו ב אם מצבכם משתפר. אם כן- סימן שאתם אלרגיים לחלב. התרחקו ממנו! פנו לתחליפי חלב צמחיים. אחרי תקופה בה הליחה נעלמת, אפשר בזהירות לחזור למוצרי חלב צאן , ולבדוק אם לא נוצרת שוב ליחה.
אם אתם סובלים מאלרגיות, גירודים או אסטמה, סיכוי גבוה שהתרחקות מחלב תשפר את מצבכם. הבעיה במיוחד עם חלב פרה.
למי טוב חלב פרה?
חלב הפרה הוא המזון המושלם לעגל.
לעומת חלב אישה, הוא מכיל פי 2-3 חלבון, סידן וזרחן – המאפשרים לעגל לגדל מהר גוף גדול ועצמות שיישאו את המשקל הכבד. עגל גדל פי ארבע בששת חודשיו הראשונים. לעומת זאת, חומצות שומן בחלב הפרה מועטות מאד, מה שמביא את התוצאה של עגל ‘גדול וטיפש’.
מכאן יבין המבין שהניסיון לתת ליונק אחד חלב של יונק אחר היא סטייה מדרך הטבע ופיספוס של ‘הוראות היצרן’. תינוק אנושי שמזינים בחלב פרה, גבינות, מעדני חלב וכו’, בהכרח לא מקבל מה שהוא זקוק לו, ובהחלט מקבל עומס רב של חומרים מיותרים שחלקם זרים למערכת, לא מתעכלים ומעוררים תגובות אלרגיות. התוצאה היא מיגוון סימפטומים מוכרים כמו ליחה, נזלת, אסטמה, פריחות עור, דלקות אוזניים חוזרות, דלקות סימפונות חוזרות, הפרעות עיכול וכן בסיס להתפתחות מחלות כרוניות בעתיד. אז כשמעדני דני, גמדים וקטקטים הופכים להיות ‘ המזון המושלם לילדך’, אל תתפלאי שהילד חולה. ביקור מקרי בגן ילדים פלוני יזכיר את תסריט הגננת שרצה אחרי הילדים עם הטישיו במאבק חסר תוחלת בנזלת, ובאותה נשימה מוציאה לילדים מעדני חלב מהמקרר.
ד”ר אריה אבני מתמצת מאות מאמרים מדעיים בספרו המצויין “שוטי החלב” , ובשפה בהירה וקולחת מתאר את מיגוון הצרות הרפואיות שגורם חלב לאנשים שעברו את גיל שנתיים. להלן רשימה חלקית לשובב בה את העין: מחלות לב וכלי דם, דימומים במערכת העיכול, קטרקט, סוכרת נעורים, סרטן מסוגים שונים, בריחת סידן ועוד.
כן, זו אינה טעות. מוצרי החלב המומלצים על ידי רופאים רבים למניעת בריחת סידן דווקא מחמירים את המצב. בחלב פרה יש הרבה זרחן שמתחרה עם הסידן בגוף ומאיץ את הפרשת הסידן דרך השתן. כמו כן החלב עני במגנזיום שהוא מינרל חיוני לקליטת הסידן בעצמות.
ולסיכום נושא חלב הפרה, משפט שאהבתי מהספר הנ”ל:
“תנו לפרה לעשות מוווו אך במוצרי חלב שלה אל תגעוווו”…
ומה עם חלב עיזים?
זכורתני ילדה חמודה בת 3 שהגיעה לטיפולי עם קוצר נשימה ודלקת סימפונות חוזרת. ההורים קיבלו הנחיה להחליף את כל מוצרי חלב הפרה במוצרי חלב עיזים.
היות והילדה אוכלת לא רק בבית אלא גם בגן, גם אצל סבתא וכו’, נדרש שיתוף פעולה מהילדה בהקפדה על מקור החלב. אי לכך הומצאה הסיסמא: ‘מו- מו לא, מה- מה כן’. וכך יכלה הילדה לזכור לסרב להצעות לגלידה ומעדני חלב. קוצר הנשימה חלף, מצב מערכת הנשימה השתפר פלאות.
למה חלב עיזים? כי הוא חלב שדומה יותר לחלב- אישה בטבע. מרבית התינוקות והילדים יכולים לפרק ולעכל אותו והוא לא יגרום בדרך כלל בעיות אלרגיה.
לגבי מבוגרים, מיעוט האנזימים המפרקים חלב במערכת העיכול עלול להיות לרועץ גם בעיכול חלב עיזים.
מבוגרים ייטיבו לבחור יוגורט, קפיר וגבינות מחלב צאן, שהם יותר קלים לעיכול מהחלב.
בתרבויות שונות חלב עיזים משמש כמזון מחזק ומרפא לאנשים במצבי חולשה, תת תזונה, אנמיה, תשישות עצבים, כיבי קיבה והחלמה ממחלות ממושכות.
נדגיש שמדובר בחלב אורגני שנלקח מייד מהעטין לפני שהספיק להתקרר, כך שמי שירצה להינות מריפוי בחלב עיזים, יצטרך להחזיק אחת בחצר, או לנסוע למושב.
ניתן היום להשיג בבתי הטבע וברשתות השיווק מבחר מוצרי חלב צאן גבינות איכותיות.
עוד כמה מילים על חלב סוג הדם
הרגישים ביותר למוצרי חלב הם בעלי סוג דם O.
לבעלי סוג O מומלץ להימנע ממוצרי חלב, ולעבור לתחליפים צמחיים כמו חלב סויה או חלב שקדים.
הרע במיעוטו יהיו גבינות צאן קשות, כגון פטה ופקורינו.
אחריהם בתור רגישים בעלי סוג A. אלה יכולים בדרך ככלל להסתדר עם קצת יוגורט וקוטג’, אבל שתיית חלב לרוב תסתיים אצל בעלי סוג A בייצור ליחה ונזלת.
בעלי סוג דם B דוקא מסתדרים לא רע עם מוצרי חלב. כאשר הם ממשיכים לצרוך מוצרי חלב בבגרותם, הגוף שלהם מסתגל יחסית בקלות לצריכת חלב, וממשיך לייצר את האנזימים הדרושים במעיים. מוצרי חלב אפילו עוזרים להם לשמור על משקל תקין ולחץ דם מאוזן.
כך שבסופו של דבר, כל אחד צריך לבחון אם חלב מתאים לו או לא.
ובלי עוגת גבינה לשבועות אי אפשר.
רבקה לכמן, השפית של ‘דיאט- גורמה’ חושפת סוד מקצועי טעים:
עוגת גבינת עיזים אוורירית
500 גרם גבינת עיזים רכה 5%
200 סמ”ק יוגורט עיזים
7 חלמונים
4 כפות שטוחות קמח מלא
4 כפות שטוחות קורנפלור
1 כפית תמצית וניל
1 קליפת לימון מגוררת
מחממים תנור ל- 200 מעלות.
מערבבים את כל החומרים הרשומים מעלה בקערה.
7 חלבונים
4/5 כוס סוכר חום
מקציפים את החלבונים והסוכר לקצף יציב.
מאחדים את הקצף בבחישה זהירה עם שאר המרכיבים בקערה.
יוצקים לתבנית פיירקס עגולה 24 ס”מ.
מניחים את התבנית בתבנית נוספת גדולה יותר, וממלאים את התבנית החיצונית במים.
אופים ב’אמבט’ 45 דקות, מנמיכים את החום ל- 150 מעלות ואופים עוד 10 דקות.
מוציאים מהתנור, נותנים לעוגה להצטנן 5 דקות בלבד
ואז- מעבירים סכין סביב דפנות העוגה, מלבישים צלחת על התבנית והופכים בבת אחת.
מושכים החוצה את התבנית לאט לאט תוך הרעדת התבנית, עד חילוץ העוגה.
עוטפים בניילון נצמד. מאחסנים במקרר – רצוי יום מראש לפני שמתנפלים.