שלב א: הציבו מטרה
למה חשוב לכם להיגמל מסוכר?
כדי שיהיה לכם בשביל מה להתאמץ ויהיה לכם מה שיחזיק אתכם ברגעי קושי, מומלץ להתמקד דווקא במטרות חיוביות. לא כאלה שנוזפות בכם, כמו הכרת נזקי הסוכר, אלה שכבר קרו ואלה שעוד מאיימים עליכם… אלא דווקא בחיים היפים המחכים לכם ללא סוכר. נסחו לעצמכם מטרות, בהתאם לתנאי חייכם ולשאיפותיכם. מטרות לדוגמא:
- להרגיש טוב, לחוש בריאות ואנרגיה. להיפטר מתופעות בריאותיות מטרידות.
- לרזות.
- לחוות שלוות נפש, ללא תנודות במצב הרוח.
- להגיע לשליטה עצמית, להשתחרר מכבלי ההתמכרות.
גייסו לעזרתכם את כח הדמיון. הוא מסוגל להעניק לנו עוצמה רבה. דמיינו את עצמכם לאחר השגת המטרה. את ההישגים אליהם תגיעו, את התחושה הנהדרת, את תגובות הסביבה. ציירו את התמונות בדמיונכם בפרוטרוט. העמידו אותן כחיות מול עיני רוחכם. הן תבאנה לעזרתכם ברגעי ניסיון והתמודדות.
שלב ב’: למדו את הקושי שלכם
הקושי בוויתור על סוכר ופחמימות, נובע משלושה גורמים. יש שיזדהו עם חלק מהם, ויש שעם שלושתם:
-
הרגלים
צריכת פחמימות היא הרגל. לרבים מאיתנו קשה להתרגל למאכלים חדשים, לטעמו של הלחם המלא, של הדגנים המלאים המחיפים את האורז הלבן ואת תפוחי האדמה,לקפה ללא סוכר, ולכל אותם דברים קטנים שלפעמים כל כך קשה לנו בלעדיהם.
לרבים מהמתקשים להיפרד מן הסוכר, יש גם “חיך מתוק”. הם רגילים לתיבול מתוק מאד, לעוגות עתירות מתיקות, למשקאות מרוכזים ומתוקים, לכוסות קפה עם שלוש וארבע כפיות סוכר, וכן הלאה. זה ענין של תרבות, וגם של הרגלים אישיים נרכשים. מי שמרבה לצרוך מזון תעשייתי, חשוף לתחבולה מכוונת של היצרנים. במיוחד ליצרני המשקאות, זול ומשתלם לשפוך סוכר בכמויות, כי הסוכר הוא גם ממכר, וגם, פשוט, מצמיא, ובלי ספק מעלה את רווחיות הענף…
יש לציין שהלשון מתרגלת במהירות מפליאה לטעמים חדשים. לאחר שבועיים שלושה של הימנעות ממתוק או הפחתת כמויות הסוכר במזונכם, תגלו את עצמכם נהנים ממתיקות הרבה יותר עדינה, ומתקשים לאכול מאכלים מתקים מידי. תגלו שחוש הטעם שלכם התרגל למגוון חדש של טעמים, ומצליח בהחלט להנות מהם, ולא רק להסתגף באכילתם. לחם לבן ירגיש לכם פתאום בפה כפלסטיק תפל.
-
התמכרות
סוכר ופחמימות הם מאכלים היוצרים התמכרות. כדי להבין את תהליך ההתמכרות, נכיר – בקצרה – שני חלקים במוח האנושי: המוח הרצוני – חושב (- הניאו-קורטקס), והמוח החייתי, הממונה על צרכי הקיום ועל הרגשות (- הלימביק סיסטם). כאשר רמת הסוכר בדם יורדת, ירידה שמתרחשת תמיד לאחר צריכה מסיבית של סוכר או פחמימות מעובדות, הירידה מורגשת מיד במוח הרצוני, אשר אינו מסוגל לפעול במצב זה, מפני שהדלק הבלעדי לפעילותו הוא הגלוקוז. שיתוק זה, אשר עשוי להימשך לשניות ספורות בלבד, מזעיק מיד את המח החייתי, האחראי על הקיום, והוא מגיב כמו שמגיבה חיה המריחה סכנה: הוא דורש משהו מתוק מיד! הרגע! כך, ליד המקרר או המזווה, בתנוחה של חיה משחרת לטרף, מוצא אותנו המוח הרצוני, והוא מנסה להסביר בטוב טעם שעכשיו לא הזמן לאכול… שאנחנו בדיאטה… שהממתק בכלל מיועד לילדים… או (לילדים בעצמם, גם לילד שבתוכנו:) שאמא לא מרשה… אבל מי מקשיב לו בכלל? עכשיו החיה שבנו עסוקה בהישרדות. ובעוד כמה דקות או כמה שעות, ילקה אותנו המוח הרצוני על הנפילה, ופשוט לא יבין: איך זה שוב קרה לנו?
מחקרים הוכיחו, כי רוב ההתמכרויות קשורות בתנודות סוכר, והן תוצאה של ירידות סוכר סמויות. כל אדם מרגיע את החיה שבו באמצעים אחרים, בהתאם להרגליו ונסיון העבר שלו. יש המכורים לאלכוהול, לקפה, ללחם או לשוקולד. כל אחד מאלה יפרש את האזעקה הפנימית כצורך בלתי נשלט במאכל אליו התמכר.
-
צורך רגשי
סוכר מרגיע. “שוקולד טוב ללב” אומרות חלק מן הסבתות, בהושיטן ברחימאיות סבתאית את הטבלה החומה… סבתות אחרות מאזינות בדאגה למועקה או מצוקה, לחץ או עלבון, ופונות לשפות את הקומקום ולהכין תה מתוק של סבתא, עם שלוש כפיות סוכר, שאין כמותו להרגיע ולהמתיק את הקושי…
והן צודקות, כולן. הסוכר, כך מראים המחקרים, גורם לשחרור של אנדורפינים – במוח, ובכך מרומם את מצב רוחנו באופן פזיולוגי ממש. לא פלא שבשעת לחץ, תסכול או חרדה, אנחנו מחפשים את ה”פחמימה שלנו” – השוקולד בפריזר, פרוסת העוגה, או ארוחה טובה ומרגיעה של ככר לחם שחור עם חמאה…
כשנגמלים מסוכר, חשוב מאד למצוא תחליפים להרגעות: הרפיה, ספר טוב (אבל בלי עוגיות לכרסום…), שיחה עם אדם קרוב, או, מומלץ לנסות, עם “ידיד נפש אב הרחמן…”
יעזור לכם גם לדעת, שצריכת סוכר אמנם מרגיעה בטווח הקצר, אבל מכינה כבר, בד בבד, את נפילת מצב הרוח הבאה, כך שכדאי מאד להחלץ מהנדנדה הלא – נחמדה הזאת.
שלב ג’: גמילה
התהליך
זהו את עצמכם באחד משני הטיפוסים, והתאימו לכם את התהליך המתאים לאישיותכם:
טפוס א’: כובשי הפסגות
אנשים אלה אינם מחבבים תהליכים מדורגים. הם אוהבים לפעול בשיטת ה’זבנג וגמרנו’. מה שמניע אותם לפעולה הוא התלהבות גדולה, שחיה, כפי שהם יודעים כבר מנסיון העבר, על זמן שאול. חיוני להגיע להישגים כל עוד כח הרצון העוצמתי שלהם בפעולה, להכות בברזל כשהוא לוהט.
אם אתם שייכים לסוג הזה של בני האדם, אתם מקבלים כעת החלטה חזקה כפלדה: אינכם נוגעים יותר בשום צורה של סוכר – לבן, חום או בלונדיני, וכן בשום ווריאציה של קמח לבן.
יש מעלה גדולה בתהליך בו בחרתם. אתם מוציאים את עצמכם מהתהליך הבלתי נגמר של עליות וירידות הסוכר, ובכך מחזירים את השליטה על החלטותיכם מן המוח החייתי הבלתי נשלט, אל המוח הרצוני. לסובלים מהתמכרות זוהי, בלי ספק, השיטה המומלצת.
שלושת הימים הראשונים יהיו קשים. כדאי לכם:
- לדאוג שיהיה לכם בבית מספיק מה שמותר לכם לאכול, ומצד שני – שיהיה בו כמה שפחות ממה שאסור לכם.
- להשתדל לבחור כימים הראשונים ימים בהם תהיו עסוקים, ושתהיה זאת תעסוקה מספקת ולא מתוחה או מתסכלת.
אחרי שלושה ימים תמצאו את עצמכם מנוטרלים לגמרי מההתמכרות לסוכר. אתם תופתעו מעצמכם, ותחושו אושר ותחושת שחרור משכרת. התיאור נראה לכם מוגזם? נסו וספרו לי אחר כך מה חשתם. בהמשך תתחילו גם להרגיש מצוין מבחינה גופנית. תהיו אנרגטיים יותר, רגועים. אפילו עורכם ישקף שינוי לטובה.
עכשיו אתם צריכים להיזהר מהנפילה הראשונה.
קודם כל, לאנשים כמותכם, טיפוסי ‘הכל או לא כלום’, קשה באופן כללי לקום מנפילות. בתהליך זה במיוחד, נפילה פירושה כניסה מחודשת למעגל צריכת הסוכר, שקשה להחלץ ממנו בשנית.
יחד עם זאת, היות ואין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא, יש להניח שבאיזשהו שלב תבוא גם נפילה.
אני יכולה לתת לכם כעת מילות חיזוק שתעמודנה לכם לעת צרה, אבל אני רוצה להמליץ לכם על כח הרבה יותר חזק, שכדאי לכם לרתום אותו לעזרתכם כבר כעת, ואין כמותו לשלוף אתכם מתוך הביצה. אני מתכוונת לכח הצוותא. כדאי לעבור את התהליך יחד עם עוד מישהו. להתקשר בקשר מחייב של טלפון יומיומי למישהו שילווה אתכם בתהליך, שעובר אותו יחד אתכם.
טיפוס ב: מטפסי הרים
מטפסי הרים הם אנשים בעלי כושר התמדה ועקביות, שאינם מתחברים לתמורות קיצוניות, כי אם לשינויים הדרגתיים, צעד אחר צעד.
אם אתם בנויים כך, לכו על שיטת “התחייבות לשינוי”. מידי שבוע קחו לכם התחייבות אחת לשינוי. דוגמאות להתחייבויות:
- לאפות לחמניות טעימות מקמח מלא.
- לשתות את הקפה עם כפית סוכר פחות, או עם ממתיק מלאכותי, או בהמשך: בלי המתקה כלל.
- להוריד 1/3 מכמות הסוכר בכל מתכון של עוגה (זה לא מפריע בטעם. תנסו!). בהמשך, תכירו את כל אותם מתכוני בריאות נפלאים של עוגות וממתקים ללא סוכר (וגם ללא ממתיקים מלאכותיים).
- להמיר את קפה והעוגה של הפסקת אחר הצהריים – בתמרים ושקדים.
- לנסות מתכונים חדשים של תוספות לארוחת צהריים, במקום הפתיתים, האטריות, האורז הלבן ותפוחי האדמה הנצחיים.
הבשורה הטובה היא, שההתחייבויות תשנינה מהר מאד את הרגליכם ואת חוש הטעם שלכם. תופתעו כמה מהר זה קורה, בסיעתא דשמיא.
ייתכן שתהליך ההיגמלות יארך עבורכם מעט יותר זמן מאשר לחבריכם, כובשי הפסגות, אבל הוא יהיה יציב ובר קיימא, כמו שאתם רוצים שיהיה.
עזרים חשובים בתהליך
לפניכם מתכוני פלא שתופתעו לראות את השפעתם המאגית על הצורך שלכם במתוק:
- הקפידו לאכול חלבונים לארוחת הבוקר (ביצים, שקדים ואגוזים, טופו, טחינה, ועוד)
- גלו את סודם של השמנים הטובים: שמן זית מעולה מכבישה קרה, טחינה משומשום מלא, אבוקדו, אגוזים, שקדים… תוכלו גם ליטול שמן אומגה 3 בכמוסות. בתקופה הראשונה תהיה השפעתם של שמנים אלה עליכם מאגית ממש בדיכוי תחושת הרעב והצורך למתוק. השתמשו בהם בלי הגבלה, ואל תדאגו! בחשבון הכולל – הם רק ירזו אתכם.
- עברו באופן מיידי לצריכת קמח מלא (אם יש לכם אפשרות – כדאי בתקופה הראשונה לצרוך לחם שאינו עשוי מחיטה. אנשים רבים נעזרים בהחלפה זו, שמשפיעה לטובה על הצורך שלהם בפחמימות) כמו כן, המירו את הלחם בדגנים ככל שתוכלו: דיסת קווקר, אורז מלא ועוד – נסו לשלבם מ=במקום לחם בכמה שיותר ארוחות.
- אל תכניסו לפה פחמימה לבד. אם אתם חשים רעב או צורך – אכלו, אבל תמיד יחד עם הפחמימה יבואו חלבונים או שומנים טובים. (לתשומת לבכם: חלב אינו נחשב חלבון לענין זה, מפני שהלקטוז שבו, סוכר החלב, בהצטרפו לפחמימה, יש בו כדי להעלות את רמת הסוכר, ולא כדי למתן את עלייתה.)
- מוטב להקדים רפואה למכה, ולאכול ארוחות קלות כל 3 שעות, לשל תוכלו, כחטיף לאכול חופן שקדים, אגוזים שונים, או גרעיני דלעת טריים.
ומה לגבי ממתיק מלאכותי?
ממתיק מלאכותי אינו דבר בריא, זה וודאי. מאידך, הסוכר, לרבים מאיתנו, בריא הרבה פחות.
לפיכך, ישנה גישה הרואה בממתיק שלב ביניים חיוני בהיגמלות מסוכר. למי שזקוק, למשל, לכוס הקפה המתוקה שלו, הממתיק הוא תחליף מוצלח, שמצד אחד, מספק את הצורך העכשווי במתוק, ולו גם בדרך של אשליה, ומאידך, אינו כבר עכשיו את החיפוש הנואש אחר משהו מתוק, בעוד מספר שעות.
יש, אבל, הסבורים שאשליית המתוק שמעניק הממתיק משפיעה גם על המוח, וגורמת לו להפרשה מוגברת של אינסולין לפירוק הסוכר הנכנס אליו, כביכול. מה שיקרה הוא, שהגוף יכין את עצמו לקליטת סוכר, אבל הסוכר לא יגיע. החסר שיווצר יביא לתחושת רעב ותשוקה למתוק, שקשה יהיה לשלוט בה.
עשו את החלטתכם בהתאם להיכרותכם עם עצמכם. כדאי לדעת, שחיים ללא סוכר פותחים בפנינו עולם נפלא של טעמים מגוונים שלא הכרנו קודם. דרכו של הטעם המתוק להשתלט על כל הטעמים האחרים שבמאכל, וכשמתרגלים לחיות בלעדיו, נחשפים לכל אותו מגוון מרתק ומספק של טעמים ייחודיים שברא עבורנו הבורא בעולמו, ושבאמת, חבל, פשוט חבל לוותר עליהם.