בחורף העור חיוור יותר ולכן נגעי האקנה בולטים יותר.
אמצעי החימום, בפרט המזגנים, גורמים לייבוש השכבה החיצונית של העור, וזה מביא לקושי בשחרור עודף השומן אשר מצטבר בנקבוביות העור ומתפתח לפצעים.
בגלל שעות היום הקצרות, החשיכה והקור, יש נטייה למצבי־רוח דיכאוניים ועצובים יותר בחורף, גורם שיכול להחמיר יותר את מצב האקנה.
למרות עובדות אלה, דווקא בחורף מומלץ יותר להתחיל בסדרות טיפולים לאקנה. חלק מהחומרים והתרופות לאקנה אסורים בתכלית לשימוש בזמן שיזוף ושהייה בשמש בגלל הסכנה בהיווצרות כתמי פיגמנטציה על העור. את השיזוף הטבעי ניתן להחליף בטיפולי פוטותרפיה, ואת הנגעים אפשר להסתיר עם מייק אפ מיוחד לסובלים מעור אקנתי בעייתי. כך גם בחורף אפשר להגיע למראה עור חלק, נקי ובריא.
טיפול קוסמטי מקצועי
במקרים של אקנה קשה חייבים קודם לפנות לרופא כדי שיאבחן את גורם המחלה, ויחליט על הטיפול התרופתי המתאים. הטיפול הקוסמטי בא להשלים את הטיפול הרפואי. היתרון בגישה הקוסמטית הוא הסבלנות והאוזן הקשבת של הקוסמטיקאית. אצל הקוסמטיקאית יש אינטראקציה פסיכולוגית שרופאים לא תמיד מתייחסים אליה.
תפקידי הקוסמטיקאית בטיפולי האקנה:
א. ניקוז של קומדונים (שחורים) – הקוסמטיקאית, באופן סטרילי ומקצועי, לאחר ריכוך וחימום העור, תנקז את השומן מהנקבוביות, ובכך תמנע התפתחות של פצעים, ושל הצטברות שומן בנקבוביות אשר יכולה להשאיר את העור עם נקבוביות פעורות אשר לא תיעלמנה גם בעבור האקנה. חיטוט עצמי בעור יגרום לנזק גדול יותר ולכן חייבים להימנע מכך!
ב. חיטוי העור – בעזרת חומרי חיטוי לעור ומכשירים הפולטים חמצן מועשר.
ג. קילוף קל של העור על־ידי פילינג קוסמטי – הקילוף נעשה על־ידי חומרים קרטוליטיים, אנזימטיים או חומצות אלפא הידרוקסיד בריכוז המותר לקוסמטיקאיות (הריכוז המקסימלי הוא 16%!). קילוף העור יביא לשיפור בתהליך החידוש של התאים, שחרור ה’שחורים’, ניקוי לעומק הנקבוביות ולשיפור משמעותי במרקם העור.המרצת זרימת הדם על־ידי עיסוי מיוחד – חשוב מאוד לשיפור חילוף החומרים של העור וניקוז הפסולת.
הדרכה לאיפור טיפולי – איפור יכול לשפר פלאים את המראה על־ידי הסוואת הנגעים מצד אחד והבלטת תווי הפנים, העיניים והשפתיים מצד שני. חשוב להשתמש בתכשירי איפור אשר אינם מזיקים לעור ומחמירים את מצב האקנה, ואפילו מכילים חומרים המיועדים לטיפול במחלה. לדוגמה: מייק אפ טיפולי שאינו מכיל שומן ובעל תכונות ייבוש.
הדרכה להיגיינה וטיפול קוסמטי בבית – ההדרכה תכלול את כל מה שקשור לטיפול העצמי של הלקוח מחוץ למכון. יש להבהיר ללקוחות כמה חשוב להימנע מחיטוט בנגעים, לשמור על היגיינה וניקיון, וכמובן באלה תכשירים קוסמטיים להיעזר ובאיזו תדירות.
חשוב לזכור שלקוסמטיקאית אסור להמליץ על טיפול תרופתי או על הפסקתו!!!
טיפול קוסמטי ביתי
ניקוי העור – יש לנקות את העור שלוש פעמים ביום עם סבון אנטיספטי בעל דרגת חומציות 5.5 כדי למנוע יובש בעור. רצוי לנגב את הפנים במשך היום עם מטליות חד־פעמיות המכילות מי פנים לעור שמן. יש להשתמש במגבות אישיות. להקפיד גם על שטיפת ידיים תכופה.
לחות – גם במצבים של אקנה חשוב להשתמש בתכשירי לחות. הטיפול הרפואי והקוסמטי גורם לייבוש העור, וחשוב להחזיר לעור את הלחות שתקנה לו מראה גמיש ורענן. קיימים תכשירי לחות המותאמים במיוחד לעור אקנתי. תכשירים אלה אינם מכילים שומן, נספגים בקלות ומכילים בנוסף גם חומרי הרגעה, חיטוי ואיחוי. חלקם גם משולבים עם מייק אפ כדי לקבל אפקט של הסוואת הנגעים.
טיפול נקודתי בפצעים – שימוש בתכשירים לזירוז החלמת הפצעים. יש למרוח אותם באופן נקודתי על הפצע בלילה, ורצוי גם במהלך היום כשנמצאים בבית, חלקם שקופים כך שניתן גם לצאת איתם מהבית. תכשירים אלה מכילים ריכוז של חומרים אנטי־דלקתיים, אנטיספטיים, מאחים וממריצים.
פילינג – טיפול מומלץ לביצוע פעם עד פעמיים בשבוע. במצבי אקנה אסור להשתמש בפילינג העובד על שפשוף. יש לבחור בפילינג העובד על עקרון ההמסה. פילינג זה קל לשימוש ויש לבצע אותו על עור נקי.
מסכה – לאחר הפילינג מומלץ להשלים את הטיפול במסכה סופחת, מכווצת ומרגיעה. במסכות אלה ניתן להשתמש יום־יום במריחה נקודתית רק על הפצעים במקום תרחיף.
איפור – אין סיבה שלא להתאפר. להיפך, איפור נכון יעלה את הביטחון, את ההרגשה הכללית ומצב־הרוח. חשוב רק בתום היום להסיר את כל שאריות האיפור עם תכשיר ניקוי המתאים לאקנה. בחרי בתכשירי איפור אשר אינם מכילים שומן ומומלצים לטיפול באקנה.
קרם הגנה מהשמש – חשוב בכל עונות השנה להשתמש בקרם הגנה, גם בחורף, ובמיוחד בזמן טיפולי אקנה רפואיים! בחרי בתכשיר ללא שמן, הנספג בקלות בעור ומכיל טיטניום דיאוקסיד. חומר זה נותן הגנה מקרינה וגם משמש בטיפולי אקנה.
טיפול תזונתי משלים
במידה ונמצא קשר בין מאכל מסוים לאקנה הטיפול הוא מניעה. מזונות היכולים לגרום לרגישות לאקנה הם: שוקולד, מוצרי חלב, מטוגנים ומאכלים המכילים יוד כמו פירות ים.
מומלץ להוסיף לתפריט מזון המכיל את הרכיבים הבאים, או לצורכם כתוספי מזון:
ויטמין A – המשפיע לטובה ומווסת את התחלקות תאי העור וחידושם. הוא בעצם פותח את הקומדונים. הוא מומלץ לטיפול באקנה קומדוניקה (ריבוי של ‘שחורים’), ולאקנה בצורת חררה. אסור מתחת לגיל 15, למטופלים ברואקוטן ומינוצין ולסובלים מבעיות מוח, (עלול לגרום לאפילפסיה). נהוג לשלב עם לקיחת בטא־קרוטן שהינו בעל פחות תופעות לוואי.
ויטמין B – מרגיע את מערכת העצבים, טוב לציפורניים ולשיער, ומקטין את הפרשת החלב.
אבץ – אשר חיוני לתפקוד המערכת החיסונית, מאפשר ריפוי מהיר של הגוף, פועל על השיער והציפורניים, אנטי אנדרוגני (בצורה קטנה), עוזר בדלקות ומעורב בבריאות העור וחידושו.
* בכל מקרה של תוספי מזון יש להתייעץ עם תזונאית לגבי כמויות ומינון!