ויטמין B12 נחשב לבעל השפעה חשובה על מערכות הגוף, והוא אחד הוויטמינים החיוניים ביותר להתפתחותו בכל תקופות החיים, החל מגיל הינקות, דרך גיל ההתבגרות ושנות הפוריות ועד לגיל השלישי.
מחסור ב- B12 עלול להוביל למגוון רחב של בעיות בריאותיות ולפגיעה בייצור תקין של תאי דם אדומים, דבר המוביל לאנמיה, ובהמשך לפגיעה במערכות העיכול ובמערכת העצבים, חלילה.
מחסור בוויטמין B12 – דברים שחשוב לדעת
חוסר בוויטמין B12מהווה תופעה הולכת ומתרחבת בעולם המערבי, שכבר מזמן אינה מאפיינת רק את אוכלוסיית הצמחוניים והטבעונים הנמנעת מאכילת מזון מהחי, אלא מצויה בכל חתכי האוכלוסייה, בכל גיל.
בארצות הברית קיימת המלצה רפואית גורפת לכלל האוכלוסייה הבוגרת בגילאי 50+, לצרוך ויטמין B12באופן קבוע כתוסף תזונה.
בשנים האחרונות הוכח קשר ישיר בין היווצרות פגמים מולדים אצל הילוד לבין חוסר ויטמין B12 אצל האם. בנוסף, הוכח כי מחסור בוויטמין B12 הוא אחד הגורמים להפלות טבעיות, אפילו בחודשים מתקדמים.
בשל חשיבותו של ויטמין B12 בכל שלבי ההתפתחות ובכל גיל, המחסור בו עלול לפגוע באופן כזה או אחר בכל גיל, החל מפגמים מולדים בקרב ילודים, דרך הופעת בעיות קשב וריכוז בקרב ילדים ומתבגרים, ועד לתופעות נוירולוגיות כגון: קהות חושים, איבוד הזיכרון, היחלשות שרירי הגוף וכדומה בקרב בני הגיל השלישי.
בנוסף, מחסור בוויטמין B12 משפיע באופן ישיר על איכות השינה ומצב הרוח. וזאת מכיוון ש- B12מסייע בין היתר להיווצרותו של הורמון המכונה “מלטונין”. הורמון זה משמש כנגזרת של הסרוטונין האחראי על תופעות נוירולוגיות־פסיכולוגיות (גוף ונפש) כגון: הפרעות אכילה, מצב־רוח ירוד, דיכאון והפרעות שינה. אז אם אתם מרגישים פתאום בדיכאון, לא מרוכזים ולא מצליחים להירדם – אולי כל מה שאתם צריכים הוא תגבור של B12?
לא כל הסוגים זהים!
ישנם שני סוגים של ויטמין B12. הסוג הנפוץ והסינטטי נקרא “ציאנוקובלמין”, והסוג הטבעי הנקרא “מתילקובלמין”. ציאנוקובלמין זו הנגזרת הסינטטית של הוויטמין אשר אינה קיימת בטבע. משתמשים בה בייצור של תרופות ותוספי תזונה עקב מחירה הזול. בדרך־כלל מסוגל הגוף לבצע את ההמרה של ה־ B12בצורתו הסינטטית (ציאנוקובלמין) – ל־ B12בצורתו הטבעית (מתילקובלמין). הבעיה היא, שאצל חלק מהאנשים לא תתבצע המרה וה־B12 לא ייספג.
B12 טבעי מסוג מתילקובלמין נספג ישירות למחזור הדם, ומחזק את כדוריות הדם האדומות. הוא חשוב לייצור תאים חדשים, משפיע על מצב הרוח, על התפקוד הקוגניטיבי ועל תאי הזיכרון. הוא מעודד פעילות בריאה של תאי המוח, תומך במערכת העצבים ועוד.
אל תוותרו על חומצה פולית
חומצה פולית, או בשמה השני – ויטמין B9, הינה ויטמין קריטי לנשים בכל שנות הפוריות. מומלץ מאוד לצרוך ויטמין B12 בשילוב עם חומצה פולית טבעית, בגלל שיתוף הפעולה ההדוק ביניהם לתהליכים רבים בגוף.
חשוב לדעת, שכמו שבוויטמין B12 יש צורה סינטטית וטבעית, כך גם בחומצה הפולית. העדיפו לצרוך חומצה פולית מסוג Folate ולא Folic Acid.
בימים אלה משיקה חברת ‘אקוסאפ’ את B12 MAX ACTIVE: תוסף תזונה נוזלי המיוצר מחומרי הגלם המובחרים ביותר, ללא חומרים משמרים, ללא סוכר, עם ויטמין B12 טבעי מסוג מתילקובלמין עם חומצה פולית טבעית.
מתאים ומומלץ לתינוקות, לילדים, ולנשים בכל המצבים.